МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

ПРАВДА ПРО РЕФЕРЕНДУМ

04/28/2001 | Михайло Свистович
Я не хотів цього писати, щоб не уподоблюватись тим, які виносять чвари всередщині опозиції назовні. Але ці чвари вже винесли, причому самі лідери опозиції, тому мовчати - безглуздо.

Відразу зазначу, що я був і є противником референдуму, оскільки, по-перше, знаю, для чого він задумувався, а, по-друге, побоююсь його наслідків.

Почну з другого. Я був одним з трьох (ще двоє - Чорновіл та Стецьків), хто голосував на зборах ФНП проти референдуму. Чому я проти?

1. Ми не зберемо три мільйони підписів за виділений нам законом проміжок часу. Це використає Кучма, щоб довести всім (в тому числі і Заходу), що його відставки народ не бажає.

2. Влада може дати нам зібрати (ще й допоможе) ці три мільйони підписів, але, за допомогою адміністративного ресурсу, зробить так, що люди на референдум не прийдуть. Або сфальсифікує результати референдуму.

Юлія Тимошенко гарно говорить, що необхідно створити штаб референдуму в кожному під"їзді. Ніхто не проти цього, але спочатку треба створити такі штаби, а потім починати референдумний процес.

Я реально знаю стан справ в опозиції. Більшість населення України (особливо в провінції) навіть нічого не знає про касетний скандал. В нас немає структур, здатних проконтролювати справжність голосування і захистити людей, яких будуть масово переслідувати за організацію референдуму.

Влада просто почне звільняти з роботи (або налякає цим) активістів, інші ж просто не рипнуться.

Я також знаю, для чого задумувався референдум. Зовсім не для того, щоб скинути Кучму. І озвучила ідею референдуму у вузькому колі за день до її проголошення з трибуни зборів ФНП не Юлія Тимошенко (до речі, Олександр Турчинов ніяк не висловився у вузькому колі, коли пролунала ідея референдуму).

Референдум задумали політики як засіб ведення своєї передвиборчої кампанії. Важко вести кампанію, коли немає грошей, а твоя партія недостатньо розкручена. Пояснювати людям партійну програму, переконувати, чим вона відрізняється від інших важко. Тому багато голосів можна набрати, збираючи підписи за відставку Кучми, називаючи при цьому свою партію.

В мене склалося враження, що політики, зневірившись скинути Кучму, вирішили думати про свої партії, готуючись до виборів, хоча розуміють, що при Кучмі ці вибори не будуть чесними. Вони сподіваються, що на хвилі протистояння Кучма все ж не зважиться застосувати адміністративний ресурс так, як на референдумі у квітні 2000-го, тому вони зможуть пройти до парламенту, убезпечивши себе від неприємностей.

А що робити нам, простим смертним, які пожертвували всім, вийшовши на Майдан? Отож, ми нікого не цікавимо. Таке собі гарматне м"ясо.

На мою думку, потрібно, об"єднавши всі матеріальні, технічні та людські ресурси опозиційних партій, кинути всі сили на копітку роботу по роз"ясненню народу нашої позиції та творення структур "у кожному під"їзді". А тоді можна й референдум, і будь-що інше проголошувати.

Звичайно, референдум сам по собі також є чудовим (і навіть найкращим!) засобом творення структур. Він значно підживить опозицію, дасть якийсь цілеспрямований імпульс. Та цей імпульс може жорстоко обірватися, коли ми цей референдум програємо. Весь імпульс просто зіде нанівець і відновити акцію буде значно важче ніж зараз.

Однак, мені здається, що підготовка до референдуму неминуча, і всі ми будемо брати в ній участь. Неминуча тому, що Юлія Володимирівна заявила: "Якщо навіть всі відмовляться від ідеї референдуму, я буду втілювати її в життя сама".

Чесно кажучи, це удар нижче поясу, цинічний і підступний. Це гра поза правилами, адже пані Тимошенко чудово розуміє, що, у разі започаткування нею цього процесу, всі решта змушені будуть це підтримати. Не тому, що вважають її лідером, а тому, що, якщо це робитиме одна "Батьківщина", референдум точно провалиться. При об"єднанні ресурсів залишається хоч якійсь примарний шанс, а поодинці ми точно програємо.

Отже, дай Бог, щоб ЦВК не видав нам підписні листи. А якщо видасть, дай Бог, щоб я помилився в оцінці сил опозиції, і ми виграли цей референдум.

Відповіді

  • 2001.04.28 | Гура

    Re: ПРАВДА ПРО РЕФЕРЕНДУМ

    "Раз пошла такая свадьба", то ось більш коректне формулювання самого питання (може Ви якось сповістите штаб Тимошенко?):

    "Чи вважаєте ви, що Леонід Кучма під час перебування на посту Президента України суттєво обмежував права та свободи українського народу і за принципами верховенства права повинен проголосити заяву про відставку згідно зі статтями 108, 109 Конституції України?"
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.04.28 | Михайло Свистович

      Re: ПРАВДА ПРО РЕФЕРЕНДУМ

      Тут справа не в формулюванні, а в тому, що сама ідея негайного референдуму, попри всі свої позитиви, в цілому хибна.

      А пропозицію я сповіщу, але не штаб Тимошенко, а штаб підготовки референдуму, адже, як я писав, ми всі змушені будемо брати в цьому проекті участь.
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.04.29 | Максим'як

        Re: Може, я і не правий, але врахува би так думку.

