МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

ПОВЕРНЕМОСЬ НА ДЕНЬ НАЗАД

04/08/2001 | Майдан-Інформ
Анатолій Сергійович зазначив, що Рада Форуму узгодила передумови переговорів із президентом.
Серед таких - звільнення всіх політичних в'язнів та припинення всіх політичних репресій, відставка скомпроментованих генерального прокурора Потебенька, голови ДПА Азарова, секретаря РНБО Марчука, президента НТКУ Долганова, голови АПУ Литвина. Влада повинна визнати, що ФНП є демократичною опозицією, і повинна бути другою стороною переговорів. ФНП визнає стороною переговорів лише президента України (переговори мають бути прямими) і заявляє, що переговори не потребують жодних українських посередників. Єдиний допустимий варіант - президент Польщі Квасневський та уповноважені ним особи. Представникам опозиції повинен регулярно надаватися прямий ефір в прайм-таймі для оприлюднення своїх основних програмових засад, а також для діалогу з представниками влади, щоб люди знали, в чому полягає позиція влади і в чому полягає точка зору опозиції.

Рада затвердила програму дій, у якій зазначено, що найближчими цілями Форуму є: відставка нинішнього президента як особи, що несе персональну відповідальність за створення й зміцнення такої системи влади; ліквідація політичної влади кланово-олігархічних угруповань; відставка й покарання тих, хто безпосередньо винен у здійсненні злочинів; внесення змін до Конституції, які перерозподіляють владні повноваження в трикутнику Президент - Парламент - Уряд; посилення ролі й взаємної відповідальності парламенту й Уряду; створення Уряду народної довіри, затвердження його програми парламентом; перетворення України в державу, яка б захищала життя, майно й гідність її громадян.

Форум національного порятунку звернувся до президента України та Верховного Суду з вимогою негайно звільнити політв'язня Леоніда Ковальчука, який 29 березня у слідчому ізоляторі міста Василькова оголосив сухе голодування. Також Форум просить Леоніда Ковальчука зупинити сухе голодування. Я як голова тимчасової депутатської комісії по Василькову направив звернення до Мін'юсту, Генпрокуратури, до Вищої Ради юстиції і до Верховного Суду з проханням зупинити цю вакханалію і знущання над людиною. Усі вони дали мені офіційні відписки. Мовляв, оскільки йде процедура розгляду справи в суді, то наші звернення є незаконним втручанням у цю процедуру. Уже відбулося 49 засідань, чергове слухання відбудеться через три тижні. Це говорить не про що інше, як про виконання політичного замовлення на знищення людини, залякування всіх, хто хотів би встати за Правду і Свободу. Я буду звертатися в черговий раз до Верховного суду і Вищої ради юстиції, аби вони все-таки вплинули на ті безчинства, які чиняться на Київщині за вказівкою глави облдержадміністрації Анатолія Засухи.

Щодо запрошення Тигипком та Пустовойтенком закордонних приватних детективів для розслідування справи Гонгадзе теж прийнято заяву, у якій зазначається, що це прояв абсолютного нігілізму. У нас розслідуванням не займаються структури, які це зобов'язані робити згідно з Конституцією. Влада не виконує свої функції, а її представники - законодавець Тигипко та радник президента Пустовойтенко - займаються приватною криміналістикою.
Рада схвалила проект статуту, який буде винесено на розгляд та затвердження зборами засновників 7 квітня.

Форум національного порятунку підтримує акції громадського комітету "За правду!", зокрема, їхній "Похід за правду!" 9 квітня до адміністрації президента, аби нагадати, що президент клявся на Конституції та Біблії, а під час правління допускав обман. 10 квітня студенти пройдуть проспектом Перемоги до Київського національного університету, потім Бульваром Шевченка - до Верховної Ради на 11 годину. Паралельно з 10 години формуються колони партій та громадських організацій, які підтримують Форум національного порятунку, акцію "Україна без Кучми" та "За правду". Після 11 години колони рухаються на Софійський майдан, де о 12 годині відбудеться Мітинг під гаслами: "Геть Кучму і злочинних олігархів!", "Геть руки від прем'єра Ющенка!".

P.S. Нагадуємо, що через велику кількість матеріалів зі зборів Форуму національного порятунку, Майдан-Інформ вирішив розміщувати їх окремими блоками, щоб наші читачі мали змогу якомога швидше ознайомитися з інформацією. Нам явно не вистачить однієї сторінки, тому тим, хто бажає прочитати всі матеріали, потрібно буде відкрити повну стрічку новин (кнопка внизу сторінки). Це повідомлення ми будемо ставити в кінці кожної новини.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".