МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Легитимный референдум сделает Президента нелигитимным - новости от Тимошенко

04/27/2001 | Гура
Ще 263 дні - і Кучмі скажуть "ні"

УП, 27.04.2001, 12:05, повна версія о 13:12

У п'ятницю близько 11 години ранку Юлія Тимошенко оголосила про створення всеукраїнського штабу з проведення референдуму, який вона очолила. За словами лідера "Батьківщини", крім її партії до нього ввійшли 50 партій, зокрема, СПУ, "Собор", частина акції "За правду", яку координує Олесь Доній, Григорій Омельченко та інші відчайдушні антикучмісти. "Штаб з референдуму є логічним продовженням Форуму національного порятунку", - сказала лідер "Батьківщини", відповідаючи на питання про можливий розкол в опозиції у зв'язку з неоднозначним ставленням до ідеї референдуму.

Тимошенко спростувала інформацію про те, що результати референдуму будуть не легітимними. "Такі заяви робляться людьми або з оточення президента, або тими, хто на нього працює", - заявила лідер партії "Батьківщина" і нагадала рішення Конституційного Суду, "який чітко визначив, що існує легітимна процедура проведення референдуму". Саме ж питання, що виноситься на референдум, не побудовано таким чином, що Кучма автоматично має піти у відставку. Згідно з Конституцією існує лише чотири причини для дострокового припинення повноважень президента: відставка за власним бажанням, стан здоров'я, імпічмент, смерть. Саме власноручно написаної заяви про відставку і збираються домогтися від Кучми організатори референдуму.

Сформульоване за допомогою юристів питання, яке Тимошенко пропонує винести на референдум, дослівно звучить так: "Чи вважаєте ви, що Леонід Кучма за знищення прав та свобод українського народу відповідно до принципів верховенства права повинен проголосити заяву про відставку згідно статей 108, 109 Конституції України".

Юлія Тимошенко, вважає, що "після того, як народ скаже Кучмі "ні", а він не підпише заяву про відставку, він вже не буде легітимним для світу президентом" і це "буде нонсенс".

У опозиціонерки, за її словами, вже є організаційний план, згідно з яким на весь комплекс заходів навколо референдуму потрібні 263 дні. Першим кроком для початку процедури референдуму є проведення ініціативних зборів. Їх призначено на 3 травня в офісі "Батьківщини". Після цього Центрвиборчком повинен протягом двох тижнів видати листи для збору підписів, яких необхідно зібрати 3 млн.

Як передає кореспондент УП, Тимошенко готова до протидії влади: "Я переконана, що оточення президента буде чинити опір". Прокуратура також, за її словами, "наскільки можливо заважає", бо "тиск посилюється щодня" і вона навіть "ледь-ледь виїхала на цю прес-конференцію". Голова новоствореного штабу говорить, що чудово пам'ятає, як були сфальсифіковані президентські вибори, а потім квітневий референдум 2000 року і розуміє, "що буде важко". "Я хочу сказати президенту, що, під мою особисту відповідальність, ми не дамо президенту сфальсифікувати референдум, завадити організації його проведення і проігнорувати його результат", - сказала Тимошенко.

Лідер "Батьківщини" сподівається на величезну підтримку народу і, як керівник організаційного штабу, підходить до цього серйозно. З 27 квітня починає працювати багатоканальний телефон, за яким "кожен громадянин може отримати чіткі вказівки, як діяти і що робити, щоб допомогти проведенню референдуму". Його номер 8 (044) 254-47-00. "Альтернатива проведенню референдуму – пасивне спостереження за тим, що відбувається в країні", - палко говорить Юлія Тимошенко.

Відповіді

  • 2001.04.27 | mara

    Щодо самогО питання референдуму.

    Мені здається, що потрібно ще попрацювати над редакцією питання. Хоча б вставити слово "свою" перед словом "відставку". Крім того, можна зрозуміти так, що "знищення прав і свобод українського народу" сталося "відповідно до принципів верховенства права"...
    Питання повинно бути по можливості коротким та зрозумілим БУДЬ-КОМУ, не залежно від освіти.

