МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Є в Україні антисемітизм, чи нема?

03/09/2001 | V
Сьогодні біля 10 ранку на мітингу виступав якийсь з тих, кого називають "старими пердунами". Він довго говорив про те, як би було класно вернутися до перовинного язичництва Руси-України, декламував вірші а-ля Шевченко (вірші, напевне, свої). Під кінець оратор вигукнув: "Геть Кучму... Ні, геть чужих! Геть чужих! Геть жидів! Геть жидів!"

Кого геть і хто буде вирішувати, хто сами "чужий"? Як можна рикати проти жидів, наприклад, Роднянського з Оселедчиком з 1 + 1, які дублюванням фільмів українську зробили для українства більше, ніж всі крикуни-пердуни разом взяті, чи проти журналістів "Джзеркала тижня", які для демократії в Україні зробили і зроблять більше, ні ж ті самі кричущі мудаки.
Після цього виступав Тополя з УНА-УНСО, потім - Луценко. Ніхто нічого не зауважив. Купа камер проводили зйомку, і на це напевне звернуть увагу за кордоном, до якого опозиційні діячі пробують апелювати.
Хіба можна бути такими дрімучо-тупоголовими?

Відповіді

  • 2001.03.09 | SpokusXalepniy

    Виступ був розрахований на Західні ЗМІ.

    Надо было показать, что за УбК стоят антисемиты, и чтоб знали кого поддерживать.

    Ну, о-о-чень старый прием. О-о-чень.
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.03.09 | Максим'як

      Слухайте сюда, що ви там трісетеся.

      Якщо, якийсь там єврей вийшов під Шевченка, бо йому Суркіс заплатив, і почав на своїх родичів щось молоти (а це вже було не раз), то про шо мова?
      Ой, вей, єврея образили. Та вас по три рази на день хохлом чи кацапом називають і ви спите, як забиті.
      Перестаньте народ лякати. Тим більше, на Заході. Най той єврей, якого образив інший єврей дасть йому в пику, ми не матимеио нічого проти.
      Ну це цирк прямо єврейський, сидіти цілий день під пам"ятником Шевченка і чекати чи не скаже хтось паганого про єврея, щоб далі на весь світ сенсацію зробити.
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.03.09 | englishman

        Re: Слухайте сюда, що ви там трісетеся.

        Ne soglasen. Provokaciya esrt' provokaciya. Esli by etot dedok nachal orat' "get' z Ukraijiny usih moskaliv" ili dazhe "get' usih negriv", effekt byl by tot zhe. Poetomu na takie sluchai nuzhno reagirovat' bystro i zhestko. Inache ot UBK otvernutsya i nemnogochislennye nyneshnie storonniki.
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.03.09 | Broker

          Re: Слухайте сюда, що ви там трісетеся.

          Підтримую всіма силами. Кучма не шанує ні громадян України, ні їхні права. Опозиція мусить надати тон.
          згорнути/розгорнути гілку відповідей
          • 2001.03.09 | Максим'як

            Ви далі придурютесь, наче не дійшло.

            Та тут коню ясно, що той пердун мав на увазі.
            А він, що, мав кричати: "Хай живе Звягільський, Суркіс і Рабінович". А за тими злодіями так само тюрма плаче, як і за Кучмою. Хіба не вони його виховали на свою голову.
            Напевно, коли дід кричав, то думав про Моніку Левінскі, Клару Цеткін і про всіх єврейок світу, які мінієт роблять? Напевно, що ні, як і про Сороса, Фрідмана чи Кісенджера теж не думав.
            Суркіс вже думає, як би то відмазатися, що він не в одному з Кучмою вагоні їхав, тому і засилає платних провокаторів. Мовляв, я тут ні причому, а як щось є до мене, то тільки тому, що я єврей.
            Завдяки вам - євреям, ми тут маємо на форумі актуальну тему:"Один вкуплений євреями єврей, один раз крикнув - геть жидів" . Ну ще раз кажу:"Ну, йдіть і дайте йому в пику". І давайте не робити з нас тут дурнів.
  • 2001.03.09 | Мала

    Re: Є в Україні антисемітизм, чи нема?

