МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

перші висновки

02/07/2001 | Петро
Перший день відновленної акції пройшов. Які його результати, хоча б в першому наближенні вже можна виділити.
звичайно, найголовніше, проти чого не можливо сперечатися, акція, не дивлячись на песимістичні прогнози відновилася. Більш того, її масштаб явно збільшився. Напередодні мені довелося почути багато упадницьких або саркастичних прогнозів. думку київських експертів та аналітиків (як "залежних-заангажованих" так і тих, хто себе вважає не-залежним та не-заангажованим, і як тих хто безпосередньо готує для влади аналітичні матеріали так і тих хто вже\ще не готує, але хоче) можна подати в такому ключі - 1. акція відновиться не раніше весни, коли потепліє і у психічно неврівноважених і навіть просто нормальних людей починається період піднесення; 2. акція не відновиться оскільки головні геополітичні цілі Росія вже виконала. Разом з тим, я жодного разу не чув про американський слід у цій справі, напевно по тій простій причині, що досі не було реального втручання США, в яких явно не вистачає важелів впливу і не сформульована концепція поведінки. Наскільки можна передбачати саме такі висновки лягли на стіл в високих кабінетах.
Поновлення акції свідчить про її внутрішній характер.
Другий висновок, початок виявився успішнішим ніж всі передбачали ще кілька днів тому. Оцінки кількості різняться, але в марші протесту брали участь не менше 10 тис. чоловік, у мітингу дещо менше, але ніяк не 2 тис, я орінтуюся на 5-6 тис. чол. Причому значно зросла активність протестуючих, значно розширилася географія, змінилася вікова структура за рахунок явного збільшення молоді. Кидалося в вічі кардинальне по-правіння акції, просто обвальне зменшення кумача і абсолютне домінування державної символіки над партійною. Соціалісти, принаймні їх керівництво робить відчутні кроки у напрямку європейської соціал-демократії. Дуже симптоматичними були слова Мороза на мітингу про "нормальну європейську державу, якою повинна стати Україна". Свою роль відіграла поява УНР, УРП, та Батьківщини на додаток до Собору. Здається лідери потихеньку знаходять якусь спільну платформу і на рівні акції відбувається реальний національний діалог.
Наступний висновок - влада справді боїться. Загони курсантів академії МВД, яких чомусь всі називають анархістами, і які до того ж були почасти озброєнні, неймовірна кількість людей в штатському і теж через раз озброєних причому навіть холодною зброєю(!!!) це вже щось, що нагадує ризький ОМОН та інші фантоми кінця 80-х. На противагу цьому, особовий склад міліції в штатському і в формі справляв цілком пристойне враження. У них в очах була втома, вони не ховалися (якщо були в штатському) вони просто виконували свою роботу - охороняли громадський порядок і декілька разів справді його зберегли від якихось швидше за все своїх колег з парамілітарних державно-приватних формувань. Поява таких загонів партії дуже загрозлива тенденція.
Далі. Комуністи довели свою причетність до влади. Те, як їх штовхали і розчишали шлях до трибуни представники влади, які завше чітко розділяють протиборчі сторони, свдічить про змову і соціальний заказ. Те як зустріли Симоненка і та протидія його підданим на щастя не дала владі права говорти про червону загрозу, і він свій хліб не виправдав.

Відповіді

  • 2001.02.07 | Майдан

    Щодо загонів партії.

    За моїми враженнями, а також за повідомленнями що появилися протягом сьогоднішньої ночі і ранку в Інтернеті я можу виділити так і "загони партії"

    1. Псевдоанархісти - курсанти Академії МВС

    2. У складі цієї "чорної сотні" очевидці виділяють окрему групу "не то бандюків, не то оперів" які власне і нападали на наметове містечко.

    3. "Тризубівці" - пишу в лапках, тому що чув своїми вухами як деякі "рядові" перемовлялися між собою ... російською мовою. Потім ввечері мав можливість спостерігати як їх садовлять у туристичні "Ікаруси" - їх "завантажували" в автобуси строєм і командами знову ж таки ...російською мовою.
    Серед "тризубівців" кидалися в око дві верстви - люди, які дійсно виглядали членами хоч воєнізованої, але громадської організації ( іх була меншість) , і вибачте за слово, типові армійські салабони відповідного ( всі одного й того ж) віку та відповідної поведінки. Маю враження що вижилим з розуму прокучмівським клоунам придали роту салаг із Тернопільського полку внутрішніх військ ( якими відає МВС).