    "Чи вважаєте ви, що Леонід Кучма за знищення прав та свобод українського народу відповідно до принципів верховенства права повинен проголосити заяву про відставку згідно статей 108, 109 Конституції України".

    Хто може сказати, чи можуть громадяни України, які перебувають за її межами, брати участь у референдумі? Який механізм цього?
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.04.27 | Лис Фарбований

      Re: Щодо самогО питання референдуму.

      Пані, погоджуюсь. Питання повинно бути чіткішим і таким, щоб влада не могла знайти аргументів проти референдуму щоб не могла вільно інтерпретувати результат.
      Питання скоріше повинно стосуватись не недовіри, а довіри.
      Особисто мені запропоноване питання не подобається і я підписався би за нього з чисто суб*єктивних причин.
      Я думаю, що буде важко зібрати підписи у громадян що не знають не тільки змісту даних статей конституції, а і самої конституції, також буде проблема і з громадянами, які мають якісь посади, справи...
      Скажімо так, питання "Ви за те, щоб Кучма залишався президентом до кінця терміну на який він був обраний?" звучить більш мирно, і коли людина підписується, то це ще не виклик. Кучма не зможе знайти аргументи проти такого референдуму в його підтримку. А такий референдум він або програє, або розорить своїх олігархів, що теж непогано.
      Негативний для Кучми результат не матиме юридичних наслідків, тільки політичні. А просте вираження недовіри за простим питанням матиме більший політичний ефект.
      До речі, якщо відповідь буде позитивною для президента, що нереально, то прийдеться змиритись з Кучмою і боротись не з Кучмою, а з головними винуватцями затяжної кризи - СДПУ(обр), Волковим, Піндюками, Деркачами, Азаровими, Сіманєнками, і то боротись зі всіма оптом, або по порядку, в роздріб.
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.04.27 | mara

        Re: Щодо самогО питання референдуму.

        Лис Фарбований писав(ла):
        > Скажімо так, питання "Ви за те, щоб Кучма залишався президентом до кінця терміну на який він був обраний?" звучить більш мирно, і коли людина підписується, то це ще не виклик.

        Я впевнена, що на таке питання більшість відповість "так".
        1) "як вибрали, то хай вже добуде" (обрали його, бо вважали, що він різких рухів робити не буде, а це добре, бо вже кожний якось пристосувався).
        2)як не крути, а Ющенка прибрала ВР (тонкощі політичних ігор мало кого хвилюють).

        Більше того, мені здається, що люди з більшим задоволенням розігнали б ВР,а не зганяли Кучму.
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.04.27 | Лис Фарбований

          Re: Щодо самогО питання референдуму.

          Я в цьому (в відповіді "так")не впевнений, але це буде чесніше.
          А про Тимошенківський референдум у мене така думка, що він просто не відбудеться.
          Просте та чисте питання якраз і дає можливість народу тренувати мізки, думати, хоча б повести дискусії в електричках та на трамвайних зупинках, якщо немають інтернету.
          Агітація проти Кучми ведеться дуже легко, матеріалів є достатньо, його все таки не люблять, він все таки бридкий.
          На "реабілітацію" Кучми його братва або змушена буде викласти круглі суми, що йі тиак мало допоможе, або просто відійде від Кучми.
          Нагадую, референдум не матиме юридичних наслідків, тільки політичних. Серед політичних цілей усунення Кучми не є самордостатнім. Потрібен комплекс дій. Кучма опирається на олігархів-бариг, бариги - на Кучму. Кожна із сторін може знайти іншу опору. Щоб цього не сталося, між ними треба вбивати клин, треба пилити опори, щоб ворни падали одночасно.
          Кучма потрібен баригам, але собівартість Кучми дорога, якщо прийдеться його захищати від референдуму, це стає невигідно, і ряд бариг вийдуть з паханізованого бізнесу.
          Це було добре видно після початку скандалу, та і зараз видно, що вже не так багато із них кинеться на амбразуру за папіка. Якщо вони в общак папіка перестають кидати гроші, то і папік починає кидати їх. Бакай тут показовий. Бізнеси багатьох валяться.
          А от відставка Кравченка була моральною перемогою, але стратегічною поразкою.
          Відносно ВР теж погоджуюсь, ВР теж має бути під тиском, але розгін ВР не матиме позитивних наслідків.
          Резюме таке, що хай Юля пилить нерви кучмарикам із референдум, хай відпрацьовує механізм збору підписів, шліфує ПР методи, хай організховує структури на місцях, це пригодиться, але не варто на це тратити більше сил бо воно того не варте. Цей тренінг повинен допаомогти через кілька місяців коли почнеться боротьба за ВР. Потенційно, демократичний блок чи блок антиолігархів-комуністів може претендувати на контрольний пакет (за результатами попередніх виробів). При цьому ресурсу потрібно набагато меншого ніж це буде потрібно комуністам чи олігархам.
          Зараз повинні вирішити питання українських комуністів серед комуністів України, та перетягнути перспективні бізнесові структури хоча б для потаємної підтримки.
          згорнути/розгорнути гілку відповідей
          • 2001.04.27 | Гура

