МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Мельниченко у "Нью-Йорк Таймс"

02/26/2001 | Пані
По многочисленным просьбам трудящихся (в лице Стрингера) - сабж.

http://www.pravda.com.ua/?10226-1-1

Микола Мельніченко в минулу суботу, 24 лютого, зустрівся з кореспондентом однієї з найвпливовіших газет в світі "Нью-Йорк Таймс". "Я відслідив весь ланцюг корупції, репресій і насильства з боку Кучми після розшифровок сотень часів записів".

Інтерв'ю було записане в Центрально-європейській державі.

У інтерв'ю "Нью-Йорк Таймс" Мельніченко звинуватив українського лідера в привласненні як мінімум 1 мільярда доларів в особистих і політичних цілях, і заявив, що записи, які він робив з 1998 року, підтверджують, що "в Україні немає більшого злочинця, ніж Кучма".

Мельниченко описав Кучму як лідера настільки могутнього, що він може викликати прокурорів, податкових чиновників і керівників служб безпеки і давати їм накази, наприклад, забезпечити значні показники для перемоги на останніх президентських виборах в 1999 році, порушити кримінальну справу відносно політичних опонентів або "знищити" бізнесменів, підтримуючих його опонентів, пише газета.

Він відмовився говорити, чи робив він записи один або йому допомагав хтось з інших офіцерів охорони, але описав "атмосферу цинізму в найближчому оточенні Кучми, де офіцери охорони записують розмови один одного і дають президенту доказу, що їх колеги залучені до корупції", говориться в статті.

Мельниченко повідомив, що його легальний статус в країні, де він зараз ховається, закінчився у вівторок і що він має намір просити США або Великобританію захистити його сім'ю.

-------
Полный текст тут
http://www.nytimes.com/2001/02/26/world/26UKRA.html

Відповіді

  • 2001.02.26 | Пані

    Вывод по прочтении

    Хрен кучманоиды его теперь достанут! Ай да Коля, ай да сукин сын! -:))))
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.02.26 | Inn

      Шерше ля ...суть

      Пані, пані...а де аналіз? чи закоханим поглядом милуємся лицарем Миколою і ніц не бачим?

      Три цитати з інтерв'ю:

      "Мельниченко, ... будучи працівником КДБ, ... протягом року працював в охороні останнього Президента СРСР Міхаїла Горбачова."

      "Він відмовився відповідати на питання, чи допомагали у вчиненні записів інші співробітники охорони, проте описав атмосферу цинізму та зрадництва у ближьому колі Кучми, за якої керівники силових структур прослуховували один одного та надавали пану Кучмі свідоцтва причетності інших до корупції."

      "записів, що велися щонайпізніше з 1998 року ...
      Мельниченко каже, що у той час, коли переховується, він розшифровує аудіозаписи" - тобто він точно не знає, скільки писав? писав 2 роки - і не слухав? 2 роки міняв чіпи в диктофоні (хай раз на тиждень - 100 чіпів!! за що купив?) - і не мав страху бути зловленим? не знайшла "диктофон" прибиральниця?
      ВСІ "припущення" виглядають анекдотично.

      Те, що Мельниченко - тільки "півень, котрий проспівав" - аж занадто добре видно. Хто смикає за ниточки - от що цікаво.

      Перша цитата лишній раз наштовхує на думку, хто може стояти за Гонгадзе і "плівками". Котрі, звичайно, справжні.
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.02.26 | Andriyko

        Re: Шерше ля ...суть

        Inn писав(ла):

        > Три цитати з інтерв'ю:
        >
        > "Мельниченко, ... будучи працівником КДБ, ... протягом року працював в охороні останнього Президента СРСР Міхаїла Горбачова."

        Не так вже й багато працівників СБУ ніколи не працювали в КДБ. Це по-перше. По-друге, і у Збройних Силах України, і в інших військових формуваннях на вищих та середньої ланки посадах є досить значна кількість "репатріантів", наскільки може тут бути вжитий цей термін. Врешті, нічого особливого у цьому нема, крім відзначення досить високого рівня професіоналізсу пана Мельниченка.


        > "Він відмовився відповідати на питання, чи допомагали у вчиненні записів інші співробітники охорони, проте описав атмосферу цинізму та зрадництва у ближьому колі Кучми, за якої керівники силових структур прослуховували один одного та надавали пану Кучмі свідоцтва причетності інших до корупції."

        На це питання за наявних обставин не відповів би ніхто, із нами включно. Проте ця відмова є досить красномовною. А конкуренція, причому не вельми чиста, між МВС, прокуратурою та СБУ (КДБ), а також військовою розвідкою вже стала хрестоматійним прикладом.

