МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

НЕ ВСІ МИТЦІ ПРОДАЖНІ

04/05/2001 | Майдан-Інформ
ЛИСТ - ЗВЕРНЕННЯ ДО ІНТЕЛІГЕНЦІЇ, ВІД ІМЕНІ ЯКОЇ ЩЕ НЕ ВСТИГ ВИСТУПИТИ ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ

7 березня було оприлюднене звернення лауреатів Національної премії України імені Тараса Шевченка, в якому митці закликають український народ тотально ігнорувати безглузді ідеї тих, кому набридло жити під керівництвом нинішнього Президента і не йти на повідку в іноземців.

Його підписали заслужені та шановані люди, чий внесок у розвиток національної культури не підлягає сумнівам. Я переконаний, що всі, хто був відзначений однією з найвищих державних нагород, заслуговують на неї.

За однією лише поправкою: я давно не ототожнюю державу Україна з особою Президента Леоніда Кучми.

Тим більше, коли йдеться про стан сучасної української культури. Коли національне книговидавництво обкладене податками і виживає лише за допомогою тих, хто не волає "пробі" з трибун і не шукає ворога за межами держави, а всіма силами популяризує мізерні книжкові тиражі та пропагує надбання сучасних письменників. Коли кінематограф гине, а ті фільми, що знімаються, скомпрометовані патетичними і малохудожніми державними замовленнями.

Коли актори та музиканти отримують символічну платню і змушені розтринькувати себе на різні дрібниці у спробі пережити кризовий період. І в тому, що наш народ багатий на таланти, жодної заслуги нинішнього Президента, не дивлячись на його активний "патронат" багатьох мистецьких проектів, я не бачу.

Державна премія відверто провокує митця. З одного боку, він її чесно заслужив. З іншого - отримує відвертий хабар від нинішньої влади. Тому, як людина порядна, не може кусати руку, яка годує. У такий спосіб існуюча влада оточує себе авторитетними діячами культури та мистецтва, які змушені виступати з подібними заявами на її боці. Відмовитися від високої нагороди сьогодні більш чесно, але де ж справедливість, коли митець змушений відмовлятися від заслуженої нагороди?

Події, свідками яких Україна та світ були вже через два дні після згаданої заяви, підтвердили: існуюча влада компрометує та зводить нанівець первісне значення будь - яких державних нагород. Більше того: остаточно принижує людину, ім.`я якої носить головна державна премія. Влада прикривається не лише міліцейськими щитами, а й доброю репутацією митців. А це - єдине, що в них сьогодні залишилося.

Я не маю права радити комусь відмовлятися від будь-якої державної відзнаки. Я можу лише попередити: в ситуації, що склалася, заслужена тяжкою працею премія виглядає подачкою та провокацією. Я не потребую персональних ушанувань від влади та Президента. Я хочу зберегти власне добре ім`я і закликаю небайдужих митців робити так само.

Андрій Кокотюха

Журналіст, літератор, вшанований за свої журналістські та письменницькі доробки численними недержавними відзнаками


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".