МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Далі буде!

03/21/2001 | ЙНД
Тільки треба реально дивитися на ситуацію:
1. УбК видохлася.
2. Гарант здав позиції, але ще має ресурси.
3. Плівки Мельниченка загубили гостроту.
4. Росія показала, з ким вона.
5. Захід ще не сказав свого слова.

Можливі повороти на загострення:
1. Почнуть колотися звільнені гарантом з посад силовики.
2. Після 5 квітня Ющенко врешті решт перейде в публічну опозицію.
3. Захід почне чинити справжній тиск (вчорашня редакційна у НЙ Таймс є провісником активізації).
4. Москва остаточно знахабніє.
5. З'явиться сенсаційна нова експертиза.

Але поки що найбільш вірогідним сценарієм є перехід до позиційної боротьби. Чи УбК готова до такого переходу? На мій погляд, не зовсім. Передусім через те, що акція не має платформи чи програми поза усуненням гаранта.
НЕОБХІДНО запропонувати кращим експертам УбК попрацювати над однією-двома сторінками тексту за такими розділами:
1. Економіка і боротьба з корупцією (500 днів)
2. Соціальна програма
3. Право і держава
4. Україна і світ
5. Військові і правоохоронці.

Відповіді

  • 2001.03.22 | Пані

    В тему: Криза і антикриза (Почепцов)

    Криза і антикриза
    7 березневих тез для всіх зацікавлених осіб

    --------------------------------------------------------------------------------
    Георгій ПОЧЕПЦОВ, професор
    --------------------------------------------------------------------------------


    Україна вперше опинилася в ситуації, що досить динамічно розвивається, і яку не в змозі вчасно оцінити ні аналітичні центри, ні окремі політики. У військових є таке правило: цикли прийняття рішень повинні бути більш швидкими, ніж у противника. Якщо цього немає, то весь час приймаються неадекватні рішення. Наприклад, кіннота татаро-монголів iз погляду наших предків приходила нізвідки і йшла в нікуди, оскільки наші системи обробки й оцінки інформації були більш повільнішими, ніж у татаро- монголiв. Щось подібне ми бачимо й сьогодні: влада приймає ті рішення, на які її наштовхують і мов би заздалегідь програмують, а вона цього не розуміє. А якщо й розуміє, то нічого іншого зробити не може.
    Вся інформаційна ситуація, якщо не звертати увагу на суть звинувачень, продемонструвала нездатність держави відповідати на інформаційні атаки, як ззовні країни, так і зсередини. Вся державна машина в галузі інформації виявилася такою, що не працює, реальна ситуація продемонструвала, що вона може працювати тільки в «ювілейному режимі», породжуючи переможні рапорти, всі інші можливі функції представлені в дуже атрофованому вигляді. І «якщо завтра війна…», то наслідки її будуть вельми плачевними. Сьогодні зрозуміло, що, наприклад, Міністерство оборони повинне розвивати підрозділи з інформаційної боротьби, як це робиться у всіх країнах, а Міністерство освіти — почати підготовку відповідних фахівців, як це знову ж таки існує у всіх країнах.

    Але це на рівні загальних висновків, якщо ж повернутися до нашої конкретної ситуації, то зіставлення PR влади і PR опозиції, а саме про це потрібно говорити, оскільки народ виводиться на демонстрацію, щоб показати: а) силу опозиції й б) слабкість влади, говорить про те, що влада через свій природний бюрократизм неадекватна діям опозиції, яка підходить до всіх питань більш творчо.

    Чого на сьогодні немає, наприклад, у влади і що треба враховувати?

    А. Чіткість. Відсутня чітка інформація з багатьох питань, що говорить про необхідність її частого повтору, хоч й у видозміненому вигляді.

    Б. Системність. Відсутня системність у видачі інформації з боку влади. При цьому забувається, що там, де влада виявляє велику активність, на каналах чи передачах, їх менше дивиться населення.

    ФОТО АНАТОЛIЯ МЕДЗИКА / «День»
    ПРОСТIР ДЛЯ КОМПРОМIСIВ ЗВУЖУЄТЬСЯ

    В. Регіональність. Відсутня робота з владою регіонів, наприклад, минулого тижня навчалися перші замісники голів адміністрацій всіх областей, але в їх розкладі не було й натяку на породження інформації з даної проблеми.

    Г. Динамічність. Відсутня динаміка: у разі кризи працюють щодня й щогодини, а не час від часу. Кризові комунікації відрізняються від звичайних насамперед цілодобовим форматом роботи.

    Але й опозиція нібито повинна врахувати один дуже важливий момент. Ситуація зі свободою слова була в Україні куди більш сприятливою, ніж може стати надалі при іншому розвитку ситуації, що веде до білоруського варіанту. До цього наші ЗМІ і писали, і говорили якщо не все, то майже все. Можливо, просто тому, що влада не займалася спробами серйозного контролю інформаційної сфери. Це пов’язано з тим, що ніхто в країні за це не відповідав. Комітет І. Драча спроможний контролювати виключно якийсь стабільний, а не змінний параметр. Таким постійним параметром вони обрали мову, і напружено борються за розширення сфери державної мови, а що говориться нею або якоюсь іншою мовою, було й залишається поза їх компетенцією. І це не провина, а просто особливість певного бюрократичного осередку, яким і є цей комітет, спроможний контролювати тільки те, що легше усього піддається контролю.

    Тепер же ситуація може стати іншою (я повторюся — при несприятливому розвитку ситуації). Тепер можуть почати контролювати будь-які інші параметри інформаційного простору, і може в результаті виникнути варіант не віртуальної, а більш земної цензури. Подивимося на недавній російський приклад. Внаслідок загибелі «Курська» й розкрутки цієї ситуації насамперед телеканалом НТВ втратили свої канали і покинули межі країни В. Гусинський і В. Березовський. Більш того, їх тепер намагаються в примусовому порядку повернути в країну, але тільки на лаву підсудних. Саме тоді російські специ сформулювали закономірність: переростання техногенної катастрофи в медіа-катастрофу. І постаралися пом’якшити подібну можливість на майбутнє, ставлячи комерційні канали під більш жорсткий державний контроль. Ми маємо подібну ситуацію, коли політична катастрофа, якою є підслуховування, переростає в медіа-катастрофу, щоб отримати в результаті політичні зміни (а для когось цілком певні політичні дивіденди). Таким чином, ТЕЗА 1: внаслідок подібного розвитку подій ми можемо отримати гірший варіант свободи слова, ніж ми мали до цього, що демонструє в числі інших і Росія. Чи існує ймовірність такого розвитку подій і такого результату? Безсумнівно існує. Хто буде нести відповідальність за цей результат? Ніхто, оскільки поразка від перемоги відрізняється повною відсутністю відповідальних.

