МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

9 – те березня події з 11.00 до 17.00

03/11/2001 | seller
Я був учасником маніфестацій 9-го березня, інформація ЗМІ про події подавалась фрагментарно, тому тим хто не був та не бачив подій у їх розвитку спробую розповісти.

Був біля пам’ятника Шевченко десь біля 11.30. до офіційного початку мітингу виступили Удовенко та Пінзенник, про президента та його оточення не згадували, про ситуацію в Україні теж майже ніяк, призивали підтримувати Ющенка.

Мітинг розпочав службою Філарет, одним з перших виступив Юрій Костенко, котрий рефреном повторював, “Тількі праві ...”. За ним виступив Мороз, який зауважив, що опозиція доб’ється правди, тільки спільними діями, в наступних виступах ніхто вже не тягнув так явно в бік своєї партії. Виступили (кого запам’ятав) Тарас Чорновіл, Лук'яненко, Степан Хмара, Анатолій Матвієнко, Ярослава Стецько, Шкіль, Турчинов, Омельченко, Соскін.

Багатьох до того я не чув, і був приємно вражений тим що всі виступаючи показали себе як дуже талановиті оратори, у кожного було щось своє сказати людям. Закінчився мітинг грандіозним виконанням пісні “Реве та стогне Дніпр широкий”, яку співав весь багатотисячний натовп.

Далі, за дотепним висловом депутата Філенко, мітинг рушив по маршруту: “площа” – що символізує комуністичну Молдову, “Європейська площа” - що символізує наш європейській вибір і так далі до МВС.

Людей було страшенно багато, такої демонстрації в Києві ще не було. Коли голова колони завернула на Європейську площу хвіст ще не випростався з бульвару Шевченко. І також, на мій погляд вперше, на політичній демонстрації почувалася енергія натовпу. Було легко Бессарабська і зручно іти разом, скандуючи “Кучму геть!”, “Україні волю!”, “Українці годи спати треба Кучму виганяти”

Безумовно проходження цієї демонстрації мало неабияке агітаційне значення, сотні киян, котрі просто вийшли прогулятись по Хрещатику, побачили опозицію, якою нібито немає.

Пройшовши Хрещатик, десь половина демонстрантів, не пішла далі. Але все ж мінімум тисяч 10 двинулось до будівлі МВС. Пройшли по тихих вулицях печерську. Була тепла сонячна погода, в колонах йшли дуже різні люди і молодь (в тому числі і анархісти але справжні, а не переодягнені кучмівські бойовики), деякі родинами, з дитиною на плечах, люди похилого віку.

Підійшли до будівлі МВС. Як відомо біля МВС крім залізного паркану, який був завжди, в грудні минулого року, для захисту від громадян, що виражали своє ставлення до цього відомства, поставили ще один дерев’яний, нібито щось ремонтується.

В дерев’яному паркані, демонстранти проламали одну секцію. І підійшли до залізного. Було пусто і тихо, окрім трьох ментівських операторів два на паркані і один у вікн будинку ліворуч, які без зупинно знімали на камери своє “кіно”.

Під тиском влізши на паркан найбільш зацікавлених подіями, дерев’яний паркан повалився остаточно.

Постоявши десь півгодини, поспівавши українських пісень і проскандувавши “Кравченко на нари” люди пішли далі, в сторону Хрещатика певно вже до дому.

Але рух демонстрантів зупинили зіткнення біля адміністрації президента. Як почалася бійка я не бачив, можу тільки сказати що спецназ вів себе досить активно, і в якийсь момент натовп вже подався назад і здавалось що зараз почнеться масове побиття людей. Але раптом люди встали і весь багатотисячний натовп почав скандувати: “Фа – ши – сти, фа – ши – сти” і спецназівці не наважились наступати далі.

З-за спин спецназівців в демонстрантів летіли шашки з “черьомухой”, які ніякого ефекту не мали бо їх зразу ж шпурляли, назад, більшу загрозу несли бетонні уламки, хоча вони летіли по досить високій траєкторії і люди встигали відскочити. Але декількох людей все ж таки зачепило. Я бачив діда, якому розбило такою каменюкою лоба. Між іншим до нього підійшов мужчина, і спитав про його координати, дід спочатку не хотів говорити, потім той чоловік сказав що він від організаторів акції і що переписує усіх постраждалих, точно що говорив дід я не розчув, запам’ятав тільки що він з Київської області, і що член УРП.

