МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

ВУЛИЦЯ БАНКОВА СЬОГОДНІ ПРИВІТАЛА ОПОЗИЦІЮ

04/07/2001 | Майдан-Інформ
Ніхто не перегороджував вулицю Банкову ні турнікетами, ні живими міліцейськими кордонами. І хоча влада заздалегідь знала, що опозиція запланувала провести свої збори за 50 метрів від місця уособлення зла, Адміністрації Президента, охорона Верховної Ради безперешкодно допукала всередину всіх, на кого вчора були замовлені перепустки.

Організацію вирішили назвати Громадське об"єднання "Громадська ініціатива Форум національного порятунку (демократична опозиція)".

Виступи делегатів яскраво засвідчили, що їх об"єднує лише одна ідея - повалення режиму Кучми, але всі по-різному бачать способи досягнення цього. Збори показали, що монолітної єдності в опозиції немає, єдиної програми дій не існує, і на цьому шляху опозиції ще потрібно багато в чому домовлятись між собою, узгоджувати дії та позиції, оскільки сьогодні від імені начебто єдиної організації часто проголошувались протилежні речі. І, на жаль, це все відбувалося у присутності багатьох засобів масової інформації.

Однак, ці проблеми, звичайно, не є невирішувані, бо щодо мети опозиціонери залишаються єдиними, а узгодження дій та позицій - це справа часу. Головне, що люди прагнуть єдності, а це означає, що її можна досягти.

Відкрив збори член Ради Форуму, академік Національної Академії Наук України, директор інституту біохімії НАНУ Сергій Комісаренко доповіддю "Про соціально-політичну ситуацію в Україні і діяльність Форуму національного порятунку (демократична опозиція).

Він говорив відомі всім речі про злочинність режиму, про успіхи та помилки опозиції, визнав, що 9 березня мала місце неузгодженість дій.

Сергій Комісаренко виступив за створення депутатської групи Форуму у Верховній Раді, яка могла б нараховувати вже сьогодні близько 100 чоловік. Також він поремствував на позицію обох Рухів та партії "Реформи і порядок", лідери яких не беруть участі у Форумі чи інших опозиційних структурах, але ці організації представлені іншими поважними особами-членами керівних органів цих партій, тому позиція самих партій залишається невизначеною, і ми не знаємо, з ким вони: з нами чи з президентом.

Референдум про недовіру Кучмі пан Комісаренко назвав крайнім засобом, якщо Кучма не погодиться на переговори з опозицією. Також як варіант він розглянув імпічмент та продовження вуличних акцій протесту. При цьому доповідач висловився проти гарантій недоторканості президенту, хоча до цього багато хто з лідерів опозиції був готовий (і зараз не відмовляється від своїх слів) надати Кучмі такі гарантії в разі його добровільної відставки.

Загалом доповідь тривала значно більше 20 відведених на неї хвилин.

P.S. Нагадуємо, що через велику кількість матеріалів зі зборів Форуму національного порятунку, Майдан-Інформ вирішив розміщувати їх окремими блоками, щоб наші читачі мали змогу якомога швидше ознайомитися з інформацією. Нам явно не вистачить однієї сторінки, тому тим, хто бажає прочитати всі матеріали, потрібно буде відкрити повну стрічку новин (кнопка внизу сторінки). Це повідомлення ми будемо ставити в кінці кожної новини.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".