МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

УП: "Уряд, можливо, виживе. "

04/26/2001 | НеДохтор
На всякий випадок. Може хто не читав.
Також пам’ятаю хтось жалівся, що не може нормально добратись до УП.

http://www.pravda.com.ua/?10425-4-1

----------------
УП, 25.04.2001, 19:12, повна версія о 20:43

Зустріч голів фракцій з урядом та президентом була напруженою і емоційною. Кожен з депутатів, виходячи з адміністрації президента, по різному оцінював переговори. Зустріч тривала дві години. Першим вийшов лідер фракції "Трудова Україна" Ігор Шаров і відмовився коментувати її хід. Далі виходили Турчинов, Суслов, Медведчук, Ющенко (разом з Пинзеником, Костенком та Порошенком).

Останній – Волков, який стояв на ганку адміністрації Кучми і проводив бізнес-консультації з Абдуліним і Погорєловим. Повз кущі до "Мерседесу" непоміченим пройшов Зінченко. Єхануров вискочив розлючений і відмовився будь-що коментувати.

Жорстко і безкомпромісно на позиції відставки уряду залишились лише СДПУ(о) та "Яблуко". Інші фракції визначатимуться у четвер о 9.00, перед початком засідання Верховної Ради.

Представник президента у парламенті Роман Безсмертний сказав, що зустріч спочатку була "нетовариською і пересипаною претензіями фракцій один до одного", однак пізніше "емоційний конфлікт було згладжено". Президент виступив за необхідність збереження більшості, з чим, за словами Безсмертного, частина фракцій погодилася.

"Відбулась дуже відверта бесіда, виступили і прем'єр, і президент. Сторони зупинилися на тому, що консультації мають продовжитися, і стабільність в системі влади, а в першу чергу – збереження більшості – це основна запорука розвитку", - зазначив УП представник Кучми у Верховній Раді Роман Безсмертний. "Завтра будуть зроблені додаткові пропозиції. Можна сказати, що на зустрічі зроблено все, щоб зберегти більшість як інститут, і продовжити роботу".

Роман Безсмертний заявив, що від уряду надійшов цілий ряд нових пропозицій, з якими виступив Ющенко. За думкою Безсмертного, прем'єр готовий до пропозицій від фракцій.

"Уряд змушений буде піти на кадрові пропозиції… Очевидно, що буде взято тайм-аут, можливо навіть, до наступної сесії", - каже Безсмертний.



Компроміс від прем'єра

Ющенко, на відміну від керівників фракцій, традиційно вийшов через центральний вхід адміністрації Кучми. Збирався сідати у "Мерседес", але щиро відгукнувся на заклик журналістів підійти до камер, і розповідав – довго і плутано – про досягнуті домовленості.

"Чесно кажучи, я не знаю", - сказав Віктор Ющенко у відповідь на питання про майбутні результати голосування щодо недовіри уряду. "Що стосується поля гри уряду – це поле гри уряду, а те, що стосується питання політичного конфлікту – це не ті речі, на які здатний уряд дати адекватну відповідь, - охарактеризував ситуацію навколо уряду прем'єр, - це поняття набагато глибше чим, власне, уряд і його звіт, чи його формування".

Розмову у президента Ющенко назвав "надзвичайно корисною", але "нелегкою за тональністю і характером". "Були вислови, які стосувалися уряду, які стосувалися більшості, які стосувалися співпраці у трикутнику президент -Верховна Рада - уряд", - сказав Ющенко і додав, що кращий спосіб "вийти з цієї ситуації – це політичний діалог".

Один зі шляхів виходу з кризи був запропонований Ющенком на зустрічі: "Накласти мораторій на всі політичні акції будь-яких політичних сил, які будуть носити політичний відголосок і дестабілізувати політичну ситуацію". "Всім у політичних силах – зачохлити свою зброю і пробувати розумом через діалог досягати компромісу. Ми пропонуємо це зробити на тридцять, чи на шістдесят днів, а краще б це зробити до осені", - сказав Ющенко в інтерв'ю журналістам.