    Цілком згодна, що промовець допустив стратегічну помилку. Але щодо антисемітизму - То це так само властиво українцям, як, скажімо, їсти сало чи ненавидіти москалів. Йдеться не ппро окремих персон, серед євреїв є багато гарних людей, а про жидів як етнос, якому притаманні певні ознаки. Один з моїх знайомих зняв дуже гарний український фільм і його висунули на конкурс. В жюрі сиділи самі жиди, які й заявили йому, мовляв, був би він трохи іншою людиною...
    Подібних випадків безліч. Тому, по щирості, не люблять українці жидів...........
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.03.09 | Broker

      Re: Є в Україні антисемітизм, чи нема?

      І ще цього бракувало. Це явна провокація. Сам надав тон Кучма коли сказав в інтервю з CNN (розраховано на американську публіку) що опозиція складається з анти-семітів. А тепер втілюють це в життя і раптом про це заговорили «щирі українці» на форумі.


      Мала писав(ла):
      > То це так само властиво українцям, як, скажімо, їсти сало чи ненавидіти москалів. Йдеться не ппро окремих персон, серед євреїв є багато гарних людей, а про жидів як етнос, якому притаманні певні ознаки. Один з моїх знайомих зняв дуже гарний український фільм і його висунули на конкурс. В жюрі сиділи самі жиди, які й заявили йому, мовляв, був би він трохи іншою людиною...
      > Подібних випадків безліч. Тому, по щирості, не люблять українці жидів...........
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.03.09 | V

        Просто не треба бути баранами

        В себе на кухні нехай хто говорить, хто що забажає. Але коли люди вилізають на трибуну мітингу і таке верзуть, то це явний пас кучмістам - як би хто не ненавидів євреїв чи ще когось, хіба це не зрозуміло?

        На трибуну лізе хто попало, що попало верзе, а все це відображає незкоординованість серед опозиції. Провокатор чи ні цей промовець - мені невідомо, але відомою є реакція представників Убк, тобто - відсутність реакції.

        Не треба нікого в провокаціях підозрювати, краще між собою розібратися або хоча б не підігравати опонентам.

        До слова, жид Сорос виступав з найрізкішою заявою проти Кучми, ніж будь-хто інший.
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.03.09 | SG

          Jevriji -- Prydurky shukajut vorohiv tam, de jih nemaje !

          Davajete, znahodte vorohiv tam de jih nemaje !! Vy podurily jak ti hto drukuje durnuvati antysemitski rechennia na forumi www.brama.com?
    • 2001.03.09 | englishman

      Interesno...

      Але щодо антисемітизму - То це так само властиво українцям, як, скажімо, їсти сало чи ненавидіти москалів.

      Nu davaj, davaj, rasskazhi nam, kakie esche zamechatel'nye cherty prisuschi ukrajincyam :-)))

      Pozdravlyayu. Ty sama propoveduesh' stereotip, kotoryj Kuchma hochet navyazat' UBK. Tak skazat', roesh' sebe yamu.
  • 2001.03.09 | Лис Фарбований

    Re: Є в Україні антисемітизм, чи нема?

    Організатори УБК мусять щось зробити першими і не чекати того моменту. коли СНН буде прокручувати стару плівку про те як Кучма назвав УБК антисемітами. УБК мусить вияснитип хто той пердун, і варто виявити мотиви його поведінки.
  • 2001.03.09 | mara

    Є

    Антисемитизм на побутовому рівні був, є та, на превеликий жаль, буде. Він є в будь-якій країні, між іншим, в Ізраєлі теж (протистояння ортодоксальних та поміркованих євреїв). В історії єврейського народу перші погроми пов"язуються с козаками - гордістю українців. Повинна сказати, що ці погроми с іншого боку пояснюються справедивою боротьбою козаків з поляками (козаки громили євреїв як фінансове джерело польської шляхти).
    Так що взаємна "любов" на побутовому рівні спостерігається. Зовсім інша справа - державна політика. Наприклад, 2% вступ євреїв в радянські вузи (з таємних інструкцій вступним комісіям).
    В сьогоднішній боротьбі за незалежну Україну є багато такого, що сприйняти ніяк не можна:
    1) вимоги запису у внутрішніх паспортах національності,
    2)преса обов"язково вказує національність тієї чи іншої людини з будь-якого приводу, керуючись таким: просто злодій або злодій-єврей.
    3)дійшло до того, що Щербак (посол України в Канаді) пообіцяв введення для діаспори паспорта етнічного українця. Я вважаю, що це просто жах!
    Те, що ніхто з УБК не відреагував на антисемітський та ксенофобський виступ говорить про їхню низьку політичну та людську культуру. Більш того, я б сказала, що це говорить про глупство. Як відомо - краще з розумним загубити, чим з дурнем знайти...
    Москалі - геть!
    Жиди - геть!
    Не етнічні українці - геть!
    Хто і як буде встановлювати, кому ДОВІРЕНО будувати незалежну Україну? Яку саме Україну можна збудувати на таких засадах?
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.03.09 | Майдан

