МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Чому Ющенко не повинен очолити опозицію, Українську правицю, Рух, і т.д.

05/03/2001 | Free Spirit
В плані відгуку на цікавий опус Максим'яка "Велика душа Ющенка" та дискусії на тему.

Окрім порядності і професіоналізму, унікальність Ющенка в тому, що він є об'єднуюча фігура. До нього прихильно ставиться не тільки захід і Київ, а також суттева кількість на сході і півдні. По квітневому опитуванню Фонда Дем. Ініціатив, Крим був єдиним (!) регіоном де більшість була за його відставку, і навіть там 35% підтримують його повністю чи частково. Популярність Ющенка відзначає саме сентимент ЗА, а не проти. Для сучасної України це унікальний феномен, і унікальна нагода. Він сам, і його позиції\ідеали (поміркованість, пошук компромісів, порядність і професіоналізм у житті, політиці, економіці, здоровий державний патріотизм - загальний наголос саме на про, а не на проти) імпонують значно більшій частині населення ніж та, яка підтримує опозицію. Це факт, як би кому не хотілося інакше, і справжні політики повинні планувати стратегію виходячи з цих реалій (а ми повинні їх зрозуміти).

Ющенко просто зобов'язаний зайняти таку позицію, щоб на виборах 2002 року до парламенту пройшло якнайбільше демократично налаштованих сил (не деструктивних комуністичних, і не корумпованих олігархічних), що не означає тільки праві. Очолення їм опозиції або Української правиці до цього не призведе. Східна і центральна Україна не проголосують за правих навідь під соусом Ющенка. Зважте, як стараються державні, олігархічні, і російські ЗМІ зліпити з нього ультраправого. По результатам опитувань, мінімальний відсоток вважає, що Ющенко повинен очолити опозицію, тоді як переважна більшість вважає, що він повинен зберігати нейтралітет.

Завдання Ющенка - створити таку політичну силу, можлво навіть нову дійсно центриську партію, за яку проголосує неправий електорат. Така партія забрала б голоси у "центриських" олігархічних партій, і навіть частково у комуністів. Правий елеткорат досить стійкий (і досить обмежений), і лідерство Ющенка додасть йому максимум кілька відсотків, тоді як створення Ющенком нової центриської партії\коаліції могло б кардинально змінити склад парламента.

Після цього можна буде провести закони про перерозроділ повноважень від президента, стосовно імпічмента, та інші, тобто дійсно демократизувати систему. Так що ціль демократії не відміняється, просто пропонується більш реалістичний, хоча і менш драматичний, шлях їі досягнення.

Можливо, деяких палких опозиціонерів це від Ющенка і віштовхне. Ilia25, певно, проголосує за Мороза як більш принципового опозиціонера. І дуже добре. Але при такому розкладі політичних сил сотні тисяч які не голосували б взагалі, чи голосували б за щось "центрисько-алігархіческає," проголосують за центризм з Ющенко. І від цього виграє Україна загалом.

Відповіді

  • 2001.05.04 | Mary

    Оце вірно!(-)

    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.05.04 | Майдан

      До речі він це і робить.

      Це тішить ( хоча в цьому немає нічого нового - так він вів себе і минулого року). Політично найближче до нього підібралася ПРП, але гадаю не так внаслідок уподобаннь Ющенка, як завдяки настирливості самої ПРП, яка "пасе" Ющенка вже декілька років.

      Але врешті ПРП марки 2001 не є вже найгіршим варіантом для для "дружньої" партії Ющенка. Є й гірші...

      У свій час ( у часи Гориня) Ющенко активно спілкувався з УРП, яка однак будучи зайнята власними росколами цього не оцінила.

      Не слід розмежовувати Ющенка і Мороза - поява у майбутнії політичних баталіях лідерів , які зможуть забрати хоча б частину прихильників у Ющенка є пристрастною мрією нинішнього режиму. А наприклад поява трьох кандидатів - Ющенка, Мороза та Тимошенко, ідею якої пробують нам підсовувати то взагалі казка для олігархів та Кучми.

      У Мороза та Ющенка набагато більше спільного аніж відмінного. Цей шанс не можна упускати.
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.05.04 | Остап

        Дуже прошу про спільності і відмінності докладніше

        Майдан писав(ла):
        > У Мороза та Ющенка набагато більше спільного аніж відмінного. Цей шанс не можна упускати.