    За всіма політичними законами опозиція й повинна прямувати вслід за владою, «кусаючи» її за її ж промахи. Це аксіома. Виграш опозиції може перебувати в посіданні тих чи інших постів, що має відносне значення для усього іншого населення. Адже реально з владою б’ється не населення, а ще один сегмент влади. Опозиція — це колишній віце-прем’єр, колишній Генеральний прокурор, колишній спікер, колишній міністр юстиції. Трохи подалі інший набір колишніх: ще один колишній віце-прем’єр, колишні міністри. Всі вони вже були при владі й любили її, знаходячи можливість компромісу зі своєю совістю, розписуючись усно й письмово в любові до першої особи. Було це? Було. І дуже явно. Тоді й картинка нелюбові повинна бути дещо іншою. Реально один набір владних амбіцій зіткнувся з іншим набором владних амбіцій. І їх всіх, до речі, також можна зрозуміти чисто біологічно: в країні немає іншої можливості росту, як тільки через структури виконавчої влади. Якщо ж вони знаходяться в опозиції, вони такої можливості не мають. Адже вони не вчені, не діячі мистецтва, а саме політики, і вони просто нічого іншого вже робити не хочуть — їх функція полягає в керуванні іншими. Тому вони хочуть повернутися до виконання цієї функції, яка їм так сподобалася в минулому вимірі. Тому наша ТЕЗА 2 буде наступною: опозиція і влада — близнюки- брати, оскільки хочуть одного і того ж — керувати нами, вести нас єдино правильним шляхом, який вони ж і визначають. Кожен вважає свій шлях правильнішим, ніж чужий. І це їх право. Але вони можуть це робити виключно і тільки внаслідок виборів, внаслідок того, що ці функції делегуються їм населенням, а не захоплюються силою.

    При цьому політологи якось забувають, що опозиція також давно пройшла шлях від «дня народження Шевченка» до «дня народження буржуя»: багато хто з них вже став бізнесменами, а для бізнесу більш характерний космополітичний, ніж націоналістичний шлях. Просто для переходу до одного дня народження намагаються спиратися на інший. А потім всі вони отримують джипи, мобілки, розкішні квартири і вечері в ресторанах з красивими та екзотичними західними назвами. І «буття» починає визначати «свідомість»: космополітичне буття створює космополітичну свідомість.

    Варто досить чітко підкреслити також і те, що в опозиції зібралося багато гідних людей, і провина влади в тому, що вона не знайшла застосування їхнiм рукам і мізкам, що вона поставила їх в умови, в рамках яких вони бачать себе тільки в протиставленні владі. До речі, під час правління Б. Клінтона з його вуст прозвучала дуже гарна фраза, що завданням кожного американця є ріст над самим собою. Системи такого росту, найрізноманітніших видів (і економічного, і освітнього, і політичного, і соціального), не вистачає в сьогоднішній Україні.

    Розвиток подій рухається весь час за наростанням, пригадаємо провідні моменти цієї історії.

    А. Оприлюднення підслуховування з парламентської трибуни.

    Б. Заперечення владою достовірності прослуховування.

    В. Ряд демонстраційних дій опозиції протестного характеру.

    Г. Захід починає дивитися на те, що відбувається, з погляду народної революції.

    Д. Силове зіткнення між владою й опозицією.

    Е. Захід виявляє увагу до опозиції.

    Є. Україні пророкують громадянську війну.

    У ході розвитку цієї ситуації у в’язницю попадає Ю. Тимошенко, це ще один елемент цієї ситуації, що задає її істотне напруження. Безсумнівно, що її посадили за дії, що кримінально караються. Але також безсумнівне і те, що у всіх створюється враження, що її не полюбили тоді, коли її вдалося прив’язати до опозиції. У країні дійсно не можна робити бізнес без владного прикриття. У країні дійсно весь бізнес виведений за межі цивілізованої норми. Але фактом є й те, що імперія П. Лазаренка була найголовнішою порушницею серед собі подібних, заробляючи для себе і своїх власників більше всіх. А великі суми вимагають великих витрат на їхнiй захист, так що економічний чинник є не менш значущим, ніж чинник політичний у всіх питаннях, що вирішуються і що висуваються опозицією.

    У ході розвитку цієї ситуації опозиція вже зачепила клубок болючих точок, який до цього знаходився в більш-менш сплячому стані в Україні. Перерахуємо тільки деякі з них: це єврейська тема, яка прозвучала на плакатах опозиції і в словах мітингуючих, це невдоволення, що постiйно зростає, Західною Україною з боку східних областей, це поява нової КПРС (Комуністичної партії робітників і селян), яка вважає П. Симоненка недостатньо революційним, і готова йти на справжні барикади. Це й тема В.Ющенка, внаслідок чого виникає збір підписів в його підтримку, а один iз лідерів партій підтримки заявляє про громадянську війну у разі зміщення Ющенка. Є такий закон будь-якої системи: варто припинити розвиток однієї iз функцій, як відразу на її місце виходять інші. І у нас реалізовується той же принцип: всі точки напруженості відразу активно запрацювали, коли замовкла держава, тепер можна торкатися будь- якої з них, щоб отримати результат, який веде до дестабілізації. І це може зробити не тільки дана конкретна опозиція, але й будь-яка зацікавлена особа зсередини або ззовні країни.

    Весь набір даного розвитку ситуації штовхає нас до розуміння ще одного положення, яке можна сформулювати як ТЕЗА 3 : необхідно скористатися ситуацією, щоб, навпаки, «одемократити» владу, а не штовхати її до білоруського варіанту. Реально ми маємо ту владу, яку маємо. І з осені вона заговорила про прозорість, про необхідність демократії, свободи слова і под. Події виштовхують її на новий тип поведінки. Звідси, перед нами найрідкісніший в історії країн СНД випадок, коли є можливість виправити відхилення у бік авторитаризму, які є у всіх країнах СНД: від Туркменбаші до Лукашенка.

