МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Югославська опозиція: досвід боротьби без використання сили

03/13/2001 | DevRand
Югославія, досвід боротьби без застосування сили.
Під час підготовки матеріалу були використані матеріали групи Balkan Peace Team,
http://www.igc.org/pbi/bpt.html )

Югославська опозиція перемогла, але цей шлях до перемоги склав 4 роки. Зрозумівши після перших зіткнень з поліцією що фізичною силою боротися проти системи неможливо, сили занадто не рівні, вони перейшли до ненасильницьких методів боротьби, воодночас отримавши величезну моральну перевагу над озброєними і готовими вдатися
в будь який момент до насильства силами режиму Мілошевіча. Опозиція весь час наголошувала на цьому та діяла саме такими засобами, причому їй в основному вдалося уникнути провокацій які застосовували проти неї, щоб звинуватити опозицію у насильстві та знищити. Один з головних моментів цеї тактики те, що участники повинні усвідомлювати, що проти них все одно може бути застосоване насильство тому важливо не дати втягнути себе в обмін ударами.


Методи опору без насильства, які були використані

Під час першої хвилі протестів в листопаді 1996 року (60 днів) стихійно виникла ідея яка потім переросла в продуману тактику опору без застосування сили. Така тактика використовувалась весь час, до перемоги опозиції. Злість мас яка була направлена проти діючого режиму вдалось трансформувати в атмосферу празника та народних гулянь, люди були щасливі від того що виходили на вулиці висловлювати свій протест проти режиму – такий тип опору поліції так і не вдалося задавити.

Список методів, які використовувались в рамках тактики боротьби без насильства.

1. Марші
Марші проходили як правило повз ключові будівлі – символи влади, біля продержавних засобів інформації з метою дискредитувати їх, або на підтримку незалежних засобів масс-медіа. Дороги вар’ювались, щоб залучити більше нових глядачів.

2. Походи на Бєлград
Студенти – протестуючі влаштовували довгі походи на Бєлград, щоб по дорозі проводити агітацію та роз»яснення і таким чином залучати більше людей з провінції. Одна група студентів влаштувала навіть похід на велосипедах. Жителі пригородів також йшли до центра Бєлграда пішки, щоб там приєднуватись до мітингів.

3.Студентьскі страйки
Студенти декількох університетів влаштовували студентські страйки, до яких приєднувались згодом частина викладачів та професури. Також страйкували учні
старших класів гімназій та шкіл.

4. Публічне виконання
Під час вистав в театрах Бєлграда робилась перерва і актори зачитували інформаційні матеріали опозиції глядачам. Схожим чином використовувались інші збори великої кількості людей.

5. Шум
Люди використовували все – свистки, дудки, дзвінки, сирени, брязкальця і т. Ін. В пробках які утворювались під час маршів багато водіїв сигналили в знак підтримки демонстрантів.

6. Свистки
Це був самий популярний інструмент під час акцій опозиції. Сформувались навіть багато зразків свисту «питання-відповідь», тобто «музичну фразу» групи людей підхоплювали та продовжували люди з натовпу які йшли в протилежному напрямку, при чому в будь який час, навіть не пов»язаний з акціями. Свисток на шиї на короткому мотузку був таким же методом ідентифікації своїх, як і значок з символікою опозиції.

7. Лозунги.
Був придуманий та постійно використовувався набір дотепних лозунгів, спрямованих проти влади.

8. Світлові сигнали.
Під час проходу повз будинки та офіси люди в середині приміщень багато раз вмикали та вимикали світло на знак підтримки опозиції.

9. Конфетті
Люди, які підтримували протестуючих засипали їх під час маршів конфетті та інколи навіть дрібною розмінною монетою.