            Суттєве зауваження

            Пан Лис, при всій повазі до Вас мушу зауважити, що тут не тільки політичне питання. Юліни юристи спіймали тонку річ, завдяки якій справу можна зрушити з місця. Ні в якому разі не можна спрощувати формуліровку питання, оріентовуючись на "бабусь в електричках". Справа в тому, що у нас є Коституція, яка має пряму дію і яку наш "гарант" брутально порушує. І якщо народ "вкаже йому на двері" за це, то він автоматично становиться нелігітимним Президентом і це вже буде грунтівна підстава, наприклад, для розгляду цього питання в Конституційному Суді.

            Інша річ, що форму питання треба безумовно вдосконалити.

            1) Повинні бути слова "Президент України"

            2) Можливо слово "знищення" замінити на менш категоричне, наприклад, "суттєве обмеження". (А може й не треба.)

            3) Доповнення "відповідно до принципів верховенства права" треба відокремити комами.

            4) Взамін слів "про відставку" треба: "про свою відставку".

            І тоді будемо мати такий текст:

            "Чи вважаєте ви, що Президент України Леонід Кучма за суттєве обмеження прав та свобод українського народу, відповідно до принципів верховенства права, повинен проголосити заяву про свою відставку згідно статей 108, 109 Конституції України".

            Інша річ, що прості люди можуть не зрозуміти, які ж такі права та свободи він обмежив, бо всі давно звикли жити в великій тюрьмі. І ще: не зрозуміють, що таке "принципи верховенства права". Але головне (про відставку) - зрозуміють. І цього буде досить.
            згорнути/розгорнути гілку відповідей
            • 2001.04.27 | khloe

              Re: Суттєве зауваження

              А мені здається, що для сприйняття буде краще так:
              "Чи вважаєте ви, що Леонід Кучма під час перебування на посту Президента України суттєво обмежував права та свободи українського народу і за принципами верховенства права повинен проголосити заяву про відставку згідно статей 108, 109 Конституції України".
              згорнути/розгорнути гілку відповідей
              • 2001.04.27 | сергій

                О, це вже якісне покращання!

                Нарешті питання доцільно сформульоване!
                згорнути/розгорнути гілку відповідей
                • 2001.04.27 | khloe

                  Дякую:-))), але...

                  Даруйте, є ще одна помилка!
                  слово "згідно" в українській мові вимагає прийменника "з". Тому:
                  "Чи вважаєте ви, що Леонід Кучма під час перебування на посту Президента України суттєво обмежував права та свободи українського народу і за принципами верховенства права повинен проголосити заяву про відставку згідно зі статтями 108, 109 Конституції України".
                  згорнути/розгорнути гілку відповідей
                  • 2001.04.28 | Гура

                    Майдан! Цей текст треба якось донести до штабу Тимошенко !

