МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

НОВИНИ З ЖИТОМИРА

04/04/2001 | Майдан-Інформ
У ніч із суботи на неділю в Житомирі було ограбовано редакцію єдиної опозиційної обласної газети "Зірка надії". Редакція цього видання залишилася без будь якої техніки та документів. Засновники газети переконані, що за пограбуванням криються політичні мотиви. Газета "Зірка надії" є органом Житомирського обласного комітету Соціалістичної партії України. ЇЇ наклад 25 тисяч примірників. Після того, як минулого літа під тиском судових позовів припинила виходити рухівська газета "Віче", "Зірка надії" залишилася єдиним місцевим виданням, яке дозволяє собі критикувати обласне та міське керівництво.

Злочинці винесли з редакції всю оргтехніку, базу даних та документи. Перший секретар Житомирського обкому Соцпартії та редактор газети "Зірка надії" Олександр Баранівський переконаний, що звичайні злодії документи не взяли б. Тому цей злочин він розцінює як одну зі спроб політичного тиску на опозицію.

Як приклади тиску на незалежну пресу, Олександр Баранівський також наводить факт безпідставного виключення цього опозиційного видання зі списку газет, що користуються пільговими тарифами пошти на доставку та випадки знеструмлення обласної друкарні під час друку газети.

До речі, днем раніше до пограбування „Зірки надії" було скоєно напад на групу членів партії „Собор", яка проводила в центрі міста збір підписів на підтримку уряду Віктора Ющенка. Серед білого дня двоє невідомих чоловіків поламали переносний стенд соборівців та спробували зчинити бійку. Нападників підтримала група істеричних пенсіонерів, які останнім часом не відходять від приміщення міськвиконкому. Згодом втрутилася міліція. Все обійшлося подряпинами, стусанами та розірваним одягом.

Члени партії „Собор" цей випадок вважають чистою провокацією. Цікаво, що перед тим Житомир відвідала прогресивна соціалістка Наталля Вітренко, яка свій виступ перед житомирянами побудувала переважно на критиці уряду Віктора Ющенка.

Повертаючись до факту пограбування редакції опозиційного житомирського видання „Зірка надії", варто зазначити, що колектив планує все ж таки випустити чергове число газети. Щоб зробити це, газетярі звернулися за технічною допомогою до приватних фірм та осіб. „Людям необхідно доносити правду", - сказав редактор газети Олександр Баранівський.

Сергій Шевчук


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".