10. Прапори
Люди виносили велику кількість різноманітних прапорів: національних, політичних партій,
прапорів з спортивною символікою, прапори інших країн, та навіть таку екзотику як прапор секс меншин, американський прапор Конфедерації та «веселого роджера». Хоча більше всього було державної символіки, основна ідея все ж була чим більше прапорів тим краще. Прапори також закріплювали у вікнах по дорозі проходження демонстрантів. Також вивішувалось все, що можна вивісити.

11. Плакати
В основному це були саморобні плакати з гострою сатирою на лідерів керівництва та державні органи інформації.

12. Ляльки
Стали дві дуже відомі 2 ляльки – жінки президента та його самого у вбранні в»язня, які носили під час майже кожної акції. Цих ляльок виготовили студенти з мистецького факультету університету Бєлграду, яких за це (через популярність ляльок) одного разу дуже сильно побила поліція.

13. Конструктивні акції
Студенти влаштовували акції по прибиранню місць, де насмітили учасники про-мілешевських контр-демонстрацій, які влаштовувала влада. Вони також приходили мити будинок парламенту з закликами до очищення. Також вони провели один раз сповнену сарказму акцію, на підтримку свого ректора який чинив тиск на членів студентського руху.


14. Стіна
Після того, як влада почала називати студентів руйнівниками та фашистами, вони побудували з цегли стіну перед парламентом, на якій нанесли напис «Ми будуємо, а не руйнуємо!»


15. Заяви професійних організацій.
5 суддів Вищого Суду Сербії надіслали листа Мілошевичу з протестом проти аннулювання результатів виборів місцевих органів влади (після відміни цих результатів саме й почались масові протести) , пізніше до них приєднались деякі інші судді по всій країні. Президент спілки письменників також написав відкритого листа Мілошевічу, в якому висловився за збереження результатів виборів.


16. Ігнорування державних новин.
Кожен вечір, в час коли державним каналом транслювались новини люди підходили до вікон та шуміли усіма засобами як могли, щоби символічно заглушити джерело офіційної
пропаганди. Пішоходи свистіли, а водії гуділи клаксонами. Присуджувалась ганебна нагорода «самій тихій вулиці». На демонстраціях використовувався лозунг «Перегляд державного ТБ загрожує важкими хворобами мозку! J»


17. Блокування телефонних ліній.
Незалежною газетою був роздрукований список телефонів головних державних установ,
та між житловими районами були розподілені частини телефонів з цього списку. Люди безперервно дзвонили по цим номерам, повністю паралізуючи роботу телефонів державних служб.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Після того як опозицію було звинувачено в тому що вони «утворюють перешкоди для вільного пересування транспорту», на вулиці було виведено багато поліції та марші були заборонені виникло ще багато нових засобів опору без насильства.

18.Сидіння
В багатьох ситуаціях, коли кордони поліції починали рухатись на демонстрантів вони по команді миттєво сідали на дорогу. Під час нічних акцій до студентів приєднувались православні священники і вони всі разом починали сидячи молитися безпосередньо перед кордонами поліції.

19. Похорони
Студенти влаштували мовчазний марш, повертаючись з похоронів вчителя, забитого до смерті прихильниками Мілошевіча.

20.Свята
Під час свят (Різдво, Новий Рік) студенти влаштовували на вулицях вечірки, які поліція не могла розганяти через велику присутність звичайних людей. Люди ходили вночі по вулицям неначе стверджуючи – «ці вулиці належать нам!»

21. Кола
Протестуючі ходили колами на пішоходних майданах, або маленькими колами безпосередньо перед кордонами поліції.

22 «Зелений чоловік»
Групи студентів стояли з різних сторін проїзджої частини та коли з»являлось зелене світло
Пішоходам («зелений чоловік») вискакували на проїзджу частину, голосно розмовляючи та сміючись. Потім так само бігли назад.

23. Походи з сусідами
Люди зі своїми сусідами збирались о 8 весора та зодили раз у себе під будинками вигукуючи лозунги та утворюючи шум. Через те що поліція була зосереджена в центрі міста, вона не могла контролювати кожний квартал.