        > "записів, що велися щонайпізніше з 1998 року ...
        > Мельниченко каже, що у той час, коли переховується, він розшифровує аудіозаписи" - тобто він точно не знає, скільки писав? писав 2 роки - і не слухав? 2 роки міняв чіпи в диктофоні (хай раз на тиждень - 100 чіпів!! за що купив?) - і не мав страху бути зловленим? не знайшла "диктофон" прибиральниця?
        > ВСІ "припущення" виглядають анекдотично.

        По-перше, не варто скидувати з терезів помилок у передачі сенсу сказаного самим майором, внаслідок подвійного перекладу.
        По-друге, використання VAS (Voice Activation System) дозволило б змінювати чіпи не так часто6 як Ви говорите. По-третє, зовсім не обов'язково купувати 100 чіпів: достатньо мати 2-3, замінюючи їх та списуючи інформацію на стаціонарний носій. Про відсутність будь-якої різниці між оригіналом та копією за умови застосування цифрового запису тут вже йшлося.
        Тим не менш, у мене також виник певний сумнів, коли йшлося про "невизначеність" часових рамок запису. Проте ми мусимо брати до уваги і психологічний стан фігуранта, який міг змінитися під впливом зникнення Гонгадзе, про підготовку якого він міг раптово почути безпосередньо від дійових осіб записів.

        Прошу врахувати, що останнє припущення аж ніяк не претендує на істину в останній інстанції.
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.02.26 | Inn

          Re: Шерше ля ...суть

          Andriyko писав(ла):
          > Inn писав(ла):
          > > "Мельниченко, ... будучи працівником КДБ, ... протягом року працював в охороні останнього Президента СРСР Міхаїла Горбачова."
          >
          > Не так вже й багато працівників СБУ ніколи не працювали в КДБ. Це по-перше. По-друге, і у Збройних Силах України, і в інших військових формуваннях на вищих та середньої ланки посадах є досить значна кількість "репатріантів", наскільки може тут бути вжитий цей термін. Врешті, нічого особливого у цьому нема, крім відзначення досить високого рівня професіоналізсу пана Мельниченка.

          ...і того, що він мав купу екс-колег в Москві (от не знаю, на скільки доречною є вживання в даному випадку префіксу екс ).

          > > "Він відмовився відповідати на питання, чи допомагали у вчиненні записів інші співробітники охорони, проте описав атмосферу цинізму та зрадництва у ближьому колі Кучми, за якої керівники силових структур прослуховували один одного та надавали пану Кучмі свідоцтва причетності інших до корупції."
          >
          > На це питання за наявних обставин не відповів би ніхто, із нами включно. Проте ця відмова є досить красномовною.

          Ви праві. Красномовною в тому, що "Мельниченко патріот, котрий рятує Україну" - міф. Він - виключно "мегафон".

          >По-перше, не варто скидувати з терезів помилок у передачі сенсу сказаного самим майором, внаслідок подвійного перекладу.
          По-друге, використання VAS (Voice Activation System) дозволило б змінювати чіпи не так часто6 як Ви говорите. По-третє, зовсім не обов'язково купувати 100 чіпів: достатньо мати 2-3, замінюючи їх та списуючи інформацію на стаціонарний носій. Про відсутність будь-якої різниці між оригіналом та копією за умови застосування цифрового запису тут вже йшлося.
          Тим не менш, у мене також виник певний сумнів, коли йшлося про "невизначеність" часових рамок запису. Проте ми мусимо брати до уваги і психологічний стан фігуранта, який міг змінитися під впливом зникнення Гонгадзе, про підготовку якого він міг раптово почути безпосередньо від дійових осіб записів.

          100 чи 3 чіпи - то деталі. Головне - час тривання записів. Знаєте, чисто психологічно дивним ( де дивним - повністю нереальним!!) виглядає бажання рядового охоронця _два роки_ писати свого шефа, та ще й таким примітивним способом - на цифровий диктофон. Я вже приводив аргументи, чому ця версія є дуже малоймовірною і з "технічної" точки зору.

          Набагато реальнішою виглядає версія, що довший час Кучма "писався" "группой таваріщей". Причому, не виключено, що записи велись офіційно (згадайте слова Чорновола про слова Безсмертного), а потім ці записи "заімєла" згадана "группа". Коли ж з'явилась нагальна потреба Кучму політично "зліквідувати", вбили Гонгадзе і купили Мельниченка.

          P.S. Я далеко не прихильник Кучми. І вірю в те, що записи - оригінали. Проте "істина дорожча" (не зважаючи на те, в яких стосунках я знаходжусь з Платоном :)).
          згорнути/розгорнути гілку відповідей
          • 2001.02.27 | SpokusXalepniy

            Кто был в главной роли?

