МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

17:02 - 42% УКРАЇНЦІВ ПІДТРИМУЮТЬ АКЦІЮ "УКРАЇНА БЕЗ КУЧМИ" - СОЦОПИТУВАННЯ

03/19/2001 | Technar
У кого є повний текст та посилання - запостіть теж.

Відповіді

  • 2001.03.19 | Technar

    Знайшов сам - опитування GFK-USM

    Силу впливу ЗМІ на свідомість громадян проілюстрував сьогодні 19 березня на прес-конференції Микола Томенко, директор Інституту політики.

    Правильним і справедливим арешт Юлії Тимошенко вважають 53% учасників соціологічного дослідження, здійсненого на замовлення Інституту політики 25 лютого - 5 березня кампанією GFK-USM (Українське опитування та дослідження ринку).

    Неправильним і несправедливим - 15%, решта - не визначилася. І це, незважаючи на стан її здоров' я і відсутність судового рішення. Микола Томенко пояснив такі настрої суспільства щодо Юлії Тимошенко впливом "правильних" (лояльних до влади - Ред.) ЗМІ. Водночас стосовно оцінки уряду Ющенка старання "правильних" ЗМІ дискредитувати уряд мали протилежний результат. Коли "правильні" ЗМІ з телеекранів називають виплату пенсій "піарівським ходом" - то люди не замислюються, що це воно таке., але їм подобається отримувати пенсію. І це призводить до позитивного ставлення до уряду. За даними цього загальнонаціонального опитування 43% респондентів вважають, що ВР має оцінити результати позитивно, і лише 22% - негативно.

    По Києву ці цифри становлять відповідно 65% і 15%. Згідно з цим опитуванням, 42% населення підтримують акцію "Україна без Кучми", і лише 26% не підтримують, решта - не визначилися. За словами Миколи Томенка, політична ситуація динамічно розвивається, однак заяви Леоніда Кучми після зустрічі з Президентом Польщі Александром Кваснєвським свідчать, що Європа не вплинула на Президента України, і він наполягає на знайомому псевдопротистоянні з комуністами.

    Микола Томенко не виключає що зробивши показові кадрові поступки, Леонід Кучма у подальшому спиратиметься на "партію війни" у своєму оточенні - на людей більш жорстких, здатних до крайніх заходів і країна скочуватметься до поліцейської держави. Лише один вихід із ситуації бачить М.Томенко - одночасні дострокові парламентські і президентські вибори. Для цього необхідно ухвалити ряд законів, зокрема, про вибори, про політичні партії, а також запропонований народним депутатом Сергієм Терьохіним закон про гарантії Президенту України у разі його відставки. Враховуючи неабиякий вплив ЗМІ на свідомість суспільства, Микола Томенко запропонував журналістам висвітлювати особистість Леоніда Кравчука, який зумів поступитися владою демократично, програвши вибори 1994 року Леонідові Кучмі. Сподіватися ж, що Леонід Кучма полишить пост Президента зі своєї ініциативи - марно, вважає Микола Томенко.

    Віра Лобановська

    http://www.imi.com.ua/eksp/1903/index.htm


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".