        Пане Свистович, думаю, що ви ще молодий і матимете достатньо часу, щоб втілити свої задуми. Мільйони людей в Україні є під загрозою, Україна під загрозою. Скажіть, де наші тепер соратники-соціалісти. До якого табору вони пристали? Взяли курс на Москву. Чи не так!
        Я не бачу жодних підстав зволікати. А гарантій успішності чи не успішності референдуму ніхто не матиме наперед.
        Коли я прочитав уривки від Мельниченка, то там є таке місце, Щербань – Кучмі
        «...Відносно рейтінгу, значить ми робили соцопит, робили по Вітренко і по Марченко, по всім нардепам, які у нас є в області, там шість чоловік. Значить, в місті Ромнах, звідки Марченко. Тільки два відсотки і будуть голосувати за Марченка. Сімдесят не визначились. По Вітренко - двадцять три відсотки, які будуть її підтримувати по Конотопу. Сорок дев’ять - не визначились. С рейтінга там, уже він пада, пада й пада. Так шо, готуємось до виборів 2002 року. Починаєм готувати всіх: від голови сільської ради, селища, депутатів районних рад, міст. Зараз готуєм списки. Зараз перевіряєм всіх, так потихеньку на лояльність там, і так далі, так далі. Хто якого кольору? Шоб, шоб уже жодна, не пройшло»
        А ви, п.Свистович: «Референдум задумали політики, як засіб ведення своєї передвиборної компанії»
        Ну, то приєднуйтесь до них і проводьте свою передвиборну компанію.
        Процедура референдуму не вам потрібна, не заходу, не мені чи п.Тимошенко – він потрібен вже, негайно, нашому народу. А результат мене не цікавить, він може бути навіть позитивним, але це не значить, що Кучма подасть у відставку. Мене цікавить сам процес, в ньому вся користь.
        Ви може і не готові фінансово, то, тим більше ви повинні пристати до сильніших.
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.04.29 | Ростислав

          Инколи краще жувати

          Максим'як писав(ла):
          > Пане Свистович, думаю, що ви ще молодий і матимете достатньо часу, щоб втілити свої задуми. Мільйони людей в Україні є під загрозою, Україна під загрозою. Скажіть, де наші тепер соратники-соціалісти. До якого табору вони пристали? Взяли курс на Москву. Чи не так!

          Соціалісти першими ввійли в штаб з підготовки референдуму - разом з Собором і частиною ГКО "За правду!".
        • 2001.04.29 | Михайло Свистович

          Re: Може, я і не правий, але врахува би так думку.

          Це неважливо, молодий я, чи старий. Бо не маю особистих задумів. Я, звичайно, маю час на все, але його не має Україна.

          Соціалісти зараз там, де і були. Вони з нами і ніякого курсу на Москву не брали. Якщо Ви читаєте московську пресу, то бачите, що Москва не любить Мороза, а ось Кучму захищає.

          Про підстави зачекати з референдумом я вже писав, не буду повторюватися. Я ж писав, що сам процес буде позитивним, але негативний результат зведе нанівець всі позитиви процесу.

          Ви пишете, щоб я приєднувався і проводив свою передвиборчу кампанію. Та не хочу я її проводити. Я не прагну бути депутатом, я не проти, щоб ними стали наші політичні лідери, я щиро б хотів, щоб опозиційні партії зайняли 51% відсоток місць у Верховній Раді, але ж розумію, що в нинішніх умовах цього не станеться.

          І про те, що процедура референдуму потрібна і задумувалась все ж таки політиками, я вже написав у відповідь на постинг пані Мари "Народна мудрість - пану Свистовичу".

          Взагалі, з Вами було б цікаво зустрітися особисто, мені подобаються Ваші статті, хоча на цей постинг я трохи образився.
          згорнути/розгорнути гілку відповідей
          • 2001.04.29 | Максим'як

            Re: Думаю, що я всього не знаю. А те, що я знаю схиляє мене до позиції референдуму.

            Зустріч можлива, але я не київський. Буду рухатись в напрямку Києва, дам знати.
          • 2001.04.29 | Максим'як

            Re: УНІАН про соціалістів. 27.04.2001

            СОЦІАЛІСТИ ВКІНЕЦЬ ОБ’ЄДНАЛИСЯ ІЗ "ТРУДОВИКАМИ" Й ПРАГНУТЬ ДО СОЮЗУ Йдеться про нову міжфракційну групу "За солідарність суверенних слов"янських держав". Іван Плющ зазначив, що уповноваженими представниками цього об"єднання є депутати Сергій Кіяшко (група "Солідарність"), Ніна Марковська (СПУ), Іван Баранчик (позафракційний) і Микола Кириченко ("Трудова Україна").
  • 2001.04.28 | Englishman

    Re: ПРАВДА ПРО РЕФЕРЕНДУМ

    У меня интуитивное чувство, что все действия оппозиции заранее запрограмированны на поражение (будет референдум, не будет референдума, все одно). Вы ведь говорите: выборы при Кучме не будут в любом случае справедливыми, и в то же самое время пишите, что нужно было бы сначала подготовить население, а потом провести референдум и т.п. Если ресурс Кучмы так
    Удачи!огромен, ничто наверное уже не поможет? А может, Тимошенко знает, что она делает, раз она так хочет етого референдума?