Врешті решт спецназ скінчив свої спроби вести якісь активні дії проти натовпу, і поставивши черепашкою щити, стояв під градом каміння накрившись щитами з усіх боків.

Підійшов депутат Жовтяк і з мегафона, запропонував усім продовжити хід на Хрещатик. Натовп пішов далі.

На Хрещатику навпроти майдану Незалежності був ще один невеличкий мітинг, виступили кілько представників УНА-УНСО, від соціалістів, від союзу офіцерів, та Степан Хмара. УНСОвці підігнала сміттєзбиральну машину та викинули в неї відбиті у спецназівців щити, і сміттєвозка уїхала.

Мітинг був оголошений закритим, люди підійшли до депутатів, поспілкуватись, а УНСОвці вишукавшись в колонну пішли по Хрещатику у напрямку Бессарабки.

Відповіді

  • 2001.03.11 | Alex

    Re: 9 – те березня події з 11.00 до 17.00

    Ну ДУЖЕ цікава розповідь! Аж сльозу вишибає... Тільки от кілька дивних місць у цій розповіді є, що викликає деяку недовіру до неї.

    >Коли голова колони завернула на Європейську площу хвіст ще не випростався з бульвару Шевченко.

    Як це Вам, шановний пане, вдалося побачити за рогом Хрещатика?

    >Під тиском влізши на паркан найбільш зацікавлених подіями, дерев’яний паркан повалився остаточно.

    А що ж таке там було цікаве? Мабуть, Пан забув розказати про яйця, які летіли до стін будівлі. СКЛЄРОЗ? Доречі, а хто ці яйця купував? Вони ж у купі коштують силу-силену грошей. А може, усі, хто їх кидав, домовилися узяти по одному з дому? То може краще було б передати їх якомусь дитячому будинку, чи що?

    >Постоявши десь півгодини, поспівавши українських пісень і проскандувавши “Кравченко на нари” люди пішли далі, в сторону Хрещатика певно вже до дому.

    Ті, хто знає Київ, розуміє, що шлях від будівлі МВС до "певно вже до дому" не проходить настільки вже повз адміністрацію Президента, тим більше цей шлях вже явно не один.

    >Як почалася бійка я не бачив

    Оце, мабуть, правда

    >можу тільки сказати що спецназ вів себе досить активно

    А як би ПОВОДИВ себе шановний пан, якби в нього кинули парканчик зі сталі кілограмів так з 60 вагою? І не тільки парканчик. (Див. далі)

    >більшу загрозу несли бетонні уламки

    З якого це часу бетонні уламки з'явилися на озброєнні міліції? Може, спочатку вони летіли у протилежному напрямку? Як відомо, булижнік - оружиє пролєтаріата.

    >Але декількох людей все ж таки зачепило. Я бачив діда, якому розбило такою каменюкою лоба

    А я бачив у своєму дворі двох матерів міліціонерів - одному вищезгаданим шматком бетону пробило черепа після того як хтось з "мирних демонстрантів" жбурнув у міліцію палаючу пляшку і в міліціонера з голови впав шолом, іншому перебили дрючком з арматури носа.

    >Врешті решт спецназ скінчив свої спроби вести якісь активні дії проти натовпу, і поставивши черепашкою щити, стояв під градом каміння накрившись щитами з усіх боків

    Звісно - дурнів краще на чіпати, тим більше, що хоч і дурні, але теж люди. Доречі, ваш картавий координатор (пробачте, забув фамілію і тому так кажу) казав, що демонстрантів було "лише" тисячі дві, а міліціі - АЖ десь п'ятсот, і якщо вони схотіли б, то "усіх порубали саперними лопатками". Він, бідний, мабуть і знати не знає про шматки арматури та труб, що були у "мирних демонстрантів". Та ще так жалкував, що "натовп став некерованим". А що, натовп нетверезих підлітків колись буває керованим?

    Коротше, ДУШЕРАЗДИРАЮЩАЯ ИСТОРИЯ. Свежо, как говорится, предание, но верится с трудом.

    З повагою!
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.03.11 | Майдан-Інформ

      Ви бачили "відеоряд" по телевізору , а він бачив своїми очима.

      Не міг він бачити всіх подробиць ,які старанно вибрали телекамери , і які потім змонтували у "жахливий" відеоряд.

      Він не міг бачити яйця, тому що їх було не так багато - якийсь "ентузіаст" купив пів лотка у найближчому магазині. Не думаю що він у стані конкурувати із фондом "Дружина президента дітям" який заробляє круті гроші на безмитному ввозі та вивозі а простіше на контрабанді товарів .