      АНТИСЕМІТИЗМ ЯК ІДЕОЛОГІЯ СПЕЦСЛУЖБ

      АНТИСЕМІТИЗМ ЯК ІДЕОЛОГІЯ СПЕЦСЛУЖБ.

      Мій особистий досвід показує що всі активні антисеміти , які крутяться навколо політичних партій та тусовок в Україні є також активно-діючими провокаторами спецслужб. Це враження поділяють всі , хто має, хоча б невеликий досвід політичної діяльності. Навколо кожної політичної партії , не залежно від її спрямування крутяться подібні люди, їх знають і врешті решт намагаються від них позбавитися, навіть не так за антисемітизм, як через очевидну провокаційну та деструктивну діяльність.

      Оскільки в акції залучено багато політичних організацій з різних регіонів, часто таких які до цього часу принципово не спілкувалися, цим провокаторам, використовуючи непоінформованість організаторів акції, вдається під виглядом активістів акції пролізти на трибуну і верзти там всіляку нісенітницю. Судячи зі всього згаданий дідок прибув звідкись з провінції і , так само як харківський "єврей-антисеміт" Ходос, що пропхався до мікрофону минулого разу, був невідомий розпорядникам мітингу.

      Антисемітизм, і часом інші конспірологічні ідеологеми, ще з часів СРСР використовують як сурогат "внутрішньої" ідеології для тоталітарних спецслуб. Це не стосується еліти цих служб, однак це активно і ефективно використовуються для "натхнення" пересічних стукачів та оперів. Образ "могутнього, всесильного та підступного" ворога дисципліновує стукацькі маси, дає їм ілюзію морального виправдання тому що вони чинять самі або по команді зверху.

      Українські спецслужби, як державні так і "приватні" повністю перейняли цю традицію. Особливо це характерно для Кравченківського МВС.

      Окрім того антисемітизм в часі правління Кучми пробували активно пропагувати задля дезорієнтації населення і відвернення його уваги від справжніх винуватців економічного та соціального занепаду України, а саме від успадкованої з часів СРСР комуністичної та комсомольської номенклатури. Логічним наслідком антисемітизму є комплекс неповноцінності, зняття з себе відповідальності за долу власного народу, політична апатія та безпорадність. Ці психологічні установки надзвичайно вигідні для правлячого режиму, а тому він завжди неявним чином стимулював і заохочував пропаганду антисемітизму.

      Поряд із зменшенням числа євреїв, які виїжджали в Ізраїль та на захід, проводилася вельми потужна і тривала кампанія по впровадженню антисемітичних догм у мізки обивателя. Є неспростовні докази того , що ця кампанія організовувалася та фінансувалася з використанням державного апарату ( спецслужб) та державних фінансів.

      Паралельно влада, з такою ж метою, намагалася використовувати, та й використовує зараз побутовий антиукраїнізм у середовищі євреїв та інших національних меншин. У цивілізованому світі такі речі називаються пропагандою національної ворожнечі і переслідуються законами. До речі українськими також.

      Найкращий спосіб протистояти цьому - не піддаватися на такі провокації і не вв’язуватися у подібні дискусії. Нехай собі стукачі між собою ці теми і дискутують.
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.03.09 | mara

        Re: АНТИСЕМІТИЗМ ЯК ІДЕОЛОГІЯ СПЕЦСЛУЖБ

        Ви дуже добре все розказали про спецслужби. Але мене хвилює дещо інше. Сподіваюсь, що не всі учасники УБК так чи інакше зв"язані з спецслужбами, тому насторожує відсутність ПРИРОДНЬОЇ негативної реакції на подібні виступи. Як на мій погляд, на подібні провокації НЕОБХІДНО реагувати відразу ж та однозначно, хоча б у наступних виступах рішуче відмежовуватися від цих ідей. Інакше виходить, як у відомому анекдоті - "А ти піди і розкажи кожному, що це не так!"
      • 2001.03.09 | V

        Поставлю питання інакше: де реакція офіційного Убк?