    4. В розпалі подій "тризубівців" посилили людьми у цивільному, які просто підганяли камуфляжних до участі у сутичках.

    5. Бойовики Всекураїнського союзу робітників. Вони сьогодні вихваляються своєю ячастю у бійках та "захистом" чевонопрапортних дідків . Твердять що націоналюг та фашистів перебили незліченну кількість.

    6. "Щити Фатерлянду" пана Корчинського - всюди де тільки можна демонстрували свій "героїзм" та революційний запал.

    7. Ряжені в балахонах Ку-Клукс-Клану ( гадаю в розрахунку на західні телекамери).

    8. "Ісламські терористи"

    9. Власне КПУ з Симоненком, які вели себе як штатні провокатори.

    10. Офіційна міліція та СБУ


    Всьому цьому протистояли лише пацани та дідки з УНА-УНСО
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.02.07 | Майдан

      ЛЮДИ КОРЧИНСЬКОГО ВЧИНИЛИ СУТИЧКУ У НАМЕТОВОМУ МІСТЕЧКУ.

      ЛЮДИ КОРЧИНСЬКОГО ВЧИНИЛИ СУТИЧКУ У НАМЕТОВОМУ МІСТЕЧКУ.
      Середа, 7 лютого.

      Після обіду близько 10 осіб із формування "Щит Батьківщини" появилися у наметовому містечку акції "Україна без Кучми". Як і попереднього дня , - вівторок : лютого їх основною метою було провокування учасників акції "Україна без Кучми" на протиправні дії, які б дали можливість владі вжити силу для припинення акції .

      Врешті решт вони вчинили бійку з УНА-УНСО, на яке покладенна функція підтримання порядку та охорони у наметовому містечку.
      Один із членів УНА-УНСО отримав серйозне ножове поранення в руку і потребує госпіталізації.

      Організація "Щит Батьківщини" , лідером якої є Дмитро Корчинський, виключена із складу Громадського комітету "Україна без Кучми" за провокаційні членів організації та самого Корчинського під час попередніх заходів акції "Україна без Кучми"
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.02.07 | Майдан

        Листівка яку розкидали "корчісти".

        ЗАЯВА

        Як стало відомо з джерел в Адміністрації Президента керівники-натхненники акції "Україна без Кучми" схиляються до сепаратних переговорів з Президентом України за для досягнення взаємовигідного компромісу.

        А саме: Президент здає силовиків, "забуває" про результати референдуму, погоджується на де-які обмеження своїх повноважень і розширює повноваження Верховної Ради, сприяє в набутті лідерами опозиції впливових державних посад. Зі свого боку опозиція задовольняється відставкою силовиків, відмовляється від співпраці з Юлією Тимошенко і дає можливість Кучмі добути свій президентський термін.
        Факт того, що така робота ведеться з лідерами антикучмівської опозиції, підтверджується конфіденційними даними з американського посольства та нашими друзями з ПАРЕ.
        Все як завжди. Справжньою метою легальної опозиції є державні посади і можливість постійного торгу з режимом. Ми застерігаємо "вождів народу" від будь-яких переговорів з противником. Компроміс 1991 року, на який пішли демократи після повалення комуністичного режиму, призвів до десяти років економічного застою і міліцейського безпредєлу. Нас не цікавлять майбутні посади лідерів опозиції.
        При Голові Верховної Ради Морозі ми так само не мали свободи.

        При Міністрі юстиції Головатому нас забороняли.
        При Генпрокурорі Шишкіні нас також садили.
        Нас цікавить поголовна чистка всього державного апарату і максимальне урізання функцій бюрократії.
        Справа чиновника прислуговувати українцю, а не судити його.

        Нам потрібні свобода і велич нації!

        Дмитро Корчинський
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.02.07 | englishman

          Re: Листівка яку розкидали "корчісти".

          I chto sie oznachaet? Naskol'ko mozhno verit' Korchinskomu?
        • 2001.02.07 | SpokusXalepniy

          Ну, как относиться к таким заявлениям

          Начал за здравие - кончил за упокой.

          Конечно, можно согласиться с призывом:
          "Нас не цікавлять майбутні посади лідерів опозиції".
          Можно также согласиться и со следующим:
          "Ми застерігаємо "вождів народу" від будь-яких переговорів з противником".