                    Підкоректоване питання референдуму:
                    (дякуючі нашім філологам :-))

                    "Чи вважаєте ви, що Леонід Кучма під час перебування на посту Президента України суттєво обмежував права та свободи українського народу і за принципами верховенства права повинен проголосити заяву про відставку згідно зі статтями 108, 109 Конституції України?"
                    згорнути/розгорнути гілку відповідей
                    • 2001.04.28 | Лис Фарбований

                      Re: Майдан! Цей текст треба якось донести до штабу Тимошенко !

                      А в які наслідки референдуму ви вірите, якщо народ прийде і відповість "ТАК!"?
                      Як ви уявляєте собі механізм повинності проголошення заяви про відставку? Яка відповідальність Кучми за НЕІМПЛЕМЕНТАЦІЮ рішень референдуму.
                      Імплементація - слово, яке ввивчили всі українці після декоративного референдуму під патронажем Кучми в 2000 році. Спочатку це слово вивчив Волков.
                      Потім це слово прирівняли до слів ненормативної лексики.
                      *****
                      згорнути/розгорнути гілку відповідей
                      • 2001.04.28 | Гура

                        Можливі наслідки референдуму

                        1) Кучма вже не зможе не тільки казати, що його підтримало 16 млн українців, а й взагалі, не зможе нічого відповісти на питання типу: "Чому Ви не виконуєте наказ народу і не пишите заяву про власну відставку?"

                        2) КС може спиратися на результати референдуму і визнати, що Президент не може залишатися на своїй посаді, бо це протиречить Конституції України.

                        3) Це вже не відмова поклястися на Біблиї, а невиконання волі народу і в разі, якщо він не напише заяву про власну відставку, то міжнародна спільнота, зокрема, США, можуть ввести політичний бойкот Україні або ще якісь санкції, бо це вже буде нелегітимний Президент.
                        згорнути/розгорнути гілку відповідей
                        • 2001.04.28 | Лис Фарбований

                          Re: Можливі наслідки референдуму

                          Гура писав(ла):
                          > 1) Кучма вже не зможе не тільки казати, що його підтримало 16 млн українців, а й взагалі, не зможе нічого відповісти на питання типу: "Чому Ви не виконуєте наказ народу і не пишите заяву про власну відставку?"
                          Це не мішатиме йому далі залишатись гарантом-ігнорантом-президентом.

                          >
                          > 2) КС може спиратися на результати референдуму і визнати, що Президент не може залишатися на своїй посаді, бо це протиречить Конституції України.
                          >
                          Баба надвоє сказала. Недавно був референдум. Питання референдуму також впруться в механізм ІМПЛЕМЕНТАЦІЇ (не забувайте це слово, ми про нього скоро знову почуємо з УТ-1).

                          > 3) Це вже не відмова поклястися на Біблиї, а невиконання волі народу і в разі, якщо він не напише заяву про власну відставку, то міжнародна спільнота, зокрема, США, можуть ввести політичний бойкот Україні або ще якісь санкції, бо це вже буде нелегітимний Президент.

                          Записи плівок говорять про жахливіші речі ніж питання референдуму. А бойкоту немає. А хто сказав, що бойкот, це те, чого ми потребуємо?
                          згорнути/розгорнути гілку відповідей
                          • 2001.04.28 | Гура

                            Re: Можливі наслідки референдуму

                            Не згоден з Вашим коментарем 3-го пункту. Міжнародна спільнота не має юрідичних підстав офіційно визнавати Кучму ініціатором вбивства журналіста (можуть тільки казати про велику ймовірність цього). А от якщо народ скаже своє негативне слово - то вже буде дійсно конституційна підстава для визнання нелігітимності Президента.
                            згорнути/розгорнути гілку відповідей
                            • 2001.04.28 | Лис Фарбований

                              Re: Можливі наслідки референдуму

                              Погоджуюсь з Вами.
                              Але політика подвійних стандартів існує. Принцип доцільності теж існує. Захід досить вміло спукулює на "внутрішніх справах" та захисту демократії у світі.
                              Підстави є і були для того, щоб зробити з Кучми Мілошевича чи Фіделя. І для Заходу ніколи не було таємницею хто такий Суркіс, Волков, Кучма.
                              Далекор не братимемо, вчора заява від США, в якій Ющенко вже похований, але не виключно, що його ще реанімують.
                              А Європа вже і не приховує, що їй вигідніше мати справу з однією Росією ніж з Росією і Україною...
                  • 2001.05.01 | AB

                    Re: Да, да, да!