    При цьому потрібно усвідомлювати два факти. Факт перший: юридично влада непорушна, майбутня процедура імпічменту слабо здійснима. До речі, саме тому опозиція будує свій удар у напрямі на добровільну відставку. Саме моральний акцент виходить на перший план, оскільки юридичний план слабо здійснимий. Але опозиція одночасно забуває про реалії, на яких базується факт другий: влада тільки здається слабкою. Просто під камерами й на очах у західних спостерігачів вона буде такою недієвою, але тільки доти, поки не торкнуться її основи. Доторкніться до цієї складової, і підемо у бік Білорусі. Не торкайтеся, будемо дрейфувати між двома можливостями.

    Звідси виникає відповідь на питання, записане в стані опозиції, яке ми формулюємо у вигляді наступного формулювання. ТЕЗА 4 : чи можна співпрацювати iз цією владою? Це досить частотна думка тих, хто попав в нове становище, коли самому потрібно приймати рішення. Почнем з того, що ми завжди «маємо те, що маємо». Але повинні бути зацікавлені в тому, щоб вивести владу на більш цивілізовані слова й методи реагування. При цьому історія України і Росії демонструє цікавий феномен: наскільки дальше влада відстає від «партократів», настільки швидше вона починає застосовувати силу для свого захисту. Кравчук і Горбачов віддають свою владу без застосування сили, оскільки внутрішньо бояться, що їх як представників вищого ешелона партійної влади можуть звинуватити у всіх гріхах. Єльцин починає розстріл парламенту, коли під ним хитається крісло. Будь-які подальші демократи будуть захищати свою владу ще інтенсивніше. Тобто парадокс полягає в наступному — ТЕЗА 5 : наскільки на території СНД влада демократичніша, настільки вона більш охоче застосовує силу для свого захисту, коли під нею хитається крісло. Ми нібито виявляємося заложниками демократичного розвитку. Партійні правителі з минулого несли відповідальність за справи партії й тому були більш обережними, кожен наступний правитель вже несе відповідальність тільки за себе і не боїться звинувачень у минулих діях, тому він чистий у будь-яких діях сьогоднішніх, навіть силових. Можливо, це також пов’язано з виключно економічними причинами. Напевно авуари сім’ї Горбачова непорівняні з авуарами сім’ї Єльцина. У результаті ми нібито повинні більше боятися подальшої владі, ніж влади діючої.

    Не менш важливим є й те, що все протистояння відбувається в головах обмеженого кола політиків. Пам’ятаєте, як у Булгакова, розруха в головах, а не в житті. Місцем його розгорнення стає вузька смужка між вулицями Банківською і Грушевського, можливо, з прилеглими до них. Ніде більше, особливо в регіонах, даного конфлікту немає. І бути не може. Люди там борються за виживання, а не за політичні портфелі. Чим раніше ми зрозуміємо наступну тезу, тим краще. ТЕЗА 6 : площина конфлікту жахливо далека від народу, у якого є свій набір проблем, цілком відмінний від проблем політиків. Конфлікт прибрав розмови про жебрацькі зарплати, про невиплати заборгованостей. Всі заговорили про свободу слова. Але ця болюча точка не для нашого суспільства, не для людини, у якої до зарплати в гаманці залишилося три гривні. Ви спочатку нагодуйте і взуйте цю людину, дайте їй шматок хліба, а тоді приступайте до розповідей про свободу слова. В іншому випадку ситий голодного не розуміє.

    Цікаво, що як «гарматне м’ясо» організаторами запускаються львівські, а не київські студенти. Це також небезпечно й свiдчить про зростаюче непорозуміння між різними областями України. До речі, саме Західна Україна голосувала за нинішнього Президента. І не голосував Київ. Тепер раптом Західна Україна й пов’язані з нею партії підіймають знамено військових дій. Вони спочатку обирають Президента, потім відмовляються від свого вибору, що свiдчать про певну інфантильність їхньої політичної поведінки. Або неможливість на довгий термін сконцентруватися на одному і тому ж. При цьому «бідним студентам» оплачується проїзд і все інше, що говорить про активну участь саме дорослих дядьків, які ховаються за їх спинами. Але в будь-якому випадку і владі, і будь-яким регіональним програмам на майбутнє варто враховувати, що західні регіони живуть, спираючись на своє розуміння ситуації, яке в ряді випадків буде відрізнятися від прийнятого на сході.

    Нинi війна вже оголошена. Але сторони поки придивляються одна до одної, приміряючи свої бойові обладунки. Звичайно, їм здається, що саме вони сильніші, а не їхнi противники. Безсумнівно, вони відчувають, що саме у них велика легітимність. Але поки вони рухаються до стежки війни, потрібно задуматися про наслідки. Навряд чи у нас існує впевненість, що і влада, й опозиція такі точні у своїх розрахунках на перемогу. Ситуація завжди багатша, ніж плани, що їй нав’язують. Частіше у нас виходить зворотнє: дуже хотіли зробити одне, вийшло цілком інше. А хто буде нести відповідальність за це інше? До речі, за десять минулих років ми якраз частіше отримували інше, а не те, що хотіли. Тут згадується чорномирдінське: «хотіли як краще, а вийшло, як завжди».

    Не треба боятися конфліктної ситуації. У цьому немає нічого дивного або анормального. Конфлікт є нормою в будь-якій живій системі, тільки кладовище без конфліктів. Тому ми переходимо до наступного положення. ТЕЗА 7 : конфлікт ніколи не страшний, неправильним є не він сам, а те, як ми виходимо з конфліктної ситуації. Різні варіанти переговорів повинні стати основою для виходу iз цієї ситуації. Ці переговори можуть вивести країну на нові реалії, розвинути в ній більш демократичні властивості. Треба в результаті будувати країну, а не штовхатися в кулачному протистоянні. Не переговори, а силове протистояння приведуть до відторгнення Західної України від Східної, незалежно від того, буде досягнута перемога чи ні, оскільки роздратування східних регіонів стає все більшим. І вони в будь-який момент готові привести свої сто тисяч демонстрантів до Києва.

    Опозиція повинна задуматися й зрозуміти, що це «географічне» неспівпадання інтересів найбільш небезпечне сьогодні. Вибух, що йде зi східних регіонів, набагато складніший порівняно iз західними, оскільки на рiвень не співпадає число задіяних в тому й в іншому разі людей. За ці десять років східні регіони отримали куди більше негативних емоцій, ніж західні, хоч би тому, що на даному етапі історії західні регіони виграли більше від продиктованих ними ж змін.

