МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Михайло СВИСТОВИЧ "ІНТЕРВ"Ю З МОРОЗОМ"

05/06/2001 | Майдан-Інформ
Особисто з Олександром Морозом я познайомився 13 грудня 2000 року, коли в офісі Соцпартії зібралися опозиційні до Кучми на той час політики і неполітики, щоб дати відповідь на питання: “Що ми маємо робити, якщо далі жити по-старому неможливо”. Саме там і була підтримана ініціатива “групи чотирьох” (Левицький, Підпалий, Чемерис, Свистович) вийти на площу 15 грудня.

До того я бачив Мороза лише по телевізору, на мітингах і в коридорах Верховної Ради (в 1994-98рр. я був помічником-консультантом народного депутата Володимира Чемериса). Звичайно, моє ставлення учасника національно-визвольного руху до нього як лідера “групи 239”, а пізніше Голови Верховної Ради з лівою більшістю було вкрай негативне. Для мене він був комунякою, совком і не більше.

Вперше позитивне відчуття до Мороза ворухнулось в моїй душі, коли якийсь з депутатів (нині ми називаємо їх “з олігархічних фракцій”), побачивши як до виходу з різних боків одночасно підходять Мороз та Хмара, прорік вголос: “Вот идут два дурака, которые ничего не взяли себе в прошлой Верховной Раде. Шо коммунист, шо националист – обое рябое”. Для мене це було одкровенням. Тоді я вважав, що комуністи – це або фанатики, яких вже не залишилися, або пристосуванці, що бажають користуватися різноманітними номенклатурними пільгами.

Це відчуття як ворухнулось, так і зникло. Я далі продовжував ходити на антиморозівські мітинги, обрання його спікером стало для мене ледь не шоком. Але, коли мої націонал-демократичні друзі “наїхали” на Мороза за те, що він підписав документ про виділення якомусь сліпому відставнику кілька десятків тисяч доларів на лікування в США (і воно дійсно відбулось), я виступав в його захист. Адже ці гроші він не вкрав.

Вперше з лівими, яких я не переносив на дух, я почав співробітничати в Ірпені, спільно протидіючі свавіллю місцевої влади. Тоді я побачив, що й серед них, виявляється, є порядні люди. Та на останніх президентських виборах, коли кампанія лише розпочиналася, я й уявити собі не міг, що віддам за Мороза свій голос.

Мене в цьому не міг переконати навіть такий авторитет як Степан Хмара. Вічний опонент Мороза раптом з’явився разом з ним в Будинку письменників зі словами: “Я закликаю вас голосувати за Олександра Мороза. Наступного дня я стану до нього в опозицію, але при ньому, на відміну від Кучми, можливість для опозиції буде”.

Я розумів, що ці вибори будуть найгіршими в нашій історії. Доведеться обирати немилого душі й серцю кандидата, який має реальні шанси перемогти Кучму. Зупинив свій вибір на Марчукові, не маючи щодо нього великих ілюзій. Але він був найреальнішим серед нелівих. Розгорнули кампанію (Марчук в Ірпені посів третє місце).

Раптом виявилось, що всі мої друзі, праві за поглядами, вчорашні націоналісти збираються голосувати за Мороза. За нього голосували і львів’яни з колишнього “Студентського братства”, і Олесь Доній, і Ігор Каганець (журнал “Перехід-IV”). Мій кум роздавав газету “Товариш”, яку спочатку я не хотів навіть брати до рук. Мене переконували, що він змінився, що він поступово рухається в бік європейської соціал-демократії. Я не вірив і казав, що хай його партія про це заявить, змінить прапор, перестане покладати до Леніна квіти, співати разом з комуністами “Інтернаціонал” та вижене всіх шовіністів зі своїх лав. На що Чемерис мені відповів: “Треба не критикувати Мороза, а йти до нього і допомогти йому це зробити. Він же не має на кого спертися в партійній реформі”.