                    И Конституционное право на жизнь.

                    Не по-мужски он, смертность растёт, а он глазки строит...

                    В Берлине 45-го малоимущих кормили, а сейчас не справляемся? Продукты не портятся, видимо или лимузинам "социальных защит" бензина не хватает?

                    khloe писав(ла):
                    > Даруйте, є ще одна помилка!
                    > слово "згідно" в українській мові вимагає прийменника "з". Тому:
                    > "Чи вважаєте ви, що Леонід Кучма під час перебування на посту Президента України суттєво обмежував права та свободи українського народу і за принципами верховенства права повинен проголосити заяву про відставку згідно зі статтями 108, 109 Конституції України".
            • 2001.04.28 | Лис Фарбований

              Re: Суттєве зауваження

              Я вже немаю сил доказувати.
              Проблема Кучми не вирішується в юридичній площині.
              Для юридичної площини референдум не потрібен. Достатньо доказів злочинів. А не вирішується тому, що немає незалежних судів і створення таких не допустить Кучма. Ви апелюєте мірилом, яке не прийнятне до України в даний момент. Преценденти були, ще 15 років тому, вам конституція обіцяла багато чого, але вона була така ж декларативна як і зараз. не треба сприймати яке воно є таким яке воно має бути.
              Все буде по наступному сценарію: Юля збиратиме підписи, а їх вважатимуть недійсними, вона тратитиме час і ресурси на признання їх дійсними, а вони будуть зникати, пропадати з виборчкому.
              На перевірку потратят рік, а може і два. Завдання перевірки повісять на стрілочника дядю Васю, який за невеличкий подарунок, як то квартира без черги, піде в відпустку, захворіє, забуде, станеться пожежа і так далі, але навіть першого етапу референдум не витримає, якщо він буде мати загрозу. Вони тягнутимуть час, а це на їх користь. Нагадую, справу з тілом Гонгадзе, коли труп лежав тижні при температурі +25, і до тепер люба робота блокується чи не блокується в залежності тільки від Папи. На експертизу довжиною дві години в один день і дві на наступний витратили більше пів року. А результату немає і сьогодні. А 99.6% не результат.
              А 3 мільйони підписів теж потребують експертизи, а експертиза на 99.6 не є 100-процентною... і пішло поїхало.
              А на виборчу комісію не зможе вплинути ніхто!
              Якщо, навіть признати підписи зібраними, що малоймовірно, центрвиборчком не надрукує бланки через брак фінансування, брак паперу, недоцільність, пожежі, паводки, відпустки, ... причини будуть один до одного такі як нерозслідування справи Гонгадзе, справи Мельниченка, Чорновола, справи рахунків Волкорва в Бельгії...
              До речі, для того щоб посадити Волкова референдум не потрібен, потрібна воля Папи та документи від бельгійської поліції, які зібрав Омельченко...
              Навіть, якщо трапиться чудо і справа дійде до референдуму, він не пройде, так само як на попередньому референдумі - зібрали 90% голосів при тому, що третина людей на заробітках, так і новий референдум не набере 25%.
              Далі, якщо і цей крок буде зроблений, "імплементація" нагадуватиме кумедію. Вам нічого позавчорашне голосування не показало? Ющенка звільнили не через погану роботу, і Кучму черезпогану роботу не знімуть.
              Я закликаю не робити нереальних речей, давайте співставляти бажане з можливим.
              Ставлю 100 проти одного, що в такій формі референдум не відбудеться. Більше того, не буде завершено навіть перший етап - легалізація зібраних підписів.
              Для референдуму требьа вирахувати форму питання, при якій спротив влади може бути зломленим.
              згорнути/розгорнути гілку відповідей
              • 2001.04.28 | технолог