            Inn писав(ла):
            > 100 чи 3 чіпи - то деталі. Головне - час тривання записів. Знаєте, чисто психологічно дивним ( де дивним - повністю нереальним!!) виглядає бажання рядового охоронця _два роки_ писати свого шефа, та ще й таким примітивним способом - на цифровий диктофон. Я вже приводив аргументи, чому ця версія є дуже малоймовірною і з "технічної" точки зору.

            Да, здесь уже приводили аргументы о том, что:

            - цифровой диктофон с компакт-флеш памятью,
            - самоприлипающий, размером в спичечный коробок, только в два раза тоньше,
            - с voice activated возможностью,
            - и который может писать несколько суток подряд с фиксацией даты и времени,
            - при задействии всего ОДНОГО исполнителя

            ...все это является и примитивным, и маловероятной версией, как вы пишите, с технической точки зрения.

            Даже подскажу вам почему.
            Сначала подсказываю почему вышеперечисленное есть примитивизм:
            - нет оперативного прослушивающего штаба типа центра управления полетами, как в Звездном Городке;
            - с дежурной бригадой спецназа, отдыхающей тут же (не снимая масок даже во время еды);
            - с готовыми для взлета вертолетами;
            - готовыми по заказу шефа вылететь на немедленное уничтожение Гонгадзе или иной особы, попавшей в поле зрения прослушки.


            > Набагато реальнішою виглядає версія, що довший час Кучма "писався" "группой таваріщей".

            Здесь логика тоже безупречная: ясно, что группу надежных товарищей иметь легче, чем одного. Следить, например, за группой легче или устранять, если понадобится. Да и вообще - снял комнату для группы товарищей рядом с президентским кабинетом и пиши себе на здоровье - одни пишут, другие расшифровывают, третьи - прямо в РС на Ворде публикуют (рядом надо только ксерокс поставить - принтеры шумят сильно).

            > Причому, не виключено, що записи велись офіційно (згадайте слова Чорновола про слова Безсмертного), а потім ці записи "заімєла" згадана "группа".

            У Безсмертного это был закидон специально предназначенный на будущее на всякий случай.
            А вот как группа в масках (с вертолетами - см.выше) заимела ОФИЦИАЛЬНЫЕ записи президентских разговоров это и ребенку должно быть ясно - вчера по ТВ показывали (Шен Конри в главной роли).

            > Коли ж з'явилась нагальна потреба Кучму політично "зліквідувати", вбили Гонгадзе і купили Мельниченка.

            Здесь интересен промежуток времени. Убили Гонгадзе, а майор, сука, не вербуется. Ичто делать. Ну, выступление Мороза в ВР еще можно на неделю отложить.
            А потом так и сказать: "Коля, бля, майор, полковником хош быть? Мы вона из-за тебя всю верховну Раду держим. Так что или вербуйся, или пиз..ц тебе будет".
            згорнути/розгорнути гілку відповідей
            • 2001.02.27 | Inn

              We will see

              :) Ваш сарказм смішний. Але недоречний.
              згорнути/розгорнути гілку відповідей
              • 2001.02.27 | Inn

                Цитати...

                ...з Ющенка.

                "Прем’єр-міністр зазначив, що, зокрема, політика його Уряду, яка побудована на принципах прозорих грошових потоків, відсутності пільг та преференцій, радикальному ставленні до боржників за спожиту електроенергію, стає на заваді тим людям і структурам, "що вісім років вважали державні поставки енергії безкоштовним ресурсом". Відтак, приводом для перенесення протистояння інтересів, що виникає, в сферу публічної дискусії може бути "питання Тимошенко", вважає Прем’єр-міністр. "Не було б Тимошенко, були б касети, не було б Тимошенко і касет, було б щось інше", зазначив він. "Але питання полягає в тому, що ми все одно вважаємо саме таку політику зрозумілою для інвесторів, зрозумілою з точки зору інтересів України".

                На переконання Віктора Ющенка, нинішній конфлікт "створено на внутрішньому ринку і для внутрішнього споживання". "З часом буде легко побачити, кого що цікавить, звідки все це почалося, і хто за цим стоїть", підкреслив він.

                Те, що "шьют покойнічка" - це очевидно. Хто за цим всім стоїть - теж не важко здогадатись. (реальних варіантів - 2). Тому і смерть Гонгадзе (на жаль), і "подвиг" Мельниченка - увертюри гри "давай, подєрібаним".

                Кучма - зло (але впевнений: не вбивця). Записи - автентичні (але впевнений: не писані 2 роки Мельниченком диктофон під диваном).