В партію до нього я не пішов, бо соціал-демократія теж не моя ідеологія (я, за європейськими мірками, неоконсерватор), але за Мороза проголосував. Проголосував з болем в серці і лише з тієї причини, що зрозумів: лише Мороз у разі виходу в другий тур може перемогти Кучму. До речі, думка, що Мороз краще ніж Кучма переважила мою до нього ідеологічну нехіть лише за місяць до дня голосування. Не останню роль зіграв в цьому й Гія Гонгадзе, який також закликав зробити вибір на користь голови СПУ.

Пізніше я дізнався, що чудова газета “Грані”, де працюють журналісти з правими поглядами, випускається Соцпартією. Співробітництво з “Гранями” трохи відкрило мені очі. Я побачив, що соціалісти дійсно помінялись, особливо, коли з партії вийшла група товаришів (Чиж, Кияшко, Арестов), звинувативши Мороза в опортунізмі і буржуазному ухилі (зараз всі вони в таборі Кучми).

Після 15 грудня з Сан Саничем (він нормально сприймає таке звертання) ми вже знайомі досить близько. На першому етапі акції “Україна без Кучми!” бачились і розмовляли ледь не кожен день. Хочу зазначити, щой тут він показав себе з найкращого боку, не дозволяючи своїм соціалістам піднімати море партійних прапорів, які вони привезли з собою з регіонів, наполягав, щоб на всіх мітингах виступи лівих і правих чергувалися.

Не хочу, щоб у вас склалося враження, що Мороз весь такий білий і пухнастий. Він все ж таки політик і хоче прийти до влади. Він, звичайно, не проти, щоб його партія мала з цієї акції найбільші політичні дивіденди. Але він розуміє, що так ми ніколи не скинемо Кучму. І заборона на повсюдну рекламу партії йому далась нелегко.

Не став Мороз, як на мій погляд, і європейським соціалістом. Він, звичайно, вже не комуніст, але й до соціал-демократії ще не дійшов, хоча відстань між Морозом та Блером чи Жоспеном набагато менша ніж між ним та Симоненком. І поступово, хоч і повільно, ця відстань зменшується. Він не критикує радянське минуле, але усвідомлює, що його не повернеш, і, навіть якби можна було це зробити, повертати не потрібно.

До Росії голова СПУ також не має вже такого пієтету як інші українські ліві, хоча багато сантиментів щодо північного сусіда залишилось. Хоча останнім часом співвідношення його симпатій щодо Заходу та Росії я б окреслив як 55:45

Ми не стали з Морозом однодумцями. Ми залишились ідеологічними опонентами, але перстали бути ворогами. Ми поважаємо один одного як люди і маємо наразі одну мету: повалити кучмівський режим і забезпечити незворотність розвитку демократії.

Про це інтерв”ю ми домовились давно, але саме на ці дні припали засідання керівних органів Соціалістичної партії та Форуму національного порятунку. Саме інтерв”ю також почалося з годинним запізненням і проходило в кабінеті голови Соціалістичного конгресу молоді Вадима Місюри, бо в кабінеті Мороза продовжувалась чергова партійна дискусія.

Майдан-Інформ: Ви голосували за негативну оцінку уряду Ющенка, але утрималися при голосуванні за недовіру? Як Ви це прокоментуєте?

Мороз Олександр Олександрович: Оскільки мій голос, як голови, був вирішальним під час розгляду цього питанні на політвиконкомі Соціалістичної партії (розділились голоси: семеро схилялись до голосування за недовіру, семеро утримуалися), то мій голос був вирішальним. Я відповідальність взяв на себе, пояснивши свої мотиви.
Щоб скоротити час на інтерв’ю, візьміть останній номер Товариша (www.tovarish.com.ua) № 18 за травень 2001 року. Там в моїй доповіді на засіданні Політвиконкому СПУ викладено всі мотиви та міркування.

Майдан-Інформ: Ви поставили запитання Віктору Ющенку: “Чи розуміє він, за чиїм сценарієм робиться вистава відставки уряду?” Прокоментуйте, будь-ласка, що Ви мали на увазі?