    Переговори завжди складні. Єльцину було легше бомбити Чечню, ніж сідати за стіл переговорів. Переговори складні не тільки психологічно, але й інтелектуально. Необхідно бути підготованим, розумнішим, сильнішим, ніж суперник. Необхідно вміти відступати, а не тільки наступати. І найголовніше: треба зуміти виграти не одну битву, а все бойовище. І про це поки не думає ніхто.

    №52 22.03.2001 «День»
    При використанні наших публікацій посилання на газету обов'язкове. © «День»

    http://www.day.kiev.ua/2001/52/podrob/pod1.htm
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.03.22 | технолог

      Re: В тему: Криза і антикриза (Почепцов)

      Як сказав би Стінгер, дуже шкідлива стаття. І до речі, надрукована в "найулюбленішій" газеті "улюбленця" Пані. Я взагалі не вважаю Почепцова фахівцем з будь-яких питань, бо не може бути фахівцем людина, яка, очолюючи українську професійну асоціацію PR, при цьому сама каже ПИЭР. Це жах. Я вже не кажу, що люди, які були на його семінарах, привозили дискети з матеріалами семінару, які були завірусовані макровірусом.
      А тепер по суті.
      Почепцов намагається звести суть кризи до банального прагнення влади з боку опозиції, яка вже була при владі. Він не показує дійсних причин виникнення кризи.
      Також він намагається підкреслити демократичність режиму в Україні та в інших країнах СНД. Вибачте, шановне панство, смію стверджувати, що демократичної влади в нас не було, і зараз влада набагато жахливіша, підступніша і брутальніша навіть за радянської.
      І останнє, коментарії щодо опозиції, незважаючи на декларативну об'єктивність, зводяться до того, що опозиція мусить змиритись і зимиритись з владою, отримавши шматочок владного пирога.
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.03.22 | Chubynsky

        Re: В тему: Криза і антикриза (Почепцов)

        > Почепцов намагається звести суть кризи до банального прагнення влади з боку опозиції, яка вже була при владі. Він не показує дійсних причин виникнення кризи.

        Він узагалі говорить не про причини кризи, а про методи виходу з неї.

        > Також він намагається підкреслити демократичність режиму в Україні та в інших країнах СНД. Вибачте, шановне панство, смію стверджувати, що демократичної влади в нас не було, і зараз влада набагато жахливіша, підступніша і брутальніша навіть за радянської.

        Мені теж не сподобався цей момент. Він плутає демократію з антикомунізмом.

        > І останнє, коментарії щодо опозиції, незважаючи на декларативну об'єктивність, зводяться до того, що опозиція мусить змиритись і зимиритись з владою, отримавши шматочок владного пирога.

        Не змиритись, а боротись виходячи з того, що вона (опозиція) реально може зробити в даній ситуації.
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.03.22 | технолог

          Re: В тему: Криза і антикриза (Почепцов)

          Тож і треба займатись реальною боротьбою.
          згорнути/розгорнути гілку відповідей
          • 2001.03.22 | Мартинюк

            Поділ опозиції на "правильну" і "неправильну".

            Поділ опозиції на "правильну" і "неправильну".

            Ця тактика вже була озвучена Почепцовим десь у січні.

            Суть полягає у поділі опозиції на "правильну" і "неправильну". "Правильну" будуть купувати, "неправильну" будуть бити.

            Комуністи в силу різних причин не здали екзамен на "правильну" опозицію.
            Тому в якості "правильної" опозиції зараз проробляють лібералів пинзениківського напряму.

            Зараз вони здають своєрідний екзамен на "гавнистість" - якщо далі робитимуть вигляд що не бачать масових арештів унсовців, не помічають наявності і ролі в опозиції соціалістів, то можливий варіант тимчасового їх "заспокоєння" через допущення "лібералів" до влади чи до чогось іншог.

            Однак дуже скоро акція вибухне з новою силою, але вже без них.
    • 2001.03.22 | CD

      Небезпечно

      Пан Почепцов готує нас до війни. Ось цитати, які показують, з ким.

      >> Таким постійним параметром вони обрали мову, і напружено борються за розширення сфери державної мови

      Де це, хто це бореться?

      >> Адже реально з владою б’ється не населення, а ще один сегмент влади. Опозиція — це колишній віце-прем’єр, колишній Генеральний прокурор, колишній спікер, колишній міністр юстиції. Трохи подалі інший набір колишніх: ще один колишній віце-прем’єр, колишні міністри.

      Ну і що? А "населення" - це хто? Тоді ви скажете "бомжатники-неудачнікі".

      >> Адже вони не вчені, не діячі мистецтва, а саме політики, і вони просто нічого іншого вже робити не хочуть — їх функція полягає в керуванні іншими. Тому вони хочуть повернутися до виконання цієї функції, яка їм так сподобалася в минулому вимірі.

      "Рвуться до влади!.."

      >> багато хто з них вже став бізнесменами, а для бізнесу більш характерний космополітичний, ніж націоналістичний шлях

      Звернімо увагу, як підкреслюється, що опозиція саме націоналістична, а влада - космополітична.

      >> невдоволення, що постiйно зростає, Західною Україною з боку східних областей

      Дуже небезпечне зауваження придворного аналітика. Брехливе, бо на чому воно грунтується, де дані опитувань чи ще щось?
      Але він відкрив наступний хід влади: розгортання пропаганди проти "бандерів".

      А далі він у двох абзацах доводить, що розгін демонстрацій - це ознака демократичної влади. No comment.

      >> Ніде більше, особливо в регіонах, даного конфлікту немає. І бути не може.

      >> Тепер раптом Західна Україна й пов’язані з нею партії підіймають знамено військових дій.

      >> Не переговори, а силове протистояння приведуть до відторгнення Західної України від Східної, незалежно від того, буде досягнута перемога чи ні, оскільки роздратування східних регіонів стає все більшим. І вони в будь-який момент готові привести свої сто тисяч демонстрантів до Києва.

      >> Єльцину було легше бомбити Чечню ...

      ЗНОВУ ПРО ВІЙНУ З ЗАХІДНОЮ УКРАЇНОЮ.
  • 2001.03.22 | Пані

    Небольшое замечание

    Я не думаю, что УБК должна или может сформулировать такую программу (вариант решения).