                Хто буде _після_ Кучми: Ющенко чи братва - от в чьом вапрос.
            • 2001.02.27 | St*inger

              Якщо майор не вербується...


              "Здесь интересен промежуток времени. Убили Гонгадзе, а майор, сука, не вербуется. И что делать... "

              Читайте "Акваріум". Там досить докладно описаний механізм вербовки. Як це робиться, де, коли, яким саме чином. Визначається коло інтересів людини, слабкі місця... Все це використовується. Коли діють професіонали, ймовірність успішної вербовки є надзвичайно високою.
              Чотири місяці - це абсолютно достатній строк для "дружньої" країни.

              Можливо використали старі (нібито, випадкові) звязки. Такі знайомства цілком могли бути у Мельниченка ще з дуже старих часів. Бо людина, яка збирається займатися урдовим зв`язком є ОБ`ЄКТИВНО цікавою для розвідки.
              На основі якогось старого знайомства можна було втертися в довіру до майора і підтримувати з ним регулярний звязок.

              Як людина переходить з однією роботи на іншу? Дуже просто. Зустрічаєш випадково Серьожу (Пєтю) і за чашкою кави він розповідає про свої справи. Тема працевлаштування для простих робітників
              міліції, СБУ та ін. стоїть завжди дуже гостро. Ну типа - "може кинути це все нафіг і пійти до Серьожи в часну фірму . Вони там Бог знає чим займаються - я сам не знаю. Але обіцяють платити ".
              Саме таким чином і могли, не викликаючи у Мельниченка зайвих підозр, спокусити того на звільнення зі служби.
              Де була здійснена вербовка?
              Дуже просто. У відпустці. На морі. В серпні. Уявіть собі - Мельниченко (цілком випадково для себе) знайомиться з Васєю, який знає Серьожу, з яким Мельниченко колись пив горілку... Вася пропонує посприяти трудовлаштуванню...
              Передумовою вдалої вербовки було те, що Мельниченко не приховував свого прохолодного ставлення до Папи( Кучми). Подекуди дозволяв собі жарти на зразок "Можу продати секрети" і т.д. і т.п.
              Про це все згадував в інтерв`ю Скипальський.
              Тобто - Мельниченко був за гебістською термінологією неблагонадійним.

              Сумбурно так.. Я не спеціаліст.:-)).
              згорнути/розгорнути гілку відповідей
              • 2001.02.27 | Augusto

                Re: Якщо майор не вербується...

                >Передумовою вдалої вербовки було те, що Мельниченко не приховував свого прохолодного ставлення до Папи( Кучми). Подекуди дозволяв собі жарти на зразок "Можу продати секрети" і т.д. і т.п.<

                Nu visljuky vony! Ohoronecj bigav i "не приховував свого прохолодного ставлення до Папи( Кучми)". A "VONY" v cej chas kra... thu, vybachte, reformuvaly ta reformuvaly! A Vy kazhete pro jkyhos' mifichnyh "profi"! im zvukozapysujuchyj centr v shtany mozhna zasunuty, ne te, shco pid dyvan! Indianci!:):
                згорнути/розгорнути гілку відповідей
                • 2001.02.27 | St*inger

                  Re: Якщо майор не вербується...

                  Augusto

                  Прохолодно ставитись до Папи Кучми і підкидати на протязі багатьох років диктофон у кабінет - це абсолютно різні речі.
                  Чому "прохолодне" ставлення до Кучми було об`єктивно вдалим моментом для успішної вербовки? Дуже просто.
                  Ви думаєте при вербовці показують посвідчення (ФСБ,СВР,,,ЦРУ) і представляються?:-))
                  Ні! Справа в тому що і сам Мельниченко може досі не знати в чиїх руках він знаходиться. А йому цілком ймовірно кажуть - що ти в руках Марчука. Чому Марчука? А тому, що майор йому симпатизував. Що це дає? Певний шанс що на перших порах Мельниченко буде брати участь в грі свідомо - з ідейних міркувань.
                  Потім Мельниченко починає потихеньку розуміти що він в пастці - але дороги назад вже немає. :(
                  згорнути/розгорнути гілку відповідей
                  • 2001.02.27 | Augusto

                    Re: Якщо майор не вербується...

                    Nu, ne komentuju nijak!
                    Ale, nihto ne pomichaje, dokaziv nema, ale... zdorova ukrajins'ka paranoja dijsno robyt' chudesa! Nu, zrozumijte, givno med, givno i bdzholy! Nu nema bil'she specialistiv v Vashij rozvidci, skiljky b raziv muzyku z Shtirlica ne graly!:):
      • 2001.02.26 | Пані

        Re: Шерше ля ...суть

        Inn писав(ла):
        > Пані, пані...а де аналіз? чи закоханим поглядом милуємся лицарем Миколою і ніц не бачим?