    И еще вопрос: насколько Юлия Тимошенко прислушивается к мнению других? Или все будет так, как она скажет?

    Хотелось бы также пожелать оппозиции выяснить все отношения в самом начале, а не держать камень за пазухой, ето ни к чему хорошему не приведет. Если уж делать выбор, так до конца, и нести за него полную ответственность.

    Удачи!
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.04.29 | Михайло Свистович

      Re: ПРАВДА ПРО РЕФЕРЕНДУМ

      Н е всі дії запрограмовані на поразку. Якщо ми матимемо хоча б одну людину в кожному під"їзді, то не допоможе Кучмі ніякий адміністративний ресурс. От тоді й слід проводити референдум.

      Щодо думки інших. Юлія Володимирівна прислухається щодо думки інших, якщо ця думка співпадає з її думкою. Тобто, вона сприймає пропозиції (наприклад, щодо механізму організації референдуму), прислухається до порад, але якщо вони стосуються технічного боку. Визнати, що вона не має рації, це понад її сили, тому й "продавлює" все, що захоче, користуючись тим, що лише в неї є гроші, щоб фінансово підкріпити масштабне втілення будь-якої ідеї.

      Я також хотів би, щоб питання спочатку вияснялися між собою, а потім виносилися на суд людський, тому і назвав позицію Юлії Володимирівни підступним ударом.

      Ще в мене складається таке враження, що вона нікому не вірить, бо її часто зраджували. Це не дивно, адже партія "Батьківщина" будувалася під особу та на грошах, і лише в лстанній час в пані Тимошенко, коли вона перейшла до опозиції) з"явилися дійсно ідейні прихильники.
  • 2001.04.29 | mara

    Народна мудрість - пану Свистовичу

    Дуже прошу не ображатися, а подумати над тим, що я скажу. Я глибоко поважаю людей, які мають мужність "вийти на площу". Але..
    Як казали моя бабця: "Ти хочеш висратися й не надутися". Пробачте, будь ласка, на цьому слові. А є ще одне: "Не знаю, як, але не так!"
    Ще одна особливість українського менталітету. Ніхто нічого не робить, ніяких різких рухів. Як тільки один починає ворушитися, то знаходиться дуже багато людей, які починають говорити, що і ворушиться він не так, як треба, і нічого з цього не вийде, і чого це він почав ворушитися - напевне вигоду якусь шукає тільки для себе, а мені що з цього буде?
    Бачте, у боротьбі завжди є гарматне м"ясо. Може у Югославії тому й виходили тисячі тому, що не вважали себе гарматним м"ясом, а вважали, що "будують храм", а не просто возять каміння.
    Ще раз - в моєму постингу - "nothing personal". Просто у Вашому постингу відзеркалилися, як на мене, біди української опозиції.
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.04.29 | сергій

      Мені здаєтся що п. Свистович не все росказав

      Ваші коментари пані просто позабік
      компетенції. Ви зовсім не вдумалися в те що він описав.
      Моє враження, що доки ми не будемо знати що там за люди, які росклади і взагалі деталі, то не варто навіть дутися.
      Я не маю ніякої впевненності в цих людях , а ще меньше я вірю в їхній професіоналізм.
      Бо на сьогодні ВСІ дії т.зв. опозиції поки що не приводять ні до чого.
      А здавалося що перемога вже в кишені.
      Чому так – я не знаю, бо немаю достатньо інформації.
    • 2001.04.29 | Михайло Свистович

      Re: Народна мудрість - пану Свистовичу

      Ви попросили мене не ображатися. Мене, до речі, образити критикою не так просто, але на Вас я дійсно образився, більше, ніж на будь-кого іншого.

      Образився не за лайливі вирази (я сам їх нечасто, але вживаю), а за тлумачення моїх дій чи думок, яких Ви зовсім не знаєте.

      Щойно я відповів Андрію на подібний постинг (прочитайте, будь-ласка, його), тому сильно повторюватись не буду. Лише повторюсь, що готовий розповісти Вам всі подробиці в особистому листі (публічна правда підірве єдність опозиції) електронною поштою (надішліть мені, якщо бажаєте, свою електронну адресу на maidan@maidan.org.ua, бо не пам"ятаю, чи є вона в мене, а перевірити в цю хвилину не можу).

      "Не знаю як, але не так" - пишете Ви. Я знаю як, і написав це у своєму постингу "Правда про референдум", прочитайте уважно.

      А ворушитися я почав значно раніше за Юлію Володимирівну, причому з власної ініціативи, а не після того як мене почали переслідувати, знімати з посади, кидати за грати. І я не проти різких рухів, я за. Я пропонував їх і брав у них участь (9 березня з мого хребта вибили чотири хребці).

      І я, на відміну від Вас, пані Маро, нікого НІКОЛИ голослівно не звинувачую. Якщо я вже пішов на те, щоб скритикувати декого з опозиції, то маю на це підстави.

      А підстави такі: Я ТОЧНО ЗНАЮ, БО БУВ ПРИ ЦЬОМУ ПРИСУТНІЙ, ДЛЯ ЧОГО ІНІЦІЮВАВСЯ РЕФЕРЕНДУМ. І точно знаю (ці політики не приховували цього, а говорили між собою відверто і прямим текстом), що тут ініціатори розглядали саме політичну вигоду, про яку не говорили ні під час спалення пахана, ні під час суду над Кучмою, бо в цих акціях її не було, всі хотіли зміни режиму, а не пройти в депутати (до речі, в поведінці Юлії Тимошенко мотив вигоди не такий вже і сильний, хоча і присутній, бо вона дійсно вірить в успіх референдуму).