        Мені все одно, хто чиїм провокатором є, чи хтось поросто козел? Але де позиція керівників Убк? Посилання на стандартну практику КГБ - це що, все що Убк може сказати про своє ставлення до антисемітизму?
        Скажіть, і скажіть для тих самих CNN, яких почують 7 мільйонів жидів в Штатах і ще багато мільйонів у світі.
        А також, націонал-патріоти, скажіть, чому жид Сорос підтримує вашого ідола Ющенка - яка у тому інтриго-змова?
    • 2001.03.09 | ЙНД

      Є! І навіть на цьому форумі

      Приміром тов.Тютюник без жодних заперечень з боку присутніх пише мій нік як «ЙІД». Я не заперечую, бо з антисемітами я й насправді перетворююся на «йіда», хоча «по жізні» православний.
      Але, хоча я і поділяю Ваші погляди на антисемітизм, не можу погодитися з деталями:
      1. «Україна - батьківщина погромів» - міф. Згадайте хоча б знищення і бігство євреїв з Іспанії у 15-му сторіччі. Не варто підтримувати антиукраїнські стереотипи.
      2. Ініціатива про паспорти «етнічних українців» з'явилася не від доброго життя і нічого поганого в цьому немає. Як Ви знаєте, у нас заборонено подвійне громадянство (розумне і практичне через наших сусідів рішення). Водночас існує багатомільйонна діяспора, з якої наші консульства деруть гірше, ніж з пересічних американців. Дати їм укр. паспорти неможливо, бо це всупереч закону. А от хоч якось допомогти - можна. Я б не заперечував, якби подібні паспорти видавали євреям чи росіянам, активним у діяспорі. Тут справа не в етносі («крові»), а у спрощенні візитів в Україну тим, кому вона не є чужою.

      А взагалі варто було б і нам, і євреям не зосереджуватися лише не негативі, але й згадувати позитивні факти: листування Грушевського з Жаботинським, євреї в уряді УНР, співпраця в Гельсінкській групі і т. ін. І, звичайно, ПУБЛІЧНО і з обох боків розвінчувати провокації типу сьогоднішньої або «антихасидської» 25 лютого.
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.03.09 | mara

        Re: Є! І навіть на цьому форумі

        ЙНД писав(ла):
        > > 1. «Україна - батьківщина погромів» - міф. Згадайте хоча б знищення і бігство євреїв з Іспанії у 15-му сторіччі. Не варто підтримувати антиукраїнські стереотипи.

        Бачте, я читала про це в чотиритомнику історії єврейського народу англійською мовою. Там було і про Іспанію 15 ст. Про масове знищення в Іспанії там не було. Згодна, що з стереотипами треба боротися, але не запереченням історичних фактів, а просто не створювати нових фактів у новітній історії.

        > 2Водночас існує багатомільйонна діяспора, з якої наші консульства деруть гірше, ніж з пересічних американців. Дати їм укр. паспорти неможливо, бо це всупереч закону.

        Наші консульства деруть і з тих, у кого українські паспорти (маю власний сумний досвід). Це продовження "радянщини" в державних органах - свої гірші за закордонних, а ті, що виїхали, зрадники.

        >А от хоч якось допомогти - можна. Я б не заперечував, якби подібні паспорти видавали євреям чи росіянам, активним у діяспорі. Тут справа не в етносі («крові»), а у спрощенні візитів в Ук....

        Охо-хо, гріхи наші тяжкії. І діяспора вирішує, хто активний, а хто - ні... Не простіше б було просто цивілізуватися? Чи ще довго будемо ділити людей на своїх та ворогів?

        >, звичайно, ПУБЛІЧНО і з обох боків розвінчувати провокації типу сьогоднішньої або «антихасидської» 25 лютого.

