МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

У Львові активістів не чіпають!! (Львівські акції протесту)

02/28/2001 | Franko
Незважаючи на те, що багато з нас, студентів Львівського Національного Університету ім. Франка, брали вельми активну участь у акціях протесту проти існуючого режиму в Києві, ні з ким із нас жодного разу не проводилося жодних "розмов", не згадувався навіть наш факт участі в цих акціях. Більше того, в корпусі університету вільно розповсюджувалися та розклеювалися агітаційні листівки про акцію, що недоторканими висять ще й досі. Жодного факту неприємностей активним студентам не відзначалося. Кучмі до Львова не дотягнутися!

Не встигли ми приїхати з Києва, як потрібно було збирати нову акцію: пікет облради. Мета цієї акції -- "допомогти" Львівській обласній раді подати офіційну заяву в парламент про вироблення конституційного механізму імпічменту Президента. Посеред пари нам (студентам ЛНУ) повідомили активісти акції, що студентів університету "Львівська Політехніка" не пускають на студентське віче, яке передувало власне пікету обласної ради. Починалося все з десятка студентів ЛНУ, які зібралися перед першим корпусом "Політехніки" і, скандуючи, викликали політехніків на віче і на пікет. Проте великою мірою повторилося те, що відбувалося в Києві: наполовину студентів зашугали, наполовину їм самим не хотілося. Мій друг з "Політехніки" мені розповів, що нас називали "комуністами і фашистами" і закликали не виходити і не підтримувати акцію.

Тим не менше, доєднувалися все нові студенти, і віче напроти головного корпусу ЛНУ відбулося. Там, як відповідь на присвоєння Кучмі статусу доктора філологічних наук Львівським НАціональним Університетом, студенти підписали символічний "Диплом" номер 666999, виданий "Кучмі Лєоніду Даніловічу", що присвоював йому статус доктора філологічних наук імені Леся Подерв'янського (лексика творів якого перегукується з лексикою Президента). Диплом лідер акції передав потім особисто Леонідові Кучмі через облраду.

Неприємною декорацією до акції були два підозрілих відеооператори з аналогічною відеотехнікою, що займалися здебільшого фільмуванням облич демонстрантів. На моє запитання, яке мас-медіа вони представляють, ніякої відповіді не поступало. Після конусльтації з лідерами акції стало ясним походження відеооператорів: державні спецслужби.

Ще одним тривожним фактом був точний облік усіх студентів, яких не було на парах під час акцій протесту. Проте будемо сподіватись, що це лиш застережні міри і, як і до цього, у Львові нікого не рухатимуть. Декого грозилися виключити, але виявилося, що це через академічні проблеми.

Після віче усі рушили на пікет обласної ради, і під її будівлею зібралося не менше тисячі людей, в основному студентів. Були виступи відомих політичних лідерів та всіх, хто бажав висловитись.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".