Мороз: Вся справа в тому, що знищення уряду Ющенка планувалося Президентом з самого початку його призначення. Я про це знаю добре, і знають про це всі, хто причетний до влади, в тому числі сам Ющенко. Мені потрібно було, щоб він сказав, чи він знає про це, чи не знає. Бо ініціатива комуністів та інших фракцій була тут як аргумент для того, щоб Президент міг перекласти відповідальність на парламент. Але все це було задумано самим Президентом. Тому для мене було важливо, щоби Ющенко відреагував на ситуацію буквально. Але він обійшов це.

Майдан-Інформ: Як Ви вважаєте, для чого Президент це робив? Йому була потрібна така гра, щоб відволікти народ від акції “Україна без Кучми!” чи він дійсно хотів відставки Ющенка? Наприклад, мені здалося, що Кучмі невигідна зараз відставка Ющенка, який був його козирем перед Заходом.

Мороз: По-перше, ця ідея з самого початку була ініційована ним і його оточенням, і більше навіть саме оточенням. Бо коли прийшли вони до влади на президентських виборах і вирішили вже перші кроки спрямувати на знищення всіх, хто виступав проти них. Ці ж люди вирішили скористатися своєю владою, щоб доходи бюджету скерувати на задоволення своїх інтересів. А коли Кучма одержав в Америці перелік прізвищ осіб, яких можна рекомендувати на посаду прем’єра, то серед них був і Ющенко. Він назвав Ющенка, можливо навіть сподіваючись, що ця кандидатура не пройде. Так було з Пустовойтенком, якого він назвав, але ніякої роботи за нього серед депутатів не проводив, чим зробив просто добрий жест перед Пустовойтенком. З Ющенком він вирішив продемонструвати лояльність до американців, сподіваючись на кредити МВФ та інше сприяння, а потім замінити Віктора Андрійовича при нагоді. Він мав поміняти його влітку 2000 – го року, потім пообіцяв своїм партнерам, яким уряд обмежив неконтрольованість в діях на енергетичному ринку, зробити це восени. І це обов’язково сталося б в грудні, та завадив так званий “касетний скандал”. Всі висловлювання Президента, що, мовляв, Ющенко молодий, нехай працює, були грою. Насправді він збирався з самого початку його звільняти. Це одна причина.
По-друге, нова причина, з’явилася після того як касетний скандал викрив оборудки Президента. І вистава з пристрастями навколо уряду потрібна була йому, щоб показати, що він має силу і контролює все, що робиться в державі.
Тому ці два моменти співпали.

Дзвонить телефон. Мороз бере трубку, звідки чується вимогливий жіночий голос:
- Вадим?
- Ні це не Вадим.
- А де Вадим? І взагалі, хто це?
- Це його помічник.
- А як прізвище, помічник?
- Мороз.
- (після довгої паузи) Ой… Вибачте. Це я не по тому телефону подзвонила.
- Ні-ні телефон саме той. Просто я тут зараз даю інтерв”ю. А Вадим знаходиться за телефоном (дає номер).


Майдан-Інформ: Як Ви вважаєте, чи піде Ющенко в опозицію?

Мороз: Ющенко не піде в опозицію. Ви зверніть увагу, його підтримали політичні партії, які не знаходяться в опозиції.

Майдан-Інформ: Хто, на Вашу думку, буде наступним прем’єром? Чи буде фракція СПУ брати участь у голосуванні під час затвердження у Верховній Раді наступного прем’єра?

Мороз: скоріш за все фракція не братиме участь у голосуванні за кандидатуру наступного прем’єра. Ну хіба що назвуть кандидатуру, яка не викликає ніяких заперечень. Наприклад, я б голосував за Валентина Костянтиновича Симоненка. Але його навряд чи запропонують.