24. Вигулювання собак.
Одного дня люди вийшли разом на вулицю зі своїми собаками, стверджуючи що вони прото вивели їх на прогулянку.


25. Пробки
Люди приїзджали на своїх авто в центр міста та зупинялись там, навмисне утворюючи пробки. Голосне гудіння ще збільшувало хаос. Це давало можливість протестуючим проводити піші походи без звинувачень у тому, що вони заважають рухові транспорту.


26. Фото
Опозиція фотографувалась на память навпроти поліцейських кордонів, часто запрошуючи поліцейських знятись разом з ними.


27.Розважальна програма для вояків та поліції.
Студенти попереджали випадки бійок між демонстрантами та поліцією, зачитуючи їм вголос цитати з Достоєвського. Протестуючі зупинялись та розмовляли з поліцейськими, дарували їм квіти та цукерки, малювали серця та квіти на пластикових щитах. Одного разу що підходити під опис «страшних бунтівників» протестуючі вдяглись в лікарські халати, пожарні та будівельні каски, студентські мантії та ін. Розказують, що в одному з міст під час мітингу навіть пройшов конкурс на «самого гарного правоохоронця».


Студенти
Тепер стало зрозумілим, що студенти зіграли особливу роль у сербському суспільстві. Під час студентських маршів перехожі зустрічали їх аплодисментами. Інші протестуючі сили рідко залучались до студентських акцій – вони розуміли що це акції студентів та їх викладачів. Вони також дистанціювались від політичних об»єднань взамін наголосивши про підтримку загальнодемократичних принципів, вважаючи себе майбутніми лідерами країни. Організація студентів мала дуже добру структуру та дісципліну, яка була досить замкненою та дуже підозріло відносилась до будь кого зі сторони.Не дивлячись на це, студентські акції відрізнялись трьома речами – гумором, невимушеною фантазією під час генерації нових ідей та масовим застосуванням інтернету для своєї пропаганди та побудови міжнародної підтримки. Крім великого числа протестних акцій студенти також організували та приймали участь в дуже великій кількості семінарів та форумів на політичні теми пов»язані з демократією та соціальними змінами.



Церква
Церква підтримала протестуючих і патріарх навіть одного разу мав зустріч з студентами.

Відповіді

  • 2001.03.13 | Technar

    Додав у бібліотеку

    Звичайно, якщо немає заперечень
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.03.13 | Майдан-Інформ

      і правильно зробили

      На що отримуєте наше дружне і беззаперечне адабрямс.
      пропозиція до всіх - розмножити і повісити на кожній університетській аудиторії
  • 2001.03.14 | fahid

    Предложение Майдану

    Может кроме фотоархива сделать архив
    карикатур, плакатов и т.п?

    А то я тут плакатик намалював, пiд враженням Васiного гасла "Твоя хата в епiцентрi ! ". Хочу виставити на суд громадськоcтi. :):
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.03.14 | Technar

      Технічно - жодних проблем

      Але мені потрібне "добро" від Майдану.
    • 2001.03.14 | ВАСЯ ПУПКІН

      Блін, це ж так приємно, що хоч до когось дійшло моє гасло !! :-))

      А то я вже хотів повторно його повторювати...
    • 2001.03.16 | fahid

      Re: Предложение Майдану

      Ну так что насчет архива графики?
      Народ вон уже кучу идей нарожал...
      Если нет, так скажите нет.
  • 2001.03.14 | ВАСЯ ПУПКІН

    Югославська опозиція: досвід боротьби без використання сили - мій погляд на це

    Югославська опозиція перемогла, але цей шлях до перемоги склав 4 роки.
    ----- У нас є шанс зробити те ж саме за 3 роки !

