Без довіри громадян не буває ефективної влади

У Полтаві відбувся «кущовий» тренінг для співробітників районних та обласних державних адміністрацій з Полтавщини та кількох сусідніх областей на тему: «Механізми взаємодії між органами виконавчої влади та інститутами громадянського суспільства».
Тренерами на семінарі були Тетяна Андрійчук – співробітник Секретаріату Кабінету міністрів України, відповідальна за сприяння розвитку громадянського суспільства та комунікацій з громадськістю; Ольга Озьорна – співробітник офісу Координатора ОБСЄ в Україні та Володимир Купрій – виконавчий директор Творчого центру «Каунтерпарт», викладач Національної академії державного управління.
Найбільш цікавим було повідомлення Володимира Купрія, котрий і представляв громадянське суспільство. Він наголосив на тому, що нинішня недовіра громадян практично до всіх інститутів влади є руйнівною для держави, а демократія і відкритий діалог – нерозривні.
В.Купрій пояснив учасникам заходу, в чому різниця між відкритістю влади і прозорістю влади, бо чимало працівників органів в цьому «плавають». На його думку, відкритість – це як двері, коли кожен громадянин може зайти на захід, а прозорість – це як вікно, коли громадськість може бачити, що робить влада, які і як рішення ухвалює.
Бо бувають випадки, коли доходить до абсурду. В одній з облдержаміністрацій під час громадських слухань не надавали слова представникам громадськості. Ті обурилися, бо захід майже закінчувався. Але чиновники пояснили: «Ви прийшли на громадські слухання? То сидіть і слухайте!»
Тож семінар на якому детально поснювали і зміст Постанови КМУ №996 (про створення громадських рад при органах влади та місцевого самоврядування) і механізми консультацій з громадськістю, був вельми корисний.
На останок Володимир Купрій навів вислів голови Інституту громадянського суспільства, народного депутата І скликання Анатолія Ткачука, який заслуговує на те, щоб висіти транспарантом у кабінеті кожного держслужбовця: «Не можна будувати ефективну владу, коли ця влада має недовіру від людей і коли ця влада людей боїться. Зменшення недовіри, зростання довіри можливе лише у діалозі, у налагодження комунікації влади і громади».

Людмила Стельмах (Кучеренко),
член Громадської ради при Полтавській ОДА

About Ігор Кіянчук 215 Articles
Підприємець. Координатор ГО ІЦ "Майдан Моніторинг" в Полтавській області, упорядник сайту Майдан