Прем'єр також згадав про формалізацію стосунків між урядом та парламентом, маючи на увазі політичну угоду, яка, за словами Ющенка, "досить високої готовності і може слугувати основою для гармонізації". "Урядова позиція може добавити того цементу зв'язуючого для більшості, щоб її утримати, як політичну цінність до кінця року", - говорить прем'єр.

З приводу кадрових змін Ющенко висловився дуже туманно. Уряд готовий "провести адаптацію підбору міністрів" з урахуванням присутності тих чи інших політичних сил у більшості. Однак, впевнений Ющенко, "мова не йде про коаліційний уряд". Журналісти одразу розтлумачили його слова, як "кадрові поступки". "Ні про які кадрові поступки не йде мова", - різко сказав прем'єр.

"Я буду працювати тільки із професійним міністром, який підпорядковуватиметься прем'єр-міністру, який буде проводити у життя програму економічних реформ. Це не поступки. Не кидайте такі слова. Ми і так маємо досить крихку рівновагу", - зазначив він.



Антиющенківці – у розсипну

"Дві фракції висловили свою позицію (СДПУ(о) і "Яблуко") про те, що вони не змінюють ту позицію у відношенні до відставки, а всі інші будуть вирішувати завтра перед засіданням", - сумно сказав журналістам Віктор Медведчук.

Тональність зустрічі перший віце-спікер охарактеризував так: "мені здається, що ми всі розішлись як друзі, але це не може впливати на політичні позиції".

Президент, за його словами, виступив за збереження стабільності. Сумним голосом Медведчук переказав слова президента про те, що "треба домовлятись, іти на уступки і знати, що головна цінність в нашій державі - це наше суспільство, наш народ і наша держава і для цього всі політичні сили повинні розуміти основну ціль і своє основне завдання".



"Сьогодні президент, з моєї точки зору, висловився на підтримку уряду", - прокоментував зустріч член фракції "Яблуко" Віктор Суслов. Однак позиція "Яблука", за словами Суслова, "не залежить від політичної кон'юнктури".

"Всі погодились з тим, що сьогодні уряд має підтримку фактично 20% парламенту. Жодний уряд у Європі за такої підтримки утриматись не може", - розповів Суслов. А у самого уряду, на його думку, ще немає "конкретних пропозицій стосовно змін та реформ пов'язаних з розширенням опори уряду у ВР", хоча прем'єр просив для підготовки таких пропозицій просив мораторій на 30 або 60 днів.



Лідер "Демократичного союзу" Олександр Волков висловився у своєму фірмовому стилі "Чим цікаво: заходиш до президента з однією думкою, а виходиш з іншою". (До цього фракція безкомпромісно виступала за відставку уряду.) "Щодо мене особисто – президент є президент, і він чітко сказав, що треба стабільність, що уряд треба підтримати. Отаке напутнє слово було. Через те, що є така думка президента, ми зустрічаємося групою завтра о 9 ранку".

Однак Волков виявився не такий однозначний. "Хотілося б, щоб цей уряд працював, але навряд чи. Вже дуже багато взяв уряд у голосуванні щодо оцінки його роботи – 290 голосів. Сьогоднішня позиція президента може вплинути на 30 голосів... Не перейматися, ми приймемо правильне рішення".

На запитання УП щодо кадрової політики Волков сказав: "Кадрові претензії вже ніхто нікому не висловлював".

Ігор Шаров, лідер "Трудової України", яка дає півсотні голосів у більшості, вискочив з будинку адміністрації аж червоний від злості. На питання журналістів він відповідати відмовився, кинувши: "Поспішаю на концерт". Наздогнавши його, вдалося дізнатися, що результат цієї зустрічі "хороший", а позиція Кучми полягає у "збереженні більшості".

- Чи ставить він на збереження Ющенка?
- Ні.
- Як голосуватиме "Трудова Україна"?
- Фракція визначиться завтра зранку.