    Зрозумівши після перших зіткнень з поліцією що фізичною силою боротися проти системи неможливо, сили занадто не рівні, вони перейшли до ненасильницьких методів боротьби, воодночас отримавши величезну моральну перевагу над озброєними і готовими вдатися
    в будь який момент до насильства силами режиму Мілошевіча.
    -------- Оце правильно ! Міняй "мілошевича" на "кучму" і застосовуй ! Але кучма теж уже "в курсє"....

    Один з головних моментів цеї тактики те, що участники повинні усвідомлювати, що проти них все одно може бути застосоване насильство тому важливо не дати втягнути себе в обмін ударами.
    ----- Суперправильно !

    Злість мас яка була направлена проти діючого режиму вдалось трансформувати в атмосферу празника та народних гулянь, люди були щасливі від того що виходили на вулиці висловлювати свій протест проти режиму – такий тип опору поліції так і не вдалося задавити.
    ------ Суперправильно !!!

    1. Марші
    ---Дійсно, шахтарям можна, а нам - ні ????

    2. Походи на Бєлград
    ---- далекувато ... :):
    Одна група студентів влаштувала навіть похід на велосипедах.
    ------- давайте і ми так зробимо ! тільки ж я уже не студент...

    4. Публічне виконання
    Під час вистав в театрах Бєлграда робилась перерва і актори зачитували інформаційні матеріали опозиції глядачам.
    ------ У нас по Національному Радіо актори зачитують зовсім протилежне, якийсь брєд.
    Якийсь "відомий музикант" патякав, що його права на покладання квітів Кобзареві були порушені, бо ми спровокували бійку і він побоявся вийти з дому.... придурок, блін, просто нема слів....і це таке крутять по НАШОМУ НАЦІОНАЛЬНОМУ РАДІО !!!!!
    5. Шум
    Люди використовували все – свистки, дудки, дзвінки, сирени, брязкальця і т. Ін. В пробках які утворювались під час маршів багато водіїв сигналили в знак підтримки демонстрантів.
    -------- Це можна ! А ще можна "харе Крішна" співати ... ( без балди !)

    6. Свистки
    Не можна категорично !! Свистовича відразу посадять ! :):
    7. Лозунги.
    Це у нас є ! "З Маріїнського - в Лук"янівську". "Українець ! Твоя хата - в епіцентрі !"
    8. Світлові сигнали.
    Можна використовівати лазерні брелки . Взяти і всім разом направити на вікно кучмівського або потебенківського кабінету. Подумає , що гвинтівка з лазерним прицілом і вкакається в штаненята. :):
    9. Конфетті
    Люди, які підтримували протестуючих засипали їх під час маршів конфетті та інколи навіть дрібною розмінною монетою.
    -------головне, щоб не боляче було, коли нас будуть засипати "пятачками"


    10. Прапори
    ....та навіть таку екзотику як прапор секс меншин .. наприклад, прапор комуністичної Бєларусії
    . Також вивішувалось все, що можна вивісити. У нас колись , років зо тридцять назад , на перве мая вздовж трибун з першими комуняками міста гордо пролітав презерватив за 3 копійки, начинений кухонним газом. Було дуже урочисто :):

    11. Плакати
    "Свободу Анжелі Девіс" !
    "Свободу Луїсу Корвалану!"
    Цікаво, ні в кого не збереглося таких плакатів ?

    12. Ляльки
    зробити резинову ляльку Папані і надавати її в аренду (3 гривні за 5 хвилин) тим гомосєкам , що збираються в туалеті коло Червоного корпусу. До речі, чому корпус "червоний" ? - Бо він почервонів за відомий вчинок ректора Скопенка

    13. Конструктивні акції
    Відключитися від Київстару і переключитися на ЮМС або Велком, або ГТ


    16. Ігнорування державних новин.
    Кожен вечір, в час коли державним каналом транслювались новини люди підходили до вікон та шуміли усіма засобами як могли, щоби символічно заглушити джерело офіційної
    пропаганди. Пішоходи свистіли, а водії гуділи клаксонами. Присуджувалась ганебна нагорода «самій тихій вулиці». На демонстраціях використовувався лозунг «Перегляд державного ТБ загрожує важкими хворобами мозку! J»
    так-так, особливо т.зв національне радіо. Ганьба "ері" !!!