        Какой анализ в три часа ночи? Я выкинула интервью, прочитала и уснула как убитая.

        А про "захоплення" - так мастерски расставленные акценты для американского читателя. Что не видно? Анализ нужен?
  • 2001.02.26 | St*inger

    Наша відповідь Чемберлену.:-)))


    Те, чого так довго і наполегливо вимагав St*inger нарешті відбулось:
    Микола Мельниченко безпосередньо зустрівся з представником авторитетного західного ЗМІ на території “не-Росії”.
    “И это радует» (с) Бо об`єктивно ставить під сумнів мою апокалиптичну:-) версію.
    Але свідчить що цікаві запитання вже, як видно, виникали не тільки в мене.:)
    Одразу декілька думок:
    Ну, по-перше. Будемо сподіватися, що Мельниченко, принаймні, станом на день відповідного інтерв`ю ще був живий. Саме Мельниченко, а не “людина в перуці”. Принаймні, тепер, після інтерв`ю в NY-Times, для цього є більше підстав.
    По-друге, тепер ніхто не буде стверджувати що під виглядом західного кореспондента до Мельниченка може буде засланий кіллер, або камікадзе, який чомусь покликаний “замочити” українського народного майра-героя. Ніхто вже не казатиме що Мельниченка абсолютно не цікавлять західні ЗМІ.
    По-третє: Слова корреспондента NY-Times не варто ставити під сумнів. Зустріч, яка мала місце, дійсно відбулась на території однієї з центральноєвропейських країн.

    Ну і, підсумовуючи, ось вам уривок із статті, яка була написана ще в середині січня:

    «…И поэтому до тех пор пока какой-либо представитель авторитетного западного СМИ не встретится лично с майором Мельниченко и не подтвердит факт осуществеления такой встречи в одной из свободных стран – до тех пор есть все основания подозревать что на самом деле Мельниченко и его семья находятся совсем в другом месте. В месте, название которого не вызывает у нас никаких ассоциаций с свободным и демократическим миром. И есть все основания предполагать что на наших глазах вслед за трагедией Георгия Гонгадзе происходит еще одна жестокая трагедия - трагедия Николая Мельниченко и его семьи. Страшная и жестокая трагедия потому, что очевидно - таких свидетелей в живых не оставляют…»

    Ок.
    Нехай Мельниченко в Європі.
    Але і там є деякі місця, де юрисдикція відповідних цівілізованих держав не чинна. Ці місця називаються дуже просто “Посольство Российской Федерации». Внутрішню структуру і відповідні резерви цих установ докладно змалював Вітя Суворов в «Акваріумі». Пригадайте шифрувальників які працюють «за кордоном» роками, але зона пересування яких обмежана лише декількома кімнатами.
    Як організувати зустріч з Мельниченком і журналістом в 250 милях від Праги, Відня,…, Варшави? Дуже просто і елегантно. Для цього їснують машини з дипломатичними номерами і співробітники СВР , які працюють під дахом дипломатів. Машину з дипломатичними номерами зупиняти і перевіряти не можна. Це – міжнародний скандал. Тут ЦРУ безсиле.
    Звичайно, є ризик що кореспондент NY-Times не буде чекати домовлених пяти хвилин, а побіжить за Мельниченком і встигне побачити номера машини, але ж цей St*inger в Інтернеті так довго наполягав на необхідності такого інтерв`ю.:)))))
    Чекаємо звернень Мельниченка із сім`єю за політичним притулком в США або Британію. І відповідних коментарів урядів цих країн. Це вже буде набагато цікавіше.
    Але, не вірю в це, хоч вбийте!
    Дай Боже щоб я помилявся!

    2 Пані.
    Я нудний? :))
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.02.26 | trick

      Re: Наша відповідь Чемберлену.:-)))