      Далі про себе. Я поки що лише віддаю, нічого не беручи для себе з опозиційної боротьби, залишивши досить високооплачувану як для України роботу і посадивши себе та родину (дружина, 3,5-річний син, 1,5-річна дочка та ще 8-річна дочка від першого шлюбу, яка живе з матір"ю, знімаючи квартиру, і якій я до цього матеріально допомагав) на напівзлиденне існування.

      Я займався політикою до 1992 року, боровся зі свавіллям влади на місцевому рівні, але, знову-таки, лише вкладав туди, а не брав звідти. Політика ніколи не була моїм хлібом, і я не розглядаю своє майбутнє як політика (це другорядне питання). Я просто хочу жити в нормальні державі і дуже тішуся, що мене оточують саме такі люди, які і роблять цей сайт.

      Я вже колись писав, що проти референдуму в залі було не менше чверті людей (якщо не третина), деякі виступали про це з трибуни, але публічно підняти руки зважилися лише троє. І знаєте, чим керувалися деякі з "партизан" (я не кажу, що всі, бо це було б неправдою). Вони сподіваються, що на цьому можна буде заробити гроші, оскільки вся передреферендумна кампанія фінансуватиметься, очевидно, Юлією Володимирівною. Тому вони й не схотіли "світитися", щоб їх не відлучили від збору підписів, якщо таке рішення буде прийняте.

      Щодо гарматного м"яса, то я себе таким ніколи не вважав або, точніше, не боявся ним бути. Я не вважаю нічого поганого в тому, що людина готова бути гарматним м"ясом, але рішучо не сприймаю такого ставлення до рядових учасників опозиції (а я вже не є таким, тому це не особисте) з боку політиків, тим більше, коли це словосполучення вимовляється не з пошаною, а зі зневагою.

      Пробачте, якщо чимось образив Вас, але повірте, Ви мене образили сильніше.
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.04.29 | mara

        Пану Свистовичу

        Шановний пане Михайле!
        Привселюдно вибачаюсь за образу. Образити Вас в мене й на думці не було.
        Пишу Вам великого листа по емейлу. Це візьме деякий час, а зараз ще раз - пробачте, не хотіла ображати нікого, а надто - Вас особисто.
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.04.29 | Михайло Свистович

          Re: Пану Свистовичу

          Чекаю листа. Я ж розумію, що тут ніхто нікого не має на меті образити. Просто часом емоції б"ють через край. Але головне, що мотивація всіх постингів благороднаю
  • 2001.04.29 | Andrij

    Re: ПРАВДА ПРО РЕФЕРЕНДУМ

    Михайло Свистович писав(ла):
    > Чесно кажучи, це удар нижче поясу, цинічний і підступний. Це гра поза правилами, адже пані Тимошенко чудово розуміє, що, у разі започаткування нею цього процесу, всі решта змушені будуть це підтримати.

    Пробачте, щось не дуже зрозуміло тут. Не хочете підтримувати? Не підримуйте. Власне кажучи, ви це вже й робите. Але про який "підступний удар" може йти мова? Підступний удар -- це спочатку назватися "опозицією", а потім сказати що референдум проти Кучми -- це просто хитрий план деяких політиків на їхню користь.

    Чи десять років не достатньо щоби вбити в голови кожному велетню української опозиційної думки: ДОСИТЬ ЧВАР. Або підтримуйте своїх, або не кажіть поганого.

    Тимошенко має рівно стільки ж прав на власну ініціативу, скільки й ви. Вам не подобається її ідея? Запропонуйте та робіть щось інше. Приходити на цей форум та казати "дякую всім!" не треба. Краще покажіть свою подяку реальними діями. Щоби ми могли прочитати в газетах як пан Свистович провів акцію протесту, яку запропонували на форумі Майдан-інформа.
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.04.29 | Михайло Свистович

      Re: ПРАВДА ПРО РЕФЕРЕНДУМ

      Мені здалось, що я докладно пояснив, чому я проти референдуму, а також пояснив, що змушений буду його підтримувати, бо роблять це свої, і ми не маємо права діяти в різних напрямках.

      Щодо чвар і не казати поганого. По-моєму, я ніколи не виносив чвар всередині опозиції на публіку, але коли це зробили всі інші, то виступив зі своїм досить обережним постингом. Сергій вірно написав, що я не все сказав. Бо, якби хтось (не обов"язково я) сказав все, що робиться всередині опозиції, то народ би давно від неї відвернувся, бо більшість людей вважають за потрібне підтримувати щось ідеальне, а не йти самому в опозицію і намагатися зробити її кращою.

      Підступний удар - це нав"язувати свою думку іншим, як це робить Юлія Тимошенко. При створенні Форуму національного порятунку вирішили, що рішення приймаються консенсусом, а Юлія Володимирівна заявляє, що, якщо ідея проведення референдуму не буде підтримана, вона втілюватиме її в життя сама (вибачте, що змушений повторюватися). Як це назвати?

      І не бачу нічого підступного в тому, що назвався опозицією, а виступаю проти референдуму. Референдум - не священна корова, а лише один з можливих засобів, приречений, на мою думку (я б хотів помилитися) зараз на поразку. От якби я назвався опозицією і виступив би на боці Кучми, то це було б підступно.

