МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

СТУДЕНТИ ПОЧИНАЮТЬ ПОХІД ЗА ПРАВДУ

04/06/2001 | Майдан-Інформ
ЦІЄЇ СЕРЕДИ ФМ-СТАНЦІЯ "КОНТИНЕНТ" ОГОЛИСИЛА РЕЗУЛЬТАТИ ЦІКАВОГО СОЦІАЛЬНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ, ЗА ЯКИМ БІЛЬШЕ 50 % ВІДСОТКІВ УКРАЇНСЬКОГО НАСЕЛЕННЯ ПОВНІСТЮ ПІДТРИМУЮТЬ ДІЇ ОПОЗИЦІЇ. НЕ ВІРИТИ ЧЬОМУ НЕ МОЖНА. ПЛЮГАВИЙ КУЧМОЗАВР ДІСТАВ МАЙЖЕ ВСІХ, АЛЕ ЩЕ НЕ ВСІ СМІЛИВО, В ГОЛОС МОЖУТЬ ПРО ЦЕ СКАЗАТИ.

А ось ще одна статистика. Активісти Всеукраїнського комітету опору "За правду" впевнені, що до акцій опозиційного комітету вже сьогодні в стані приєднатися приблизно 55 - 57 % студентів державних київських ВУЗів. До речі, в столичних ВУЗах навчається близько 100 тисяч юнаків та дівчат.

В п'яти найбільших ВУЗах Києва - КПІ, Університеті Шевченка, педінституті ім Драгоманова, харчовому університеті та, звичайно, в Києво-могилянській академії - вже працюють осередки комітету "За правду!". Чимало активістів комітету "піднімають цілину" в лінгвістичному університеті, інституті культури "ім.Поплавського" та в деяких інших ВУЗах.

Як підняти "народ" в часи тотального залякування, комітет опору "За правду!" знає. Використовуються всі перевірені "революцією" засоби: листівки, політичні граффіті, мітинги- страйки. З останніх, правда, було проведено тільки один - в НАУКМа.

Свій коментар кореспонденту "Газети" дав один з активістів київського комітету "За правду!" Євген Гудзь:

- Студентський рух "проти Кучми" розпочався з грудневих наметів на Майдані. Тоді нас всього було кілька чоловік. Потім була акція з наметами в парку Шевченка. Коли протистояння з владою ввійшло в нову фазу, ми вирішили надати студентському руху масового вигляду. На зразок легендарного руху 90 року.

Відразу почалися проблеми. Відокремлю дві найпоширені. По-перше, це байдужість чималого кола сучасного студентства. І байдужість цю можна розділити на суспільну байдужість та на байдужість, що пов'язана з низьким рівнем політичної культури. По-друге, це страх, який у студентів викликає тиск з боку амдіністрацій ВУЗів. Студентів лякають відрахуванням, виселенням з гуртожитків та, в решті решт, "тюрьмою". Взагалі, вузівські адміністрації намагаються "вичистити власні території" від загрози масової студентської участі в руху опору "За правду!". Це явно вказівки "зверху". Аргументація заборони осередків "За правду!" не витримує критики: студенти не мають займатися політикою, а мають вчитися! Між тим, вузівським осередкам, наприклад, СДПУ(о), НДП чи "зелених" ніхто політичною діяльністю на територіях ВУЗів займатися не заважає. А якщо ми нагадаємо нашим адміністраціям "підготовку" до Референдуму, коли нас зганяли, мов отари, до актових залів та довго розповідали про необхідну участь в голосуванні? Це що не було політичною агітацією?

Але, окрім розповсюдження листівок та роз'яснювальною роботи серед студентства , ми також проводимо бесіди з ректорами та деканами, під час яких намагаємось їх прихилити до компромису. Наголошу, після відомої історії з рівненськими студентами ще жодного випадку виключення студенту з ВУЗу не було.

4-го квітня ми під егідою Української динамічної культури провели концерт-акцію "Рок - за Правду!" у Києві. Розігріли народ, щоб люди зрозуміли - "Мертвий півень", "Мандри", "Крихітка Цахес", Віктор Морозов, "Щастя", "Мотор'ролла", "Калєкція", "Чорний вересень" теж "За правду!". Маю велику надію: до нашою акції 9-10 квітня приєднаються навіть ті, хто ще тиждень чи два тому навіть не підозрював про існування комітету опору "За правду!". Студентський рух починає набирати такої масовості, якої через місяць-другий, гадаю, вистачить на більш серйозний опір Кучмі та його посіпакам.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".