Бойко відповів на “шантаж” Газпрома: відмовимо у транзиті до Європи

383434200Українська Правда

Якщо “Газпром”продовжить формально ставитися до відносин з Україною у питаннях газу, Київ припинить страхувати російських колег у питаннях транзиту газу до Європи.

Про це 2 листопада заявив віце-прем’єр України Юрій Бойко, повідомляє “Інтерфакс-Україна“.

“Якщо брати суто партнерські відносини з російськими колегами, то ми завжди страхували їх в пікові періоди, коли було важливо зберегти транзит газу до Європи. І “Газпром” за рахунок нашої підтримки виконував свої контрактні зобов’язання”, – заявив Бойко.

“Якщо буде такий формальний підхід з боку російських колег, ми залишаємо за собою право таким же чином використовувати контракт тільки на закупівлю, і вся повнота відповідальності за транзит газу до Європи з боку російського “Газпрому” буде покладено лише на них. Ми вже їм плече своє не підставимо, тому що якщо буде формальний підхід з їхнього боку, такий же формальний підхід буде і з нашого боку також”, – підкреслив він.

“Що стосується інформації, яка з’явилася від наших російських колег, я можу сказати тільки, що у нас справді є деякі проблеми з оплатою за газ з боку нашої комунальної сфери. Заборгованість дуже велика, і ми сподіваємося, що найближчим часом комунальники виправляться і зменшать її”, – наголосив він.

Також Бойко зауважив, що уряд України і НАК “Нафтогаз України” загалом виконали завдання щодо суттєвого зменшення обсягів закупівлі газу за контрактом 2009 року.

Він наголосив, що у 2013 році Україна купує у Росії лише 11 млрд кубометрів газу, тоді як три роки тому ця цифра становила 40 млрд кубометрів.