      Можливо він у сутолоці не бачив як кидали пляшку із запалювальною сумішшю, хоча камера "Інтера" показала як ця пляшка вилітає з понад самої камери.

      Зовсім випадково "неврівноважені" екстремісти вже втретє кидають запалювальну суміш в одному і тому самому місці- біля адміністрації президента. До цього такі самі пляшки кидали в наметове містечко.

      Ну розумієте зовсім випадково виявилася ця, можливо просто міліцейська, камера біля "радикала бомбіста", оператор вистав різкізть, навів камеру на майбутню траєкторію польоту пляшки , а потім скомандував "бомбісту" - давай кидай !

      У вашому дворі зовсім випадково виявилися "мами" міліціонерів ( зрозуміло що у постраждалих маніфестантів мам немає). Бракувала лише дюжини один від одного менших дітей цих міліціонерів.

      У маніфестантів цих дітей очевидно також немає, а діти покійного Гонгадзе то просто вдала підробка-відеомонтаж західних спецслужб.
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.03.12 | L_V

        Re: Ви бачили "відеоряд" по телевізору , а він бачив своїми очима.

        Я теж там була і теж багато (не все) бачила.
        І мені дуже образливо за УНСО‚ які дійсно явно піддалися на провокацію й дали привід усіляким Долгановим та іншим подібним ІСТV‚ бризкаючи слиною‚ кричати про коричневу чуму й інші бридоти.

        Коли ми вже навчимося бути розумнішими за наших "антагоністів" (не хочу писати ворогів‚ бо ви ж знаєте‚ що немає нічого постійнішого‚ ніж ворог...

        А ще‚ між іншим‚ вранці я бачила і навіть говорила з кількома хлопчиками з міліції (не ЗМОПу‚ а тих‚ що стояли по усіх прилеглих до парку вуличках і чергували‚ щоб з Червоноармійської до Кучми не докинули гранату)‚ і мені їх дійсно стало шкода. Чули б ви їхні коментарі! А ще більше я почала їм співчувати‚ коли нашу розмову почув якийсь вищий чин (клята пам’ять! ніколи не можу запам’ятати залежність звання від кількості зірочок на погонах!). У хлопчика явно будуть проблеми.

        Так що вони там теж не всі зомбовані‚ але їсти хочуть... і жити.

        А колона дійсно розтяглася по всьому Хрещатику -- кажу це як одна з тих‚ хто "плівся в хвості".

        P.S. Шкода‚ що яйця були свіжі... Тухлі б підійшли значно більше.
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.03.12 | Пані

          По телевизору тоже не все было однозначно

          1. Как минимум 1+1 и "Новый" показали много съемок, а не только стычку на Баксовой. Причем комментарии и там, и там были вполне репортерскими, а не пропагандистскими.

          Соситеивы показали тоже очень подробный видеоряд, но не "поставить правильные акценты" они не могли. Из того, что я видела (пока не тюрьме, могу себе позволить не смотреть УТ1) только "Интер" давал явно тенденциознкю подборку кадров.

          2. Если смотреть на показанное глазами человека, не очень внимательного и или не заинтересованного, и не предубежденного (в любую сторону), то было видно слежующее:

          - Туча до зубов вооруженных (щит + каска + дубинка = до зубов) военных (не было привычных признаков милиции) организованно противостояли очень разношерстной толпе абсолютно не воинственного вида.

          - Митингующих было МНОГО. Настроение у них было веселое. "Военные" были угрюмы и "воинственны".

          - Больше били дубинками "военные".

          - Булыжников, бутылок, огня было значительно меньше, чем "стройных рядов военных"

          3. Ну а если смотреть "вооруженным" глазом (типа как у меня), то видно было:

          - Яиц было действительно мало (ну может не пол-лотка, а лоток, но не больше). НЕДОРАБОТКА!!!

          - Милиция на первом плане действительно не собиралась применять силу. Происходящее им было крайне неприятно.

          - Акт избиения милиционера ногами был снят подготовленным оператором (лица тщательно не попадали в кадр).

          - Летящие в милицию дымовые шашки были отброшены демонстрантами ОБРАТНО.

          - Операторы, снимавшие "акты насилия", были подготовлены. Бутылки и кирпичи почему-то летели у них из-за спин, камеры заранее смотрели в нужном направлении.