Майдан-Інформ: Поясніть, будь-ласка, Юлія Тимошенко була призначена головою штабу по проведенню референдуму щодо відставки Кучми та зміни системи влади? Бо в засобах масової інформації (телебачення, газета “ВВ”) її саме так називають, а по радіо я чув, що формально ніякого голови штабу не призначалось.

Мороз: Вона очолила першу ініціативну групу, яку, в основному сформували члени її партії. Але таких ініціативних груп, на зборах яких призначаються збирачі підписів, потрібно створити якомога більше по всій Україні, бо, наприклад, збирачі з групи Юлії Тимошенко, яка створена в Києві, мають право збирати підписи лише в столиці. Тому кожна партія творить свій штаб. І це природно. Я, наприклад, є головою штабу, створеного Соціалістичною партією.

Майдан-Інформ: Говорять про якісь “референдумні” суперечки між СПУ та “Батьківщиною”.

Мороз: Це не суперечки, це – дискусія. Вони поставили питання щодо відставки Президента, а ми запропонували доповнити його питанням щодо зміни системи влади. Тому Політрада нашої партії доручила мені узгодити це з іншими ініціаторами референдума, що і було зроблено. Під час кількох робочих засідань ми дійшли до висновку, що єдиного централізованого штабу із жорсткими функціями створювати не потрібно. Буде лише координаційний центр між всіма штабами, які працюватимуть над підготовкою референдуму. Я висловив на засіданні Форуму національного порятунку, що такі функції треба передати і Форуму.

Майдан-Інформ: А хто виступав проти другого питання?

Мороз: Прямо ніхто, і в ході дискусії всі погодилися з ним.

Майдан-Інформ: А третє питання? Ви зняли його остаточно?

Мороз: Третє питання ми зняли, врахувавши можливий варіант, що Конституційний суд, виконуючи замовлення Президента, скаже, що перші два питання неконституційні. Тоді залишиться лише одне питання, яке є визначено в Конституції. І окремий референдум по ньому проводити навряд чи доцільно.

Майдан-Інформ: Вчора в ЗМІ прозвучала інформація про те, що Форум національного порятунку ще не визначився щодо проведення референдуму.

Мороз: Форум визначився. Просто на цьому засіданні не було Тараса Стецьківа і Тараса Чорновола, які є противниками референдуму. Але рішення було прийняте.

Майдан-Інформ: Ви вірите в успіх референдуму? Адже проти нього задіють потужний адміністративний апарат, зроблять йому інформаційну блокаду. Крім того, якщо опозиція програє референдум, це стане для неї відчутним ударом. І програш трактуватимуть як підтвердження легітимності Кучми.

Мороз: На що ми розраховуємо? Ми зараз інтенсивно працюємо над розробкою закону про референдум. Якщо нам вдасться реалізувати в ньому наші ідеї, в тому числі за допомогою масових політичних акцій, можливості для застосування адмінресурси будуть суттєво зменшені. З іншого боку, референдум проводиться напередодні парламентських виборів. Так чи інакше вже всі розуміють, що Кучмі немає куди дітися. Йому доведеться іти у відставку. Це розуміють і керівники областей, тому вони не будуть такими ревними під час використання адмінресурсу. До того ж ми заручаємося підтримкою міжнародних організацій. Там є цікаві пропозиції щодо кількості та якості їхніх представників. Таким чином ми можемо значно зменшити вплив адмінресурсу.

Майдан-Інформ: Як Ви гадаєте, чи будуть комуністи та вітренківці брати участь в організації та підготовці референдуму?

Мороз: За рішенням нашої Політради ми щойно погодили текст письмового звернення до них і направили його листом, де запропонували і їм самим активно підтримати ідею референдуму, і дати доручення своїм регіональним структурам.

Майдан-Інформ: Прокоментуйте, будь-ласка, ту ситуацію, що деякі члени Вашої партії (я маю на увазі Ніну Марковську) увійшли до міжфракційної групи “За солідарність суверенних слов’янських держав” разом з членами фракцій “Трудова Україна”, “Солідарність” та іншими.

