Нова політика Ватикану щодо сміття – зразок для наслідування

Довкілля

Майдан-ІНФОРМ: 24-11-2009 15:10 // URL: http://maidan.org.ua/static/news/2009/1259068253.html
Версія до друку // Редагувати // Стерти

В той час, коли багато міст світу мають вагомі проблеми з побутовими відходами, держава Ватикан, ось вже другий рік успішно здійснює програму роздільного збору та переробки сміття.

З року в рік мільйони туристів та паломників відвідують Ватикан. Тут вони збагачуються враженнями, оновлюються духовно, отримують благословення Святішого Отця ... і залишають гори сміття, щорічні об’єми якого вимірюються в понад 400 т. Попри те, особливим чинником у процесі сміттєутворення Ватикану є відходи паперу, які залишаються в результаті роботи чисельних офісів різних структурних підрозділів.

Нову політику щодо сміття можна оцінити як ще одну складову „зеленого курсу” Ватикану під керуванням папи Бенедикта XVI. В чисельних зверненнях, промовах та проповідях Святіший Отець регулярно звертає увагу на критичний стан планети, на питання співвідповідальності кожної людини за розвиток екологічних проблем сьогодення, а також навчає, що відповідальне ставлення до природного довкілля є невід’ємною складовою свідчення християнської віри. У своїй останній енцикліці „Caritas in veritate” (Любов у істині) понтифік констатує: „Церква має відповідальність за створіння і мусить дану відповідальність засвідчити на дії перед громадськістю” (51).

Свідчення віри в Бога Творця та здійснення відповідальності за його створіння – природу, набирає у Ватикані системного характеру та стає зразком для всієї Церкви. Так, минулої осені було відкрито сонячну електростанцію, площею у футбольне поле, яка в майбутньому має забезпечувати п’яту частину електроструму, що споживається в папській державі. Якщо тут ще недавно, як і в багатьох інших місцях, роздільний збір сміття сприймався як щось зайве, що приносить тільки певні незручності, і „не для Церкви”, то папа Бенедикт XVI встановив чіткий порядок: папір до паперу, пластик до пластику ...

У міжчасі навколо базиліки св. Петра вишикувались 30 контейнерів для паперу, 25 – для скла, 18 – для пластику і 15 – для бляшанок з під напоїв. Нова практика поводження зі сміттям приносить „попри екологічні, також і економічні дивіденти”, - заявив у „Осерваторе Романо” Ennio Cortellessa, відповідальний з питань економіки відходів держави Ватикан. Зокрема це стосується роздільного збору паперу.

Для утилізації відходів було підписано контракти із п’ятьма спеціальними фірмами, кожна з яких має відповідний профіль. Окремої утилізації потребують, наприклад, ліки з Ватиканської аптеки, в яких закінчився термін придатності, чи енергозберігаючі лампочки, що вийшли з ладу. Регулярно назбируються також цілі контейнери таких речей, як наприклад, ножів, ножниць, спрейових балончиків ..., вилучених службою безпеки в учасників щотижневих генеральних аудієнцій зі Святішим Отцем.

На думку керівництва Ватикану, встановлення контейнерів для роздільного збору сміття – це тільки перший крок. Наступним кроком має бути просвітницька робота серед паломників та туристів, яка має привести до того, щоб вони ставились більш відповідально до довкілля, і сміття викидали тільки в чітко передбачених місцях: папір до паперу, пластик до пластику ...

Інформаційна служба
Бюро УГКЦ з питань екології

Обговорити цю новину у форумі

Майдан-ІНФОРМ: 24-11-2009 15:10 // URL: http://maidan.org.ua/static/news/2009/1259068253.html
Версія до друку // Редагувати // Стерти

Увага!!! Сайт "Майдан" надає всім, хто згадується у новинах, можливість розмістити свій коментар чи спростування, за умови належного підтвердження особи. Будь ласка, пишіть нам на news@maidanua.org і вказуйте гіперлінк (URL) новини, на яку ви посилаєтся.

  Ваша участь :
Ви теж можете додавати новини на "Майдан"! Читайте як!
Слідкуйте за нами
на Twitter
Найкраще з Майдану
на Facebook
  ПРЯМА ДІЯ :
Назви ім'я - нехай свіча не згасне
Захисти Україну! Зупини законопроект про мови
Збираємо докази спотворення волевиявлення!
  Опитування :
“Чим є для Вас право знати?”

Переглянути результати >>>

  ОСТАННІ СТАТТІ :
На одній хвилі: «Ель Женераль і реп-гімн близькосхідної революції»
Ольга Веснянка, DW: Радянський спадок - "дідівщин​а" в українські​й армії
Василь Овсієнко: «Пилорама-2011». Мнение экспоната
Микола Сварник: Канада протестує
Franko: Про неопірність злу
Олександр Северин: Вбогість пацанських політінформацій
Роман Сердюк: Тимошенко - состав преступления
Альянс Майдан – народним депутатам України: «And Justice for All! Або армагеддєць!»
ГО «Українська альтернатива»: Суд, який паплюжить верховенство права і права людини – загроза суспільству
Станіслав Полянський: Не віддамо свою країну!
Святослав Караванський: Суд пігмеїв над велетнями
otiec: В сім'ї вільній новій не забудьте пом'янути... (с) Кобзар
Олександр Северин: Доцільна брехня, брехлива доцільність
Юлій Хвещук: Історичні «медвєдизми» на тлі 2012 року
Галина Седых: Битва за Техноленд, или кто в Украине не уважает авторское право



Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2017. Архів пітримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг". E-mail: news@maidan.org.ua