МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Політична цензура в журналі "ПіК"

04/05/2001 | Олесь Доній
Змушений відзначити наявність політичної цензури в журналі "Пік". Ніхто не заперечує право літературних редакторів вносити стилістичні правки до авторських текстів. Але "ПіК", не узгождуючи з авторами, вилучає з текстів речення і цілі абзаци, які, мабуть, ідуть в розріз з політичною лінією журналу, тим самим повністю спотворюючи загальний зміст статті. Нижче наводяться цитати з оригінального тексту та кастровані "ПіК"ом варіанти. Великими літерами подаються купюри, отже кожен зможе побачити, як політична цензура "випадковим чином" вилучає місця невигідні для ПРП, Пинзеника, Кучми , Медведчука, Марчука...
В оригіналі -
"До політопозиції так і не пристали "історичні" нацдемівські структури—НРУ, УНР, ПРП. Їхні лідери, Костенко, ПИНЗЕНИК, Удовенко, не наважившись без ухилясів заявити про свою опозиційність владі (і президентові, зокрема), поступово стають неадекватними реальній політичній ситуації."
В "ПіК"у--
"До політопозиції так і не пристали "історичні" нацдемівські структури--НРУ та УНР. Їхні лідери, --Удовенко і Костенко, не наважившись без ухилясів заявити про свою опозиційність вліді (і президентові, зокрема), поступово стають неадекватними реальній політичній ситуації."
В оригіналі--
"Чим же тоді з моральної точки зору Ющенко краще за Медведчука? МЕДВЕДЧУК У РОКИ ЗАСТОЮ З КАР"ЄРНИХ МІРКУВАНЬ ЗАМІСТЬ ТОГО, ЩОБ ЯК АДВОКАТ ЗАХИЩАТИ ОПОЗИЦІОНЕРА СТУСА, ФАКТИЧНО СПРИЯВ ЙОГО ПОКАРАННЮ. ЮЩЕНКО ВЖЕ В НАШ ЧАС З ТАКИХ ЖЕ ДАЛЕКООСЯЖНИХ ПЛАНІВ ОТОТОЖНЮЄ ОПОЗИЦІЮ З ФАШИЗМОМ І КРІЗЬ ПАЛЬЦІ ДИВИТЬСЯ НА ПОЛІТИЧНІ РЕПРЕСІЇ ІСНУЮЧОГО РЕЖИМУ."
В "ПіК"у--
"Чим же тоді з моральної точки зору Ющенко краще за Медведчука?"
В оригіналі--
"Безперечно, що Ющенко не гірше за Кучму. ГІРШЕ ЗА КУЧМУ ОЧЕВИДНО ПРОСТО ФІЗИЧНО БУТИ ВАЖКО."
В "ПіК"у--
"Безперечно, що Ющенко не гірше за Кучму."
В оригіналі--
"Можна писати найправильніші речі, але вони будуть дискредитовані, якщо до їхнього виконання візьмуться люди з викривленою мораллю. Я НЕ ПАМ"ЯТАЮ АНІ КУЧМИ, АНІ КРАВЧЕНКА, АНІ ПОТЕБЕНЬКА, АНІ МЕДВЕДЧУКА, АНІ ЮЩЕНКО, АНІ МАСОЛА, АНІ МАРЧУКА, АНІ ПЛЮЩА СЕРЕД ЛЮДЕЙ, ЯКІ В 1990 РОЦІ ВИБОРЮВАЛИ НЕЗАЛЕЖНІСТЬ ДЛЯ УКРАЇНИ. ВОНИ ТОДІ БУЛИ АБО ПО ІНШІЙ БІК БАРИКАД, АБО ЗАЙМАЛИ ВИЧІКУВАЛЬНУ ПОЗИЦІЮ. АЛЕ САМЕ ЦІ ЛЮДИ СТАЛИ ОФІЦІЙНИМ ОБЛИЧЧЯМ НАШОЇ ДЕРЖАВИ. ТАКА В НАС СТАЛА І ДЕРЖАВА."
В "ПіК"у--
" Можна писати найправильніші речі, але вони будуть дискредитовані. якщо до їхнього виконання візьмуться люди з викривленою мораллю".

Цей прикрий випадок лише засвідчує, наскільки серйозно вкорінилися атавізми тоталітарного мислення навіть в середовищі, яке ми за звичкою називаємо демократичним, чи то опозиційним.

Відповіді

  • 2001.04.05 | Andriyko

    Re: Політична цензура в журналі "ПіК"

    На жаль, чогось у цьому роді і слід було очікувати від пана Кулика з відходом Кривенка, хоча, мушу визнати, серед інших "умовно незалежних" часописів ПіК читати найцікавіше. Таких фельєтонів мало хто собі дозволяє друкувати (якщо не брати до уваги опозиційну пресу).
  • 2001.04.05 | сергій

    Ганьба.

    Ну і шо, ну критикує людина Ющенка в журналі, який читають одні інтелектуали, ну може
    3 тисячі а може й меньше осіб.
    І від цього опозиція тіко б виграла і лідери
    порозумілися.
    Я підтримую ідею прискорення і сприяння
    тому щоб Юженко брав кермо, але
    від цього він не стає безгрішним янголом.
  • 2001.04.05 | Михайло Свистович

    Re: Політична цензура в журналі "ПіК"

    Хитрозроблені вони там в ПІКу. Чеснішим було б просто не друкувати статтю, яка тобі чимось не подобається, можна було б щось скоротити під виглядом того, що вона велика, але втручатися в авторський текст... Перепрошую.

    Противно. А ще намагаються здаватися респектабельними.