    Все, что УБК реально может сделать - это привлечь всеобщее внимание к тем самым вопросам, которые вы сформулировали.

    УБК может привлечь внимание к тем политическим силам, которые дают свои варианты ответов на эти вопросы.

    И реально инициировать общественную дискуссию на вечную тему "Якої України ми хочемо". Почва для такой дискуссии уже удобрена, реальный интерес к ней привлечен и достаточно широкий круг людей ХОЧЕТ об этом говорить и думать.

    Это, кстати, безусловная победа УБК и безусловно положительное явление.

    А попытаться обсудить эти вопросы здесь на форуме можно и нужно.
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.03.22 | технолог

      Вельмишановному Форуму (всім сущім)

      Є таке визначення певного витвору людської мислі, яке так і називається - ФАБРИКА МИСЛІ. Американці вигадали йому свою назву - THINK TANK. І активно використовують ці, як я їх називаю, танки. І не тільки використовують, але й досліджують їх розвиток і проблеми, активно сприяють їм, "холят и лелеют". Ці ж танки є місцем накопичення, розвитку та використання інтелекту. І передусім колективного, командного інтелекту. Саме там формуються еліти, майбутнє влади, власне і самі рішення влади там неможливі без попередньої обробки в танку. І однією з форм організації цих танків є так звана "віртуальна корпорація", яка працює над наявною та оголошеною проблемою. До цього я закликав, закликаю і буду закликати. За способом організації Форум є такою ж віртуальною корпорацією. То чому ж ми дурно витрачаємо час на теревені, в той час коли наші супротивники витворяють, все що захочуть. Давайте займатись конкретикою, не може УБК чогось народити - ми повинні це помітити, звернути його увагу на це, запропонувати рішення і настояти на його реалізації. У всьому світі перемагає інтелект і перемагає у відкритій боротьбі. В цьому його перевага. ТОЖ ДАВАЙТЕ НАРЕШТІ ПЕРЕМАГАТИ!
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.03.22 | Пані

        Поддерживаю

        Именно существование форума в режиме think tank меня привлекает более всего.

        Однако без самодисциплины участников это не получится. Кроме того всегда буду идти дискуссии, которые кому-то неитересны или даже противны. Но это не значит, что их нужно забивать ногами.

        Давайте разберем хотя бы вопросы, поставленные ЙНД, вынесем в отдельные темы и попробуем обговорить. Возможно вопросов может быть больше. Я сама снова поставлю вопрос об "Общей идее" (дописываю).

        А к вам - предложение. Выбросьту вашу статью про свободный выбор (ту, которую вы мне прислали) на форум. По-моему она не требует ни картинок, ни перевода на украинский.
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.03.22 | YND

          I ya Поддерживаю

          M.b. otdel'nyj forum po razdelam? Ved' nas zdes' desyatki specialistov v svoih oblastyah - glyadish' i nabrosali by idej?
          згорнути/розгорнути гілку відповідей
          • 2001.03.22 | Пані

            Re: I ya Поддерживаю

            YND писав(ла):
            > M.b. otdel'nyj forum po razdelam? Ved' nas zdes' desyatki specialistov v svoih oblastyah - glyadish' i nabrosali by idej?

            Если что-то вырастет в устойчивую и регулярно поддерживаемую самими участниками тему - то why not? Я за эволюционный путь развития в этом смысле.
        • 2001.03.22 | технолог

          Re: Поддерживаю

          Дякую! Про свободный выбор - Майдан писал, что он думает над тем, как поместить рисунки. У Вас более неформальные отношения, помогите им, подтолкните ту стаью в Форум. Кстати, реакции ни от Вас, ни от Майдана я не получил, ни сюда, ни на мыло.
          згорнути/розгорнути гілку відповідей
          • 2001.03.22 | Пані

            Re: Поддерживаю

            Просто запостите сюда в отдельную тему - я вставлю рисунки сама и скопирую в другие разделы.

            Мне кажется обсуждение этого на форуме будет интереснее, чем в частной переписке.
            згорнути/розгорнути гілку відповідей
            • 2001.03.22 | технолог

              Re: Поддерживаю

              Хотя я в сети не первый год, многого еще не знаю. В том числе и как запостить в отдельную тему. Поэтому и прошу Вас помочь решить этот вопрос с Майданом.
              згорнути/розгорнути гілку відповідей
              • 2001.03.22 | Пані

                Re: Поддерживаю

                Сверху линк - "додати тему", видите?
                Нажимаете и вперед.

                Я вам честно скажу: и им, и мне - лом текст форматировать :)
                згорнути/розгорнути гілку відповідей
                • 2001.03.22 | технолог

                  Re: Поддерживаю

                  Спасибо. А как из Вордов текст перекинуть? И, самое главное, ввиду отсутствия философских знаний на украинском языке, хотелось бы таки выкинуть текст все-таки на родном языке.
                  згорнути/розгорнути гілку відповідей
                  • 2001.03.22 | Пані

                    Как перекинуть

                    Ну, если вы будете ждать перевода, то статьи мы не дождемся - факт.

                    Открываете статью в Ворде, Crtl-A Ctrl-C (скопировали в буфер). Постаили курсор под словами "Текст повідомлення:" и Ctrl-V
      • 2001.03.22 | Майдан-Інформ

        Підтримую пропозицію


        Хочу також принагідно подякувати авторам постингів про способи боротьби югославських студентів та правил поведінки при затриманні. ці матеріали надійшли за призначенням.
        Вибачте, коли реакція на пропозиції надходить з запізненням.
    • 2001.03.22 | YND

      Pri vsyom uvazhenii

      Ne mogu do konca soglasit'sya. Mne UBK v perspektive viditsya tem, chem ne stal Ruh - partiej nacional'noj demokratii. I kak by ni povernulis' sobytiya sejchas (a oni mogut povernut'sya kuda ugodno), xotelos' by chtoby iz UBK vyrosla partiya, sposobnaya predlozhit' programmu i kandidata na dlya pobedy na vyborah 2004 g.
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.03.22 | технолог

        Re: Pri vsyom uvazhenii

        Не зрозумів, з чим незгода. УБК виникав за визначенням як єдиний форнт боротьби проти режиму, на зразок фронтів кінця 80-х. В цьому нема заперечень. Тож і треба боротися фронтом. А найкращий захист - це напад - я не в сенсі силовому. Але ж треба нападати з розумом. І в цьому повинна бути допомога всіх. А партія - то вже далі, після перемоги.
      • 2001.03.22 | Пані

        Я бы это очень приветствовала

        Но не уверена, что это возможно.

