МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

ТАРАС СТЕЦЬКІВ: "Дії міліції 9 березня і 9 квітня - це дві великих різниці"

04/18/2001 | Майдан-Інформ
Тому наступним виступаючим був член Ради Форуму національного порятунку і Президії Всеукраїнського громадського комітету "За Правду!" народний депутат Тарас Стецьків.

На думку депутата 9 квітня міліція охороняла порядок, а 9 березня виконувала політичне замовлення. Пан Стецьків зазначив, що саме дії правоохоронних органів, які вперше в історії незалежної України не пускали людей до пам"ятника Шевченку, відмовилися пропускати навіть деяких народних депутатів, побивши одного з них (Валентину Семенюк), тоді як іншим депутатам не чинили перешкод, почали арешти учасників сутичок біля парку Шевченка, спровокували події на Банковій.

А після цих подій беззаконня досягло апогею. 110 затриманих студентів, які під час подій на Банковій перебували на установчій конференції Комітету "За Правду!" в Будинку вчителя, провели за гратами від 1 до 5 діб.

І досі невідомо, хто віддав наказ про затримання. З новим міністром Смірновим зустрітися не вдається, на депутатські запити не відповідають.

Міліцією були порушені Конституція та Кодекс про Адміністративні правопорушення, ніхто і не подумав проінформувати родичів затриманих, лише на третю добу пан Смірнов передав списки затриманих тощо.

Більшість протоколів були складені російською мовою, яку деякі молоді люди з Галичини в повному обсязі не розуміють. Окрім Залізничного РВВС, куди встиг прибути депутат Шишкін, всі суди відбувались без адвокатів. До того ж самі суди були закритими всупереч закону, оскільки відбувалися не в залі суду, а безпосередньо в РВВС.

Чотирьох чоловік в Залізничному РВВС жорстоко побили, депутатам брехали, що студенти не бажають зустрічатися з ними.

Т. Стецьків повідомив, що на нараді в Київського міського голови начальник Старокиївського РВВС пан Савченко в усній формі визнав, що підставою для затримання були хустинки та наліпки з надписом "Правди!". Депутат зажадав письмового визнання цього факту і покарання винних у затриманні "за правду".


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".