        Тут повністю погоджуюсь. Більш того, розвінчувати відразу ж, негайно. І стидатися не того, що іноземці записали на плівку, а того, що був там і промовчав, не сказав голосно, що це неподобство.
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.03.09 | ЙНД

          Міфи, міфи!

          >Бачте, я читала про це в чотиритомнику історії єврейського народу англійською мовою. Там було і про Іспанію 15 ст. Про масове знищення в Іспанії там не було. Згодна, що з стереотипами треба боротися, але не запереченням історичних фактів, а просто не створювати нових фактів у новітній історії.

          А хто сказав, що це видання є істиною в останній інстанції? А історичні факти - штука уперта:
          - під час першого хрестового походу у 1096 повністю вибито євреїв міста Вормс (800 чол), після цього здійснено погроми Майнці, Кельні, Празі (здається козаків серед хрестоносців не було?)
          - кінець 13 сторіччя висилка ВСІХ євреїв з Англії
          - початок 14 ст. - те саме з Франції
          - у 1480 інквізіція починає розслідування «злодіянь» іспанських євреїв. Багатьох знайдено винними. У 1492 королівський указ дає євреям три вибори: хреститися, виїхати або вмерти. Країну покинуло від 150 до 300 тис (я послався саме на цей приклад через чисельність). Майно конфісковано, багатьох вбито. Чи може Фердінанд та Ізабела були таємними українцями?
          Тому кажу, що не треба повторївати антиукраїнські міфи, яких, на превеликий жаль, дуже багато в єврейській історіографії. Треба вчитися жити разом!

          >Наші консульства деруть і з тих, у кого українські паспорти (маю власний сумний досвід). Це продовження "радянщини" в державних органах - свої гірші за закордонних, а ті, що виїхали, зрадники.

          Згоден. Деруть прокляті. Але хоч за візу додому не доведеться платити (120 дол).

          >Охо-хо, гріхи наші тяжкії. І діяспора вирішує, хто активний, а хто - ні... Не простіше б було просто цивілізуватися? Чи ще довго будемо ділити людей на своїх та ворогів?

          Розумне зауваження. У принципі згоден. Але уявіть собі ситуацію посла Щербака. Він сидить у хаті, збудованій на гроші діяспори. Перший рік діяспора взагалі цю установу фінансувала. І от приходить меценат, а йому кажуть при вході чемненько: «Гражданін, за візамі в порядкє общєй очєрєді сразу за ескімоской тургрупой із Нюфаундлєнда». Якось незручно, а? От і шукає посол виходу. А у Вас ідеї є?

          >Тут повністю погоджуюсь. Більш того, розвінчувати відразу ж, негайно. І стидатися не того, що іноземцізаписали на плівку, а того, що був там і промовчав, не сказав голосно, що це неподобство.

          Згоден на 100%. Але ж самі бачите, яка пострадянська соцсвідомість :((. Дехто ще й досі при слові сіонізм хапається за наган... І не розуміють, що нам до сіоністів - доречі, природних союзників України - ще як до Бога пішки, вчитися і вчитися.
          згорнути/розгорнути гілку відповідей
          • 2001.03.09 | mara

            Re: Міфи, міфи!

            ЙНД писав(ла):
            > А хто сказав, що це видання є істиною в останній інстанції? А історичні факти - штука уперта:
            > - під час першого хрестового походу у 1096 повністю вибито євреїв міста Вормс (800 чол), після цього здійснено погроми Майнці, Кельні, Празі (здається козаків серед хрестоносців не було?)
            > - кінець 13 сторіччя висилка ВСІХ євреїв з Англії
            > - початок 14 ст. - те саме з Франції
            > - у 1480 інквізіція починає розслідування «злодіянь» іспанських євреїв. Багатьох знайдено винними. У 1492 королівський указ дає євреям три вибори: хреститися, виїхати або вмерти. Країну покинуло від 150 до 300 тис (я послався саме на цей приклад через чисельність). Майно конфісковано, багатьох вбито. Чи може Фердінанд та Ізаб....

            Бачу, що можу Вас запитати. Чим Ви поясните те, що в думках пересічного єврея відклався міф про козаків? Я розмовляла з мадьярською старою єврейкою на цю тему - дуже цікаво.

            >І от приходить меценат, а йому кажуть при вході чемненько: «Гражданін, за візамі в порядкє общєй очєрєді сразу за ескімоской тургрупой із Нюфаундлєнда». Якось незручно, а? От і шукає посол виходу. А у Вас ідеї є?

