Валентин Мороз презентував свою нову книгу

ЛьвівщинаКультура

Майдан-ІНФОРМ: 13-06-2006 10:30 // // URL: http://maidan.org.ua/static/news/2006/1150183844.html
Версія до друку // Редагувати // Стерти

Відомий історик Валентин Мороз репрезентував львів’янам книгу «Україна у ХХ столітті. Етап перший 1900-1920 рр.». У заході взяли участь народний депутат України Володимир В’язівський, голова Львівської обласної ради Мирослав Сеник, депутат Львівської обласної ради Андрій Парубій, голова Львівського обласного товариства політв’язнів та репресованих Петро Франко, голова Львівського обласного братства вояків ОУН-УПА Олесь Гуменюк та інші.

Автор передмови до книги В.Мороза А.Парубій зазначив, що «читаючи цю книжку, у ній впізнаєш В.Мороза як історика, громадського діяча, який наче співпереживає за героїв, які в його історичній праці займають важливу роль. Так само у книзі впізнаєш В.Мороза як видатного оратора і блискучого публіциста, розуміючи стиль, у якому написана ця праця. Найголовніше сьогодні те, що ця книжка вчить нас дивитися на історію України, на Україну в цілому, на весь світ навколо України тільки з однієї точки зору: українських інтересів. Цей україноцентризм, який постійно був притаманний В.Морозу, і є найбільш важлива складова його праці і його життя. Для нашого покоління важливо навчитися так жити і так бачити світ, як В.Мороз».

В.В’язівський у своєму виступі наголосив на тому, що «для того, аби визначити місце для України на початку ХХІ століття, досить доречно було б нашим політикам усвідомленно прочитати працю В.Мороза. Українські політики зможуть навчитися керуватися тим баченням, яке викладене у цій ґрунтовній праці. Водночас у хаосі, який твориться зараз у нашій державі, прочитавши книгу, політики зможуть віднайти наріжний камінь для Європи та світу в цілому».

Після закінчення свого виступу В.В’язівський попросив у В.Мороза три книги «Україна у ХХ столітті. Етап перший 1900-1920 рр.» «для тих трьох лідерів, які мають формувати політичну коаліцію – Олександра Мороза, Юлії Тимошенко та Романа Безсмертного».

У свою чергу О.Гуменюк від імені Львівського обласного братства вояків ОУН-УПА нагородив В.Мороза почесною грамотою та Хрестом звитяги «за національну-визвольну боротьбу та за утвердження незалежної України».

Автор книги В.Мороз зазначив: «Мене скрізь питають: «Чому я пишу?». Я ж відповідаю, що це моя наркоманія у найпозитивнішому розумінні цього слова. Я вже написав понад 30 книжок і, дасть Бог, буду писати. Розумію, як вже не молода людина, баритися з написанням не можна. Тому я пишу і буду продовжувати писати».

«В Україні практично немає істориків, які дивляться українськими очима. Натомість більшість з них – чапаєвознавці та американознавці», – заявив під час презентації своєї книги «Україна у ХХ столітті. Етап перший 1900-1920 рр.» відомий український історик Валентин Мороз.

«Багато наших людей не винні, що дивляться на історію через чужі окуляри. Їх так навчили. Їхні прізвища називати я не буду, оскільки багато сидів у в’язниці, де вважали, що той, хто називає прізвища – донощик. А я не такий. Таких істориків, які дивляться зсередини українського «я», українськими очима, у нас ще мало. Ми ще «білі ворони».

Я певною мірою заздрю англійцям і французам, які вже тисячу літ дивляться на історію своїми очима, тому там немає проблем. Ми ж тільки мусимо навчитися цьому», – сказав В.Мороз.

Зараз Валентин Мороз пише книгу «Російська мова як друга державна», якою «громитиме цю ідею в Україні». «У цій книзі я не буду говорити до тих, хто запалився ідеєю запровадження російської мови як другої державної, про те, як їм не соромно. Натомість я буду їх громити і лякати тим, що у Канаді дві мови завели і Канади досі немає. Там люди живуть як кіт і собака. Не робіть цю дурницю у нас і не вводьте другої мови. Це потрібно Москві, аби у нас люди гризлися: одні україномовні, а інші російськомовні. Не робіть другої України – хохляцької. Адже мова, якою говорять у Донецьку, навіть не російська, а хохляцька. Чи варто поруч з українською заводити ще й хохляцьку? Я хочу показати, що це – ідея дурнів, і вона вдарить їм по кишені. Це і буде моя аргументація у майбутньому виданні», – сказав В.Мороз.

Заступник голови Львівської обласної ради Андрій Парубій наголосив на тому, що Львівська обласна рада усіма зусиллями сприятиме тому, аби майбутня книга В.Мороза якнайшвидше вийшла друком.

Західна інформаційна корпорація

Майдан-ІНФОРМ: 13-06-2006 10:30 // URL: http://maidan.org.ua/static/news/2006/1150183844.html
Версія до друку // Редагувати // Стерти

Увага!!! Сайт "Майдан" надає всім, хто згадується у новинах, можливість розмістити свій коментар чи спростування, за умови належного підтвердження особи. Будь ласка, пишіть нам на news@maidanua.org і вказуйте гіперлінк (URL) новини, на яку ви посилаєтся.

  Ваша участь :
Ви теж можете додавати новини на "Майдан"! Читайте як!
Слідкуйте за нами
на Twitter
Найкраще з Майдану
на Facebook
  ПРЯМА ДІЯ :
Назви ім'я - нехай свіча не згасне
Захисти Україну! Зупини законопроект про мови
Збираємо докази спотворення волевиявлення!
  Опитування :
“Чим є для Вас право знати?”

Переглянути результати >>>

  ОСТАННІ СТАТТІ :
На одній хвилі: «Ель Женераль і реп-гімн близькосхідної революції»
Ольга Веснянка, DW: Радянський спадок - "дідівщин​а" в українські​й армії
Василь Овсієнко: «Пилорама-2011». Мнение экспоната
Микола Сварник: Канада протестує
Franko: Про неопірність злу
Олександр Северин: Вбогість пацанських політінформацій
Роман Сердюк: Тимошенко - состав преступления
Альянс Майдан – народним депутатам України: «And Justice for All! Або армагеддєць!»
ГО «Українська альтернатива»: Суд, який паплюжить верховенство права і права людини – загроза суспільству
Станіслав Полянський: Не віддамо свою країну!
Святослав Караванський: Суд пігмеїв над велетнями
otiec: В сім'ї вільній новій не забудьте пом'янути... (с) Кобзар
Олександр Северин: Доцільна брехня, брехлива доцільність
Юлій Хвещук: Історичні «медвєдизми» на тлі 2012 року
Галина Седых: Битва за Техноленд, или кто в Украине не уважает авторское право



Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2017. Архів пітримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг". E-mail: news@maidan.org.ua