“ПогранКульт: ГаліціяКульт”: 60 художників з Галичини й Слобожанщини об’єднаються в Харкові

Понад 60 митців з географічно протилежних регіонів України працюватимуть у шести мистецьких резиденціях у Харкові протягом майже двох тижнів, 11-23 серпня. Соціально-мистецькі проекти, які постануть на“Творчих резиденціях”, будуть презентовані під час масштабного форуму “ПогранКульт: ГаліціяКульт”, котрий Харків прийматиме в жовтні. Першу ж частину спільно створених арт-об’єктів харків’янам презентують уже на День міста, 23 серпня, на виставці у “ЄрміловЦентрі”.

Молоді й досвідчені митці з різних регіонів України працюватимуть у проекті “Творчі резиденці” не просто для того, щоб “підготувати програму форуму”. Їхні задачі значно ѓрунтовніші: розвінчати взаємні — галицькі й слобожанські — стереотипи та міфи, подивитися на свій регіон з дистанції протилежного прикордоння і спробувати знайти й використати той імпульс, який може дати українському мистецтву різниця регіональних культурних традицій.

“Україна часто борсається між крайнощами: то ми переконуємо одне одного, що між нами немає відмінностей, у нас спільні прагнення й інтереси, то навпаки — дозволяємо собі чомусь повірити в ідею про якийсь там неподоланний ментальний розрив між українськими Сходом і Заходом, — говорить керівник проекту “ПогранКульт: ГаліціяКульт” Ольга Сагайдак. — А що нам насправді треба зробити — так це усвідомити, що регіональні розбіжності — це круто, це калейдоскоп ідей, який ми маємо презентувати у світі, як це роблять зі своїм культурним різноманіттям Італія, Іспанія, Франція… Традиційно такий діалог найкраще вдається мовами мистецтва, тож ми й пропонуємо молодим митцям з різних кінців країни відкрити одне одному свою Україну”.

Серед менторів і тренерів програми — художник Павло Маков, художник та архітектор Олег Дроздов, письменниця й поетка Люба Якимчук, мультиплікатор Роман Дзвонковський та інші. Кураторка всієї резиденційної програми — культуролог Ірина Магдиш, в минулому — керівник управління культури Львівської міської ради.

Ірина Магдиш розповідає, що спільна робота в майстернях — це, власне, знайомство митців одне з одним, пошук ідентичних і відмінних кодів, технік, ідей. Крім того, це спосіб показати галичанам спражній Харків з його ідейними напластуваннями, широкою палітрою мистецьких напрямків, спадком складних історичних процесів і реаліями не просто прикордонного — прифронтового життя. “Ці дивовижні історії про “я свою дитину до Львова/Харкова не пущу, там страшно” мають нарешті закінчитися. Ні там, ні там не живуть ані кіноцефали, ані песиголовці, і ми маємо подолати цю середньовічну манеру будувати уявлення одне про одного на страхах, чутках, домислах”, — говорить Ірина.

Усього резиденцій буде шість і кожна має щось залишити по собі Харкову:

Архітектурно-соціальна резиденція “Громадський простір будинку “Слово”: creare vita”. Тут працюватимуть архітектори, урбаністи, історики й соціологи, чия мета — відживити публічний простір навколо одного з найбільш знакових харківських будинків, з яким пов’язана трагічна історія українського “Розстріляного Відродження”.

Анімаційна резиденція “Відкрита тема” від інших відрізнятиметься тим, що у ній під проводом аніматорів Романа Дзвонковського й Олени Бец (Львів / Івано-Франківськ) працюватимуть зовсім юні митці. Діти 10-14 років, відвідувачі Харківської обласної дитячої бібліотеки, разом створять анімаційну стрічку, тему якої знайдуть самі.

Резиденція для молодих кінематографістів Галичини та Харківщини, результатом якої має стати створення консолідованої знімальної групи та декілька готових документальних стрічок про урбаністичні проблеми.

Художня резиденція галицьких митців “Коло спілкування” в ЄрміловЦентрі має на меті інтеѓрувати галицьких художників у харківське мистецьке середовище, познайомити зі знаковими харківськими мистецькими діячами, проектами та тенденціями. І — дати митцям можливість спільно дослідити подібності та відмінності регіональних мистецьких та побутових традицій та ідентичностей. “Незнання породжує конфлікти, стереотипи, страхи і агресію. У сфері культури, яка оперує емоціями, це видно найбільш виразно. Подолати бар’єри можна через розширення кола спілкування і кола співтворчості”, — переконана кураторка візуальної частини форуму “ГаліціяКульт” Наталя Космолінська, львівська мистецтвознавиця, заступниця директора львівського Палацу мистецтв.

Резиденція “Майстер клас. Павло Маков і художники-графіки”подарує молодим митцям унікальну можливість познайомитися з творчим досвідом одного з найбільших українських художників сучасності Павла Макова. Павло не займається викладанням, тож шанс вільно експериментувати разом із Майстром є мрією багатьох молодих митців.

Резиденція “Турбоарт” збере муралістів не лише з Галичини, Східної та Центральної України, а також Польщі й Росії. Команда художників створить мурали на фасадах будівель заводу “Турбоатом”, а також на турбінах, які будуть винесені як арт-об’єкти у громадський простір Харкова.

Проект “Творчі резиденції” відбувається в межах культурного форуму “ПогранКульт: ГаліціяКульт”.“ГаліціяКульт”стане третім форумом благодійного фонду DOFA.fund (колишня назва – “Мистецькі надра”), що поставив собі на меті познайомити Україну — з Україною. Перші два, “ДонКульт”, відбулися у листопаді 2014 в Києві та червні 2015 у Львові. “ГаліціяКульт” є одним із восьми переможців європейського конкурсу культурних ініціатив Advocate Europe (усього брали участь 668 проектів). Відбувається проект за підтримки спілки MitOst в партнертві з Liquid Democracy, заснованого фондом Stiftung Mercator.

Докладна інформація про літню резиденційну програму та (згодом) програму осіннього форуму — на сайті dofa.fund. Найсвіжіші новини проекту — на фейсбучній сторінці благодійного фонду dofa.fund.

Партнери у Харкові: Харківська обласна рада, Центр сучасного мистецтва “ЄрміловЦентр”, Архітектурне бюро “Дроздов та партнери”, Харківська обласна бібліотека для дітей, Майстерня Павла Макова,Academy of Visual Arts (АVA) Харків, Національний технічний університет “Харківський політехнічний інститут”, Харківський Національний університет імені В. Н. Каразіна, ВАТ “Завод Турбоатом” та його генеральний директор Віктор Суботін, вільний простір “Циферблат”, PR-аѓенція “Bagels & Letters”.

Партнери у Львові та Києві: Львівська обласна рада, Львівський Палац Мистецтв, ГО Урбаністичні ідеї / Urban Ideas (Ольга Криворучко), Мистецька формація Wiz-Art, PR-аѓенція Gres&Todorchuk.

accbc9_57b46d419bda48f28e8b4083027f234f-mv2