Польща просить США активніше підтримати “Східне партнерство”

Укрінформ

middle_a4b9b982de9d030f22d50866c2ee7b88США мають активніше долучитися до політики у Східній Європі, зокрема до підтримки країн “Східного партнерства” на тлі тиску на них з боку Росії.

Про це заявила заступник міністра закордонних справ Польщі Катажина Пелчинська-Наленч після зустрічі у Вашингтоні з представниками Держдепартаменту США, Ради національної безпеки країни і конгресменами, інформує РАР.

“Ми схиляємо американців до того, аби вони показали свою більшу політичну активність не лише на словах, але щоб, наприклад, поїхали туди (до східних сусідів ЄС – Ред.) перед самітом “Східного партнерства” на високому рівні”, – заявила заступник керівника МЗС РП, яка відповідає за східну політику.

Вона підкреслила, що, попри Сирію й інші проблеми, які сьогодні мають США, “Східне партнерство” заслуговує на увагу. Пелчинська-Наленч підкреслила, що американці бачать тиск на країни “Східного партнерства”, але стримують свою реакцію з огляду на Сирію.

“Є очевидний зв’язок між необхідністю домовитися (з Росією – Ред.) у справі Сирії і готовністю ставити на вістрі ножа питання Східної Європи”, – наголосив польський дипломат. Вона визнала, що кілька тижнів тому ситуація виглядала б дещо по-іншому, але сьогодні США потребують Росії, аби знайти вирішення у справі хімічної зброї у Сирії.

Саміт “Cхідного партнерства”, під час якого планується підписання Угоди про асоціацію України з ЄС, відбудеться 25 листопада у Вільнюсі. Останнім часом Росія здійснює тиск на країни “Східного партнерства”, зокрема Україну і Молдову, аби вони відмовилися від підписання і парафування “асоціації” з ЄС і обрали східний вектор політичної та економічної інтеграції. Євросоюз вже офіційно засудив спроби Росії силою вплинути на рішення країн Партнерства самостійно вибирати напрям поглиблення співпраці.