МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Коментар Майдан-ІНФОРМ щодо інтерв'ю лідерів НРУ та ПРП.

02/13/2001 | Майдан-Інформ
Коментар Майдан-ІНФОРМ щодо інтерв'ю лідерів НРУ та ПРП.

Учасники акції "Україна без Кучми!" радісно привітали акцію "Бандитам - тюрми" і долучилися до неї, обклеївши паркан портретами пахана та різноманітними антикучмівськими гаслами. Ми поділяємо думку Тараса Стецьківа, що "правоцентристські партії, хоч і з деяким запізненням, але входять у процес опозиції", але з жалем констатуємо, що ця правоцентристська опозиція і далі залишається конструктивною, замість того, щоб стати нормальною.
Як не дивно, але найчеснішу позицію в блоці трьох виявила сама, здавалося б, поміркована сила - "Реформи і порядок", тоді як найрадикальніша з цих партій, КУН, продовжує перебувати у підпіллі мовчання.
Дивним і незрозумілим також є намагання поділити шкіру ще невбитого ведмедя, засновуючи власні акції, адже доцільніше сконцентрувати всі зусилля на одному напрямку і в єдиному центрі, куди вже давно входять і ліві, і праві. І тут хочеться ще раз звернутися до думки Т. Стецьківа, що ця влада загрожує національній безпеці України: і лівим, і правим, і Удовенку, і Морозу. Вона дійсно продасть всіх нас заради себе, тому й піднялись на боротьбу.
Ми першими (ліві, праві та центристи) почали цю акцію, не ми створювали паралельні опозиційні структури, тому й не до нас повинні адресуватися закиди щодо двох українців та трьох гетьманів. До речі, самі учасники руху "За правду", які перебувають в наметовому містечку, вважають себе просто львівською частиною акції "Україна без Кучми!", а не окремим рухом. І поводять себе відповідно, підкоряючись розпорядженням Комітету, беручи участь у всіх наших заходах, подаючи свої пропозиції. Жодного окремого від нас кроку вони поки що не зробили. Все робиться в рамках акції "Україна без Кучми!", тому не треба намагатися нас протиставити чи, принаймні, розділити.
Діаметрально протилежні думки Тараса Чорновола та Геннадія Удовенка доводять, що в НРУ зараз немає єдиної думки щодо ставлення до акції. Пан Удовенко, який перебував у лавах КПРС до останнього дня її існування, раптом спалахнув такою ненавистю до лівих, що, напевно, коли впаде на слизькій дорозі і побачить простягнуту руку допомоги, спочатку попросить пред'явити партквиток. Якщо це буде книжечка червоного кольору, він, мабуть, залишиться лежати там до підходу хоча б позапартійного перехожого.
Лідер НРУ, не дивлячись на наполегливі прохання, так і не підійшов до нашого наметового містечка, хоча жодного червоного прапору там немає. Проте майорять десятки синьо-жовтих. Геннадію Йосиповичу довелося вислухати чимало неприємних зауважень від людей націонал-демократичних поглядів (не учасників акції) щодо своєї страусиної позиції, тому, на відміну від більшості рухівців, що на чолі з Т. Чорноволом швидко клеїли листівки, він залишив центр столиці з кепським настроєм.
Просимо всіх, хто буде бачити пана Удовенка, постійно йому нагадувати, що до складу Громадянського комітету захисту Конституції "За Україну без Кучми!" входить багато правих націонал-демократичних партій, в т.ч. й "Реформи і порядок". Тому хай визначиться, чи приєднатися іншими двома частинами свого блоку до нас, чи виключити ПРП зі свого блоку. Їй-богу, соромно в такому поважному віці викручуватися і згадувати всі дипломатичні прийоми, щоб сказати багато і нічого.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".