        Что возможно на мой взгляд - УБК может способствовать рождению такой партии. В том числе с участием людей не являющихся сейчас активными членами УБК.
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.03.22 | YND

          Re: Я бы это очень приветствовала

          Imenno tak!
          Sejchas izvinite, vynuzhden ustupit' mesto u kompa. Nadobranich!
        • 2001.03.22 | технолог

          Re: Я бы это очень приветствовала

          На мій погляд, основна трагедія демократичного РУХу (коли він був ще одним-єдиним) і основна трагедія України в тому, що в ті часи, не переборовши номенклатури, не здійснивши люстрації за чеським варіантом, почали ділитись на партії, і досі діляться. Тому я й кажу, про партії потім, спочатку - перемога. Інакше кажучи - о шкуре медведя - ни слова.
          згорнути/розгорнути гілку відповідей
          • 2001.03.22 | SpokusXalepniy

            Потому что...

            технолог писав(ла):
            > На мій погляд, основна трагедія демократичного РУХу (коли він був ще одним-єдиним) і основна трагедія України в тому, що в ті часи, не переборовши номенклатури, не здійснивши люстрації за чеським варіантом, почали ділитись на партії, і досі діляться. Тому я й кажу, про партії потім, спочатку - перемога.
            > Інакше кажучи - о шкуре медведя - ни слова.

            Потому что по сравнению с мафиозно-бандитским режимом, приход любой партии, действующей в рамках закона, будет большим шагом вперед.
            згорнути/розгорнути гілку відповідей
            • 2001.03.22 | технолог

              Re: Потому что...

              SpokusXalepniy писав(ла):

              >
              > Потому что по сравнению с мафиозно-бандитским режимом, приход любой партии, действующей в рамках закона, будет большим шагом вперед.

              Об этом же я и говорю, что не придя к власти в виде фронта, не был побежден бандитский режим, а начали делиться. Я им этого до сих пор простить не могу. До сих пор из-за этого у нас нет ни одной демократической партии в полном смысле этого слова - именно Партии, а не клуба по интересам или бизнес-фирмы. К этому и надо шагать, а не мечтать, о том, что родиться. Используя твою терминологию, страну нужно трахнуть, с ее согласия, чтобы она забеременела и родила демократическую власть.
    • 2001.03.22 | SpokusXalepniy

      Сказилися?

      Пані писав(ла):
      > Я не думаю, что УБК должна или может сформулировать такую программу (вариант решения).
      >
      > Все, что УБК реально может сделать - это привлечь всеобщее внимание к тем самым вопросам, которые вы сформулировали.
      >
      > УБК может привлечь внимание к тем политическим силам, которые дают свои варианты ответов на эти вопросы.
      >
      > И реально инициировать общественную дискуссию на вечную тему "Якої України ми хочемо". Почва для такой дискуссии уже удобрена, реальный интерес к ней привлечен и достаточно широкий круг людей ХОЧЕТ об этом говорить и думать.
      >
      > Это, кстати, безусловная победа УБК и безусловно положительное явление.
      >
      > А попытаться обсудить эти вопросы здесь на форуме можно и нужно.

      Здесь на форуме обсуждать любую фигню (см.выше) можно. Надо ли? Это не в наших силах разрешать/запрещать. Кто хочет, тот и обсуждает. На то и форум.

      Но причем тут задачи Майдана? Майдан это организация. Часть оппозиции (тоже дурное слово, но об этом потом).

      Вы хотите, чтобы Майдан принял участие в обсуждении, необсуждаемых в цивилизованном обществе, вопросов.

      Это бзДень обсуждает просчеты власти:
      - несвоевременная реакция,
      - несистемность,
      - статичность, ...
      вместо называния вещей своими именами:
      - молчат, как говна наелись,
      - наглость по всему фронту,
      - прогрессирующий бандитизм, ...

      По-моему, Майдану, вместо перехода на "научный" метод анализа ситуации, что выгодно Кучме и только Кучме (он же хочет показать Западу, что это такая демократия), надо четко взвесить свои возможности для дальнейших действий.
      На мой взгляд минимум эффективных действий в сто раз лучше, чем максимум "высловлювань".

      Итак, минимум:

      1) Мобилизация всех возможных сил по информированию общества НАИЛУЧШИМИ материалами о бандитском режиме (простыми, короткими - 1-2 стр., абсолютно честными, и без всякой "научной болтологии").
      Показать в этих материалах обязательно (!) что ожидает пересічного, если Кучма останется на месте и чем грозит медленное развитие событий. Объяснять в этих листовках (и пр.), что кучмовские перестановки это замыливание глаз.

      2) Готовиться к акциям на улицах. Абсолютно мирным, но массовым. Продумать все антипровокационные меры. Постоянно подчеркивать мирный характер демонстраций и собраний. Организовать фото и теле съемку акций скрытыми камерами.

      3) На все попытки навязывания обсуждений "вопросов" отвечать "жила только с вами и больше ни с кем" (куда дел Гонгадзе? почему препятствуешь расследованию?).

      Максимум:

      К перечисленному выше пункт 4.

      4) Добавить к обвинению по делу Гонгадзе другие безоговорочные преступления, имеющие подтверждения на пленках, например, с донецким адвокатом и "яйцеподвешиванием".

      Твердить и действовать (!) только в одном, но в самом уязвимом, направлении и не разбрасываться!
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.03.22 | технолог

        Re: Сказилися?

        Спасибо, Спокусе, "поддержал"!!!
        То-то я смотрю, как вы дело занимаетесь. если называть вещи своими именами, всякой херней забиваете постинг с каким-то недое...баным кацапом.
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.03.22 | SpokusXalepniy

          То отдельная тема. Я ж не встряю с фигней в оперативку. (-)

          .
          згорнути/розгорнути гілку відповідей
          • 2001.03.22 | технолог

            Re: То отдельная тема. Я ж не встряю с фигней в оперативку. (-)

            эта сволота - АВ полчаса назад начала внаглую бомбить постинг, просто его уже Майдан срезал, а тут ты его снова вытягиваешь. Лучше прочитал бы первый пост этой темы и что-то толковое написал. Ведь можешь!
      • 2001.03.22 | Пані

        По "сказу" вы гаранта не переплюнете

        Не пытайтесь отобрать у него монополию на тему о больной голове, "сказе" и пр. Все равно не выйдет :)

        Все, что вы говорите - правильно, майдановцы этим и занимаются (или большинством из того, что вы написали). Однако то, о чем все время пытается писать ЙНД (и я) - тоже абсолютно необходимо.