Пропрем'єрські фракції ще зберігають надію

"Є надія, що уряд залишиться, але все буде вирішуватися за ніч", - висловив УП свою думку голова Українського народного Руху Юрій Костенко.
"Президент максимально за те, щоб зберегти стабільність, а сьогодні сам уряд є стабілізуючим фактором. Президент сказав, що все, о зараз відбувається, спрямоване на дестабілізацію ситуації в Україні. І тому будь-яке порушення цієї ситуації приведе не тільки до відставки уряду, але і до відставки Верховної Ради". Свій стан Костенко охарактеризував як "обережний оптимізм".

"Наша фракція виступила з ініціативою оголосити мораторій на будь-які політичні ініціативи і сісти за круглий стіл. Перегорнути стару сторінку. Забути. Наламано багато дров", - розповів журналістам своє бачення виходу з кризи лідер фракції "Реформи-Конгрес" Віктор Пинзеник. "Все залежить завтра від поведінки тих депутатів, які підписались під вимогою відставки. Завтрашній день може бути ключовим", - сказав Пинзеник і ще раз повторив, що "треба сідати за круглий стіл". А потім ще раз: "Треба сідати за стіл переговорів і накласти мораторій".



"Нарада бутафорська. Ніяке рішення на ній прийнято не було. Фактично президент хотів продемонструвати, що він дбає про стабілізацію в країна, але ж реального впливу на свої пропрезидентські фракції на цій нараді президент не чинив", - охарактеризував зустріч у президента лідер фракції "Батьківщина" Олександр Турчинов. За його словами, наприкінці зустрічі президент побажав всім, "щоб вони прийняли правильне рішення", що це за рішення "він коментувати не став".

"Фракції, які виступали в парламенті за відставку так само і підтвердили свою позицію... Не було спільно досягнуто жодного позитивного рішення. Тому у нас, у всякому разі у "Батьківщини", є єдиний шанс вплинути на ситуацію – забезпечити достатню кількість громадян, які хочуть підтримати уряд прямо на вулицях міста Києва", - сказав Турчинов.

Офіціоз

Дуже офіційно описує зустріч прес-секретар президента Олександр Мартиненко. "Зустріч пройшла у конструктивній атмосфері, обговорювався комплекс питань, які стосуються взаємовідносин гілок влади, і передусім, уряду і парламенту", цитує прес-секретаря Інтерфакс-Україна.

"Кучма підкреслив необхідність збереження політичної стабільності в Україні і, в тому числі, парламентської більшості, яка була створена з метою реалізації передвиборної програми президента.

У ході обміну думками керівники фракцій подякували президенту за сприяння діалогу між Верховною Радою і Кабінетом міністрів. У той же час, деякі з них піддали критиці роботу уряду, а також висловили пропозиції відносно співпраці між виконавчою і законодавчою гілками влади.

Голова Верховної Ради Іван Плющ підкреслив необхідність конструктивної щоденної роботи членів уряду з всіма фракціями більшості, закликав уряд врахувати побажання, які висловлювалися під час зустрічі".
---------

Відповіді

  • 2001.04.26 | Englishman

    I chto by eto znachilo?..

    Один зі шляхів виходу з кризи був запропонований Ющенком на зустрічі: "Накласти мораторій на всі політичні акції будь-яких політичних сил, які будуть носити політичний відголосок і дестабілізувати політичну ситуацію".
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.04.26 | НеДохтор

      Re: I chto by eto znachilo?..

      Я повиділяв слова в цитаті:

      -------------
      > Один зі шляхів виходу з кризи був запропонований Ющенком на зустрічі: "Накласти мораторій на всі політичні акції будь-яких політичних сил, які будуть носити політичний відголосок і дестабілізувати політичну ситуацію".
      ---------------

      Є риторика, і є конкретика.

      Слово, термін, визначення і т.д. "політика" останнім часом використовується в "політичних" цілях.

      Не існує чіткої межі коли "не політика" переходить у "політику".

      Маю надію, що Ющенко не проти боротьби з криміналом.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".