      Звичайно, Тимошенко має право на ініціативу, але не на нав"язування своєї думки.

      Тепер щодо моїх реальних дій. Дуже хочеться відповісти образою на образу, та не буду цього робити, бо я завжди підхожу до вчинків людей з точки зору їх мотивації. Тому мені позиція Тимошенко в питанні референдуму більш симпатична ніж ініціаторів, оскільки вона дійсно вважає, що ми на ньому переможемо. Ви також ображаєте мене з мотивів благородних, бо Вам здається, що я роблю щось не так.

      Я приблизно здогадуюсь, що Ви про мене думаєте, і можу запевнити Вас, що помиляєтесь.

      Щодо моїх реальних дій, то не хочу наводити всіх доказів на форумі. Це буде нескромно і віддаватиме саморекламою. Готовий Вам все пояснити при особистій зустрічі або електронним листом (не пам"ятаю, чи є в мене Ваша електронна адреса, а зараз не маю часу пошукати її, тому, якщо бажаєте, надішліть мені її на maidan@maidan.org.ua/

      Я десятки разів пропонував робити щось інше, в тому числі використовував при цьому пропозиції, викладені відвідувачами на форумі, але, на жаль, вони не були втілені в життя (більш докладно я напишу про це в окремому постингу). Сам я цього зробити не можу, бо для цього потрібні, по-перше, структура, по-друге, гроші. Так-так, і гроші теж, бо перед акцією "Суд над Кучмою" було розповсюджено 500 тисяч листівок, а прийшло 30 тисяч людей (причому них взагалі прийшли на Масляну), а ось перед 24 квітня листівки не роздавались, і прийшло 2 тисячі, 80% з якиз становили приїжджі з регіонів.

      А тепер все ж таки дещо з моїх реальних дій:
      1. Ви не прочитаєте в газетах, що я провів акцію протесту, але 15 грудня провів її саме я (не всю, звичайно, але мій внесок був найбільшим).

      Нагадаю, що саму акцію задумали четверо друзів: Володимир Чемерис, Андрій Підпалий, Олег Левицький і я. Саме я обдзвонив більшість людей і партій з повідомленням про це, я написав і мій кум розіслав інформацію про це всім агентствам, саме мої знайомі на моє проханя малювали гасла для неї. Саме після мого зверненя "Всім, всім, всім!" утворився Комітет "За правду!" (про це говорив з трибуни установчих зборів не я, а інші ініціатори його створення).

      2. Подивіться на сайт ProUA. В нього вклали 70000 доларів і ще вкладали 10000 щомісячно. Сайт Part.org.ua також має чималі грошові вливання, але ніяк не може обігнати і витіснити нас з першого місця в рейтингу "Політика". Працівникам сайту Форуму національного порятунку платять гроші, але, знову таки, подивіться його рейтинг.

      А сайт "Майдан", на який не виділив ніхто ні копійки, де люди працюють безкоштовно (а людей цих - раз-два і все) випереджає багато комерційних проектів. І в цьому є моя заслуга.

      Нескромно, але Ви мене змушуєте це робити своїми голослівними звинуваченнями.
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.04.29 | сергій

        Чому опозиція не росповсюджувача листівки перед зняттям Ющенко?

        Якби це робилося на протязі декількох тижнів, то
        і ВР і банкову вже захопили б наші люди, бо їх було б дуже багато.
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.04.29 | Михайло Свистович

          Re: Чому опозиція не росповсюджувача листівки перед зняттям Ющенко?

          Ми пропонували це, підготували цілий план заходів на кількох сторінках, в нас були люди (більшість, правда, в регіонах), прийняли цей план в Комітеті "За правду!", показали його Юлії Тимошенко та іншим на Форумі національного порятунку.

          Ніхто не виступив проти, Юлія Володимирівна план схвалила, але ніхто також не виділив кошти ні на друкування листівок, ні на привезення з регіонів людей. А в нас грошей просто немає (дехто з наших не має їх навіть на метро, щоб доїхати до району розповсюдження ним листівок).

          Все якось замовчалось, затягнулось, і листівки з"явилися лише в останні дні (і тоді прийшло 30 тисяч, хай навіть 20 тисяч було приїжджих, але ж киян також чимало). А якби це все почати раніше?

          Чому так сталося - не знаю. Тихий саботаж, бажання знайти найдешевший варіант, просто байдужість, думка, що насправді для опозиції відставка Ющенка вигідніша... НЕ ЗНАЮ. ДІЙСНО НЕ ЗНАЮ!
          згорнути/розгорнути гілку відповідей
          • 2001.04.29 | сергій

            Це називаєтся зрада.

            З такими лідерами нам не перемогти.
            ГАНЬБА, Передайте, якщо буде можливість всім

            Ганьба лузерам–невдахам.

            Геть комсомолокомуністів з так зв. опозиції.

            Ганьба сбушній сволоті!
            Я так і гадав, точно,
            політіканам вигідніший Ющенко звільнений з посади, бо тоді на його горбі можна пролізти в ВР і макарони найабувать!

            Ганьба!
            згорнути/розгорнути гілку відповідей
            • 2001.04.29 | Гура

              Re: Це називаєтся зрада.