          Но нападки на Головатого и Шишкина не справедливы.
          Получается, что Корчинский их ставит на одну доску с Потебенько, что несправедливо, во-первых, а во-вторых - смотриться как "он меня обижал, когда он был старостой класса", и в третьих - все у них как всегда - не отличают принципиальных, государственных вопросов и вопросов парубков с "гуляй-поле".
          згорнути/розгорнути гілку відповідей
          • 2001.02.07 | Сава

            Re: Ну, как относиться к таким заявлениям

            Щодо Головатого, то тут Корчинський якраз правий. Зняття Головатим у бутність міністром юстиції УНА-УНСО з реєстрації - за повної відсутності юридичних підстав - було відвертою "заказухою".
            згорнути/розгорнути гілку відповідей
            • 2001.02.07 | Майдан-Інформ

              Re: Ну, как относиться к таким заявлениям

              Сава, це зараз не головне. Головне те, що нас хочуть розколоти. Хіба незрозуміло, що "Щит Батьківщини" відробляє оплачене замовлення?
              І арешти його членів, напевно, погоджені Корчинським з міліцією, причому самі заарештовані про це можуть нічого і не знати.
              А робиться це для того, щоб зробити з щитоносців героїв та лідерів української революції, яку вони, очоливши, продадуть владі за круглу суму баксів.
              згорнути/розгорнути гілку відповідей
              • 2001.02.07 | SpokusXalepniy

                Это уже интересно

                Нас разделяет около 10 тыс.км.

                И так синхронно отвечать "в дугу"!? :-))
              • 2001.02.07 | Сава

                Re: Ну, как относиться к таким заявлениям

                Повністю згоден. Головатий зараз робить велику справу.
            • 2001.02.07 | SpokusXalepniy

              Надо иметь данные. Но даже, если поверить...

              Надо иметь данные о том, когда, как и почему во времена Головатого партия не была зарегистрирована.

              У меня таких данных нет.

              Но в любом случае аксиомой остается следующее.
              Это листовка. Для народа. Там должно быть изложено самое главное, волнующее авторов. То, на что они хотят обратить внимание ОБЩЕСТВА, как самое важное.

              И что мы видим? Что не Потебенько надо снимать, не Кучму с Кравченко, Деркачем и Азаровым.
              Что в первую очередь не СИСТЕМУ мафиозную надо устранять, а оказывается главное (народ, слушайте!) надо обратить внимание на Головатого с Шишкиным. То есть, речь идет о людях, которые действуют в текущем деле в СТО РАЗ смелее, чем Корчинский, отряды которого могут пока только морду сержанту милиции набить (здесь немного утрирую).

              Вроде как искал, искал и, наконец, нашел самых крайних в бандитском режиме. Смешно.
              Поэтому у меня сразу же возникает одно чувство - на первом плане у него - сведение личных счетов. Это сейчас! Что же тогда говорить о случае, если Корчинскому дать хоть какую власть. И это - лидер. Для фанатов "Динамо" такое может и годится, чтоб со спартаковцами подраться.
              згорнути/розгорнути гілку відповідей
              • 2001.02.07 | Сава

                Коротка історична довідка

                SpokusXalepniy писав(ла):
                > Надо иметь данные о том, когда, как и почему во времена Головатого партия не была зарегистрирована.
                >
                > У меня таких данных нет.

                Річ у тім, що партія зареєстрованою якраз була. Зареєстрував її незадовго перед тим попередній міністр юстиції Онопенко. Однак, після розгону похоронної процесії Патріарха Володимира (Романюка), в захисті якої брала активну участь УНА, влада вдалася до репресій щодо організації. Одним з перших актів Головатого на посаді міністра було рішення про зняття з реєстрації УНА-УНСО. Хоча українське законодавство на той момент подібних рішень не передбачало. Це викликало голодування членів УНА на майдані Незалежності - брутально розігнаного владою. Було негайно ухвалене рішення про те, що депутати мають недоторканість тільки в межах території своєї ради. Кілька десятків депутатів місцевих рад від УНА-УНСО були ув"язнені на 15 діб. Тієї осені йшли сильні зливи, на майдані сиділи тільки Тима, Вітович, Ілясевич та депутат Київради Кубах. Акція явно не викликала співчуття у населення - зняття з реєстрації партії нікого не обходило. Тому акцію і було завершено без жодних результатів.

                Я анітрохи не применшую заслуг Головатого сьогодні, але вважаю, що історію (тим більше недавню) пам"ятати треба - інакше ми ризикуємо весь час наступати на одні й ті ж самі граблі.
        • 2001.02.07 | mara

          Re: Листівка яку розкидали "корчісти".

          Майдан писав(ла):
          > ЗАЯВА
          >
          > Як стало відомо з джерел в Адміністрації Президента керівники-натхненники акції "Україна без Кучми" схиляються до сепаратних переговорів з Президентом України за для досягнення взаємовигідного компромісу.