                Re: Суттєве зауваження

                Підтримую всі Ваші зауваження, тому що дійсно навіть простим затягуванням часу ЦВК може затягти визнання референдуму на два роки. До речі, РУХ вже пробував провести референдум, і що з цього вийшло?
                А восени стартують парламентські вибори з відповідними клопотами. Парламенту і всім іншим буде просто не до референдуму.
                Едине, для чого він може бути потрібен - як агітаційна кампанія, і то під великим знаком питання щодо ефективності, тому що вимагає збору підписів, що саме по собі буде відлякувати людей і від сенсу питання.
                Тому остання Ваша фраза суперечить суті всього месаджу.
                згорнути/розгорнути гілку відповідей
                • 2001.04.28 | Лис Фарбований

                  Re: Суттєве зауваження

                  Я про це писав, що народ не такий сміливий, щоб піти проти влади, але якщо питання буде не проти кучми, а за кучму, то все піде легко, а результат буде проти нього.
                  Не хочу нагадувати останній референдум, але він був сфальсифікований, тому і новий може повторити його участь.
                  Мені здається, що я починаю розуміти ідею референдуму. Референдум - прикриття. Під парасолькою референдуму буде зроблена велика робота. Більше того, я думаю, що Юля тільки солдат в цій справі. Надіюсь...
                  згорнути/розгорнути гілку відповідей
                  • 2001.04.28 | технолог

                    Re: Суттєве зауваження

                    Все може бути. Якби ще й вовка з'їсти!
              • 2001.04.28 | Гура

                Що Ви пропонуєте взамін?


                1) Ви вважаєте, що КС залежен від Кучми?
                2) Не зрозумів, навіщо 100% -кова експертиза підписів?
                3) Що Ви пропонуєте взамін? Всі сили на підготовку виборів у ВР? А може дійсно потрібен теньовий КМ?

                Я вважаю, що без принципово нової демократичної програми, реклами, заохочення народу та висунення від оппозиції спільних кандидатів до ВР нічого не буде.
                згорнути/розгорнути гілку відповідей
                • 2001.04.28 | технолог

                  Re: Що Ви пропонуєте взамін?

                  Гура писав(ла):
                  >
                  > 1) Ви вважаєте, що КС залежен від Кучми?
                  > 2) Не зрозумів, навіщо 100% -кова експертиза підписів?
                  > 3) Що Ви пропонуєте взамін? Всі сили на підготовку виборів у ВР? А може дійсно потрібен теньовий КМ?
                  >
                  > Я вважаю, що без принципово нової демократичної програми, реклами, заохочення народу та висунення від оппозиції спільних кандидатів до ВР нічого не буде.

                  Не КС заблокує референдум, а Центральна виборча комісія.
                  Можу погодитись, що тіньовий кабінет може бути більш ефективною акцією "за умови принципово нової демократичної програми, реклами, заохочення народу та висунення від оппозиції спільних кандидатів."
                  згорнути/розгорнути гілку відповідей
                  • 2001.04.28 | Гура

                    Re: Що Ви пропонуєте взамін?

                    >Не КС заблокує референдум, а Центральна виборча комісія.

                    Я не про це. (Доречі і КС має такі важелі.) П. Лис стверджує, всі суди залежні, а я і питаю його думку що до КС. Начебто Бойко діє незаангажовано.
                    згорнути/розгорнути гілку відповідей
                    • 2001.04.28 | Лис Фарбований

                      Re: Що Ви пропонуєте взамін?

                      Крім проблеми незалежних судів в Україні є ще проблема виконання рішень суддів...
                      Тобто, мало того, що важко отримате справедливе рішення, його майже неможливо довести до виконання.
                • 2001.04.28 | Лис Фарбований

                  Re: Що Ви пропонуєте взамін?

                  Гура писав(ла):
                  >
                  > 1) Ви вважаєте, що КС залежен від Кучми?
                  До КС треба ще дійти. Рішення КС хто втілюватиме, не Кучма і СДПУ(о)?
                  > 2) Не зрозумів, навіщо 100% -кова експертиза підписів?
                  Непотрібна, але будуть робити. Будуть робити так само як обшукувати Головатого в аеропорті... Чи ви сумніваєтесь?