        Нужны позитивные предложения. Играть ТОЛЬКО на негативе долго нельзя. Нравится вам этот или нет - так устроена человеческая психология. Если мы не предложим позитива сами, то эту нишу займет кто-то другой.
      • 2001.03.22 | fahid

        Re: Сказилися?

        УБК есть акция ПРОТЕСТА по определению. Ее задача -- давление на власть. И надо давить и давить. Без всяких компромисов, где больнее - там и давить. Тут я полностью согласен со Спокусом. Этот протестный характер и "антисиcтемность" акции следует всячески подчеркивать, попутно разъясняя, что обвинение в "деструктивности" -- демагогия. Протест (мирный) не может быть деструктивен, потому что он - оружие не нападения, а защиты. Защиты граждан от произвола и беззакония.

        В тактике возможны варианты.
        Если записи утратили остроту (хотя я так не думаю), требовать отставки Радченко и Смирнова (если его назначат) уже не за Гонгадзе, а за 9 марта. Увольнения ректоров ВУЗов где преследуют студентов-оппозиционеров. Никакие портивозаконные действия власти не оставлять без протестного ответа.

        Программы и платформы, даже в пережеваном и сокращенном виде ,"массам" не интересны. Им интересны люди. И основное препятствие для массовой поддержки УБК - стереотип "эти такие же **** как и те".
        Любые переговоры и компромисы этот стереотип укрепляют. Значит - никаких переговоров и компромисов.

        Это все касается УБК, а не оппозиции в целом. А вообще и "програмные" материалы нужны, и переговоры неизбежны. Какие люди и структуры могли бы в них участвовать, и о чем договариваться, предлагаю обсудить в отдельной теме.
  • 2001.03.22 | Eagle

    Re: Далі буде! +

    ЙНД писав(ла):

    > 3. Захід почне чинити справжній тиск (вчорашня редакційна у НЙ Таймс є провісником активізації).

    то все дитячі балачки у порівнянні зі статтею що вийшла в понеділок у найпопулярнішому німецькому часописі "Шпігель"
    там дали коментар на сторінку і потім - на дві сторінки - основні моменти плівок
    я сам був шокований - так все було подано!

    хто читає німецькою - можу зкинути лінки
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.03.22 | marko

      a perekladu nide nemaje?

      anhlijskoju, napryklad, Spigel chasom nide ne publikujut?
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.03.22 | Eagle

        Re: a perekladu nide nemaje?

        та вони навіть у нет цю статтю не кинули - по тій статті можна вивчати німецький сленг - скільки там матів!
        вже майже рік в Німеччині, а все одно було дещо нове :)
        англійською нема

        файли - відскановано з журналу в .GIF форматі

        For those of you, who learn German it will be an excellent opportunity to get an
        insight into German slang.
        You see, our president took care even of this peculiar aspect of our education
        (in his own way, though) :)

        There are three files in .GIF format - they show the article the way it was
        published in the magazine (with pictures, etc).

        Enjoy!

        http://www1.inetmail.de/slavko/Spiegel_1.GIF
        http://www1.inetmail.de/slavko/Spiegel_2.GIF
        http://www1.inetmail.de/slavko/Spiegel_3.GIF
    • 2001.03.22 | Пані

      Давай линки

      Я по-немецки так себе, но в "Прессу" добавить надо все равно. Или сам выкинь тексты туда.
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.03.22 | Eagle

        Re: Давай линки

        див. вище

        висновок такий - Німеччина вже наша

        з чим вас всіх і вітаю!
      • 2001.03.22 | технолог

        Re: Давай линки

        Пани! Как Вы поняли, я в языках вообще тупой, поэтому я опять за рыбу гроши: статью вывесил, прошу добавить рисунки. А если еще и можно их лучше нарисовать...
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.03.22 | Пані

          Re: Давай линки

          Сейчас вставлю.
  • 2001.03.22 | Пані

    Поворот компаса

    Зленко в ООН. 100% поворот на Запад. По крайней мере на словах.

    http://www.rferl.org/nca/features/2001/03/21032001114737.asp

    Ukraine: Gongadze Case Reflects Struggle For Nation's Future
    By Robert McMahon

    Ukrainian Foreign Minister Anatoliy Zlenko says the controversy over the death of Ukrainian investigative journalist Heorhiy Gongadze is part of a "political game" being waged by the opponents of President Leonid Kuchma. Zlenko says Kuchma is trying to steer the country toward reform and integration with Europe, but is being undermined by the political opposition.

    United Nations, 21 March 2001 (RFE/RL) -- Ukrainian Foreign Minister Anatoliy Zlenko has portrayed the controversy over a journalist's death as a struggle between extremist political groups and a reformist government.

    Zlenko told reporters at the United Nations yesterday (Tuesday) that President Leonid Kuchma's political opponents on the extreme left and extreme right are upset with his government's pro-European policies. He said they are using the unsolved murder of journalist Heorhiy Gongadze to try to undermine Kuchma.

    Zlenko said Kuchma's opponents prefer closer ties with Russia and Belarus rather than integration into West European multinational structures.

    "This is a fight for the change of political course of my country and our dilemma -- as we follow these manifestations and demonstrations -- our dilemma is to continue our efforts to get on the way toward Europe or European integration, or to go back again to the former, not former, to the new union created by the Russian Federation and Belarus."

    Thousands of people have taken part in anti-Kuchma protests since the discovery outside of Kyiv of a headless corpse -- later identified by officials as Gongadze's (though independent pathologists in Munich said yesterday that the tissue they were given to test, purportedly from that body, was not Gongadze) -- and the publication of tapes allegedly incriminating the president in the journalist's disappearance. Gongadze was an investigative journalist for an Internet publication and had been critical of Kuchma and other top Ukrainian officials in his reports.

    Kuchma may have made a concession to protesters over the past weekend when, according to still unconfirmed news reports, he sacked Interior Minister Yuri Kravchenko. Earlier, the president had relieved of their duties other leading officials dealing with police and security matters.