          И т. д. - завтра на свежую голову может еще напишу
          згорнути/розгорнути гілку відповідей
          • 2001.03.12 | Vitalii Nechesa

            Re: По телевизору тоже не все было однозначно

            Абсолютно згоден, що "акти насилля" були заздалегідь підстроєні. Бо кожний нормальний демонстрант, який наважиться кидати каміння та інше у ментів,певно ж потурбується, щоби це не зняли на камеру(хоча б тим самим камнем по камері) . Хай вони бабці своїй розкажуть, що так легко , під таким зручним кутом їм вдалося те все зняти .Коротше кажучи, липа то усе...
            згорнути/розгорнути гілку відповідей
            • 2001.03.12 | St*inger

              Re: По телевизору тоже не все было однозначно

              Молодець!
              Саме тоді, коли демонстранти УБК почнуть бити телекамери і фотоопарати журналістів, весь світ нарешті взнає про справжнє обличчя "кривавого режиму Кучми" і про виключно мирний характер демонстрацій.
              Гарантую!
              згорнути/розгорнути гілку відповідей
              • 2001.03.13 | Werevolf

                Re: По телевизору тоже не все было однозначно

                Та я ж не закликав бити камери,а тільки наголосив, що у розбурханому натовпі не все так гладко для операторів, і доведеться чимало покрутитися, щоби щось зняти без навмисного чи випадкового влучання чимось у камеру :(((.
          • 2001.03.12 | St*inger

            Меня это просто убило...


            Пані писав(ла):
            > - Операторы, снимавшие "акты насилия", были подготовлены. Бутылки и кирпичи почему-то летели у них из-за спин, камеры заранее смотрели в нужном направлении

            А поподробнее!
            Умоляю - объясните!
            Как это "специально подготовлены"? :-)
            згорнути/розгорнути гілку відповідей
            • 2001.03.13 | Пані

              Как убило? Бутылкой?

              Заметь, я не утверждала, что это были ВСЕ операторы.

              Не знаю, много ли ты видел съемок уличных стычек (например, зарубежных). Но если посмотришь, то увидишь, что крайне редко можно увидеть крупый панорамный план полета бутылки или булыжника (вот только что в ящике и "пролетела" - угол зрения 160 градусов навсидку).

              Когда оператор видит что-то летящее, он поворачивает камеру за этим и ведет объект. А так, что влетело в кадр и пролетело через весь кадр - так это в кино бывает, а не в репортаже.

              Ну, конечно, бывает фактор редкой везухи оператора - стал там где надо, камеру навел, куда надо. Для объективности даю процентов 15 вероятности "счастливого случая".
              згорнути/розгорнути гілку відповідей
              • 2001.03.13 | St*inger

                Re: Как убило? Бутылкой?

                Теперь я понял что вы имеете ввиду.
                Все это действительно очень подозрительно.
                А как вы это можете объяснить? Ну те 85%, которые не случайные.
                згорнути/розгорнути гілку відповідей
                • 2001.03.13 | Пані

                  Как объяснить

                  Я не могу ничего утверждать, только выскажу предположение.

                  (Вот пока писала, посмотрела на сей раз бросок чего-то горящего из-за спины оператора и немного корректирую свое высказывание).

                  Операторы всех сцен кроме одной (избиение милиционера ногами - там я уверена на 100% в ангажированности оператора), могли быть не причем.

                  Техноголия думаю могла быть такая. Провокатор подходит соспины к оператору (на расстояние 3-4 метров) и следит за тем, куда оператор направил камеру. Когда напраление правильное - бросает.

                  И бутылка и нечто горящее (что это было, кто рассмотрел?) летели именно так (оба с разных мест).
                  згорнути/розгорнути гілку відповідей
                  • 2001.03.13 | St*inger

                    Представляю себе...

                    ...какие бы подозрения могла вызвать у вас, например, видеосъемка где в кадре в человека попадает пуля.
                    згорнути/розгорнути гілку відповідей
                    • 2001.03.13 | Пані

                      Если с момента вылета из дула...

                      ... и до момента попадания в цель, то да, конечно.
                      А если еще и снять нажатие на курок...
                      згорнути/розгорнути гілку відповідей
                      • 2001.03.13 | St*inger

                        Точно!

                        Например, когда СNN показывало как танки стреляют по Белому Дому!
                        Помните?
                        Показывают танк, потом он стреляет и, сразу же, попадание.
                        Наверняка там было что-то нечисто! Правда?
                        згорнути/розгорнути гілку відповідей
                        • 2001.03.13 | Грець

                          Re: Точно!