Мороз: Я відверто скажу, що нічого про утворення такої групи не знаю. На Політвиконкомі це питання не розглядалося, ніхто Ніні Степанівні від імені партії подібних вказівок не давав. Хіба що до неї звернулися особисто з пропозицією увійти до такої групи. Колись ходили чутки про створення якоїсь групи, але мова йшла про всі слов’янські держави, в тому числі Словенію, Болгарію, Польщу тощо. Щодо цієї групи потрібно вияснити в Ніни Марковської.

Відповіді

  • 2001.05.06 | NoName

    Запитання до Майдан-Інформ

    А як шановний Майдан-Інформ сприймає заяву Мороза про можливість підтримки Валентина Симоненка в якості кандидата на прем`єрську посаду?
    Геніяльно?
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.05.06 | МихайлоСвистович

      Re: Запитання до Майдан-Інформ

      Наприклад, я не знаю як оцінити.

      Самого Валентина Симоненка (це не комуністичний лідер Петро Симоненко) я особисто не знаю. Він був губернатором Одещини, а потім став Головою Рахункової палати Верховної Ради. Викрив багато зловживань з боку кучманоїдів, але не знаю, робив він це щиро чи грав в одну гру з Ткаченком.

      Він не є націонал-демократом. Отже, за поглядами ми не співпадаємо. Чемерис мені казав про нього як про порядну людину, але я про нього занадто мало знаю, щоб відповісти на Ваше питання.
  • 2001.05.06 | Roller

    Я задавал вопрос и хотел услышать ответ.

    Я задавал вопрос и хотел услышать на него ответ.
    Вместо это я читаю о Ваших чувствах их деформации . Наверное это интересно, но не по теме?
    Мне интересно другое. Вы задавали мой вопрос, или "отфильтровали"?

    Думается вопрос земли архиважный, как говаривал еще т. Ленин .

    Если Вы собирались брать интервью наздоровье. А если передать записки с вопросами, то этого я не увидел.

    Постарайтесь исправить ошибку на встрече с Тимошенко.
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.05.06 | МихайлоСвистович

      Re: Я задавал вопрос и хотел услышать ответ.

      Якби я задав всі питання, то ми б досиділись до ранку. А записки я передав перепрошую, що забув написати. Ми домовилися про ще одну зустріч, де він відповість на решту питань, в тому числі і на Ваше.
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.05.06 | trick

        Re: Я задавал вопрос и хотел услышать ответ.

        Probacte, a chomu b Morozu (ta j Tymoshenko) ne vytratyty (a ja b navit ne vvazhav to za vytraty) 10-15 xvylyn i samym vidpovisty na pytannya (jaki Technar mozhe objednaty u 1 zagalnyj numerovanyjspysok) - prosto zapostyty ix sudy.? Ne povir'u sho vony ne majut dostupu do Inetu ta dosi "kydajutsa z vylamy" na komputera. JAksho povilno drukujut - e pomichnyky. Xaj doluchajutsa do New-Tech.
        IMHO
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.05.06 | МихайлоСвистович

          Re: Я задавал вопрос и хотел услышать ответ.

          Я згоден з Вами, але спробуйте переконати в цьому їх. Вони прийдуть колись сюди, але це займе не 10-15 хвилин. А для того, щоб вони скоріше прийшли, нам потрібно розкрутити сайт. Можливості ж для розкрутки обмежені.
          згорнути/розгорнути гілку відповідей
          • 2001.05.06 | trick

            Re: Я задавал вопрос и хотел услышать ответ.

            Probachte, tobto jaksho ja pravylno rozumiju, pry tomu sho tut e jakyj-ne-jakyj "internet-resurs" FNP ta vzagali publika jaka pidtrymuje Moroza ta/abo Tymoshenko,vse ce pryamo kazhuchy ignorujetsa M. i T. ?!!! Chy u M. i T. vzhe nema problem z opryludnennyam i rozjasnennyam svoei polityky, dij ta planiv?
            Kupa pytan jaki zadaly tut pokazue sho vsetaky e.
          • 2001.05.07 | сергій

            Розкрутити до рівня декількох тисяч відвідувачів на день реально.