        Дуже прошу про спільності і відмінності докладніше .

        З повагою.
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.05.04 | ilia25

          Що в них спільного?

          Дайте подумати... Може прихильність до демократії?
          згорнути/розгорнути гілку відповідей
          • 2001.05.04 | Free Spirit

            Re: Що в них спільного?

            ilia25 писав(ла):
            > Дайте подумати... Може прихильність до демократії?

            Ilia25, vy ironizujete chy ni? Spodivajus, scho ni. Prykhylnosti do demokratychnykh pryntsypiv, objektyvnogo telebachennia, i vidraza do koruptsii vzhe je chudova spilna baza.

            A vzagali i ne obovjazkovo Yuschenku i Morozu formalno objednatysia, navit i ne treba. Moroz vse taky livy, a jogo elektorat sche livishyj za niogo osobysto. Haj Moroz zabere jaknaibilshe holosiv u komunistiv, a Yuschenko - u "tsentrystskykh" oligarhichnykh partii, a zahid mozhe spokiino golosuvaty za Pravytsiu jak ideologichno blyzhchy sylu. Naskilky krashchyj by buv sklad parlamenty, i naslidky dlia demokratii...
    • 2001.05.04 | Максим'як

      Re: Об'єднавчий потенціал, але чи прийдуть всім єдиноправильні рішення?

      Свій унікальний об’єднавчий потенціал Ющенко безумовно використає, але вже на виборах до Верховної Ради. Його вже поспішали поставити на чолі всієї правиці, але то все за дуже на горячо робилося.
      Жодних партій не потрібно – єдиний блок, це моя думка. Для створення партії не має часу.
      Я може трохи пофантазую, відійду від теми, але було би добре, коли б декілька правих партій почали шлях об'єднання, власне, маю на увазі, злиття. Всі проблеми, які стоять на шляху об’єнання, лежать у верхівках партій, які ніби згідні на такий крок, але бояться, що завтра, як це вже було, прийде хтось і захопить це об’єднання, а їх просто вишвирнуть, а всі їхні структури стануть надбанням інших. На відміну від блоку, злиття – це фізичне утворення. Таке фізичне утворення повинно мати зовсім інший зміст статуту, управління такої партії чи фронту повинно перейти не голові, а раді, така рада є постійнодіючим органом, головуючі мають обиратися шляхом ротації і виконувати функції голови секретаріату і не більше. До ради обираються ті, хто здобув перемогу на праймерз, попередніх внутрішньопартійних виборах, не шляхом мандатного голосування делегатів, а справжнім таємним голосуванням із правом додатково, до внесених вже в бюлетень, вписувати свою кандидатуру.

      Але найголовніше, зрозуміти механізм об’єднання. Ось, три Рухи – три лідери, поки був один Рух, був один лідер. Чи можна повернутися на тому самому принципі в один Рух з одним лідером? Думаю, що це - майже не реально. Тоді, що – тріумвірат? Вони ж один одного вже органічно не переварюють. Отже найкраще – рада, по п'ять осіб від кожного крила. Перед виборами до Верховної Ради відбувається праймерз, висунення кандидатури на президента – аналогічно.

      Потрібно свідомо прагнути об'єнання. Це є така проста логіка, яку вантажники давно зрозуміли – рояль несуть разом, а не кожен по черзі, тоді і появляється результат. Якщо ми би були мудрішими від тих західних схем, відпрацьованих столітніми демократіями, а насправді є не так, а на рівні партієтворення світовий досвід ігнорується. Нові партії створюються тому, що не має жодної партії в Україні, де би існувала відкрита і прозора внутрішня демократична структура.

      Яка найболючіша проблема розколів партій? Не люди, а майно, а дроблення матеріальної бази. І цю проблему потрібно якось усувати ще на статутному рівні, наприклад, майно залишається за тією частиною партії, яка зберігає назву, чи якось інкше. Тобто ніколи не дробиться, а тільки примножується.