              Так.
              Якщо це так, то дійсно - ганьба.
              Але, ще невідомо, що краще: Ющенко-президент зі старим парламеном чи кучма-2 з парламентом, оновленим опозициєю. В усякому разі, цей парламент нічого не дасть зробити.
              згорнути/розгорнути гілку відповідей
              • 2001.04.29 | сергій

                Шоб всі усвідомили– прогавлено один з дуже важливих моментів!

                Захист уряду Ющенка був приводом вивести людей і зробити справжні зміни.
                Тут вже 100разів писали що 300тис на вулиці припинить діяльність і кучми і ВР і сбу і міліції

                два дні листівок це 30тис маніфестантів.
                місяць листівок–
                можливий кінець режиму.
                РОЗДРУКОВУЙТЕ ХТО МОЖЕ!
                згорнути/розгорнути гілку відповідей
                • 2001.04.29 | Andrij

                  Згоден з Сегієм. Пропозиції.

                  Зараз дуже бажано не губити набутий імпульс. Отже, ПОТРІБНА ЯСКРАВА АКЦІЯ ПРОТЕСТУ.

                  Чомусь ніхто не підтримав можливої акції протесту проти УТ1. В чому справа?

                  Далі, чому би не проскандувати "Суркіс -- геть! (вор, гніда, і т.п.)" під час найближчого футбольного матчу? Думаєте це не піде на ура? Ще як. Таких дій можна придумати сотні, тисячі. Треба йти в наступ.
                  згорнути/розгорнути гілку відповідей
                  • 2001.04.29 | Гура

                    Оппозиція не розуміє, що зараз переломний момент

                    Якщо не скористатися нагодою на хвилі невдовольства відставкою Ющенка (якщо це вже не пізно), то режим перейде в контратаку і почне террор на залякування.
      • 2001.04.29 | Andrij

        Re: ПРАВДА ПРО РЕФЕРЕНДУМ

        Михайло Свистович писав(ла):
        > Мені здалось, що я докладно пояснив, чому я проти референдуму, а також пояснив, що змушений буду його підтримувати, бо роблять це свої, і ми не маємо права діяти в різних напрямках.

        Так, мені зрозуміло чому ви проти. Щодо "змушені" -- не зовсім зрозуміло. Є проста альтернатива -- не підтримувати, але не казати нічого поганого.

        >
        > Щодо чвар і не казати поганого. По-моєму, я ніколи не виносив чвар всередині опозиції на публіку, але коли це зробили всі інші, то виступив зі своїм досить обережним постингом.

        А все ж таки не варто було. Так, ВАШІ думки щодо референдуму ви нам сказали. В цьому нема нічого поганого. Але ж крім цього ви почали звинувачувати Тимошенко. Це ваші слова: "це удар нижче поясу, цинічний і підступний". Таких слів я вже чув дуже багато, та нічого доброго від них ніколи не було. Чомусь вигравали тільки бувші комсомолські вожді та завскладами унітазів. Отже -- ДОСИТЬ.

        >Сергій вірно написав, що я не все сказав. Бо, якби хтось (не обов"язково я) сказав все, що робиться всередині опозиції, то народ би давно від неї відвернувся, бо більшість людей вважають за потрібне підтримувати щось ідеальне, а не йти самому в опозицію і намагатися зробити її кращою.

        Знову та сама ідея. Я та мої друзі хороші, а от ВОНИ -- ну просто язик не повертається. ДОСИТЬ. Я не хочу вас образити, але ви зараз дивитесь не в ту сторону, не тих критикуєте. Якщо вас вони не влаштовують -- робіть щось інше, але робіть щось конструктивне та корисне.

        >
        > Підступний удар - це нав"язувати свою думку іншим, як це робить Юлія Тимошенко.

        Вона вам її не нав'язує. Ви вільна людина, так само як і вона.

        >При створенні Форуму національного порятунку вирішили, що рішення приймаються консенсусом, а Юлія Володимирівна заявляє, що, якщо ідея проведення референдуму не буде підтримана, вона втілюватиме її в життя сама (вибачте, що змушений повторюватися). Як це назвати?

        Це її право. І вона з вами доволі чесна. Якщо нема консенсусу -- вона буде це робити сама, не використовуючи вас. Разом ви будете робити те, на що є консенсус.

        >
        > І не бачу нічого підступного в тому, що назвався опозицією, а виступаю проти референдуму. Референдум - не священна корова, а лише один з можливих засобів, приречений, на мою думку (я б хотів помилитися) зараз на поразку. От якби я назвався опозицією і виступив би на боці Кучми, то це було б підступно.

        Але публічно виступаючи проти референдуму ви виступаєте на боці Кучми. Чи не так? Отже -- чому би не сказати: так, мені ця ідея не подобається, але нехай спробують. Я їм заважати не стану. Говорити щось проти них особисто -- також нізащо.

        >Тепер щодо моїх реальних дій. Дуже хочеться відповісти образою на образу,

        Пробачте будь ласка, але я вас дійсно не думав ображати. Я дуже схвалюю ваш особистий внесок, та думаю що ви робите правильну справу. Занадто між правими силами забагато образ було. Звичайно, є там провокатори, але треба нам порозумнішати. Отже, наша едність -- наша сила. Робіть те що ви вважаєте за доцільне, а ми вам допоможемо. До справи.
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.04.29 | Гура

          Згоден з Андрієм. В іншому випадку режим нас переграє.