    Пишіть всі до нас на Майдан. В нас купюр та виправлень немає, навіть якщо нам щось не подобається.
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.04.06 | Чучхе

      риторичне питання: а ще залишились оригінали, які читають "ПіК"? (-)

      ?????????????????????????
  • 2001.04.05 | Лис Фарбований

    Політична цензура в журналі "ПіК", Геть Ющенка, кар*єрного міркувальника!!!

    Погане те, що ПІК не попередив про намагання змінити текст і не спитав згоди у автора. Але ще не вечір, в наступному номері молже вибачитись і надрукувати всю цю ахінею про поганого Ющенка, Медведчука, що не відрізняється від Ющенка, та про порівняння Ющенка і Кучми на користь Ющенка.
    ПіК зможе добавити сил Медведчуку напередодні повалення Ющенка, чого так домагається пан Доній.
    Адже все логічно. Спочатв=ку варто переконатися, що Ющенко не ліпший від Медведчука, а потім замінити Ющенка на Медведчука (Тагипка, та хоч і Волкова). Адже по логіці не ліпший означає, що такий самий, а може і кращий.
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.04.05 | Shooter

      Шкода, що міль...

      ...Донієвого історично-завеликого піджака, в якому він хизувався-солов'єм заливався на трибуні ВР 1990 р, не з'їла. Або що хлопчина не подався в Карпенка-Карого - і талант би не пропав, і публіка би була.

      А то їй-богу, навчився будувати правильні речення і тюкати в клавіатуру - і все, трибун, вождь нації. Всі дурні, сліпі, а він один, жертвуючи своїм знаменитом піджаком, правду-матку рече. :gun:

      Ну і для орнаменту цитата одного москалика про Ющенка.

      "Да, а наш премьер душечка. Когда он на Говерлу восходит, кортежи и экскорты отдыхают и мигалки выключены. Наверное, имеются определенные сложности их на рюкзак намонтировать... "

      Як культурно залупив...А ненависть з усіх щілин під тиском у 20 атмосфер пре.

      На чию сопілку свистите, пане Доній?
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.04.06 | Proof

        За Україну без Донія

        Пропоную всіх провокаторів, розумників, і нероб, найнятих Медведчуком (на думку деяких дописувачів) - які"ллють грязь" на непорочного світоча української нації В.А.Ющенка привселюдно зганьбити, затаврувати і дать буків. А то морочать голову отарі (перепрошую електорату), пропонують якесь колективне лідерство, зміну системи, контр-еліту створюють. Ганьба! Народу думати і аналізувати більше ніж один варіант шкідливо, бо це може ввійти у звичку. Тоді, чого доброго, люд зрозуміє, що і позиція і опозиція - "голі королі"...
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.04.06 | Лис Фарбований

          Енергію Донія для мирних цілей!!!!!!

          А ви не перекручуйте.
          Погодьтесь, що зараз є протистояння по лінії абсолютно злочинна влада проти тих, хто не хоче мати таку владу.
          І опозиція потрошки підточує стовби злочинного олігархічного авторитаризму Кучми та його прибічників узурпаторів влади.
          Тут появляється Доній і спекулюючи на своїй попередній ролі в акціях протесту починає все валити на Ющенка, який не є відвертою опозицією, али є кісткою в горлі влади.
          Таке враження, що Доній в штани напісяв сказати щось реальне проти режисера референдуму Волкова чи приватизатора обленерго Суркіса.
          А тому, що ці бариги покажуть йому козу і пригрозять "урою", а Ющенко піде ліпити свого равлика.
          А, взагалі то, пан Мартинюк з цього приводу сказав так, що і добавити немає чого.
          згорнути/розгорнути гілку відповідей
          • 2001.04.06 | Гура

            Re: Енергію Донія для мирних цілей!!!!!!

            Совершенно верно, сейчас НЕ ВРЕМЯ критиковать того, кто может заменить откровенное зло, только на том основании, что он не идеален. Всем не угодишь! И потом - на олимпе власти свои правила игры (были до настоящего момента, по крайней мере). Такая критика - глупость, а если она продолжается, то это уже "нож в спину перестройки (революции)", как шутили при Горбачеве.
          • 2001.04.09 | Ростислав

            Про сміливість анонімів :-)

            Лис Фарбований писав(ла):
            [..]
            > Таке враження, що Доній в штани напісяв сказати щось реальне проти режисера референдуму Волкова чи приватизатора обленерго Суркіса.

            Якщо Ви не уважно читали, то Доній писав про кандидатів в Президенти. І про одного з них, а саме про пана Медведчука, він написав те, про що бояться писати ВСІ - від Поступу до ПіКу, які зі статті викинули все, що стосується Медведчука, а саме: "Чим же тоді з моральної точки зору Ющенко краще за Медведчука? Медведчук у роки застою з кар'єрних міркувань замість того, щоб як адвокат захищати опозиціонера Стуса, фактично сприяв його покаранню. "
            Сміливому ж аноніму радив би бути трохи скромнішим в своєму менторському запалі :-)
        • 2001.04.07 | СГ

          Ви ж того!

          Бачите що Пруф надіслав провокаційне повідомлення! Який стиль!

          Хто такий Пруф? Його раніше не було на форумі, а бридкість сказати з"явився.

          Я не спеціаліст по Донію, але мені це не подобається.
  • 2001.04.09 | Толік

    Re: Політична цензура в журналі "ПіК"

    ПІК - це звичайно є умовна (дозволена) опозиція, і якщо Доній цього не бачить, я хоче вдавати з себе святішого за папу римського, або знову заробити собі дивідентів на загальній справі. Фактично стаття в собі не несе в собі нічого ні нового, ні гострого навіть для ПІКу. А така річ, як "дозволена опозиція" корисна не тільки для влади, але і для їх опонентів.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".