      Сучасні партії в Україні практично перебрали всі риси колишньої КП. Колись, давно, в одній партії я запропонував провести праймерз при виборах обласного голови. Проти були тайняки і посередності, вони все зробили, щоб того не відбулося. Активна посередність, то найбільше зло і найбільша перешкода до об'єднавчих процесів в нашому суспільстві. Для такої посередності не має жодних прижиттєвих авторитетів, вони не цінять ні досвіду ні заслуг інших. Для них особою поваги може стати тільки мертвий, кожна жива людина, яка чогось досягла в житті, для них - це людина, якій повезло, а от їм - не повезло. Але саме головне, що така посередність є завжди проти демократичних принципів в будь-якій політичній структурі, тому, що в цих умовах посередності нічого не світить. А так хочеться, зразу - від Шаріка і в управдоми.

      Тому, десь на шляху демократизації внутріпартійних процесів і лежить відповідь: як нам прийти єдиним блоком до виборів і перемогти. Бо одного тільки харизматичного лідера очевидно не достатньо. І на місці Ющенка я би теж нікуди не спішив вступати чи очолювати, бо якщо уважно все обміркувати, то видно, що потрібно шукати підходи з іншого боку. Для сьогоднішніх задач Україна має чудового лідера – Юлію Тимошенко і її потрібно підтримувати.
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.05.04 | khloe

        Re: Об'єднавчий потенціал, але чи прийдуть всім єдиноправильні рішення?

        Так все-таки тріумвірат, рада чи Тимошенко?

        Ви мені вибачте за зухвалість, але хай би там як ми тут на форумі не підтримували і не хвалили б Тимошенко, за нею люди не підуть. Гляньте правді в очі. Просто не підуть. Чому ви заздалегідь прирікаєте свого лідера на поразку? Надто вже скандальна фігура. Ну не підтримує її більшість у провінції. Якщо і не проти, то дуже обережно ставляться. З ЦИМ ТРЕБА РАХУВАТИСЯ, якщо вам потрібна перемога! Є ж рейтинги політиків, подивіться, підтримає її, як єдиного Опозиційного лідера, більшість в Україні, чи ні? Яка відсоткова вірогідність того, що за нею піде більшість?
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.05.04 | Максим'як

          Re: Об'єднавчий потенціал, але чи прийдуть всім єдиноправильні рішення?

          Це Ющенко має вибирати, що йому робити. А моя точка зору више. Ваша також. Свій рейтинг і повагу він заробив без жодної партії і не бачу жодних підстав якоїсь партії мати претензії на нього. Жодних переговорів він не робив, а наразі є ще в.о. Тимошенко вже почала цю працю на об"єднання. Не в інтересах справи зараз, не вникнувши в політичне життя і структури, йому приймати рішення. Ющенко не допоноже Тимошенко своєю підтримкою. В нього інакше бачення. Правиця теж має свої позиції. До виборів у Верховну Раду є ще далеко і буде час зрозуміти хто з чим і хто з ким має йти на вибори.
        • 2001.05.04 | Гура

          Мальчики налево, девочки направо :-)

          Тимошенко заявила, что она считает, что Ющенко - лучший кандидат в Президенты.
          А она - неформальный лидер оппозиции.
      • 2001.05.04 | ilia25

        Отут я з вами згоден

        > Тому, десь на шляху демократизації внутріпартійних процесів і лежить відповідь: як нам прийти єдиним блоком до виборів і перемогти

        Дуже вже я люблю демократію :))

        Я теж вважаю, що ідея виборів лідера партії через праймеріз -- це те, чого не вистачає нашим партіям. Саме відсутність демократичної процедури приводить до розколів, що ними користуються Кучма, та йому подібні.
  • 2001.05.04 | Focus

    Absolutely! - Треба це ДУЖЕ СИЛЬНО вдовблювати в голови масам (поки не пізно...)

    щоб нейтралізувати параноїдальний вплив усіх дрімучих проросійських сил.
    (а вплив цей буде - неважко здогадатися - ой який сильний і добряче фінансований).
    Треба їх перекричати!

    "конструктивні" опозиціонери, що прагнуть не так особистого просування у кар"єрі шляхом ПІД"ЮЗУВАННЯ популярності Ющенка, як суспільного блага для України, мають волати про це на кожному кроці:
    Ющенко - президент для всіх!

    Це очевидно, але ж усі мабуть з власного шкільного досвіду пам"ятають, що поки не вдовбають щось в голову, діла не буде...
    Навпаки, задурити їх (голови) дуже просто.