      OK,

      Hlopche, nevzhe ty dumaesh sho M. ne "pasut'" zahidni sluzhby? Sho vin ot prosto tak zhyve des u Europi (u n'jogo majut' buty oformleni vidpovidni papery, i ljubyj oficijnyj zapyt po linii MZS vydast' jogo location) i samotuzhky ohoronyaetsa?!! . Ja vvazhaju sho vin z samogo pochatku (nu mozhe majzhe) zhahodytsa pid "daxom" specsluzb, abo jak minimum nadijnoi sluzhby security.
      Vin vyihav za spryjannja Moroza, ta jogo koleg z Socinternu (de vzagali bagato vplyvovyh polit. dijachiv z riznyh krain). I 99.6% sho zahyst majora bulo zarani obgovoreno tam i todi. Ta j major sam vzagali ne v dytsadku sluzhyv, i mae volodity hocha b dejakymy znanyyamy (i praktychnymy takoz) u sferi ohorony, tym bilshe sho jdetsa pro jogo i jogo simji osobystu bezpeku.
      I z momentu skandalu zahidni specsluzhby _majut_ buty postavleni "na vuha" - posylenyj kontrol' peresuvan "dyplomativ" z SBU ta SVR, lokalizacija ta neabyjakyj tysk na kryminalni struktury z SNG na Zahodi (ih mozhut' najnyaty jak "orliv"), posyleni kontrrozviduvalni i rozviduvalni akcii (pid chas jakyh mozhut znajty paru spyguniv u "strojnyh ryadah"- (dyv. nedavni info pro hspyguniv SVR u FBI i Sweden), tak sho vyvezty majora z posolstva v bagazhnyku navryad chy vdastsa.
    • 2001.02.26 | englishman

      Re: Наша відповідь Чемберлену.:-)))

      Str*inger,

      На все ето можно ответить одним коротким абзацем.

      >>Пан Мельниченко каже, що у вівторок сплинув строк його законного перебування у країні, де він переховується, і що він просив би Сполучені Штати або Велику Британію сприяти захисту його сім'ї, поки він не завершить роботу.


      >>Але, не вірю в це, хоч вбийте!

      А с верой, ето в церковь ((C)Пани)
    • 2001.02.26 | Пані

      Re: Наша відповідь Чемберлену.:-)))

      St*inger писав(ла):

      > 2 Пані.
      > Я нудний? :))

      Ні. Кумедний ;):

      Продовжуй в тому ж дусі - майор Коля тебе не забуде. Може гостинця з Європи привезе (майор, прийом!)

      В принципі ти робиш дуже корисну справу презентуючи всі можливі ходи захисту заздалегідь, що дає змогу проаналізувати та підготуватися. Так що не зважай на іронію (у тому числі і мою) і вперед!
  • 2001.02.26 | englishman

    Re: Мельниченко у "Нью-Йорк Таймс"

    Interesnyj fact:

    Mr. Melnichenko, who said he had attended a military academy in Ukraine and served in the Soviet Army, worked in Mr. Kuchma's presidential security detail for six years. Before that, as a K.G.B. bodyguard, he spent a year in the Kremlin serving the last Soviet President, Mikhail S. Gorbachev.
  • 2001.02.26 | englishman

    Re: Мельниченко у "Нью-Йорк Таймс"

    A vot esche, na chto nuzhno obratit' vnimanie:

    In hiding, Mr. Melnichenko says he is transcribing the audio record, but will not release more tapes until the recordings are judged authentic by independent experts. A panel assembled by the International Press Institute in Vienna, and supported by Freedom House in New York, is reviewing hundreds of recorded conversations that Mr. Melnichenko gave them last month.
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.02.26 | Broker

      Мельниченко читає нас?

      Це з інтервю УП з Патріком Тайлером--Мельниченко «кожного дня переглядає Інтернет». Думаю що напевно заходить і на Майдан....Так що можемо до нього безпосередньо звертатися...
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.02.26 | Augusto

        Stalin i Mao slushajut nas!

        Ne mozhu znajty takogo v statti! Ce, mabut', vzhe ne intervju Mel'nichenka, a intervju UP togo hto brav intervju v Mel'nichenko :):
      • 2001.02.26 | St*inger

        Re: Мельниченко читає нас?

        Тю.
        Та пів Київа давно знає шо в нього є поштова скринька на хотмейлі.
        Пишите письма.:-)
      • 2001.02.26 | uninona

        Мельниченко, відгукнись!!!

        Товаришу майор, якщо ти читаєшь ці слова, відгукнись!!!
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.02.26 | Каштан

          Re: Мельниченко, відгукнись!!!


          uninona писав(ла):
          > Товаришу майор, якщо ти читаєшь ці слова, відгукнись!!!

          Як раз, він тобі відгукнется....в найліпшому випадку відгикнется.....
      • 2001.02.26 | Shooter

        І не тільки..

        Говорить журналіст, котрий взяв з Мельниченком інтерв'ю.

        "На зустріч майора супроводжували двоє його близьких друзів. Судячи за все - це старі, добрі друзі, майже сім'я, (чи контора - вставка моя, соррі) ... Він кожного дня переглядає Інтернет, отримує новини від друзів, і створюється враження, що він кожний день підтримує контакт телефоном з кимось в Україні."