                          Танк стріляв не один раз. Можна було назнімати і пострілів, і влучань. І намонтувати, як хочеш. А пляшка летіла ОДНА.
                        • 2001.03.13 | Пані

                          Кончай шлангом прикидываться

                          Я очень хорошо помню тот репортаж. Камера шла за танком и снарядом (панорамировала).

                          Ты ж прекрасно понял, что я имела в виду, кончай прикалываться.
                          згорнути/розгорнути гілку відповідей
                          • 2001.03.13 | St*inger

                            В том то и дело что здесь элемент случайности еще больше!

                            Когда кидают бутылку, то обязательно замахиваются.
                            А как же можно было знать точно когда выстрелит танк ?
                            Оператор должен был быть как-то связан с танкистом. У них должна была быть связь по мобильному телефону...
                            Правда, в 93-ем мобильные телефоны еще были размером с чемодан...
                            Или вы полагает что это была случайность?
                            згорнути/розгорнути гілку відповідей
                            • 2001.03.13 | Пані

                              Тебя что сегодня укусило?

                              Какой чемодан? В 1993 году мобильники были размером с бытовой дистационный телефон типа Панасоник Вульгарис. В карман куртки спокойно помещались.

                              А говорил, что взрослый дядя...

                              Но это к слову. Навести камеру на танк - это ж вобще никакого ума не надо. Танк видно, он большой, стоит себе и ждет, когда на него камеру наведут. Ну а как выстрелит (что вполне можно предположить, раз он уде там есть), так и камеру за снарядом можно повести. Нормальная работа оператора-репортера.
                          • 2001.03.13 | Chubynsky

                            Re: Кончай шлангом прикидываться

                            CNN просто знімав більш ніж однією камерою: одну було спрямовано на "Білий дім", іншу на танки тощо. А монтажу, Грець, там бути не могло, бо це був прямий ефір. Все визначалося вправністю режисера, котрий мав одразу по пострілі швидко переключитись з однієї камери на іншу (до речі, не завжди встигав як слід, наскільки я памятаю).

                            Щодо пляшок. Ну не одну ж її кидали. З десятьох одна могла і пролетіти через увесь кадр. Ви ж самі, Пані, припускаєте 15% випадкового успіху.
                            згорнути/розгорнути гілку відповідей
                            • 2001.03.13 | технолог

                              Про постраждалих

                              Щось дуже багато стає постраждалих ментів, спочатку було з десяток, а через пару дні вже будуть рахувати сотнями. Чи спочатку порахували тих, хто стояв у формі з одного боку, а потім почали дораховувати тих мєнтів, хто без форми на них кидався?
                              згорнути/розгорнути гілку відповідей
                              • 2001.03.13 | Пані

                                Re: Про постраждалих

                                По моему у них что-то не склеилось. Судя по истерической реакции на форумах (давно не светили "спецов" с ICTV), а также отсутствию быстрого продолжения провокация не удалась в полном объеме.

                                Очень подпортило дело с арестом не принимавших участие студентов.
                                згорнути/розгорнути гілку відповідей
                                • 2001.03.13 | технолог

                                  Re: Про постраждалих

                                  А почему такое количество пострадавших? Как специалист, могу сказать, что с серьезными травмами госпитализируют сразу, а не ждут три дня. А нарастить количество в разы можно только или фальсифицируя документы, или проявляя тех, кто официально находился не "при исполнении".
    • 2001.03.11 | Alex (real Alex)

      Re: 9 – те березня події з 11.00 до 17.00

      Mentovskiy provokator ispol'zoval moy nick
      Smert' izmennikam rodiny:)
    • 2001.03.11 | кім

      Цікаві спостереження.

      Я йшов в тій колоні. Коли зав'язалися розборки ми з товаришем як і багато демострантів в основному літні жінки зупинилися нижче вул. Банкової метрів 20-25 (Лютеранська 21), якраз навпроти арочного проходу у прохідний двір. Прохід в цей двір загороджували 6-7 ментів з щитами за якими стояло 5 офіцерів у коричневій формі. Ми чекали третього товариша, який вирішив зробити декілька знімків.
      Коли з Банкової до нас долинув шум, то через пару хвилин звідти прибігло 5-6 молодих осіб в цивільному і їх швидко пропустили міліціонери у прохідний двір (хлопці зробили свою справу).
      Повз нас знизу Лютеранської проходили молодики, що несли бетонні куски. Як потім я уважно розгледів ніде ремонтних робіт чи будівельного сміття на Лютеранській не було. Більше того Унсівці вниз на лютеранську не спускалися. Вони всі були на місці провокації на Банковій. Тоді хто ж піднімався і пройшов повз нас з каменюками?

