МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Тенденційна подача недільних подій у Києві українськими мас-медіа

02/28/2001 | Franko
Учасники акції у Києві, мабуть, звернули увагу, в якій формі подавалася інформація про акції протесту усіма без винятку телеканалами. Якщо про УТ-1 та ICTV і говорити нічого, то реакція на подію інших телеканалів, які дехто наївно називає "Рупором опозиції", дещо здивувало.

Наприклад, 1+1 назвало кількість учасників мітингу 3000 людей, в той час як будь-хто, хто брав участь в "Трибуналі", може підтвердити, що кількість учасників була як мінімум в п'ять разів більша. За окремими оцінками (Турчинов), вона доходила до тридцяти тисяч. Вартими уваги були також відеоматеріали, які підготували для показу; в основному це були істеричні бабці, які оскаженіло шматували опудало Кучми. Ні фрагментів виступів, ні навіть загальний план чималої колони демонстрантів на наші блакитні екрани практично не потрапляв. Це називається -- тенденційна подача інформації.

Далі 1+1, називаючи комуністів "партією опозиції", надало слово Симоненкові; звучало це так: "Партія, яку всі визнають опозиційною, вказує на помилки акції". Називати комуністів опозицією після того, як вони завалили законопроект про недовіру Потебенькові, можуть лише або непрофесійні, або заангажовані журналісти. Оскільки непрофесіоналізм "1+1" закинути неможливо, залишається лише визнати підтвердження факту: 1+1 ніколи не було "рупором опозиції". Канал, що лежить під конкретним олігархом з кучмівських "дворян", ніколи й не міг бути опозиційним.

"Новий Канал" теж зумів вдало подати свою пропаганду. Десятисекундна маловиразна відеовставка з абсолютно нейтральним бкезбарвним коментарем, після чого секунд п'ятнадцять на весь екран фото Медведчука і слова диктора, що, мовляв, віце-спікер вважає цю акцію погано спланованим і поставленим фарсом. Все класно, канал не висловлює думок своїми вустами, бо навіщо, якщо можна переказувати чужі, і це набагато ефективніше.

Остання надія залишалася на "СТБ" (в нас тільки ці канали приймає середньостатистичний телеглядач). Мені згадувалися гарячі опозиційні новини й коментарі, які подавалися нам у "Вікнах опівночі". Проте СТБ вирішили ситуацію по-своєму: вони просто нічого не показали і не сказали. Ні слова. Сховалися за формулою "..у вечірній програмі підсумки доби", вдало обігруючи те, що акція відбулася напередодні, в неділю -- коли новин в основному немає. Спати я пішов злий і розчарований.

Я казав своєму татові, що Кучма весь час тримав ці всі канали під собою, але давав їм говорити щось схоже на правду, щоб завоювати народну довіру, і коли настав повний пипоть, Кучма розіграв свою козирну карту -- "опозиційні" канали стали довірливим глядачам розказувати пропрезидентську туфту. Мій тато відповів на це, що Кучма не може бути таким далекоглядним.

Хтозна?

Лишається дивитися зарубіжні теленовини (як-от НТВ) і слухати зарубіжне радіо (Свобода). Проте люди, пам'ятайте бути пильними і аналізувати УСЮ інформацію, що потрапляє до ваших вух та очей -- на Україні ведеться жорстока інформаційна війна. Пригадуйте, який інформаційний ресурс є під чиїм контролем, і робіть висновки.

Я зробив висновок, що ЦЕНТАЛЬНИХ опозиційних мас-медіа немає. Проте мушу з гордістю написати, що РЕГІОНАЛЬНІ є, а зокрема у нас у Львові газета "Поступ" та радіо "Ініціатива", які щодня подають свіжу оперативну інформацію, а також незаангажовані коментарі. Більш того, за активної участі "Ініціативи" (ви б чули їхні "Казочки дідуся Панаса" та пісеньки про Потебенька :))) ) відбувається багато акцій у Львові, саме ця FM-ка великою мірою спричинилася до такої кількості Львів'ян у Києві цих вихідних. Честь вам, хлопці, і хвала!

Відповіді

  • 2001.02.28 | www

    Re: Тенденційна подача недільних подій у Києві українськими мас-медіа

    Чи не планує Майдан розіслати в регіони касети з відеорепортажем про недільний Трибунал ? Де можливо переглянути ці події в обласних центрах ? Я і купив би касету.
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.02.28 | Майдан

      Як тільки знайдем на вулиці відеокамеру...

      Не слід нам приписувати те чим мине є, хочай нас так обзивають.

      Всі байки про великі гроші , які нам хтось дає, є нахабними побрехеньками.

      Засобів у нас мало, вірніше нема ніяких. Все на свому , позиченому, взятому без дозволу...

      Як тільки Свистовичу віддадуть сумку з порожніми пляшками, ми їх продамо і на ці гроші наймем оператора з відеокамерою та монтажною лінійкою.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".