        От той "хтось" і є режисером 1. акту п'єси "Великий шум в Україні". Хто "продюсує постановку" - от що цікво.
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.02.26 | Андерзон

          Один із них напевно Марчук

          А ось хто другий -убий не вгадаю. Можливо це тінь покійного президента Джона Кеннеді?
  • 2001.02.28 | Пані

    .. а также на "Свободе" (RFERL)

    Он таки встречался не только с Тайлером, а и с корреспондентами "Свободы". По-видимому, он таки уже в безопасности, так как они выдали об этом материал только вчера и указали место встречи.

    Здесь есть новые детали. Плюс - продолжение следует.

    ------
    Ukraine: Ex-Bodyguard Says There Is No Greater Criminal Than Kuchma -- Part I: Motivations
    By Askold Krushelnycky

    A former bodyguard of Ukrainian President Leonid Kuchma who alleges to have secretly made recordings of the president's conversations and then used them to implicate him in massive corruption and the recent disappearance of an opposition journalist met with RFE/RL correspondent Askold Krushelnycky and two other journalists over the weekend. Ex-security officer Mykola Melnychenko spoke for six hours. This first of a two-part series focuses on what motivated Melnychenko to take the risks he took to make the tapes and then to make public excerpts from them.

    Prague, 27 February 2001 (RFE/RL) -- The audiotapes secretly made by former Ukrainian presidential bodyguard Mykola Melnychenko have fuelled the biggest demonstrations in Ukraine since the country gained independence 10 years ago. On 25 February, thousands of demonstrators took to the streets of the Ukrainian capital, Kyiv, accusing President Leonid Kuchma of involvement in the disappearance, and presumed murder, of opposition journalist Heorhiy Gongadze.

    Gongadze, who had repeatedly accused Kuchma and his close associates of large-scale corruption, disappeared on September 16. A headless corpse, which DNA tests later showed to be Gongadze's, was discovered near Kyiv in November. Yesterday, Ukraine's State Prosecutor's Office finally ruled that the body was indeed that of the journalist. The ruling enables Gongadze's mother and widow to submit official complaints and evidence in the case.

    Kuchma has denied any involvement in Gongadze's disappearance. But in late November some excerpts from recordings of alleged Kuchma conversations made by Melnychenko were released. The tapes purported to show that Kuchma had ordered that Gongadze be kidnapped. They also were said to reveal a foul-mouthed president discussing a range of corrupt deals for his personal enrichment.

    Melnychenko says he left Ukraine with his wife and daughter two days before the first excerpts from the tapes were published on November 28. Since then, he has been living at a secret location in Central Europe while, he says, the Ukrainian intelligence service is searching for him.

    Over the past weekend, Melnychenko met for the first time face-to-face with journalists -- two from RFE/RL and one from a U.S. newspaper ("The New York Times"). Our correspondent says the person who guided him and the other journalists to Melnychenko took elaborate precautions to make sure they were not followed. The interview was conducted in a private room at an inn near the Hungarian border with Slovakia.

    Melnychenko arrived in disguise, but once the disguise was removed the journalists saw a tall man with neatly combed brown hair and a serious look that occasionally broke open into a smile. During a six-hour interview, the 34-year-old former security officer carefully measured his answers as he explained why he made the recordings.

    Melnychenko, who was born in Vasylkiv in the Kyiv region, said that his childhood dream was to be in the army. After being refused to the Kyiv military academy at age 16, Melnychenko joined the army. During his military service, he was asked to join the KGB. He eventually worked in the KGB's Ninth Directorate, which guarded VIPs. He said he was for a time one of former Soviet President Mikhail Gorbachev's bodyguards.

    After Ukraine attained independence, Melnychenko said, he returned home and rejoined the army, where he received electronic surveillance training. He first became part of Kuchma's bodyguard team when Kuchma was prime minister. He continued in the job when Kuchma was first elected president in 1994.

    Melnychenko said that at first he thought that Kuchma would be a good leader. He was often present during Kuchma's meetings with senior officials and gradually, as he heard their conversations, he became disenchanted. He told the journalists:

    "The material that I've got ready clearly shows Kuchma is a criminal, that he gave illegal orders and oversaw their execution. These are various orders having to do with financial machinations, the political repression of opposition leaders, and how he influenced individuals such as directors [of state enterprises], heads of government agencies, and the like."

    Melnychenko said he routinely overheard conversations between Kuchma and others which showed how corrupt Kuchma was. He said he saw what he ironically called "gifts" of millions of dollars in cash being delivered to Kuchma. He also talked with people who had dealings with Kuchma or who wanted access to him and thought that they could obtain it from Melnychenko.

    All these elements, Melnychenko said, convinced him that Kuchma and his closest cronies were thoroughly corrupt, out for their own personal gain with little or no concern for Ukraine's well-being.