          Вірю. Повтрюю свій постінг за 02.02.

          "Но, по словам организаторов акции протеста, предложения Пустовойтенко оказались настолько банальными, что не заслуживают того, чтобы подробно останавливаться на содержании и деталях переговоров. Владимир Чемерис, один с инициаторов "Украины без Кучмы", оценил предложенный вариант компромисса как "совершенно неприемлемый и даже неинтересный".
          Ще раз підкреслюю, що
          Нормальные демократические лидеры не позволили бы себе явно создавать "тайны мадридского двора".

          До тих пір, поки будуть "таємниці", не буде дійсно відкритої політики, Україна приречена на кучм.
          Ще пару слів на додаток. Головатий програє за більшовицькими правилами гри.
        • 2001.02.07 | Сава

          Re: Листівка яку розкидали "корчісти".

          Головна мета "корчистів" - зробити Корчинського президентом. Президентом він, звичайно, ніколи не буде бо амбіції його обмежуються мобілкою і "навороченим" мерсом, принаймні таке у мене склалося враження.

          Спроба посіяти сумнів у щирості лідерів акції УбК зумовлена бажанням перехопити лідерство. 15 грудня він прогавив, хоча й знав про те, що акція готується, але не сприйняв це всерйоз. Сьогодні він намагається виправити цю помилку.
  • 2001.02.07 | SpokusXalepniy

    Ще є... І це - найголовніше.

    Согласен со всем изложенным, но есть еще одно - самое главное.

    Благодаря отлично организованной акции обо всем этом деле узнали в десять раз больше людей в Украине, чем в декабре.
    СМИ и ТВ - были вынуждены рассказать об этом. Люди в Киеве увидели акцию на улицах, а не только на майдане и около ВР.

    То, что официальное ТВ передавало вранье легко мог убедиться каждый, кто хоть раз переключил программу и (случайно или намеренно) посмотрел на те же события с иной стороны. Таким образом - дискредитация президентского УТ получила ощутимое продолжение!

    Вообще, это очень опасная тенденция ожидать от акции, которая на самом деле является этапом в ЭЛИТНОЙ революции, чего-то переломного.
    Можно разочароваться, а это путь к политической апатии, ПРОТИВ КОТОРОЙ И НАПРАВЛЕНА АКЦИЯ.
    Это процесс. Еще один, но очень важный этап. Этап информирования общества.


    Конечно, если ожидать, что к демонстрантам выйдет пан Кравченко, кинет шапку "о земь", и скажет: "Хлопці, ну - винен! Бийте, але не вбивайте!", то тогда конечно. Движение УБК потерпело неудачу.

    Из произошедшего надо усвоить следующие уроки:

    1) В целом - акция удалась.

    2) Организаторам можно и надо верить и их надо обязательно слушаться.

    3) Запретить использование на следующих акциях любых "реклам", указывающих на принадлежность к каким-либо партиям (максимум - повязка на рукаве, а еще лучше - значок установленного размера).
    Только - всеукраинская, официальная символика должна демонстрироваться.

    4) Несколько сместить акценты с "кучмы на мыло" к "всю правду - народу" и - очень важно - "возвратите награбленные миллиарды".
    Почему? Гонгадзе не должен быть предметом спекуляции, во что он постепенно превращается. Кроме того, массам уже приелось это имя, что опять же приводит к апатии.
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.02.07 | Petro

      Re: Ще є... І це - найголовніше.

      Дякую Спокусе, біг тому не встиг дописати те що ти сказав. Ми думаємо синхроно. є тактика, є стратегія і є інформаційна війна, яку ми справді ведемо з режимом, але я хочу щоб і її ми вели коректно з точки зору об*єктивних фактів.
      на жаль є багато також негативних симптомів про які згодом.
      зараз надзвичайно важливо зберігти єдність, що вже сьогодні піддається сумніву.
      Я просто благаю Юлію Володимірівну не робити поспішних кроків і не йти на створення якихось окремих структур. саме заради того тоненького, слабенького але таки "національного діалогу".
      багатьом треба переступити через якісь реальні або міфічні бар*єри, через уподобання , які склалися роками, міфи та понятия, але зараз нам треба довести що і праві і ліві - ЦЕ ВСЕ УКРАЇНЦІ, якім болить і які згодні грати за ОДНИМИ ЧЕСНИМИ ПРАВИЛАМИ і потім ми вже між собою будемо виясняти
    • 2001.02.07 | Пані

      Про акценты

      > 4) Несколько сместить акценты с "кучмы на мыло" к "всю правду - народу" и - очень важно - "возвратите награбленные миллиарды".