          Не треба не тільки при чвари розмовляти, щоб не зневірювати народ, а також давати режиму будь-яку можливість скористатися нашими привселюдними міркуваннями. Тобто, при розробці тієї чи іншої лінії боротьби, привселюдний аналіз можливих контрдій влади треба розцінювати як допога режиму і не допускати цього.
          згорнути/розгорнути гілку відповідей
          • 2001.04.29 | Andrij

            Я не проти прозорості дискусії

            Навпаки, обома руками за. Нема нічого поганого в обговоренні можливих протидій. Нам треба усвідомити, що наш бік є переможний не тому що у нас якісь хитрі плани того як обійти комуно-олігархів. АЛЕ, я дуже проти красивих слів, як то "цинічний удар", коли їх застосовують проти СВОЇХ союзників. У нас спільна справа і нам нема чого ділити. Стрілянина в спину повинна закінчитися.
        • 2001.05.02 | МихайлоСвистович

          Re: ПРАВДА ПРО РЕФЕРЕНДУМ

          Я вже писав, що, якщо Тимошенко все ж вирішить проводити референдум сама, ми будемо ЗМУШЕНІ її підтримувати. Змушені, бо не маємо права роздробити опозицію. Я не можу робити щось інше, ми маємо робити одну справу, тому я більше не братиму участі в дискусіях щодо референдуму. Я братиму участь в його підготовці, щоб використати всі його позитивні моменти. А якщо ми цей референдум все ж виграємо, я буду тільки радий.
  • 2001.04.29 | Ihor

    Якби думки співпадали в усіх, то був би рай на землі, а поки що, демократам треба полюбити настільки демократію щоб ...

    вони могли збиратися разом, приймати рішення голосуванням, і який результат голосування не вийшов би то поважали б його. Працювали разом на втілення рішень в життя, ті хто був за та проти.
    Я не розумію чому накинулися на п.Свистовича, адже він поважає рішення ФНП проводити референдум, незважаючи на те що він голосував проти. І ЦЕ Є ГОЛОВНЕ.
    Єдине що мені не сподобалося це назва "ПРАВДА ПРО РЕФЕРЕНДУМ" - звучить в дусі cовітських "Правда про греко-католицьку церкву, німецько-фашистських колаборантів". Якби назва була простіша - МОЯ ДУМКА ПРО РЕФЕРЕНДУМ, то не було б таких хвиль.
    Питання доцільності референдуму та стратегії треба занести до ПРОЕКТИ -> ТЕРМІНОВІ. Там збирати всі аргументи ЗА і ПРОТИ.
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.04.29 | Михайло Свистович

      Re: Якби думки співпадали в усіх, то був би рай на землі, а поки що, демократам треба полюбити настільки демократію щоб ...

      Погоджуюсь, що назва невдала. Просто я поспішав прочитати й відповісти на всі постинги, тому над назвою зовсім не думав.

      Під назвою "Правда про референдум" я мав на увазі, як саме виникла ця ідея, що головна мета авторів ідеї була не скинути Кучму та змінити режим, а досягти успіху на виборах, хоча вони й розуміють, що успіх цей буде невеликим (максимум 4-5% на виборах і то у блоці з іншими)
  • 2001.04.29 | Ростислав

    Все в наших руках, Михайле

    Ти маєш рацію. Поки що. Доти, доки "наших" в шатабах з підготовки референдуму не стане більше!
    Це по-перше. По-друге, особисто Тимошенко, на відміну від багатьох функціонерів "Родіни", справді хоче виграти референдум і не бачить його елементом передвиборчої кампанії своєї партії.
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.04.29 | Михайло Свистович

      Re: Все в наших руках, Михайле

      В мене теж склалося таке враження, що Тимошенко "справді хоче виграти референдум і не бачить його елементом передвиборчої кампанії своєї партії".

      Але в мене також склалося враження, що ідея підтримати референдум виникла в неї під впливом емоцій. Мені здалось, що вона ну дуже зла на Кучму (хоч і казала, що це не так) за свою відсидку в СІЗО.

      Тим більше, що Юлія Володимирівна призналася, що відчуває себе як після дембелю, тобто незвично і не розуміє ще стан справ в опозиції.
  • 2001.04.29 | Bogdan

    Запитання

    Пане Михайло, зараз, очевидно, з відставкою Ющенка дещо змінюється політична конфігурація. Як на Ваше бачення, чи це до добра, чи це призведе до розколу опозиції? Як Ви оцінюєте взагалі Ющенка як лідера, чи досить у нього розуміння, що на ньому спробують заробити політичний капітал ті хто його не має?

    p.s.
    Перепрошую за дещо провокативні запитання.
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.04.29 | Михайло Свистович

      Re: Запитання

      Не бачу нічого провокативного. Нормальне відверте запитання, яке потребує відвертої відповіді. Я збираюся написати з цього приводу статтю в "Майдан Ексклюзив", але коротко відповім.

      Останнім часом я не говорю про те, чого точно не знаю, бо зараз, коли я познайомився близько з Морозом, Матвієнком, іншими політичними лідерами, мені смішні ті твердження, які я виголошував про них.

      З Ющенком я особисто, на жаль, незнайомий, тому можу лише здогадуватися та аналізувати на підставі загальновідомих фактів.

      На мою думку, тут можливі обидва варіанти. Опозиція може і розколотися, і консолідуватися, на Ющенкові можуть заробити і політичний капітал, а можуть і погоріти.