    17. Блокування телефонних ліній.
    Незалежною газетою був роздрукований список телефонів головних державних установ,
    та між житловими районами були розподілені частини телефонів з цього списку. Люди безперервно дзвонили по цим номерам, повністю паралізуючи роботу телефонів державних служб.

    головне нічого не говорити насчот підкладених бомб і т.д., бо це вже злочин. А просто так подзвонити - можна, чому б ні


    18.Сидіння
    В багатьох ситуаціях, коли кордони поліції починали рухатись на демонстрантів вони по команді миттєво сідали на дорогу.

    їм добре, у них тепло


    19. Похорони

    не дай Боже !!!!


    20.Свята

    так, незабаром - Перше Травня!!!!


    21. Кола

    Кока-Кола, пепсі-кола.....


    22 «Зелений чоловік»
    не поняв юмора

    23. Походи з сусідами
    ще краще - із сусідками :):
    24. Вигулювання собак.
    ще краще - сусідок :):
    25. Пробки
    Люди приїзджали на своїх авто в центр міста та зупинялись там, навмисне утворюючи пробки. Голосне гудіння ще збільшувало хаос. Це давало можливість протестуючим проводити піші походи без звинувачень у тому, що вони заважають рухові транспорту.
    так, треба приїхати на якійсь гнилій машині (тільки обов"язково застрахувати її в "ОРАНТІ"), включити аварійку напроти Банкової і піти за допомогою


    26. Фото
    Опозиція фотографувалась на память навпроти поліцейських кордонів, часто запрошуючи поліцейських знятись разом з ними.заодно і будемо знати, кому не давати пенсію по старості чи по інвалідності....
    27.Розважальна програма для вояків та поліції.
    Студенти попереджали випадки бійок між демонстрантами та поліцією, зачитуючи їм вголос цитати з Достоєвського.
    .ще можна показувати стриптиз. Є серед нас стриптизерки - патріотки ? ....
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.03.15 | ВАСЯ ПУПКІН

      Чомусь мало читають про методи боротьби Югославської опозиції

      треба вивчати досвід братів - слов"ян
  • 2001.03.15 | SG

    Je i telephony, je i faxy !!!

    Os' i telephony, i faxy:

    I. Presidential Administration
    Leonid Kuchma, President
    11, Bankova Vul., Kyiv 01220, Ukraine
    Tel: (380-44) 291-5333; Fax: (380-44) 291-6161

    Volodymyr Lytvyn, Chief of Staff, Administration of the President
    11, Bankova Vul., Kyiv 01220, Ukraine
    Tel: (380-44) 291-5989

    II. Cabinet of Ministers
    a. Office of the Prime Minister

    Viktor Yushchenko, Prime Minister
    12/2 Hrushevskoho Vul., Kyiv 01008, Ukraine
    Tel: (380-44) 226-2289, 226-3263
    Fax: (380-44) 226-2608, 293-2093

    Yuriy Yekhanurov, First Deputy Prime Minister
    Tel: (380-44) 293-0716, 293-4465

    Mykhailo Hladiy, Deputy Prime Minister, Agricultural Complex
    Tel: (380-44) 226-2576, 293-2243
    Fax: (380 44) 226-2576

    Yulia Tymoshenko, Deputy Prime Minister, Fuel and Energy
    Tel: (380 44) 293-0615
    Fax: (380 44) 254-0561

    Mykola Zhulynskiy, Deputy Prime Minister, Humanitarian Policy
    Tel: (380-44) 226-2813, 293-3934

    Viktor Lysytskiy
    Government Secretary
    Tel: (380 44) 226-2246
    b. Ministries

