Євгеній Холод: «Чи варто продавати власну нирку, щоб вилікувати печінку?»

Перемикач мов

На шостій позачерговій сесії Полтавської обласної ради, що відбулася 19 квітня, знову схрестили списи прихильники й противники роздавання задарма полтавських надр.
Зокрема, розглядали звернення Державної служби геології та надр України щодо погодження видачі ТОВ «Аркона Газ-Енергія» спеціального дозволу на геологічне вивчення, в тому числі дослідно-промислову розробку з подальшим видобуванням нафти, газу та конденсату Свистунківсько-Червонолуцької площі на території Гадяцького та Лохвицького районів, а також питання про розширення ПАТ «Укргазвидобування» розроблюваних ним площ Горобцівсько-Відрадненського родовища на території Полтавського, Решетилівського та Новосанжарського районів. За це державна компанія «Укргазвидобування» обіцяла укласти соціальну угоду й виділити області 19 мільйонів гривень. Кошти, звісно, дуже необхідні, тим більше, що кілька днів тому рухнув проліт мосту через Сулу у Лохвицькому районі (а об’їзд – це зайві 20 кілометрів), ремонт якого оцінили у 40 млн. грн.
І хоча депутатський корпус нового скликання з осені минулого року не видав жодного дозволу нафтогазовикам (а звернень було багато), голова Полтавської ОДА Валерій Головко та його перший заступник Андрій Пісоцький наполегливо переконували депутатів бути зговірливішими.
Заступник голови облради свободівець Анатолій Ханко та голова фракції ВО «Свобода» Віктор Щуров закликали колег дотримуватися свого ж принципу – бути відповідальними, дбати про інтереси територіальних громад Полтавщини й не роздавати надра за копійки, доки Верховною Радою України не буде ухвалений закон про спрямування 5% рентних платежів за надрокористування до місцевих бюджетів тих територій, де безпосередньо видобуваються вуглеводні.
Та найаргументованішим був виступ першого заступника голови Полтавської обласної ради Євгенія Холода («Батьківщина»).
– Нехай не ображаються на мене керівники ПАТ «Укргазвидобування», але 19 мільйонів на область – це подачка. 19 мільйонів гривень за нинішніми цінами – це капітальний ремонт 1 кілометра автомобільної дороги першої чи другої категорії або поточний ремонт 3 км дороги. На жаль, і ми, і розробники надр стали заручниками такої системи, коли наш багатий на поклади нафти й газу полтавський край нічого не має з того видобутку, окрім розбитих доріг і отруєного довкілля, тобто, екологічного лиха. Можна погодитися з паном Пісоцьким і про робочі місця, і про державну економічну безпеку. Та всі ці високі слова меркнуть, коли зустрічашся з людьми, які живуть у місцях, де безпоспередньо видобуваються нафта й газ. Минулого місяця постійна депутатська комісія облради з питань екології та раціонального природокористування виїздила у с.Сенча Лохвицького району. Селяни нам на стіл поставили пляшку з мутною й вонючою водою зі своїх колодязів і сказали: «А наші діти цю воду п’ють!» І якщо ми зараз не будемо послідовними й принциповими, то знову наступимо на ті ж граблі. Правильно сказав колега Віктор Щуров: треба бути стратегами. Завтра десь іще міст завалиться, то що, будемо в іншому районі надра роздавати за кілька мільйонів?! Це мені нагадує таку ситуацію: щоб знайти гроші на лікування печінки, треба продати власну нирку. Це неправильний шлях! Бо так ми розпродамо все, що в нас є, і в результаті не матимемо нічого. На кону стоїть 5% від рентних платежів. Це – 750 мільйонів гривень, які залишаться на Полтавщині, якщо парламент у другому читанні ухвалить відповідний законопроект. Адже підприємства нафтогазовидобувної галузі платять 15 мільярдів гривень рентних платежів на рік. Сподіваюся, що незабаром парламент таки прийме цей закон у другому читанні, де будуть прописані чіткі правила гри. А що таке соціальна угода? Підписати можна все що завгодно. Але якщо нафтогазовики відмовляться її виконувати, то ми їм нічого не зробимо. У випадку з «Укргазвидобуванням» мова повинна йти не про 19, а про 300 мільйонів гривень.
Депутати обласної ради більшістю голосів відмовили нафтогазовидобувним компаніям у наданні спецдозволів.
На прес-конференції по закінченню сесії голова Полтавської ОДА Валерій Головко прокоментував ситуацію так:
– Блокування роботи нафтогазового комплексу – це не позиція. – Якщо депутатів нинішнього скликання не влаштовують засади співпраці з підприємствами ПЕКу, які діяли в попередню каденцію, потрібно запропонувати свої, обговорити їх і затвердити. Бо якщо одна сторона каже «ні», то вона ніколи не достукається до іншої. Ми повинні знайти компроміс, провести перемовини, запросити представників органів місцевого самоврядування, сільських рад, районних рад та адміністрацій – і відпрацювати спільні правила гри.

Людмила Стельмах (Кучеренко),
президент Полтавського обласного медіа-клубу