МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

НАМЕТОВЕ МІСТЕЧКО В ПАРКУ ШЕВЧЕНКА ЩЕ СТОЇТЬ

03/05/2001 | Майдан-Інформ
Учасники акції "Україна без Кучми!" спочатку не планували відновлювати наметове містечко в столиці України, сподіваючись оскаржити рішення Старокиївського суду про знесення "Зони, вільної від Кучми" на Хрещатику.
Однак цю ініціативу проявили молоді учасники акції, студенти Києво-Могилянської Академії, Київського Національного університету ім. Т.Шевченка та Національного педагогічного університету ім. М.Драгоманова. Обурені брутальними діями влади, вони, разом з львівськими колегами, утворили Студентський комітет опору і рішучо наполягли на розбитті наметів біля пам"ятника Великому Кобзарю.
О 14.00 студенти, поклавши квіти до Тарасових ніг, з юнацьким максималізмом виголосили свої вимоги: негайна відставка президента України Кучми, міністра внутрішніх справ Кравченка та генерального прокурора Потебенька. Порівнявши Кучму з Мілошевичем, студенти забажали для гаранта міжнародного трибуналу.
Студент Києво-Могилянської Академії Євген Гудзь заявив, що сучасні студенти ще покажуть, що вони нічим не гірші від своїх попередників, і ще скажуть своє слово.
Студентський комітет опору заявив, що його учасники готові йти до кінця, закликавши українське студентство до загальноукраїнського страйку, підготовка до якого почнеться з завтрашнього дня. Найближчими днями очікується прибуття до Києва потужного десанту львівських студентів.
Основною метою розбиття наметового містечка навпроти червоного корпусу університету є недопущення осквернення злочинцями святого для всіх українців місця, але це не означає, що 9 березня намети будуть зняті, хоча в цьому молодим людям можуть допомогти наші доблесні правоохоронні органи.
Не встигли студенти встановити ще й одного намету, як міліціонери наказали комусь по рації знайти якусь людину з відділу благоустрою (прізвищ вони при цьому не називали).
Начальник міліції Старокиївського району Савченко сказав, що до моменту, поки міська влада не визначить студентські намети малими архітектурними формами, чіпати студентів ніхто не буде, а от після визнання їх такими, правоохоронці діятимуть згідно закону. Що це означає - всім вже добре відомо.
Влада зі своїми діями не забарилась. Не встигли студенти встановити всіх п"ять своїх наметів, як до наметового містечка прибув інспектор районного відділу благоустрою з приписом директору Інституту "Республіка" Володимиру Чемерису, який подавав заявку на акцію, негайно прибрати намети. Припис містив стандартні звинувачення у незаконній постановці без узгодження з міською владою малих архітектурних форм на території історико-архітектурного заповідника, яким є весь центр Києва, в т.ч. й місце біля арки Дружби народів, де учасникам акції дозволили протестувати скільки завгодно, хоча жодним законодавчим актом не передбачений різний статус для різних частин історико-архітектурного заповідника.
Після цього міліція пожвавішала. Ось деякі погрози правоохоронців в бік учасників акції, що фотографувались на тлі плакату "Рудий тарган - ворог студента" та біля особливо популярного стенду, на якому пацифіст, затиснувши Кучму між колінами, шмагає його паском (в дірку для голови кожен бажаючий міг вставити своє обличчя):"Зараз приїде "Беркут" і всіх сфотографує", "Тренуйтесь бігати стометрівку в будь-який бік".
Пізніше "Беркут" дійсно під"їхав (хоча біля містечка і так знаходиться кілька десятків міліціонерів у формі та в цивільному), і зараз автобус з бійцями, яким видали гумові палиці, стоїть в районі кінцевої зупинки тролейбусу №5. Тішить лише те, що до 18.00 до суду так нікого й не запросили, отже, напевно, можновладці таки не встигли сфабрикувати термінове судове засідання, хоча, як ми знаємо, наш суд може почати своє засідання й о 23.00.
Західні кореспонденти залишили студентам, які "озброєні" кількома мобільними телефонами, свої координати, і пообіцяли чергувати весь час і приїхати за першим же викликом.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".