МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Декларація Всеукраїнського об’єднання опозиційних та незалежних журналістів «Грані правди».

07/23/2001 | Майдан-Інформ
Журналісти цього об’єднання згуртовують свої зусилля задля захисту Конституції України, конституційних прав і свобод громадян, розвитку суспільства на засадах моральності, демократії та соціальної справедливості.

«Грані правди» підтримують гасло «За Україну без Кучми!» і вважають його реалізацію своїм програмним завданням.

Учасники об’єднання з тривогою відзначають, що в державі зберігається стійка тенденція до придушення інакомислення, утиску свободи слова. Це проявляється у застосуванні владою репресивних заходів щодо незалежних та опозиційних ЗМІ, переслідуванні журналістів та членів їх сімей. Здійснюється податковий та адміністративний тиск, як на колективи редакцій , так і на засновників, а також підприємства друку.

Впродовж останніх семи років сотні журналістів були звільнені з роботи за переконання, на життя багатьох із них були здійснені замахи, вісім із них загинули, або зникли безвісти.

Жодному із цих випадків влада не надала належної правової оцінки, злочини не розкриті, винуваті не покарані. Піком цього безчинства стало вбивство нашого колеги Гії Гонгадзе та фарс правоохоронних органів в розслідуванні цієї справи.

Ми змушені об’єднатися, щоб спільно протистояти свавіллю та беззаконню, яке чиниться стосовно ЗМІ та окремих журналістів, щоб мати можливість вільно і безперешкодно висловлювати свій погляд на все, що відбувається в Україні. З цією метою між ЗМІ, журналісти яких входять до об’єднання, існуватиме вільний інформаційний обмін. Буде створено центральний банк даних про випадки утисків преси та журналістів, обмеження прав громадян на свободу слова та інформацію. Об’єднання реагуватиме на кожен із них публікаціями у центральних та регіональних виданнях, зверненнями до владних структур, народних депутатів, судів, правоохоронних органів, міжнародних організацій, а також акціями протесту.

На виборах до місцевих рад та парламенту об’єднання буде підтримувати кандидатів, які на ділі довели, що стоять на позиціях захисту Конституції, прав громадян, з повагою ставляться до ЗМІ, як четвертої гілки влади.

Об’єднання будує свою роботу в межах правового поля України, на засадах солідарності, взаємоповаги, взаємопідтримки та демократизму, обирає Голову, відповідального секретаря, Раду.

Спільними зусиллями переможемо неправду і несправедливість!


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".