МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

УП: Хроніка дня (Для тих что далеко)

04/26/2001 | НеДохтор
Зараз перерва на пів години. Потім далі ...

На УП постійно оновлюється матеріал
http://www.pravda.com.ua/?10426-1-1

----------------
Спікер Іван Плющ оголосив півгодинну перерву на вимогу керівників фракцій Удовенка, Костенка і Пинзеника.

О десятій годині у Верховній Раді розпочалося сесійне засідання, на якому має бути вирішена доля уряду. Засідання веде голова Верховної Ради Іван Плющ. У залі зареєструвалися 410 депутатів.

На початку засідання Іван Плющ оголосив хвилину мовчання у пам'ять загиблих під час Чорнобильської катастрофи.

Після цього спікер оголосив розгляд питання про відповідальність уряду. У урядовій ложі присутні прем'єр-міністр Віктор Ющенка, перший віце-прем'єр Юрій Ехануров, практично весь склад Кабінету міністрів.

Трансляція пленарного засідання ведеться на площу перед будинком парламенту, де проходить мітинг, а також по Національному радіо. Парламент не підтримав ідею надати слово з трибуни Ради представнику мітингуючих під стінами Верховної Ради.

Свій виступ прем'єр-міністр почав пропозицією на 2 місяці ввести мораторій на будь-які політичні акції, що збуджують емоції у суспільстві.

У найближчі 10 днів повернутися до політичної угоди між урядом і Верховною Радою, підписання якої забезпечило б єдино можливу процедуру правил і політичних відносин в площині ВР - уряд, безумовно за участі президента.

У найближчі 2 тижні уряд пропонує створити за участю парламентської більшості могутню команди однодумців, яку можна було б запропонувати президенту для розгляду.

"Ми готові створити умови для більш активної участі більшості у ухваленні рішень і пропонуємо подати кандидатури народних депутатів від більшості, які повинні бути включені до складу колегії центральних органів влади".

А також подати пропозиції про керівників комітетів і депутатських фракцій і груп, які візьмуть участь в роботі урядових комітетах.

У Кабінеті міністрів вже зарезервоване місце для представника парламенту. Прем'єр пропонує призначити представника Кабінету міністрів у Верховній Раді з складу парламенту.

"Чекаємо, що наступний крок повинні зробити керівники депутатських фракцій і груп".

"Ми упевнені, що підписання політичної угоди і встановлення солідарної політичної відповідальності може відродити парламентську більшість, спокій в державі, впевненість людей в справедливу владу".

Уряд готовий до діалогу і компромісів, але ці компроміси не повинні компрометувати саму мету курсу реформ.

Прем'єр пропонує діяти "всіма доступними методами, які передбачає демократія, що виключає адміністративний ресурс і зовнішній тиск".

"Є святі для нас речі, які повинні підняти нас над обставинами - це Україна і її майбутнє, майбутнє кожної української сім'ї і її громадян".

Перше ж запитання після виступу було ударом нижче пояса – його запитали, ким є за національністю його діти: "Мої діти були, є і будуть українцями, бо Україна – найкраща держава". (Оплески проурядових фракцій)

На запитання Журавського про те, до якої партії приєднається Ющенко після відставки, він сказав: "Я по своїй природі демократ і буду підтримувати українську демократію".

Олександр Мороз повідомив, що фракція СПУ відмовиться від голосування. На запитання про те, що він думає про змову "кланів і президента" проти нього, Ющенко відповів: "На мене поклали хрест – я його проніс. Я зробив те, що міг зробити. І я дякую присутнім, що це вдалося завдяки вашій підтримці".

"Уряд – це не інопланетянин. Він відстоює вашу програму, завдяки якій ви перемогли на виборах", - також звернувся до парламенту Ющенко.

Після відповіді Ющенка спікер Іван Плющ оголосив півгодинну перерву на вимогу керівників фракцій Удовенка, Костенка і Пинзеника.

Тим часом під стінами парламенту збираються прибічники Ющенка. За станом на 10 годину ранку там вже зібралися вже 2 тис. чоловік - представників Народного Руху України, партії "Реформи і Порядок", Української консервативної партії, Конгресу українських націоналістів під лозунгами "Руки геть від Ющенка!, "Ні - красноклановій владі", "За - Ющенко!".

Правоохорону громадського порядку здійснює посилений наряд міліції. Маніфестація проходить досить спокійно.

Ще півтори тисячі студентів з різних регіонів громадського комітету "За правду" наближаються до парламенту.

Незабаром до Верховної Ради підійдуть ще 4 колони - від партії "Реформи і порядок", Народного Руху України і Українського Народного Руху. Від Національної опери - колона "Української правиці", від Софіївської площі - партії "Батьківщина", від Контрактової - Соцпартії. Організатори чекають участь у демонстрації не менше 40 тис. чоловік.

----------------


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".