    Zlenko said yesterday that Ukrainian government prosecutors had made some mistakes in the early stages of their investigation of the Gongadze case. The United States and the European Union have expressed concern about the inquiry.

    Zlenko also said Kuchma was committed to carrying out a transparent investigation into Gongadze's death. He told reporters that a team from the U.S. Federal Bureau of Investigation (FBI) recently left Ukraine after failing to make progress. He said Gongadze's family had refused to cooperate fully with FBI experts.

    The foreign minister said that when he took office five months ago (Oct 2000), he found Ukraine's foreign policy going in many different directions. He said he has worked to orient Ukraine's foreign policy firmly in the direction of Europe.

    "We are looking for European integration. We would like to establish excellent relations with different European infrastructures, like the European Union, OSCE, NATO. We see ourselves as a European country because we respect very much the European values."

    But media monitoring groups in the West say Ukraine has increasingly restricted the work of independent journalists. The media representative for the Organization for Security and Cooperation in Europe, Freimut Duve, said earlier this month that Ukraine seeks to control media through ownership or economic pressure. The New York-based, non-governmental Committee to Protect Journalists said in a report this week that libel suits and physical attacks continue against the small number of Ukrainian journalists willing to report independently on issues such as corruption.

    Zlenko yesterday acknowledged that Ukraine, as a country in transition, faces some challenges in developing open media. Part of the problem, he said, is rooted in old perceptions about the role of the press.

    "We are a new state with Soviet stereotype, absolutely, with Soviet mentality and Soviet stereotype. "

    The foreign minister said Ukraine was eager to work with democratic states to enact both political and economic reforms. He welcomed the recent announcement by U.S. Ambassador to Ukraine Carlos Pascual that the United States would provide $750,000 in grants to help bolster independent media.

    Zlenko is at UN headquarters to chair this week's sessions of the UN Security Council, of which Ukraine is currently president. He is due to visit Washington next week for his first meeting with U.S. Secretary of State Colin Powell and National Security Adviser Condoleezza Rice before traveling to Canada.
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.03.22 | marko

      Re: Поворот компаса

      Po mojemu ce zvuchyt jak standartne okozamyliuvannia. Vydno, pislia zustrichi z Kvasnevskym Kuchma dav komandu MZS stvoryty vydymist neperebornoho prahnennia intehraciji v Evropu, a Zlenko, v svojih krashchyh tradycijah, starajetsia jak mozhe. Ale z lohikoju u nioho ne sklalosia. Tilky ot nevzhe vin dumaje sho na zahodi vsi taki lopuhy?
      A teper she zrobliat mamu Gongadze vynnoju v zatiahuvanni rozsliduvanni. Hocha koly ne mozhut vstanovyty osobu pomerloho i prychynu smerti protiahom shesty misiaciv - ce krychyshchyj neprofesionalizm (= svidome prykryttia vykonavciv).
      Ale naistrashnishe, do rechi, jak na vashu dumku, sho i krava i kuchma prekrasno znajut i hto vbyvav, i hto zapysuvav, i bahato inshyh nam nevidomyh rechej.
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.03.22 | Пані

        Не совсем

        Поворот произошел и во внутренней информационной сфере. Не знаю надолго ли.

        УТ1 сказали "сидеть" и сидеть тихо. Никто не вякает на маму и "впертих" родственников. Головатого не обвинили в популизме и попытке разжечь пожар по результатам экспертизы.

        Кучма вышел на люди и пытался говорить, как человек, чего с ним сто лет не случалось.

        У меня сложилось впечатление, что озвученная вчера Ивасюком версия про "руку Москвы" (добавила и в Прессу) принята в АП как официальная и будет отрабатываться.
        Это на самом деле единственный способ для Кучмы хоть как то отмыться.

        Посмотрим, насколько правильна моя оценка. 2-3 дней будет достаточно.
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.03.22 | marko

          Azh ne virytsia sho UT perestalo havkaty

          i sho, navit Lapikury ne bulo? ne mozhu poviryty.
          todi teper majut Holovatoho i UBK zvynuvachuvaty v pidihravanni Moskvi i takym chynom znov vidvertaty uvahu vid toho faktu sho plivky spravzhni i na nyh vazhlyvi dokazy. dyvno chomu dosi ne zrobyly cioho. Zmina kursu?
          chy ruka Moskvy bude stosuvatysia tilky vbystva, a zapysy ce okrema tema?
          budemo chekaty
          згорнути/розгорнути гілку відповідей
          • 2001.03.22 | Пані

            Сегодня посмотрю Лапикуру и скажу

            Я 2 дня подряд смотрела УТН-Панораму целиком. На Лапикуру сил не хватило. Попробую сегодня. Если не вернусь - считайте погибшей от тоски :):
            згорнути/розгорнути гілку відповідей
            • 2001.03.22 | Пані

              Лапикура not found (в программе был)

              Честно пыталась. Не судьба. Передачи не было вообще, хотя в программе числилась (посмотрите сами на УКРОПЕ).

              Кроме тенденциозного сюжета о митинге возле Универа (и то достаточно спокойного для данного канала) УТН-Панорама была скучна, как в докассетный период. Писанки (в прямом смысле), достижения отечественных товаропроизводителей и иностранных инвесторов, указы президента об организации летнего отдыха детей и прочая балодать.

              Единственным отличием от многолетней практики была похвала Верховной Раде, которая рабоата "плодотворно". Не клеймили вообще НИКОГО.
              згорнути/розгорнути гілку відповідей
              • 2001.03.22 | НеДохтор

                анабиоз

                1. Существует "правило Жилетта".
                В инструкции к старым бритвенным станкам Жилетт (с лезвием) было написано приблизительно так:
                "Закрутите до упора, а потом отпустите на полтора оборота. Вы получите прекрасное бритье".
                2. Запустили утку об отставке Долby.
                3. Краем уха слышал (не ручаюсь на 100%) анонс, что лапикур*а будет вести какую-то передачу о налогах.

                Все это похоже на временый анабиоз ради выживания.
        • 2001.03.22 | Free Spirit

          Re: Не совсем

          Mozhlyvo, tak vono i je. I tse bulo b nepohano. Ale tut K malo bude prosto na liudiakh balakaty. Dovedetsia schosh konkretne zrobyty. Pochaty perehovory z opozytsieiu (do rechi, zaiava Livogo tsentru dosyt rozumna), zvilnyty taky Kravchenka, mozhe Timoshenko vypustyty... Let's see what happens.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".