Бюджети міст Чернігів та Ніжин стають прозорими та підзвітними

Зробити бюджети міст прозорими та ефективними – такою була мета проекту «Бюджетний процес – під контроль громади». Про досягнуті результати та історії успіху розповіли представники Центру «Доброчин» під час прес-конференції 30 березня в дискусійному клубі «Чиста Політика».

Що саме було зроблено для досягнення мети розповіла Наталія Дрозд, керівник проекту: «Більше ніж півроку громадські експерти працювали для підвищення рівня прозорості місцевих бюджетів, створюючи ефективні процедури участі громадян в бюджетному процесі. Були розроблені проекти Бюджетних регламентів для пілотних міст Ніжин та Чернігів та проведені інформаційні кампанії по лобіюванню їх прийняття із залученням спільноти активістів».
Але саме існування процедур громадської участі у формуванні бюджетів не забезпечує їх виконання. Тому були проведені навчання громадських організацій та ініціативних груп, підвищена їх спроможність брати участь у прийнятті рішень та моніторингу їх виконання на рівні громад. Журналісти навчились висвітлювати бюджетну тематику доступною мовою.

Роз’яснюючи суть Бюджетного регламенту, експерт Ярослав Петраков зазначив, що це документ, який узагальнює норми Бюджетного кодексу та адаптує їх до бюджетного процесу на місцевому рівні. Його наявність і практичне використання сприятиме підвищенню обізнаності зацікавлених осіб щодо планування доходів і видатків міста та використання бюджетних коштів. Регламент сприятиме залученості як депутатів, так і ініціативних груп громадян до бюджетного процесу на різних його етапах, сприяючи імплементації ідей жителів міста.

Історію успіху презентував Олександр Підгорний, експерт та головний лобіст проекту. Він повідомив про прийняття Бюджетного регламенту на сьогоднішньому засіданні сесії Ніжинської міської ради: 36 голосів – «ЗА», одноголосно, (в залі були присутні всі депутати Ніжинської міської ради VII скликання).

Завтра, 31 березня, проект рішення про Бюджетний регламент виноситиметься до затвердження на засіданні Чернігівської міської ради. Запрошені депутати Чернігівської міської ради Максим Черненок та Регіна Гусак відзначили високу якість підготовленого громадськими експертами Бюджетного регламенту та зазначили, що Бюджетний регламент отримав позитивні висновки по всіх комісіях.

Від імені всіх учасників Наталія Дрозд висловила сподівання, що завтра Чернігів отримає свій Бюджетний регламент, та пообіцяла продовжувати інформаційну кампанію для громадських активістів як долучатися до бюджетного процесу для реалізації ідей по розвитку рідного міста.

Проект «Бюджетний процес – під контроль громади» реалізується Центром «Доброчин» в рамках програми «Ціна держави», що виконується Фондом Східна Європа у партнерстві з CASE-Україна за фінансової підтримки Європейської Комісії.

01

02

03

04

05

06