      Коли вечором по всіх каналах пройшов сюжет про протистояння на Банковій і з'явилися кадри кидання пляшки з запальною сумішшю, через деякий час мені
      зателефонував товариш, з яким ми стояли навпроти прохідного двору з міліціонерами. Він мені каже, а ти не звернув увагу на пакунок (пляшка обгорнута
      газетою), що стояла біля міліціонерів на цоколі з якого починається цегляна стінка будинка. Я чомусь на неї не звернув уваги, мабуть тому, що старався завести розмову з міліціонерами. А він її запам'ятав дуже добре, каже, що ніч не міг заснути.
      Більше того він добре бачив, що точно таку ж штуку один з молодиків, що йшов знизу Лютеранської ніс в руці.

      Висновок один - бійка, підпал, кидання каміння явна провокація.
      Шкода, що унсівці на неї попалися.
      Якщо буде потреба можемо свідчити.
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.03.12 | helper

        Re: Цікаві спостереження. Дійсно...

        Це ж треба ... Я теж стояв навпроти арки , пакунок бачив - на підвищенні біля початку будинку - де починається спуск у бік Хрещатика. Але я не надав цьому уваги... там ще міліція стояла ... Справді - 100 % провокація для приводу застосувати силу ...
        Правда - що заходили молоді люди в арку повз міліціонерів ! Хоча здається двоє... (я 2 помітив).
        Десь через хвилин 10-15 підійшов Бондаренко з кимось , невеличка пауза і колона пішла вниз та й я з ними.
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.03.13 | Грець

          Re: Ще одне спостереження.

          Ішов у колоні по бульвару Шевченка, а ззаду непомітно підбігла колона УНСо. Вони переганяли всіх маніфестантів з тим, щоб на Хрещатику йти паралельно основній колоні, але окремо, ліворуч. Щоб колону пропустили, кілька молодиків бігло попереду й кричало: "Пожалуста, дорогу". Чи то в лавах УНСО така слабка мовна підготовка, чи то УНСО -не "ультранаціоналістична" організація, чи то була не УНСО?
          згорнути/розгорнути гілку відповідей
          • 2001.03.15 | Kacap

            Komuno-Kacaps'ka Partia Ukrainy

            Koly vona bude zaboronena ?

            Грець писав(ла):
            > Ішов у колоні по бульвару Шевченка, а ззаду непомітно підбігла колона УНСо. Вони переганяли всіх маніфестантів з тим, щоб на Хрещатику йти паралельно основній колоні, але окремо, ліворуч. Щоб колону пропустили, кілька молодиків бігло попереду й кричало: "Пожалуста, дорогу". Чи то в лавах УНСО така слабка мовна підготовка, чи то УНСО -не "ультранаціоналістична" організація, чи то була не УНСО?

            Грець писав(ла):
            > Ішов у колоні по бульвару Шевченка, а ззаду непомітно підбігла колона УНСо. Вони переганяли всіх маніфестантів з тим, щоб на Хрещатику йти паралельно основній колоні, але окремо, ліворуч. Щоб колону пропустили, кілька молодиків бігло попереду й кричало: "Пожалуста, дорогу". Чи то в лавах УНСО така слабка мовна підготовка, чи то УНСО -не "ультранаціоналістична" організація, чи то була не УНСО?
      • 2001.03.15 | Andriyko

        Провокації під час попереднього мітингу

        На жаль, 9 березня я знаходився за межами країни і, чесно зізнатися, досі навіть відео пристойно не бачив - лише фото. Про акцію знаю з інтеренету (із фото включно), газет і розповідей друзів та знайомих, що брали в ній участь.

        Але минулого разу, коли був трибунал над Кучмою, мали місце досить дивні події, які, наскільки я тепер розумію, були прелюдією до (або репетицією?) набагато масштабніших провокацій 9 березня.