                  > 3) Що Ви пропонуєте взамін? Всі сили на підготовку виборів у ВР? А може дійсно потрібен теньовий КМ?
                  Про тіньовий КМ не знаю. І взамін пропоную робити щось інше і думаю, що вже робиться. А в ідею референдуму думаю, що і Юля не вірить. Це так, ПіаР.
                  >
                  > Я вважаю, що без принципово нової демократичної програми, реклами, заохочення народу та висунення від оппозиції спільних кандидатів до ВР нічого не буде.

                  Так, програма, не намірів а дій, механізм реалізації програми, оцінка ситуації, можливостей, цілей, співставляння інтересі взацікавлених. Щось приблизно так як це зробив Макдональдс чи порошок Тайд, який ввійшов в кожну хату. Порошок не прийшов за рахунок пожертвувань чи патріотизму.
                  Це цинічно, але це раціонально. Аматорство в політиці теж нежиттездатне.
                  Тут і виринає референдум-булька. Референдум, точніше процес збору підписів, вирішить питання соцопитування, він забере у влади якийсь ресурс. Щоб заставити кожного чиновка робити спротив потрібен ресурс.
                  Скоріше за все цю роботу і виконуватиме Юля. Тут дійсно важливий процес, а не результат. Це затягнеться до осені. Зараз не можна готуватись до виборів, а через референдум буде іти ця підготовка. До осені будуть структури, штаби на місцях. Підготовлена публіка, папір, листівки, ідеї. Фактично, ідея референдуму плавно перетече в компанію. Ніяких лозунгів міняти не трпеба. Тому що в ВР будуть іти з тією ж ціллю, що і проти президента, а от СДПУ(обрізані) та відра не зможуить іти проти референдуму та на вибори з одними лозунгами. А працювати за Папіка мусять, бо якщо не працюють, то Папіку вони непотрібні і він їх відриває від годівниці, а відриває від годівниці - то вони не матимуть ресурсу на власні вибори. Якщо Папік не боротиметься проти референдуму, то він дійсно чого доброго відбудеться. ТБ та газети треба підтримувати, а воно збиткове, грошей брати нема звідки...
                  Не можна залишати їм виходу, тобто, ситуація при любому розкладі повинна грати проти них.
                  У них ресурсів більше, але вони не є величезні. На одну і ту саму роботу вони тратять десь в кількасотень разів більше.
                  тільки на видрук портретів Кучми на фінському папері півтора року тому (на 1 вересня дітям)пішло більше грошей ніж на кожну окрему передвиборчу програму конкурентів....
                  Оце і є те що треба робити.
                  Точити, пресувати... виснажувати.
                  згорнути/розгорнути гілку відповідей
                  • 2001.04.28 | НеДохтор

                    Re: Що Ви пропонуєте взамін?

                    Лис Фарбований писав:

                    > Зараз не можна готуватись до виборів, а
                    > через референдум буде іти ця підготовка.
                    > До осені будуть структури, штаби на
                    > місцях. Підготовлена публіка, папір,
                    > листівки, ідеї. Фактично, ідея
                    > референдуму плавно перетече в
                    > компанію. Ніяких лозунгів міняти не
                    > трпеба. Тому ...


                    На підтвердження хочу нагадати, що ця схема навіть була використана кучмою.
                    Тільки трохи навпаки. Тоді, на хвилі виборів, використали ще не спрацьовані ресурси і для референдуму. (згадайте чим займалось "Вуличне Телебачення").

                    Зараз схема навпаки: Референдум >>> Вибори.
                    згорнути/розгорнути гілку відповідей
                    • 2001.04.28 | Фарбований Лис

                      Re: Що Ви пропонуєте взамін?

                      О! Нарешті вимальовується "що робити".
                      Зараз навколо цього питання і мусимо сконцентруватись.
          • 2001.04.27 | mara

            Re: Щодо самогО питання референдуму.

