МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Дякую Вам усім за підтримку

03/15/2001 | Майдан-Інформ
Шановні колеги!

Дякую Вам усім за підтримку. Усвідомлення того, що Вам не байдуже моя доля, що ми солідарні, неабияк допомагає мені тут.
Я хочу довести до Вашого відома - мене було затримано і заарештовано за те, що я виконував професійний обов'язок журналіста. Коли увечері 09.03.2001 р. (близько 19.30) я почав збирати інформацію про те, хто і чому затримує львівських студентів, офіцер міліції вихопив у мене з рук службове посвідчення, після чого мене схопили, забрали мої речі, в т.ч. і диктофон, на який я надиктовував власні спостереження та записував коментарі. Диктофон і посвідчення мені не повернули.
Згодом, у Харківському райвідділі міліції м.Києва мені проказали протокол, у якому було записано ніби мене затримали на пл.Вокзальній о 15.20 за те, що я голосно лаявся (таке звинувачення висунули кільком десяткам людей). Це неправда. Скажу лише, що після зазначеної години мене бачило багато людей (серед них і народні депутати) на установчих зборах Комітету "За Правду!". Були також і свідки мого затримання.
Всі обставини мого затримання я довів до судді (до речі, вона себе навіть не назвала; згодом з постанови я довідався, що її прізвище Кузнєцова), але отримав у відповідь: "15 діб". Причину прийняття такої постанови суддя мені не пояснила. Загалом, у мене склалося враження про упереджене ставлення судді до мене. Наприклад, у постанові суду вона зазначила, що я не працюю. Але ж я довів до її відома, що, не маючи постійного місця роботи, я співпрацюю з кількома виданнями, роблю сюжети на телебаченні.
Те, що сталося зі мною, те, що під час побиття працівниками міліції людей біля Республіканського стадіону розбивалися відео- та фотокамери - все це зайвий раз свідчить про протиправність дій репресивних органів ( не хочу називати їх правоохоронними). Вони бояться, що про їхні дії стане відомо широкому загалу. Моє затримання і арешт - ще одне свідчення того, що свобода слова, вільний доступ до інформації заважають репресивним органам, а зрештою, і владі.
Ще раз дякую вам за підтримку.

Дмитро Шурхало

14.03.2001 р.
Київський спецприймальник


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".