МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Ситуація в КПІ: більше трьох не збиратися?

03/26/2001 | Майдан-Інформ
23 березня до студентів Київського політехнічного інституту-членів Всеукраїнського громадянського комітету опору "За правду!" після роздачі ними листівок підійшли міліціонери патрульно-постової служби на чолі з людиною в цивільному, який представився оперуповноваженим. Правоохоронці безапеляційно заявили, що на території КПІ не можна займатися політичною агітацією. Цікаво те, що хлопці на момент підходу міліціонерів просто собі стояли розмовляли і нічим особливим не виділялися поміж інших студентів. Їх обшукали. Опер витягнув з однієї сумки примірник "Газети", листівку зі зверненням до студентів: "А це шо вам - не політика?" Відношення міліції до хлопців було як до "ворогів народу", будь-які посилання на конституційні права не справляли на правоохоронців жодного враження.

Далі студентам запропонували пройти до ректорату "на бесіду". З десяток представників вузівської адміністрації включно з проректорами заходилися застерігати студентів від неприродньої, на їх погляд, для молодих людей політичної діяльності. Проректор з виховної роботи В.І. Коробко застерігав студентів від прогулів.

Головним лейтмотивом "бесіди" з боку керуючого справами КПІ Гожія було те, що згідно зі статутом Національного технічного університету (КПІ) "будь-яка політична агітація на території університету заборонена". (До речі, тут ми наводимо пряму мову, а не те, як справді записано в статуті. На запитання студентів, чи можуть вони показати цю статтю, дорослі вихователі лише скрушно похитали головами, мовляв, що ж це ви за студенти такі, що навіть не читали статуту. Постає запитання, а що ж це за статут такий, що суперечить основному закону країни, Конституції?).

Студенти потім поцікавилися, що, власне, мається на увазі під поняттям "територія університету"? Виявилося, що такою є величезні простори у 160 гектарів, які включають в себе учбові корпуси, студентські гуртожитки, а також дитсадки, сквери, парк, алеї. Непогана така собі зона, вільна від законів України та прав людини, конституційний офшор!

Висновки напрошуються самі. В умовах режимної установи, в які перетворилися за останні роки наші вузи, по відношенню до "неблагонадійних" адміністраціям дуже легко маніпулювати навіть чисто академічними важелями.

Головне придумати драконівські правила, яких в реальному житті ніхто не дотримується, бо це просто неможливо. І автори цих правил це добре розуміють. Потім же, у час "Х" правила вибірково застосовують. Пропустив лекцію, бо був на пиві, - заплющимо очі. Як же, розуміємо - самі були молодими. Засвітився на пікеті, роздавав листівки - застосуємо проти тебе статут вузу. Знайдемо за що, у нас ще й не те передбачено!

Одним словом, щоби зайвий раз не наражатися на неприємності, мабуть краще взагалі подбати, щоб на "території КПІ" більше трьох не збиратися. Ще пришіють політику.

Найприкрішим є те, що такі речі відбуваються у вузі, відомому в минулому своїм демократизмом і волелюбним студентським духом.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".