      Это очень важно! Нужна антитеза "без" - НЕМЕДЛЕННО!

      Мне очень понравилось "Кучму - в жопу, Украину - в Европу!" Надо использовать идею.

      Украина - без Кучмы, Украина - с Европой!

      Тут очень поможет антиевропейская истерия УТ1 и активная позиция Европы.
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.02.07 | Майдан-Інформ

        Re: Про акценты

        Ми пропоновули підняти над акцією прапор Євросоюзу. Соціалісти промовчали, не сказали "ні", тому що відверто поки що сказати "да" не могли з різних причин, але УНСО зарубали ідею.
        в доповнення до перших висновків - акція дуже добре показала ху є хто. Боже, скільки засланих козачків виявилося в малих і не дуже партіях!!! як важко багатьом було зрозуміти, що люди які з ними пліч-о-пліч працювали виявилися зі спец завданням. а скільки "незалежних" експертів погоріло.. чого вартий хоча б патріарх вітчизняного ПР Почепцов зі своїми дурнуватими висновками.
        оскільки чуваки злякалися не на жарт, мусять видавати всіх своїх гуртом
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.02.07 | Пані

          А если попробовать так?

          Если есть согласие по европейскому вопросу в лидерах, дающих интервью в СМИ - достаточно будет, если они на вопрос "ну без Кучмы, а с кем тогда?" - отвечали "с Европой".

          И написать пару крупных лозунгов не палатках тех, кто не возражает. Флаг Евросоюза - не лучшая идея. На общем плане звезд не видно - выходит голубой флаг.
          згорнути/розгорнути гілку відповідей
          • 2001.02.07 | Петро

            Re: А если попробовать так?

            Предлагалось поставить довольно большое полотнище, как фокус, доминирующий над палаточным городком. Как будут отвечять лидеры - мы за них не сможем сказать. будем пробовать им объяснить. это все что можем
            згорнути/розгорнути гілку відповідей
            • 2001.02.07 | Пані

              Удачи в этом!

              Передайте от имени передовой общественности, что если не прислушаются, то вероятность успеха упадет (матюки добавить самостоятельно по вкусу! )
              згорнути/розгорнути гілку відповідей
              • 2001.02.07 | Петро

                Re: Удачи в этом!

                Слушай как инногда хочется по-кучмовски с нимим поговорить...
                все мы пошли на дело, вчера ночью уже отбили нашему парню почки, видимо сегодня будет еще хуже
      • 2001.02.07 | Сава

        Re: Про акценты

        Пані писав(ла):
        > Мне очень понравилось "Кучму - в жопу, Украину - в Европу!" Надо использовать идею.

        Ідея - гарна, але на жаль, не нова. Це запозичення гасла бєларуської опозиції: "Лукашенка - жопу, Бєларусь - в Європу!"
  • 2001.02.07 | Тютюнник Юлиан

    Re: И все-таки, главный вывод:

    Главный вывод, на мой взгляд, в данной заметке отражен, но на нем следовало бы сделать акцент больший. К акции вели людей две политические организации: СПУ и УНА-УНСО, роль остальных не преуменьшаю, но все-таки, они присоединились или позже, или чуть позж... И сегодня эти две политические силы задают тон акции. На первый взгляд, симбиоз странный. Но только на первый взгляд. На самом деле данный альянс вполне логичен и действительно является началом столь долгожданного национального диалога. Переоценить его роль трудно. Всю свою историю мы, украинцы, страдали от противопосталвения, или, в лучшем случае, равнодушия друг к другу сторонников национальной идеи и идеи социальной справедливости. Разрыв национальных и социальных целей послужил одной из главных причин поражения, как национально-освободительного движения украинцев в 1918-1921 гг. (УНР...), так и их движения за социальное освобождение (махновщина). УПА в разгар своей борьбы нашла в себе силы соединить эти две идеи... Следующий шанс был дан в 1991. И снова - разрыв.
    И вот, кажется состоялось. Во всяком случае, хочется надеятся. Действительная независимость Украины невозможна вне рамок демократического социализма, последний же возможен только на национальной почве. Если это ляжет в основу нашей политической эволюции, то мы с м о ж е м в короткий исторический период выйти в число высокоразвитых государств. Тютюнник Ю.Г.
    згорнути/розгорнути гілку відповідей


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".