МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

УП: Референдум став сиротою

05/13/2001 | НеДохтор
© Українська Правда, 13.05.2001, 16:58
http://www.pravda.com.ua/?10513-1-1

---------
Референдум став сиротою

Данило Побут, УП, 13.05.2001, 16:58

Ініціатива усунення Кучми з посади президента через урни для всенародного голосування не знайшла підтримки жодного з опозиційних об'єднань – ані Форуму нацпорятунку, ані "За правду!", ані навіть "Україна без Кучми".

Складніше усього було з комітетом опору "За правду!". Ще 7 квітня один з його активістів Тарас Чорновіл висловився дуже скептично – через декілька хвилин після того, як ідея повалення Кучми за допомогою референдуму привселюдно злетіла з вуст Юлії Тимошенко. Після цього ще один з вождів "За правду!" Олесь Доній думку Юлії Володимирівни підтримав і активно сіяв в масу інформацію про те, що референдум підтримує і весь комітет "За правду!" Інші лідери вирішили за це Донія виключити з керівних органів об'єднання, а з приводу народженої 7 квітня ініціативи ухвалити рішення на окремому засіданні. Яке і відбулося в суботу в пресі-клубі "Єдина родина".

Засідання закінчилося увечері, і про розжарені пристрасті можна судити за таким фактом – до цього абсолютно ліберальні і відкриті "заправдовці" попросили телекамери вийти із зали через декілька хвилин після початку засідання.

У кінцевому результаті комітет опору "За правду!" ухвалив рішення, де спробував повторити віртуозний стиль царя Соломона: в підготовці і проведенні референдуму участі не приймати, але і не заперечувати проти участі своїх членів як приватних осіб в заходах щодо підготовки і проведення референдуму. Як там з копіюванням царя – невідомо, але рішення вийшло явно в стилі українських напівопозиційних партій УНР або ПРП, які і "Кучму – геть!" на партійних гаслах не писали, але і своїм активістам в антикучмістських заходах брати участь також не забороняли.

Зі слів одного з лідерів "За правду!" Тараса Стецьківа, на засіданні в суботу також бурхливо дискутували з питання про виключення Олеся Донія. Проте, рішення з цього приводу відклали на два тижні. Поки ж вирішено для початку усунення Кучми доручити членам комітету – народним депутатам (а їх троє – Стецьків, Чорновіл, Кириленко) взяти участь в зборі підписів в парламенті за включення в порядок денний сесії питання про початок процедури імпічмента.

Другий за складністю випадок – це Форум нацпорятунку. Там все зрозуміло: серед тих, хто "за" референдум, затесалися противники з все того ж комітету "За правду" – Чорновіл і Стецькив, а також член ПРП Філенко. На останньому засіданні ради ФНП 7 травня рішення щодо референдуму через розбіжності так і не прийняли. "Ми маємо дуже серйозні побоювання, що цей референдум дасть зворотний ефект", - ще раз заявив Тарас Чорновіл в суботу. Тим самим він поставив хрест на задумі зробити народне антикучмістське волевиявлення акцією під патронатом ФНП – рішення Форуму ухвалюються одноголосно всіма членами ради ФНП, до якої входять три вищезгаданих противники референдуму.

Проте найцікавішим у цьому поголовному ігноруванні ідеї референдуму виявилося те, що і "організатори акції "Україна без Кучми" не ухвалювали рішення про підтримку референдуму". Цитування спікоординатора акції Володимира Чемериса згідно з повідомленням Інтерфакс-Україна. Однак тут ситуація простіше – не затверджуючи колективних декларацій, практично всі учасники "України без Кучми" підтримують ідею референдуму.

Після того ж, як жодне з трьох опозиційних об'єднань не наважилося визнати за собою батьківство по відношенню до референдуму, ідею усиновив штаб з проведення референдуму (ШПР). До нього, зі слів Тимошенко, входить близько 70 партій і об'єднань. Тобто тепер можна констатувати – на різнорівневому і складно інтегрованому полі опозиції з'явилася ще одна структура. Непрямо це визнають і відмовники, і прихильники референдуму. Зі слів Чорновола, у ФНП є група людей, які "чітко відстоюють референдум", зокрема, це лідери партії "Батькивщина" Юлія Тимошенко і Соцпартії Олександр Мороз. "У них утворився своєрідний блок, який може дати результат і на парламентських виборах, оскільки, може зберегтися до них, і це буде позитивним для нашої політики". Залишилося тільки замість незрозумілого ШПР придумати милу вуху назву на зразок "Зустрінемо наступну весну без Кучми".
---------
http://www.pravda.com.ua/?10513-1-1


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".