    Ministry of Agricultural Complex
    Ivan Kyrylenko, Minister
    24, Khreshchatyk Vul., Kyiv 01001, Ukraine
    Tel: (380-44) 226-3466, 226-3376
    Fax: (380-44) 229-8545

    Ministry of Culture and Arts
    Bohdan Stupka, Minister
    19, Ivana Franka Vul., Kyiv 01030, Ukraine
    Tel: (380-44) 226-2645
    Fax: (380-44) 225-3257
    Ministry of Defense
    Oleksandr Kuzmuk, Minister
    6, Povitroflotskuy Prospect, Kyiv 03168, Ukraine
    Tel: (380-44) 226-2656, 224-7152
    Fax: (380-44) 226-2015

    Ministry of Economics
    Viktor Kalnyk, Acting Minister
    12/2, Hrushevskoho Vul., Kyiv 01008, Ukraine
    Tel: (380-44) 226-2315
    Fax: (380-44) 226-3181

    Ministry of Education and Science
    Vasyl Kremen', Minister
    10, Prospect Peremohy, Kyiv 01135, Ukraine
    Tel: (380-44) 226-2661
    Fax: (380-44) 274-1049

    Ministry of Fuel and Energy
    Serhiy Yermilov, Minister
    4,Bohdana Khmelnytskoho Vul., Kyiv 01001, Ukraine
    Tel: (380-44) 226-2273/ 228-0372
    Fax: (380-44) 228-2131

    Department of Nuclear Power
    Georgiy Kopchynsky, Director
    9/11 Arsenalna Vul., Kyiv, Ukraine
    Tel: (380-44) 462-0256, 294-4800
    Fax: (380-44) 224-4021, 462-0561, 221-4394

    Department of Oil, Gas and Oil Refining
    Oleksandr Sverdlov, Director
    60 Sichovykh Striltsiv, Kyiv 04050, Ukraine
    Tel: (380-44) 226-3241/3482, 246-8101
    Fax: (380-44) 211-3010

    Ministry of Environment and Natural Resources
    Ivan Zayets, Minister
    5, Khreshchatyk Vul., Kyiv 01601, Ukraine
    Tel: (380-44) 226-2428, 228-0644
    Fax: (380-44) 229-8383

    Ministry of Emergency Situations and Chornobyl
    Vasyl, Durdynets, Minister
    55, Honchara Vul., Kyiv 01030, Ukraine
    Tel: (380-44) 247-3001/ 247-3026
    Fax: (380-44) 247-3144

    Minister of Finance
    Ihor Mityukov, Minister
    12/2 Hrushevskoho Vul., Kyiv 01008, Ukraine
    Tel: (380-44) 293-5363, 226-2044
    Fax: (380-44) 293-8243

    Ministry of Foreign Affairs
    Borys Tarasiuk, Minister
    1, Mykhailivska Ploscha., Kyiv 01018, Ukraine
    Tel: (380-44) 212-8286, 212-8675
    Fax: (380-44) 226-3169
    Ministry of Health
    Vitaliy Moskalenko, Minister
    7, Hrushevsky Vul., Kyiv 01021
    Tel: (380-44) 253-2472
    Fax: (380-44) 253-8162
    Ministry of Internal Affairs
    Yuriy Kravchenko, Minister
    10, Academica Bohomoltsa Vul., Kyiv 01024, Ukraine
    Tel: (380-44) 226-2004, 226-2928
    Fax: (380-44) 291-1733

    Ministry of Justice
    Susanna Stanik, Minister
    13, Horodetskoho Vul., Kyiv 01001, Ukraine
    Tel: (380-44) 229-6664
    Fax: (380-44) 229-6664

