Херсонська влада гідно відмітила Міжнародний день права знати!

Сьогодні, у Міжнародний день права знати, було проведене засідання погоджувальної комісії з розгляду пропозицій громадськості до проекту містобудівної документації “Коригування Генерального плану м.Херсона”.

Ця комісія начебто була сформована  рішенням виконкому № 379 від цього року,  текст якого на сайті міськради відсутній.  Архітектор М.Вустянський безуспішно намагався дізнатися – чи є він членом комісії, оскільки від різних посадовців він отримав напередодні протилежну інформацію.  В залі було озвучено, що кворум наявний, натомість кількісний та  персональний склад доведеться здобувати окремим інформаційним запитом або вираховувати по обличчях:

Як бачимо, великою кількістю містобудівної документації членів комісії ніхто не обтяжував. Вибіркові зміни до  Генплану “клаптиками” демонстрували на екрані.  Після засідання журналісти спитали в одного з членів комісії –  де можна побачити Генплан? – а на сайті ж є – впевнено відповів один з тих, хто “приймає рішення”.

Разом з тим, коригувати Генплан “хазяї міста” збираються цього разу суттєво, про що свідчить кількість пронумерованих червоних плям та плямочок на кожному дрібному шматочку карти:

Але далеко не кожна зміна удостоюється відкритого обговорення.  Як от, приміром, дві величенькі будівлі в зеленій зоні на фото, що вище, публічно не обговорюються, хто, чому і на яких підставах їх встромив всередину зеленої зони при наявному Мораторії на зміну цільового призначення таких ділянок  “слуг народу” цікавить мало.

Натомість в.о. управління містобудування та архітектури Л.В. Моїсеєва-Покришева детально доповідає про притягнуті за вуха “громадські слухання”, якими начебто громадськість начебто пропонувала визнати зелену зону парком. Те, що в тій самій зеленій зоні “раптом” з’явилися будівлі, посадовець, як і інші члени комісії, абсолютно випадково “не помітила”:

Так само “не помітив” Херсонський міський голова, і за сумісництвом – голова погоджувальної комісії, інших пропозицій, одну з яких він отримав рівнесенько напередодні засідання. Хоча, може як раз і помітив – зміни до Генплану у парковій зоні для ПП Шевчука та у історичному центрі міста для ТОВ “Оптовий торговий дім-02” (мережа супермаркетів ОСКАР) у порядку денному комісії були відсутні. Хоча за чутками – мали б бути.

Про те, що Генплан насправді обговорюється в тісному колі, а не із якоюсь там громадськістю відкрито і відверто підтвердив заступник голови ХОДА В.М.Котенков:

Тож, без проблем протягнувши  усі заздалегідь заплановані рішення, достойне зібрання розбіглося. Своє Право знати члени погоджувальної комісії розуміють та реалізують практично  та прагматично: що їм треба знати – їм скажуть, а що не скажуть – їм і не треба, так набагато спокійніше.

А решта мешканців Херсона має всі шанси зреалізувати своє право знати просто зрозумівши одного дня, що прокинулися  в зовсім іншому, незнайомому, чужому і відчуженому місті.

Більше фото

Довідково:
Про затвердження Порядку проведення експертизи містобудівної документації

Про затвердження Порядку проведення громадських слухань щодо врахування громадських інтересів під час розроблення проектів містобудівної документації на місцевому рівні

A propos Людмила Ямщикова 733 Articles
Координатор Майдан Моніторингу на півдні України (Одеська, Миколаївська, Херсонська області). Сфери компетенції: проектне мислення, громадянське суспільство, суспільний діалог, інформаційні технології.