        Як мабуть пам'ятають учасники ходи від Хрещатику до Верховного суду і далі, повз МВС та Адміністрацію знову до Хрещатика, після проходження МВС та короткої зупинки біля нього у натовпі почали гучно рватися петарди. Звісно, ніхто не постраждав, але декого це знервувало. І ось, коли на зворотньому шляху знову підійшли до Адміністрації, вже з боку Лютеранської, я побачив тих "бомбістів" (здається6 я вже тут про це писав. Троє досить високих парубків, яких я ні до, ні після того (вирізняючи за одягом та статурою, манерою рухів) не бачив серед, наприклад, УНСОвців, у масках та з якимись мілітарними рюкзаками, зупинилися навпроти міліцейського заслону при вході на Банківську і, швидко кинувши декілька петард у міліціонерів, зникли так само невловимо, як і з'явилися.
        Не знаю, як Вам, але у мене це викликає певні асоціації.
    • 2001.03.12 | ВАСЯ ПУПКІН

      ПРивіт, анцефал....чи як там тебе ?

      Alex писав(ла):
      Тільки от кілька дивних місць у цій розповіді є, що викликає деяку недовіру до неї.
      ----- а ти дурню хочеш, щоб усі 10 тисяч чоловік розповідали на 100% однаково ? Погано ж тебе в академії навчали психології....
      >
      > Як це Вам, шановний пане, вдалося побачити за рогом Хрещатика?
      --------- це можна було помітити із СЕРЕДИНИ колони наприклад.... А взагалі , якщо ти не знав, то члени УНА-УНСО мають владу над п"ятим виміром....
      >
      > А що ж таке там було цікаве? Мабуть, Пан забув розказати про яйця, які летіли до стін будівлі. СКЛЄРОЗ?
      ------ там був стриптиз, хіба ти не помітив ??
      Доречі, а хто ці яйця купував? Вони ж у купі коштують силу-силену грошей. А може, усі, хто їх кидав, домовилися узяти по одному з дому? То може краще було б передати їх якомусь дитячому будинку, чи що?
      ------ хай мабуть спецназівці віддадуть свої круті щити в дитсадок - дітки будуть їх використовувати замість санчат. Хай віддадуть і свої круті шоломи - дітки будуть їх використовувати замість горшків (нічних ваз). Хай беркутята віддадуть свої гумові кийки в магази "Все для сексу" - їх можна буде використовувати в якості фалосоімітаторів. (можеш собі причепити, спробувати - потім нам розповіш).. Ага - ще нехай беркутята підуть попрацюють в кар"єр по виробництву гравію.
      >
      > Ті, хто знає Київ, розуміє, що шлях від будівлі МВС до "певно вже до дому" не проходить настільки вже повз адміністрацію Прези....
      ----- Люди мають право ходити, де хочуть. Ми живемо у вільній країні і всякі кравченки і потебеньки нам не указ.
      -----------------

      >З якого це часу бетонні уламки з'явилися на озброєнні міліції?
      ----- А з якого це часу провокатори користуються зброєю, яка є на озброєнні міліції ? Провокатори на те й провокатори. Цікаво, скільки б людей повірило в те, що мітингуючі закидали спецназ гранатами зі сльозоточивим газом ? А якщо замість гранат будуть булижники - то гляди, якась частина обивателів і повірить в цю брехню.

      Може, спочатку вони летіли у протилежному напрямку? Як відомо, булижнік - оружиє пролєтаріата.
      ------ Звичайно, на це й робиться ставка. Енкаведисти в 45-47 роках теж перевдягалися бандерівцями і йшли вішати вчительок та медпрацівників, а потім все звалювали на повстанців ОУН-УПА. Історія знайома.

      >Але декількох людей все ж таки зачепило. Я бачив діда, якому розбило такою каменюкою лоба

      А я бачив у своєму дворі двох матерів міліціонерів - одному вищезгаданим шматком бетону пробило черепа після того як хтось з "мирних демонстрантів" жбурнув у міліцію палаючу пляшку і в міліціонера з голови впав шолом, іншому перебили дрючком з арматури носа.
      -------- Як це від пляшки може злетіти шолом ???? Ви ще скажіть, що Останкінська вежа загорілася від пляшки :-)))) Ну, блін, ви нас зовсім за ідіотів держите :-)) До речі, вам відоме таке явище , як "заградотряд" ?? це ж по вашій лінії, ваш дідусь не служив випадково у заградотряді ?? так от, чи не було за спинами спецназу ще й працівничків "пєрвого отдєла" ??

      А що, натовп нетверезих підлітків колись буває керованим?
      ---- А що, є акти з наркодиспансеру ?? А ти що, кичишся своїм віком ? То , значить, раз ти старший - тобі менше жити залишилося. Можливо , навіть зовсім мало.