    Проти Ющенка буде зараз справді ґеббельсівська пропагандистська війна, з якою боротися можна лише симетричними методами, тобто повторенням,
    КРАП! КРАП!, КРАПельки падають на народні мозги :).
    Зважте в цьому ніякої ганьби нема, це лише маленькі хитрощі. Правда, навіть багаторазово повторена, брехнею не стає (на відміну від останньої яка може набувати правдоподібності у стилі п. Ґеббельса)

    Ось так, все у цьому месаджі тривіально,
    але варто ще раз повторити, їй-бо!

    :)
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.05.04 | Free Spirit

      Re: Absolutely! - Треба це ДУЖЕ СИЛЬНО вдовблювати в голови масам (поки не пізно...)

      Virno. Tak dovbajmo tsiu skalu... :))
  • 2001.05.04 | khloe

    Re: Чому Ющенко не повинен очолити опозицію, Українську правицю, Рух, і т.д.

    Правильно! І саме з цих же причин, по-моєму, в Опозиції взагалі не повинно бути єдиного лідера! І не треба його шукати!
    По-перше, єдиного лідера ( а разом з ним і всю опозицію) набагато легше скомпроментувати, ніж кількох. Про що вже казав Кучма, коли шкодував, що Тимошенко і досі не біля керма. А компромат завжди можна розшукати. А якщо не компромат, то просто виставити його, як антигероя, який хоче скинути "законну" владу і посісти святе місце, яке порожнім не буває... І не треба відкидати таку можливість, як нереальну, якій ніхто не повірить.. Хтось та обов"язково повірить.
    По-друге, кожна партія зі своїми лідерами додає до опозиції свій електорат, якому набагато приємніше бачити, що керівник його партії на рівних бере участь в прийнятті важливих рішень (якщо раптом єдиний лідер комусь не сподобається. А такі завжди є). Головне - щоб ці партії могли домовитися між собою, зважаючи на конкретні задачі та їхню доцільність, а не на розбіжності в поглядах і ідеологіях.

    А щодо Ющенка - час покаже. Я тільки вважаю, якщо його робота дійсно принесла користь Україні, якщо він працював для людей (а це визнають усі), то один офіційний поцілунок погоди не робить. В Біблії сказано: "Не по словах їх взнаєте їх, а по справах їх."
  • 2001.05.04 | Shooter

    Цитата від Тараса Чорновола

    Він повинен очолити процес об’єднання правоцентристських партій, партій, пов’язаних із національним виробником, національним капіталом, національною ідеєю. Ми повинні розучитися роз’єднувати ідеологічні і прагматичні речі. Ми повинні визначити для нього ту нішу, на котру він реально заслуговує. Не лідер Форуму національного порятунку, ні тим більше керівник комітету «Україна без Кучми!», а лідер загальнонаціонального патріотичного руху країни. Але чи багато в нас готових працювати над його створенням, виконуючи нелегку чорнову роботу...
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.05.04 | Free Spirit

      Re: Цитата від Тараса Чорновола

      Shooter писав(ла):
      > Він повинен очолити процес об’єднання правоцентристських партій, "

      Ne treba napyraty na slovi "pravi," a same na tsentryski. Po suti vid zvisno pravotsentryst, ale nagolos treba robyty na tsentrysmi, bo Yuschenko znachno blyzhchyi do tsentru nizh Rukhy, RiP, i t.d. Chornovil, napryklad, vidnosyt KUN pani Stetsko do pravotsentrystiv, a narod jikh azh nijak tsentrystamy ne spryjmaje.
    • 2001.05.04 | Максим'як

      Re: На одного прихильника більше (-)

  • 2001.05.05 | Остап

    Уявімо собі, що Ющенко створює партію... ( "партія одіозних демократів")

    Уявімо собі, що Ющенко партію...

    Хто буде заступниками ? - "пинзеники", "одіозні демократи"...

    Тобто вся та сама "колода демократів" , що весь час на слуху ( час від часу при владі..)

    Хто піде за такою партією? Ніхто....
    Хотілося би помилятись...

    ПМ.
    Потрібно запропонувати таку структуру партії, де би нівелювалися "одіозні" фігури.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".