МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

РЕЗОЛЮЦІЯ І З'ЇЗДУ УНП "СОБОР"

02/19/2001 | Майдан-Інформ
Він розпочався президентським указом про так званий "референдум за народною ініціативою" та продовжився спробами змінити конституційний лад у бік диктатури під прикриттям "імплементації" результатів "референдуму". Тривав брутальний наступ на свободу слова.
Політична осінь 2000 року була позначена зникненням незалежного журналіста Георгія Гонгадзе і оприлюдненням записів розмов у президентському кабінеті, на яких зафіксовано цинізм і бруд, що панують у вищих ешелонах української влади. 15 грудня 2000 року розпочалися масові акції протесту з вимогою відставки керівників силових відомств та самого Президента Л.Кучми, які тривають до цього дня. Влада відповіла на ці акції брутальними репресіями та розгортанням антизахідної істерії в ЗМІ.
З'їзд розцінює ці та інші події як частини далекосяжного стратегічного плану нового втягування України в сферу впливів Росії. Дискредитоване "касетним скандалом" вище керівництво України виявилося неспроможним захистити національні інтереси нашої держави. Більше того, Президент Л.Кучма виявив готовність торгувати державним суверенітетом та національними надбаннями нашого народу в ім'я свого збереження при владі.
Виходячи з цього, УНП "СОБОР" вимагає негайної відставки Президента Л.Кучми, на якому лежить безпосередня політична й моральна відповідальність за кризу в державі, за сповзання України до авторитаризму. Вимагаємо також відставки Міністра внутрішніх справ України Ю.Кравченка, голови Державної податкової адміністрації М.Азарова, Генерального прокурора України М.Потебенька, Секретаря РНБОУ Є.Марчука, які остаточно дискредитували себе як люди і як посадовці.
З'їзд заявляє: сучасна модель авторитарної президентської республіки в Україні не виправдала себе. Необмежена президентська влада не принесла добробуту народові. Натомість вона стала джерелом необмеженої сваволі, корупції й постійної суспільної нестабільності. УНП "СОБОР" обстоює не тільки очищення державної влади від дискредитованих постатей, а, насамперед, таку реформу системи влади, яка зробить у майбутньому сваволю й зловживання неможливими.
Тому З'їзд закріпив у новій редакції партійної Програми необхідність переходу до нової моделі устрою державної влади з системою стримувань і противаг, яка не допустить ніколи в майбутньому узурпації влади однією особою або одним органом. За такої моделі Верховна Рада України формує відповідальний Уряд, який спирається на депутатську більшість; в цього Уряду є достатньо повноважень, щоб утілювати в життя свою програму; діє ефективне місцеве самоврядування, базовою ланкою якого є територіальні громади сіл, селищ і міст; сформовано незалежний і непідкупний суд, через який громадяни можуть відстоювати свої права.
З'їзд підтримує позицію тих членів партії, які ініціювали створення Громадянської ініціативи "Форум національного порятунку" й доручає їм послідовно проводити партійну лінію на згуртування всіх демократичних сил в ім'я боротьби за Правду й Очищення, за цивілізовану європейську перспективу нашої держави. Партія й надалі братиме участь у всеукраїнській акції "За Україну без Кучми" - аж до виконання владою головних вимог учасників акції.

***
З'їзд відзначає: з усіх головних питань суспільно-політичного життя держави Центральна Рада УНП "СОБОР", її Президія та керівництво на чолі з Головою партії А.Матвієнком обстоювали принципову позицію, яка випливала з національних інтересів України та з партійної Програми.
З'їзд наголошує: своєю послідовною позицією партія навіть в умовах жорсткої інформаційної блокади, а подекуди й адміністративного тиску й гонінь на її членів зуміла стати помітною політичною силою, привернути до себе симпатії багатьох громадян. Організації УНП "СОБОР" створено в усіх регіонах України та в майже половині одиниць її адміністративно-територіального устрою . Членами партії стали майже 8 тисяч осіб. Молоді симпатики УНП "СОБОР" утворили Всеукраїнську громадську організацію "Український Молодіжний Собор", поставивши за мету виховувати нову високопрофесійну, порядну, патріотичну еліту.
Водночас З'їзд відзначає слабкий рівень розбудови ряду територіальних організацій партії, недостатнє використання величезного людського потенціалу громадських організацій, представники яких брали участь у З'їзді єднання національно-демократичних сил рік тому, мале залучення інтелектуального потенціалу колегій партії в законотворчій роботі депутатської групи "СОБОРНІСТЬ" у Верховній Раді України. Доручаємо новообраній Центральній Раді партії домогтися кардинального поліпшення на цих ділянках роботи.
З'їзд висловлює глибоку подяку всім активістам та прихильникам партії, які докладали своїх рук, таланту, розуму й серця до її розбудови. З'їзд особливо вдячний тим членам партії, хто, виявивши активну громадянську позицію, виходив у ці зимові дні на мітинги й демонстрації, стояв у пікетах, ночував у наметах, ризикуючи наразитися на провокації та силовий опір. Переконані - цим ми всі чинили спільну добру справу в ім'я майбутнього України.

***
З'їзд усвідомлює: змінити кризову ситуацію в державі на краще можна тільки спільними зусиллями усіх патріотів. Відтак ми палко обстоюємо ідею єднання всіх національно-демократичних, патріотичних, антикорупційних сил. З'їзд вітає Політичну декларацію про створення блоку УНП "СОБОР", УРП та УХДП, підписану лідерами трьох партій 18 грудня 2000 року і вважає першочерговим завданням узгодження дій партій, що входять до блоку, на загальнонаціональному й на регіональному рівнях.
Ми висловлюємо готовність, розвиваючи ідеї цієї Декларації, провести після виборів до Верховної Ради України об'єднавчий з'їзд з метою організаційного злиття структур УНП "СОБОР", УРП, УХДП та інших національно-демократичних партій, які висловлять готовність до цього, у єдину потужну національно-демократичну партію. Ми закликаємо негайно утворити робочі групи у складі повноважних представників наших партій для опрацювання програмових та статутних документів цієї об'єднаної партії.
Водночас ми закликаємо до продовження переговорів з метою створення на базі блоку УНП "СОБОР"-УРП-УХДП, об'єднання "Українська правиця" та блоку НРУ-ПРП-КУН широкого передвиборчого об'єднання всіх патріотичних політичних партій, які відбивають погляди громадян-прихильників української національної ідеї.

***
З'їзд переконаний: спираючись на свій великий інтелектуальний та творчий потенціал, партія запропонує Україні реальну та ефективну концепцію прориву в ХХІ століття. Програма УНП "СОБОР" органічно поєднує повагу до національних традицій та духовності й відповіді на найгостріші питання, які ставить перед людством сучасна доба.
Своїми діями УНП "СОБОР" переконливо показала, що й сьогодні в політиці є місце для честі, порядності, відданості проголошеним принципам. Ми нагадали всім, що повинна існувати ієрархія інтересів: спершу - національний, потім - партійний, і вже тоді - особистий.
Наші цілі ясні й шляхетні.
Наші дії відкриті та послідовні.
Ми переможемо, бо наша перемога - це перемога ПРАВДИ над ницістю. Така перемога потрібна Україні.
УКРАЇНІ - ГІДНІСТЬ, ПРАВДУ, ЄДНІСТЬ!


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".