            >Як Вам така? Список меценатів - в кожне консульство за кордоном! І з ними особливо ввічливо - багаті, гроші дають, а з бідними можна й не церемонитися. А якщо серйозно, то ВИШКОЛИТИ персонал, підбирати на технічні посади людей з місцевої діаспори, які володіють українською мовою та не мають поганого досвіду роботи у вітчизняних державних установах. Одним словом - хамству - ні! Як я розумію, то діяспору хвилюють як хамство, так і економія грошей на візах...
            згорнути/розгорнути гілку відповідей
            • 2001.03.10 | ЙНД

              Re: Міфи, міфи!

              >Бачу, що можу Вас запитати. Чим Ви поясните те, що в думках пересічного єврея відклався міф про
              козаків? Я розмовляла з мадьярською старою єврейкою на цю тему - дуже цікаво.

              Шкода, але це не міф. Ми не були першими, але були одними з найжорстокіших. Коротка історія укр. єврейства тут: http://www.heritagefilms.com/UKRAINE.html
              Корені антисемітізму складні. Тут і міфи, і реальність:
              - міф: антисемітізм органічно притаманний деяким націям (ми, хорвати, поляки). Але ж князь Володимир на рівних підставах розглядав і християнство, і іудаїзм.
              - реальність: євреї прийшли в Україну як орендарі і шинкарі, провідники польського, а згодом російського впливу. Євреї контролювали виробництво горілки і споювали народ. Села знаходилися у такій залежності, що навіть на церковні служіння потрібен був дозвіл орендаря.
              - реальність: реакція козаків. Хмельниччина і гайдамаччина - найстрашніші катастрофи східньоєвропейського єврейства - вибито по 100 тис. чол. Міф: українці схвально ставляться до Хмельницького і гайдамаків саме тому, що били євреїв.
              - реальність: єврейська національна свідомість більше, ніж будь-яка інша, підтримується історичними оповідями. Ми, українці, конкретні факти здирства орендарів трансформували у побутовий антисемітізм. Євреї - пам'ятають поіменно. (колись чув про список 10 найлютіших ворогів єврейства всіх часів, де українців - половина).
              - але ж міф: ВСІ євреї - українофоби. Реальність: на початку 20 ст. батьки сіонізму активно співпрацюють з діячами українського нац. відродження.
              - реальність: за УНР співпраця стає плідною. З'являється Єврейське міністерство, Петлюра призначає прем'єром Ісаака Мазепу, видано наказ: за погроми - розстріл. Єврейська самооборона пліч-о-пліч з петлюрівцями б'ється проти орд Муравйова. Міф: прочитайте відповідний розділ вищевказаного сайту і зверніть увагу на плутанину з місяцями 1918 р. Жодного слова про уряд Мазепи, жодного слова про Петлюру і єврейство. Причина - ідеологічна заангажованість автора.
              - реальність: більшовицька влада в Україні на 90% складається з євреїв. В органах ЧК найстрашніші звірі в Києві, Одесі, Харкові (див. Мельгунов Красний террор в Росіі) - на 100% євреї. Архітектор голодомору - Каганович. Міф: жидомасонский заговор, чтоби отомстіть за Хмєльніччіну.
              і т.ін. і т.ін.

              От і розберіться, де корені. Я, професійний історик, нездатний :(. Знаю одне: треба не забувати історію, але варто досліджувати не лише сумні-страшні сторінки.
              P.S. Про консульства все вірно. Але ж вони за бюджетом фінансують ВСЮ зовнішньополітичну діяльність України. Тобто здирство (і відповідне хамство) закладене в бюджет Києвом, а не є лише ініціятивою Торонто чи Монреаля. Може, реалізацію Вашої чудової ідеї (... ВИШКОЛИТИ персонал, підбирати на технічні посади людей з місцевої діаспори, які володіють українською мовою та не мають поганого досвіду роботи у вітчизняних державних установах. Одним словом - хамству - ні!) треба починати з Києва? :)
              згорнути/розгорнути гілку відповідей
              • 2001.03.10 | Роман Косаренко

                Re: Міфи, міфи!