    Ministry of Labor and Social Policy
    Ivan Sakhan, Minister
    8/10, Esplanadna Vul., Kyiv 01023, Ukraine
    Tel: (380-44) 220-9097
    Fax: (380-44) 220-0098
    Ministry of Transportation
    Leonid Kostyuchenko, Minister
    7/9 Shchorsa Vul., Kyiv 03150, Ukraine
    Tel: (380-44) 226-2204
    Fax: (380-44) 268-1041, 268-2202

    c. State Committees

    State Committee of Statistics
    Oleksandr Osaulenko, Chairman
    3, Shota Rustaveli Vul., Kyiv 01023, Ukraine
    Tel: (380-44) 227-2433, 226-2021
    Fax: (380-44) 227-4266

    State Committee for Regulatory Policy and Business Development
    Oleksandra Kuzhel, Chairman
    27, Kominternu Vul., Kyiv 01032, Ukraine
    Tel: (380-44) 220-7679
    Fax: (380-44) 220-9634

    State Communications Committee
    Oleh Shevchuk, Chairman
    22, Hreschatyk St., Kyiv 01001, Ukraine
    Tel: (380 44) 229-9571
    Fax: (380 44) 228-6141

    State Committee on Urban Construction and Architecture
    Volodymyr Husakov, Chairman
    24, Dmytrova Vul., Kyiv 03150, Ukraine
    Tel: (380-44) 226-2208, 244-3982
    Fax: (380-44) 227-2335

    State Committee for Industrial Policy
    Volodymyr Novytskiy, Chairman
    3, Surikova St., Kyiv 03035, Ukraine
    Tel: (380 44) 245-4778
    Fax: (380 44) 246-3214

    State Committee for Energy Efficiency
    Viktor Merkushov, Chairman
    1 Honty St., Kyiv 04112, Ukraine
    Tel: (380 44) 455-5710
    Fax: (380 44) 456-8023

    State Committee for Youth Policy, Sports and Tourism
    Ivan Fedorenko, Chairman
    42, Esplanadna St., Kyiv 01023, Ukraine
    Tel: (380 44) 220-0366
    Fax: (380 44) 220-1294

    d. Other Agencies

    National Bank of Ukraine (NBU)
    Volodymyr Stelmakh, Governor
    9, Instytutska Vul., Kyiv 01007, Ukraine
    Tel: (380-44) 226-2914, 293-5973
    Fax: (380-44) 293-1698

    State Tax Administration of Ukraine
    Mykola Azarov, Head
    8, Lvivska Ploshcha, Kyiv 04655, Ukraine
    Tel: (380-44) 212-2691/ 247-3301
    Fax: (380-44) 212-0841/ 212-4597

    State Customs Service of Ukraine
    Yuriy Solovkov, Chief
    11, Dehtyarivska St., Kyiv 04119
    Tel: (380 44) 274-8298
    Fax: (380 44) 274-2851

    Security Service of Ukraine
    Leonid Dekach, Head
    33 Volodymyrska Vul., Kyiv 01003
    Tel: (380-44) 291-9152
    Fax: (380-44) 226-3431

    State Property Fund of Ukraine
    Oleksandr Bondar, Chairman
    18/9 Kutuzova Vul., Kyiv 01133, Ukraine
    Tel: (380-44) 295-1274, 296-6401
    Fax: (380-44) 295-1274
    "Naftogas of Ukraine" National Joint-Stock Company
    Vadym Kopylov, Chairman
    6 B. Khmelnitskoho Vul., Kyiv 01001, Ukraine
    Tel/Fax: (380-44) 229-4579
    III. Ukraine's Verkhovna Rada (Parliament)

    Verkhovna Rada
    5, Hrushevskoho Vul., Kyiv 01008, Ukraine
    Tel: (380-44) 226-2292, 254-0890
    http://www.rada.kiev.ua

    Ivan Plyusch, Speaker of the Parliament
    Tel: (380-44) 253-7060
    Fax: (380-44) 293-0653

    Viktor Medvedchuk, First Vice Speaker
    Tel: (380 44) 226-2940
    Fax: (380 44) 293-5787

    Stepan Havrysh, Vice Speaker
    Tel: (380 44) 226-2940
    Fax: (380 44) 293-5787


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".