      Все залежить від самого Ющенка. Поки що я не бачив в ньому достатньої рішучості (розуміння в нього є), щоб стати лідером опозиції чи хоча б активним діячем, тому й сумніваюсь, що його відставка це на краще. А якщо він очолить "конструктивну" опозицію і небуде виступати проти Кучми, тоді це ускладнить нашу боротьбу.

      Однак останні заяви Ющенка, як мені здається, показали, що він дещо помінявся в кращий бік, тому є шанс залучити його в лави справжньої опозиції. Якщо він стане справжнім опозиціонером, то й нинішня "конструктивна" опозиція (а рядові члени, скажімо, УНР вже давно стали в більшості справжніми) стане дійсно опозицією.

      Шанси для цього є, адже хто б міг сказати, що в жорстку опозицію до Кучми стануть Тарас Чорновіл, Юлія Тимошенко чи Олександр Турчинов, коли вони голосували за імплементацію референдуму в першому читанні (це було ще до касетного скандалу).
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.05.02 | Остап

        То як змінилась Ваша думка - на краще чи на гірше ?

        Михайло Свистович писав(ла):
        >
        > Останнім часом я не говорю про те, чого точно не знаю, бо зараз, коли я познайомився близько з Морозом, Матвієнком, іншими політичними лідерами, мені смішні ті твердження, які я виголошував про них.
        >

        То як змінилась Ваша думка - на краще чи на гірше ?
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.05.02 | МихайлоСвистович

          Re: То як змінилась Ваша думка - на краще чи на гірше ?

          Про одних - на краще, про других - на гірше, про третіх - залишилась такою самою.

          Я мав на увазі не як змінилася моя думка щодо них, а те, що дізнався більше про їхні характери та мотивації багатьох вчинків. А то політологи часто безапеляційно стверджують, що якийсь політик зробив щось з таких-то причин, а виявляється, що насправді все абсолютно інакше (приклад: роз"яснення Марчука, чому ми вийшли на Майдан саме 15 грудня).
  • 2001.04.29 | Адвокат ...

    Re: ПРАВДА ПРО РЕФЕРЕНДУМ

    Вельмишановний пане Михайле!

    Мені доволі зрозуміла Ваша позиція щодо референдуму, що його зініціювала пані Тимошенко. Як і Ви, якщо я не помиляюся щодо Ваших оцінок поточного моменту, я маю, як мені здається, обґрунтовані сумніви щодо успіху того референдуму. Тож, як і Ви, я бачу, що такий перебіг подій не буде на користь ані державі, ані людям. Він буде лише на користь Ку-чмі І Ко та тим політичним спритникам, що зможуть використати шум з цього приводу, щоб отримати додаткові голоси на виборах.


    Однак, не можу не зазначити, позиція, що викладена вище,-- то позиція _не_політика_. Нажаль, в Україні нема звичайних у західному розумінні громадських орґанізіцій, тож і немає місця для Вашої позиції в умовах, що склалися. Можливо, хоча у мене особисто на те надії ледь-ледь, що з виходом Ющенка на політичну арену України, на загал ситуація покращіться. А поки так не сталося, Вам треба визначитися, чи будете Ви діяти, як політик, і залишетесь "у всьому цьому", або будете діяти у інший спосіб. ( Це не образа особисто Вам, або тим, хто притримується Вашої точки зору. Це проста констатація поточного суспільно-політичного контексту. Ще раз кажу, цей контекст мені активно _не_подобається_. Мало хто у цій країні здатен розрізняти _себе,_як_такого_ від _себе,_як_виконувача_певних_функцій_. Це прикро. )


    Стосовно опозиції, як такої. І до ней слід булоб застосувати "максиму Ющенка" про прозорість та відкритість. Це, можливо, і було би початком утвердження громадянського суспільства в Україні.

    Тож, борітеся, тай поборете, Вам Бог помагає!
  • 2001.05.02 | Остап

    ПОЧНІТЬ З МАЛОГО - ВІДРОДІТЬ УРП

    Михайло Свистович писав(ла):
    >
    На мою думку, потрібно, об"єднавши всі матеріальні, технічні та людські ресурси опозиційних партій, кинути всі сили на копітку роботу по роз"ясненню народу нашої позиції та творення структур "у кожному під"їзді". А тоді можна й референдум, і будь-що інше проголошувати.

    Ви і далі збираєтесь "винаходити велосипеда" - об"єднувати людей з діаметрально протилежними поглядами?

    Не боїтесь, що у кожному під"їзді буде штаб іншої партії?

    Цими штабами управляти буде неможливо.

    ПРОПОНУЮ ІНШИЙ ВАРІАНТ - БЕК ДО УРП.

    Ідея в тому, щоб, використавши "бренд нейм" УРП, створити сильну ефективну партію право-центризського спрямування.

    По одному члену партії на під"їзд :-)

    Головна принцип - ефективність управління.

    Наказав "провод партії" всім вийти о 3 годині ночі, стати біля під"їзду і підняти прапор УРП - ВИКОНАЛИ.

    Далі -більше.

    Люди побачать ефективність і присутність партії.

    Почніть з малого - відродіть УРП.

    Відродите УРП, можна буде говорити про об"єднання опозиції, чи неопозиції.

    ПМ.
    Як об"єднувати різні цілістні системи - я Вам розкажу, (або технар :-) - на основі довірчих сертифікатів...


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".