“Культура і солідарність”: Публічна лекція Кшиштофа Чижевського

1 листопада 2013 р., 13:00,  Велика сесійна зала Львівської міської ради (пл. Ринок, 1, 2-й поверх)

Другий Конгрес культури Східного партнерства, що проходив на початку жовтня у польському місті-побратимі Львова – Любліні, відкривала інавгураційна лекція Голови програмної ради Конгресу Кшиштофа Чижевського під назвою “Культура і солідарність”.

Ця тема про близьке і спільне майбутнє, вкорінену, творчу й відкриту назустріч іншому культуру дотикається настільки важливих і актуальних для нас питань і розв’язань, що ми запросили відомого есеїста, філософа і культурологавиступити публічно у Львові.

Подія матиме множинну символічність в єдності місця і часу.

Виступ відбуватиметься в осерді міської влади – великій сесійній залі львівської ратуші. Ми спробуємо “відчарувати” цьому місцю його демократичну агору, створивши прецедент відкритих філософських дебатів в адміністративному серці міста.

Ми говоритимемо про солідарність і культуру 1 листопада, у день пам’яті про українсько-польську війну за Львів 1918 року. Традиційно ми вшановуємо полеглих на цій війні спільною молитвою на українських і польських військових похованнях. Цього року ми хочемо збагатити вшанування поглядом у спільне майбутнє, оперте на ґрунті солідарної і водночас різнорідної культури.

Саме культура може надати нового дихання у вичерпані почасти європейські програми Східного партнерства. Культура нового дихання – це той унікальний обшар, де немає місця для ідентичності “бідного чи слабшого родича”, де всі рівні і всі різні. Цей підхід став солідарним лейтмотивом Конгресу культури Східного партнерства.

Діалог відбудеться напередодні Вільнюського саміту Східного партнерства, на якому вказівник поступу України врешті перестане дезорієнтовано нипати у різні боки. І приклад солідарності, яка не приходить декларативно зі свободою і демократією, а є натомість важким, але істинним демократичним здобутком взаємозалежних людей, – нам дуже знадобиться.

Подія у Фейсбуці – ТУТ

1377562_541162532627994_1563880091_n