                Ну нарешті є врівноважена людина, з якою можна спокійно поговорити на цю тему. Я читав Історію України, видану англійською в Канаді Полом Магочі (за походженням закарпатський русин). Там багато уваги приділено міжнаціональним відносинам, і зокрема стосункам українців і євреїв. З особистого досвіду мені здається, що вододіл пролягає між тими, хто втратив всіх родичів у Голокості, і тими, хто переїхав в Україну після війни з евакуації. Перші сильно представлені в Ізраїлі, США, Канаді, а другі - саме в Україні. І тому українським українцям часто важко зрозуміти запеклу ворожнечу стосовно себе з боку закордонних євреїв - бо ж стосунки з українськими євреями були більш-менш нормальними. Хоча побутовий антисемітизм, звичайно, був. Я маю багато друзів серед київських євреїв, і мені здається, що вони так само мало уваги звертають на місцевий побутовий антисемітизм, як українці - на анти-хохлізм.
              • 2001.03.10 | mara

                Re: Міфи, міфи!

                Щиро дякую за велику та змістовну відповідь. Я не історик, так просто цікавлюсь...
                Тепер таке питання. Як Ви вважаєте, чи слушно зараз в основу побудову громадянського суспільства в Україні класти виключно національну ідею?
                Мене дуже хвилює, що боротьба "проти" переважає боротьбу "за".
  • 2001.03.09 | Technar

    Люди, ви що, подуріли?

    Я тут як папа Карла сервер репарую (ще не знаю, що це було, вивчає проблему) - а ви завели цю вічну пісню... Чи то новин сьогодні не було? Чи поговорити більше нема про що?
  • 2001.03.09 | Юлиан Тютюнник

    Re:Не форум, а кунсткамера какя-то...

    ...опять из мухи слона сделали. Есть в Украине антисемитизм. И сионизм тоже есть. Как и в других странах. И антисемитизму, и сионизму столько лет, сколько самим евреям (а нечего было записываться в Богом избранный народ...). А ещё в Украине есть великодержавные российский и польский шовинизм, зоологические украинский национализм и исламский фундаментализм и т.д. в том же духе. И интернационализм есть. Все как у людей. А "жид" на Суркиса сам Папаня говорил (слуш.пленки). А ещё в Украине есть Одесса, Бердичев, Умань, Жмеринка и другие города с еврейской культурой, памятниками еврейской истории, могилами хассидских мудрецов и святых. Вот это-то и примечательно. В прошлые века об Украине в мире знали во многом благодаря местным хасидам и цадикам, которые внесли свой вклад в нашу многонациональную историю и культуру. А антисемитизм - это не история и не культура, это антиистория и антикультура. Так же, как и сионизм.
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.03.10 | ВАСЯ ПУПКІН

      В україні ще є й "антихохлізм" і "антиукраїнізм" - от що страшно.

      А також є кучмізм -
      нагадую для тих, хто забув, чого він тут
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.03.10 | mara

        Re: В україні ще є й "антихохлізм" і "антиукраїнізм" - от що страшно.

        ВАСЯ ПУПКІН писав(ла):
        > А також є кучмізм -
        > нагадую для тих, хто забув, чого він тут

        Я так розумію, що ми тут, бо вболіваємо за майбутнє України. Відстороненням Кучми від влади історія України не закінчиться, чи не так? Вона може закінчитися, якщо сьогодні не думати про завтра та не вчитися (чи хоча б хотіти вчитися) на помилках. Я вважаю, що питання, що обговорюються в цій темі не менш важливі, ніж інші. Приєднуйтесь.
  • 2001.03.10 | St*inger

    V абсолютно правий

    Оце намагання скандувати "Геть жидів!" на мітингу біля Шевченка...
    Бррр.:(((
    І всі, чомусь, промовчали. Дарма.
    Бо з часом, вірогідно, доведеться як Кучма виправдовуватись - що це жодним чином не заклик до реальних дій, що "жиди" - це, насправді, антиукраїнські елементи, що цей виступ треба пояснювати емоційним зривом схвильованого оратора під враженням від бійки...
    На щастя, як раз в той час кореспондентів було обмаль.
    Але - робіть висновкі! Обовязково!
    Бо можливе звинувачення УБК в антисемітизмі - це, однозначно, кінець розрахунків на будь-яке співчуття Штатів.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".