МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Українці Чехії провели у неділю маніфестацію в центрі Праги.

04/24/2001 | Майдан-Інформ
Форум Українців Чеської Республіки продовжує акції підтримки об'єднаної демократичної опозиції України.

Відбулася маніфестація на Вацлавській площі у Празі.

Маніфестація під гаслом „Я за європейську Україну" мала місце у неділю, 22 квітня 2001 року з 12:00 до 14:00 біля пам'ятника Святому Вацлаву на Вацлавській площі.

Окрім демонстрантів у заході прийняли участь також багато зацікавлених глядачів-туристів, спостерігачів.

Широко були присутні ЗМІ Чехії, України, Росії та інших країн.


Нище наводимо текст виступу Калини Процик, активістки і одної з організаторів Форуму Українців Чеської Республіки, :


Я щиро вітаю всіх вас, що нині прийщли на цю маніфестацію організовану Форумом Українців Чеської Республіки (ФУЧР). Маю надію, що нині кожен з вас буде більш проінформованим про сучасні події на Україні і навколо неї.

Я не народилася на Україні, я народилася в Америці і там виростала, але мої батьки мене виховували шанувати і любити Україну і українців. Я прожила молоді літа в українській діаспорній громаді. Я, як і інші члени української діаспори у світі, маю родину і близьких друзів на Україні і не є байдужа до сучасної боротьби українців за справедливий і не корумпований лад. Я говорю не тільки за себе, але за всіх діаспорних українців, коли кажу, що глибоко дбаю про політичну ситуацію на Україні, хочу, щоб українці мали можливість знайти нормальні праці за нормальну зарплатню, хочу, щоб українці мали відповідний рівень життя і Президента, котрий не є домінований мафіями, олігархами і комуністами. Я є певна, що ви поділяєте мої почуття.

Є можливо, що ви не знаєте повну вагу критичної ситуації на Україні. Україну недавно тому названо як другу найбільш скорумповану державу в світі. Цей факт впливає на кожну частину політичного і буденного життя на Україні. Нечесний режим, котрий очолює Президент Леонід Кучма програматично збирає публічні фонди і їх нелегально ставить у приватні кишені, коли пенсії і зарплати не були плачені і міжнародні інвестиції зменшилися олігархічно-комуністична еліта пов'язана з Кучмою багатіла і далі багатіє. Режим Кучми не дозволяє діяти нормальним програмам спрямованих на покращення добробуту українського народу. Навпаки, діє чітко налагоджена система розпродажу національного багатства на користь скорумпованих структур наближених до Президента.

Коли це безстиддя намагаються викрити, починаються акції проти цих людей автоматично і часом брутально. Один із найважливіших прикладів цього є вбивство Георгія Гонгадзе. Впродовж розслідування цієї ситуації є ясно, що режим Кучми не має на думці підтримувати навіть зовнішній вигляд справедливості. Люди, котрі є звинувачені у скоєнні найтяжчих злочинів очолюють ці розслідування. Демонстрантів нелегально затримують, студенти є брутально биті за участь у демонстраціях, журналістів переслідують і обтяжують, реєстрацію опозиційних мас-медія забирають під різними приводами.

Як можна довіряти Президентові, котрий постійно робить злочинні дії і навмисно і безоглядно бреше своїм співгромадянам. Кучма і скорумповані олігархічно-комуністичні структури сподіваються, що люди України залишуться пасивними і апатичними впродовж цих злочинних дій. То є ваша моральна відповідальність задля ваших родин показати їм, що це не є відповідний спосіб вести політику.

Якраз тепер існує на Україні сильний опозиційний Рух, котрий організує акції проти Кучми. Одна їх ініціатива включає публічні демонстрації, аби зібрати суспільну підтримку для цього руху. Друга ініціатива - організація референдуму, аби Кучма пішов у відставку.

Тут у Чеській Республіці, ФУЧР, підтримує ці ініціативи і планує продовжувати акції через демонстрації. Коли буде затверджено проведення референдуму, ФУЧР бере на себе контролювати його хід тут у Чехії і збирати підписи від тих 300 тисяч українців, котрі живуть на території цієї країни. Якщо станеться, що кучмівский режим використає силові методи - у Празі буде проголошене безстрокове голодування.


Але ФУЧР не тільки організовує акції на підтримку опозиції, ми маємо також інші плани:

Перше - Форум має ліцезію на видання україномовної газети Український Огляд, котрий буде інформувати про події на Україні. В теперішньому часі ця газета у вигляді інформаційної листівки видається безкоштовно і роздається у грекокатолицьких і православних церквах у неділю.

Планується організація концертів українських зірок під кличем "Українці - ОБ'ЄДНУЙТЕСЬ", аби об'єднати і освідомити українців у ЧР.

Далі - наша міжнарода неприбуткова організація незабаром буде мати правовий статус у ЧР. Ця організація має на меті підтримати культурне становище, новини, тв, радіо, пресу і інтернет. Підтримати і створити вищі навчальні заклади, школи, садки, виставки і концерти. Створити двосторонні структури для популізування економічних, торгівельних зв'язків Україна-Чехія. Створити благодійний фонд для української меншості у Чехії, котрий-би підтримав українців не тільки морально, але й юридично і фінансово.

Конкретно це означає, що спрямування наших дій забезпечить нормальну працю за нормальну зарплатню, облегшить візовий режим і можливість подорожей без складних і неприємних обставин.


Ми до вас звертаємося і просимо вас зрозуміти важливість подій останніх місяців на Україні. Мушу підкреслити, як важливо то є, аби українці у цю хвилину стали разом. Разом ми маємо силу змінити курс злочинного і непідконтрольованого жодним законам режиму Кучми. Разом ми маємо силу зупинити переслідування журналістів, котрі нам приносять правду. Разом ми маємо силу підтримати уряд, котрий принесе краще життя нам і нашим родинам.

Підтримайте уряд Ющенка, чиї реформи принесли Україні економічні зростання, суспільну реформу і стабільність. Підтримайте ФУЧР.

Найважливіше, пам'ятайте, що ви не є апатична мертва маса, не пасивна меншина у тій країні, але явище. Ви маєте історичну можливість вплинути на існування України. Не ховайтеся. Ідеї мають силу об'єднати людей. Підтримайте ідеї справедливості, демократії і етичного поведінки людей при владі.

Майбутнє вашої країни залежить від вас.

Також закликаємо уряди ЄС, США, Канади, аби підтримали владу Ющенка і засудили режим Кучми. Закликаємо Раду Європи, аби не голосувати за виключення України з Ради Європи. Народ не повинен бути засуджений за злочинні дії його провідників. Навпаки, Україні потрібна допомога єврокраїн у підтримці України проєвропейского спрямування і демократичного розвитку.

Якраз тепер Україні потрібна найбільша підтримка і тому ми радимо проводити більш гнучку програму від ПАРЄ.

Коли буде існувати воля народу і сильні зв'язки з Європою - тоді відчуємо позитивні результати для України і українців.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".