            Абсолютно погоджуюсь, що зараз основною метою постають вибори у ВР і підготовка до них може (і повинна) вестись під "прикриттям" референдуму.
            Одне тільки - аби правих знов не "підкормили", щоб вони розтягували опозицію. Як не сумно, але це спостерігається... Повинна сказати, що "підкормка" йде не тільки і не стільки грошима, а в основному підкормлюються амбіції... Психологічна служба діє! Опозиція чи не розуміє, чи не хоче цього зрозуміти...
            Лис Фарбований писав(ла):
            > Я в цьому (в відповіді "так")не впевнений, але це буде чесніше.
            > А про Тимошенківський референдум у мене така думка, що він просто не відбудеться.
            > Просте та чисте питання якраз і дає можливість народу тренувати мізки, думати, хоча б повести дискусії в електричках та на трамвайних зупинках, якщо немають інтернету.
            > Агітація проти Кучми ведеться дуже легко, матеріалів є достатньо, його все таки не люблять, він все таки бридкий.
            > На "реабілітацію" Кучми його братва або змушена буде викласти круглі суми, що йі тиак мало допоможе, або просто відійде від Кучми.
            > Нагадую, референдум не матиме юридичних наслідків, тільки політичних. Серед політичних цілей усунення Кучми не є самордостатнім. Потрібен комплекс дій. Кучма опирається на олігархів-бариг, бариги - на Кучму. Кожна із сторін може знайти іншу опору. Щоб цього не сталося, між ними треба вбивати клин, треба пилити опори, щоб ворни падали одночасно.
            > Кучма потрібен баригам, але собівартість Кучми дорога, якщо прийдеться його захищати ....
            згорнути/розгорнути гілку відповідей
            • 2001.05.01 | miner

              Re: Золоті слова

              mara писав(ла):
              > Абсолютно погоджуюсь, що зараз основною метою постають вибори у ВР і підготовка до них може (і повинна) вестись під "прикриттям" референдуму.
              > Одне тільки - аби правих знов не "підкормили", щоб вони розтягували опозицію. Як не сумно, але це спостерігається... Повинна сказати, що "підкормка" йде не тільки і не стільки грошима, а в основному підкормлюються амбіції... Психологічна служба діє! Опозиція чи не розуміє, чи не хоче цього зрозуміти...

              (виділення моє)

              Золоті слова!
              Не хочу ображати т.зв. "правих", тим більше, що голосував за представників саме цього табору на виборах. Але не через любов до "правих" ідей, а через те що вони (ще) мали імідж не-антиукраїнських сил.
              Але коли 26 до АП йшло дві колони -- окремо соціалісти, окремо, в сотні метрів за ними -- "праві", до того ж не всі... Коли "правиця" є ледь не принципово "неантикучмістською"...
              Може, т.зв. "праві" забули, звідки у них "ноги ростуть"? Що за пізнього совка вони називалися якраз "лівими", а "правими" було КПСС?
              Цитата з мітинга 26 квітня: "...тільки праві сили..."
              Складається враження (не дай Боже, правильне), що Україна давно за дужками, від неї лишилися опереткова атрибутика, лексика і міфологія. Де те, що за Совка називали "злом"="добро" і навпаки.
              Совок вже скоро 10 років як того. Міфологія вже інша. Пізно. Прокомпостовано.
              Поділ на "правих і лівих" допомогає в аналізі поточного стану укрполітикуму ПРАКТИЧНО НІЯК.
              Тому треба ТЕРМІНОВО формувати певну СУЧАСНУ платформу КОНСОЛІДАЦІЇ КОНСТРУКТИВУ. Не побоюватися, що вона може бути незрозумілою доярці Орисі. Головне, щоби вона була прозоро конструктивною для здорової частини рухів і партій, що зараз зав’язли в ілюзії "право-лівої" парадигми. Інакше "підкормлять".
              згорнути/розгорнути гілку відповідей
              • 2001.05.02 | МихайлоСвистович

                Re: Золоті слова

                Абсолютно з Вами погоджуюсь. Я теж голосував за правих на виборах, але нинішня їхня позиція мене просто бісить.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".