Цукор vs Аптечки: чим «купують» виборців Полтави

Перемикач мов

У Полтаві в розпал передвиборчих перегонів кандидати на посаду міського голови не цураються брудних політтехнологій.

Партія чинного мера Полтави Олександра Мамая «Совість України», а точніше громадська організація з однойменною назвою, вже котрий місяць поспіль проводить акцію з роздачі цукру особам пенсійного віку. В одні руки видають по 8 кг цього продукту.

?????????????

Але перш ніж отримати «солодкий подарунок», бабусі та дідусі мають пройти реєстрацію та переглянути 20-хвилинний фільм про Полтаву, зокрема про те, як змінилося місто в період каденції Олександра Мамая. Сам міський голова теж бере участь у акції: виходить привітати пенсіонерів і зайвий раз нагадати про себе.

Колишній очільник міста Андрій Матковський, який є кандидатом на мерське крісло від партії «Солідарність», теж підготував подарунки для літніх мешканців Полтави.

Команда Матковського розсилає пенсіонерам запрошення завітати за вказаною адресою та отримати так звані «Аптечки здоров’я» в рамках програми «Здорове місто». Фільму полтавцям не демонструють, натомість кандидат у мери особисто проводить «бесіду» з відвідувачами офісу.

До набору медикаментів, який вручають пенсіонерам, входять протизастудні препарати, ліки від кашлю, болю в серці, проносу, від болю в спині й суглобах, для поліпшення роботи підшлункової залози та серцево-судинної системи.

ГромадськеТБ.Полтави вирішило відвідати обидві акції. До офісу «Совісті України» журналістів пустили зі словами «Ми прозорі до всіх». Проте вже за 10 хвилин на місце проведення акції прибули співробітники служби охорони та наполягли, аби журналісти залишили приміщення.

До офісу, де проходить акція з роздачі аптечок, журналістів Громадського взагалі не пускали. Поблизу будівлі були помічені колишні працівники міліції, один з яких досить емоційно відреагував на появу відеокамери.

Слід зазначити, що згідно ч. 4 ст. 60 Закону України «Про місцеві вибори», кандидати не мають права супроводжувати передвиборчу агітацію товарами, ціна яких перевищує 5% розмірів мінімальної зарплати. Враховуючи, що з 1 вересня 2015 року мінімальна заробітна плата в Україні складає 1378 грн, ціна агітаційних товарів не має перевищувати 68,90 грн.

Сьогодні в українських супермаркетах 1 кг цукру можна придбати за ціною від 11,5 грн і вище. Якщо відштовхуватися від мінімальної цифри, ціна подарунку від «Совісті України» складає приблизно 92 грн. Сумарна ціна всіх препаратів з  «Аптечки здоров’я» від Андрія Матковського – близько  113 грн.

Виникає логічне питання щодо законності подібних передвиборчих акцій. Між тим, більшість пенсіонерів  зв’язку між роздачою подарунків та виборами, що насуваються, не бачать. Здебільшого вони сприймають таку допомогу як прояв уваги та піклування з боку політиків.

Громадське ТБ. Полтава