МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

І з'їзд УНП "СОБОР"

02/19/2001 | Майдан-Інформ
До свого І з'їзду УНП "СОБОР" ішла понад рік. Від часу З'їзду єднання національно-демократичних сил, на якому партію було створено, її чисельність зросла від менш як тисячі до майже восьми тисяч членів. Організації партії діють в усіх регіонах України. Партія своєю активною й принциповою позицією завоювала окреме й помітне місце серед тих сил, які реально бажають змін і очищення, які сьогодні беруть участь у масових акціях протесту.
У доповіді голови партії А.Матвієнка велику увагу було приділено аналізові ситуації в Україні й навколо неї. Підкреслювалося, що сьогодні режим президента Л.Кучми готовий віддати Україну під протекторат Росії в обмін на політичну підтримку й гарантії власного політичного виживання. Такий сценарій розвитку подій надзвичайно небезпечний не лише для України, а й для цілого світу, бо, підкоривши собі Україну, Росія вже не відмовиться від спокуси знову перетворитися на світову потугу.
Відтак наголошувалося на необхідності чітко утвердити європейські та євроатлантичні пріоритети України, оскільки лише це дозволить перед поставити перед українським суспільством високі стандарти демократії, економічного розвитку та добробуту громадян. Орієнтація виключно на невибагливі ринки СНД ніколи не виведе Україну з трясовини технологічної відсталості.
До нової редакції партійної програми включено положення, за яким партія добиватиметься членства України в ЄС та в НАТО. Водночас зафіксовано, що партія обстоюватиме глибоку реформу системи державної влади на основі створення таких механізмів стримувань і противаг, які виключать у майбутньому повторення зловживань, до яких вдається сьогоднішній владний режим.
У резолюції з'їзду міститься вимога негайної відставки Л.Кучми, Ю.Кравченка, М.Потебенька, М.Азарова, Є.Марчука, які цілковито дискредитували себе як люди і як посадовці. Підтримано ініціативу тих членів партії, які були серед засновників Форуму національного порятунку. Заявлено, що партія і надалі братиме участь у масових акціях "За правду" і "За Україну без Кучми". Підтверджено готовність партії після парламентських виборів провести об'єднавчий з'їзд з теперішніми партнерами по блоку УРП та УХДП з метою створення єдиної потужної національно-демократичної партії. Прозвучав також заклик до створення широкого передвиборчого об'єднання націонал-демократів з участю "Української правиці" та блоку НРУ-ПРП-КУН.
На з'їзді з привітаннями виступили голова поводу ОУН М.Плав'юк, голова УРП Л.Лук'яненко, голова УХДП О.Сергієнко, голова УНР Ю.Костенко, голова СПУ О.Мороз, лідери інших політичних партій. Від імені святійшого патріарха Київського і всієї України-Руси Філарета з'їзд благословив настоятель патріаршого Святоволодимирського собору отець Борис.
Головою партії на новий термін переобрано А.Матвієнка. "За" нього проголосував 171 делегат із 177, які взяли участь у таємному голосуванні. Заступниками голови обрано А.Лопату, В.Олійника, Г.Омельченка, В.Шовкошитного. Головою Ради старійшин партії (без обмеження терміну перебування на посаді) обрано академіка К.Ситника. Головою КРК знову став М.Яковина.
Сформовано новий склад керівних та контрольних органів партії. До нового складу Центральної Ради разом з 67 іншими відомими політиками, громадськими діячами, науковцями, митцями, підприємцями ввійшов і міський голова Кіровограда Нікулін Олександр Васильович, якого було прийнято до партії напередодні з'їзду.

Прес-служба УНП "СОБОР"


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".