    Melnychenko said that what disgusted him most was that Kuchma, in his words, "has ruined lots of businesses that could have provided work for ordinary people and could have brought economic benefit to Ukraine." According to Melnychenko, if businesses were not paying for a "krizha" [literally, a "roof," but meaning money paid for protection], Kuchma would ask: "How can this be?" Kuchma, he said, wanted everyone to pay protection money and, if they didn't, the president sought to put them out of business.

    Melnychenko summed up his view of the president in these words: "There is no greater criminal in the country than Kuchma. He has turned Ukraine into one big protection racket."

    He said he decided to make secret recordings of Kuchma's conversations because "every person has to make a choice at some stage [and] I decided to try to stop this kind of corruption."

    His army training had furnished Melnychenko with knowledge of the surveillance techniques needed. With access to the president's rooms, he said, he was able to plant a listening device in the sofa in Kuchma's inner office. The position of the microphone, he said, often made the sound quality of the recordings poor and it could only record Kuchma's side of telephone conversations.

    Melnychenko would not provide any details of the surveillance equipment he installed or say when he began making the recordings. He did say that he had had time to listen to less than half the recordings he made and indicated that they totaled more than 1,000 hours.

    Melnychenko said that he is spending his time going through the tapes and is seeking to obtain special equipment to eliminate some of the background noise that obscures the voices in some recordings. "I'm not sure how much time I need to study and transcribe all these [recordings]. To do it even superficially, and say who met whom and when, would take about one or two months. But if it is done more carefully -- by piecing together all of Kuchma's illegal activities and eliminating some of the background noise -- well, for this I don't know how much time is needed."

    Melnychenk says that when the media began reporting Gongadze's disappearance, he remembered that he had heard Kuchma talking about the journalist with Interior Minister Yuriy Kravchenko. He said he took some vacation time and spent about two weeks sifting through the recordings. By the middle of October what he heard on the tapes, pieced together with other information he had, convinced him that Kuchma was linked to Gongadze's disappearance.

    Some of those recordings -- which Kuchma's office says have been edited to distort their meaning -- have already been published. Purportedly, Kuchma is heard to say that he wished that Gongadze could be kidnapped by Chechen bandits.

    Once he was convinced that Kuchma was linked to Gongadze's disappearance, Melnychenko said, he looked around for someone to whom to funnel his information He told the journalists: "That's not an easy thing to do. You could draw up a list of 10 prominent politicians in Ukraine who you thought were honest, but I could show you such incriminating material about them that you wouldn't believe it. But there was nothing on Oleksandr Moroz, the leader of the Socialist Party." Melnychenko approached Moroz, whom he trusted, and offered him copies of the recordings. Melnychenko said he then had to get himself, his wife, and child out of Ukraine before the recordings were made public by Moroz. He said he told his boss that he was resigning because he has been offered a lucrative job as head of security at a Ukrainian company, and needed to leave Ukraine for a month for training in Britain and to get medical treatment for his daughter.

    Despite his boss' suspicions, Melnychenko said, he managed to leave Ukraine on 26 November, two days before the first recordings were released to the public.

    Melnychenko said that he had saved $2,000, which he thought would be enough for him, his wife, and child -- who is not ill -- to live for a few weeks abroad. He said he thought Kuchma would be forced to resign within a few weeks.

    Since he left Ukraine, Melnychenko has been living with the help of friends in a Central European country. On 25 February, his legal status in that country expired. Melnychenko said he needs two to three months to complete his work and then wants to return to Ukraine. But Melnychenko said: "I do need protection. I want my wife and daughter to be safe. Not only are the Ukrainian intelligence services trying to find me but professional killers are also trying to find me. I can't feel totally safe anywhere. I use disguises and am very careful about my movements."

    Melnychenko said he is not afraid to return to Ukraine and is willing to take any test to prove he is telling the truth. But he wants Kuchma to submit to the same tests. "I'm not frightened to return to Ukraine because there is nothing more precious to me than my Ukraine. I'm a soldier of Ukraine and I'm ready to do anything that's necessary for its independence and democracy. I'm also truly willing to give my life so that there is democracy in Ukraine and ordinary people can begin to live better and not in the way they have been driven to live today by Kuchma's policies."

    But Melnychenko said that he is worried for his family. "I am frightened for my wife and for my child because I am familiar with the forces -- not just Ukrainian but from elsewhere -- that want to change what I've done and would try to influence me through [endangering] my wife. And they are capable of anything because they have no morals. They will protect themselves. I'm not just speaking about Kuchma or [interior minister] Kravchenko or their group but a much wider circle of people."

    In our next report, Melnychenko explains what he thinks happened to Gongadze and talks about some of Kuchma's alleged corrupt dealings.

    http://www.rferl.org/nca/features/2001/02/27022001121212.asp


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".