      З повагою!
  • 2001.03.11 | RR

    дополнение

    Вчера два охранника ("Титан"), с гордостью рассказали мне о спецподразделении "Альфа" (охрана президента), которые "лихо надавали по чайникам в толпе", когда люди шли по Грушевского.
    А в СМИ никакой информации о провокаторах со стороны властей!!!

    Те, кто пытаются обвинить оппозицию, вероятно сами никогда не были на митингах.
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.03.11 | ВАСЯ ПУПКІН

      Ти - справжня патріотка ! І красуня мабуть ...

      Розізнай у тих дурачків їхні прізвища та прізвища "Альфовців". А ми подамо на них у суд.
  • 2001.03.12 | Пані

    Результаты опроса на Соситеивы

    Очень была интересная передача в воскресенье.

    В качестве "эксперта в студии" был Попович, снивелировавший все пропагандистские трюки пары тарапунька-штепсель (как будто они не знали, с кем имеют дело, ламеры!).

    Что он говорил - это отдельная тема, которую может я и подниму, но не в полтретьего ночи.

    Проводился опрос "что надо сделать с арестованными?" - Ответы "выпустить" или "судить по всей строгости закона". Причем Попович агитировал за "судить" (с целью полного разбирательства что же случилось на самом деле).

    На тот момент, когда они переключились с темы, результаты опроса были 45% - выпустить, 55% - судить.

    Напоминаю - это был не какой-то там интернет-форум, а ярко-оранжево-реакционный канал ICTV.

    У меня пока крайне мало данных, но похоже события 9 марта существенно прибавили количество сочуствующих оппозиции.
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.03.12 | Broker

      Re: Попович

      Також можна почути його погляди на програмі Мікроскоп, ББС

      http://www.bbc.co.uk/ukrainian/microscope.shtml

      Дійсно Пан Мирослав знов виступає в ролі морального авторитету , як він це робив в 1990-1. Слава Боги що є ще такі люди...
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.03.13 | Shooter

        Re: Попович

        Попович - новоспечений лауреат Шевченківської премії. Як не дивно, цей рік лауреати дійсно гідні премії - Пашковський, Гришко, Попович...
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.03.13 | osoba

          Re: Про промову Пашковського

          А ви чули, як він на врученні тієї самої премії виступав? Папа, мабуть, ду-уже образився. Мало того, що йому не подякували (дякую мамі, татові й Папі за те, що отримав... і т. д.), так ще й привселюдно ледь Кучмом не обізвали. Абидно..

          До речі, один раз і Драч розгеройствувався, але це, на жаль, пройшло непоміченим, й Іван Федорович вирішив вернутися до звичних позицій. Ніхто випадково не чув його промови в Оперному на День Соборності (22.1)? Він там серйозно проштрафився, я навіть думала, що він прочув про своє майбутнє звільнення, і палив мости. Але помилилася.
          згорнути/розгорнути гілку відповідей
          • 2001.03.15 | Shooter

            Re: Про промову Пашковського

            Виглядає, що "папіка" "розвели" цього року (в позитивному сенсі) з Шевченківськими лауреатами.

            Не зливуюсь, якщо до цього приклали руку Ступка або й той самий Драч.

            Папіка - на заслужений відпочинок!!!
  • 2001.03.13 | jobske

    Re: 9 – те березня події з 11.00 до 17.00

    Прошу прощения ,что по-русски(лень переставлять "клаву").
    Теперь по делу.
    Не разделяю мнения как автора данной
    статьи ,так и авторов страницы.Опозиции не существует,есть клановые группы людей,
    преследующие сугубо личные интерсы .Поскольку власть ,за последнее время,многим из них наступила на хвост и прижала,то большая часть "опозиции" опосается ,что придеться отвечать за содееные преступления.Пресутствие депутатов на митингах и их подстрекательство к антигосударственным
    и антинародным действиям показывает,что не зря был проведен референдум по лишению их неприкосновенности и др.Остается только вопрос -почему народные депутаты не спешат выполнить волю народа(референдум) и в то же время участвуют в митингах и от имени народа требуют отставки президента законно избранного и поддерживаемого,я уверен,большинством народа.
    Касаемо упреков милиции-считаю ,что милиция и др. структуры слишком мягко и осторожно обошлись с демонстрантами.А свинское отношение и элементарное неуважение к президенту(а в его лице и всему УКРАИНСКОМУ народу) проявленное демонстрантами просто приводит в ужас.Растоптать цветы возложенные Т.Г.Шевченко- это варварство и фашизм.
    P.S. Прошу прошения если кому-то нанес обиду ,но объективность должна складываться и различных мнений.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".