            Як хто хоче цим займатися, хоча б по 15хв. на день–
            це все може допомогти.
            Це і реєстрація в усіх каталогах і дописи в інших форумах і розсилка яку вже планували.
            згорнути/розгорнути гілку відповідей
            • 2001.05.07 | zinc

              Re: Розкрутити до рівня декількох тисяч відвідувачів на день реально.

              Також було б не хило порекламувати Майдан (як електронно так і матеріально) серед студентів (бакалаврів, магістрів, аспірантів) Києва. Особливо Києво-Могилянки, Універу, юристів.
              згорнути/розгорнути гілку відповідей
              • 2001.05.07 | Майдан-Інформ

                Цілком згоден з Вами.

                Ресурси підняття рейтингу "Майдану" використані лише на 10-15%. Причина - зайнятість нашої команди зароблянням грошей на себе і сімю, а також незнання або погане володіння деякими інтернет технологіями, тощо.

                Однак з вашою та божою допомогою ми все це здолаємо.
      • 2001.05.06 | Roller

        Спасибо, подожду ответ.

        Сидеть до вечера, в общем-то и не обязательно. Достаточно оставить вопросы и попросить прислать ответы на форум. Это можно сделать и не встречаясь. Электронная почта экономит время.

        Думаю следует поднять статус майдан. Сотрудничество с таким народным интернет изданием, как "Майдан"- предмет престижа лидеров разных партий.
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.05.06 | Майдан-Інформ

          Re: Спасибо, подожду ответ.

          Та не читають наші політики електронну пошту. І не мають пієтету до Майдану як і до інших Інтернет-видань, окрім "Української правди" (подивіться на її рейтинг). А питання у письмовій формі Я ВЖЕ ПЕРЕДАВ.
          згорнути/розгорнути гілку відповідей
          • 2001.05.06 | Roller

            Re: Спасибо, подожду ответ.


            Значит их треба научить читатью У них есть для этого люди, которые и дают ответы. Вы можете написать письмо Л Кучме на сайт и получить ответ.
            Кто их научит работать как не мы?
            згорнути/розгорнути гілку відповідей
            • 2001.05.06 | trick

              Re: Спасибо, подожду ответ.

              Do rechi, treba she j u dostupnij formi pojasnyty im, sho Inet-texnologii - ce ne tilky (i ne stilky) Email.
              A vzagali -
              Zaraz ne zvychajna polit. sytuacija v Ukraini, tobto ja osobysto nosom krutyty ne budu z cyogo (prykrogo - IMHO) pryvodu. Ale jakby na vyborax ja uznav sho skazhim, kandydat X ignoruje Inet (zgadajte starogo anekdota pro logichnyj lancug sirnyky-> kurinnya->vypyvku->karty->babiv->...) , to ja b 100 raziv podumav by chy golosuvaty za nyogo. i ne golosuvav by.
              Do rechi temu komputernoi neosvichenosti mozhna tonko vykorystovuvaty na vyborax. - teenagers majzhe vsi povedeni na komputerax ta Ineti - podyvitsa xocha b na vsilyaki Chaty (GalaChat i take inshe).
              IMHO
          • 2001.05.07 | сергій

            Яким чином УкрпҐавда має рейтінг?

            Я зайшов вперше на їх сайт колу почув про записи з касет. До того може щось і читав, але свідомо не ходив туди.
            Топто трагедія Гонгадзе і сенсаційна історія Мельніченка відповідні за їх успіх.

            Але я пригадуєї що ще й раніше бачив їх в високому рейтінгу. Якщо це так– я подивлюся архіви рейтінгів, має бути, тоді причина успіху, кажучи про контент, полягає і в різко опозиційній, радикальній позиції. Але є й суто організаційні моменти, окрім контенту.

            Я от знайшов, що вони зареєстровані в самій глобальній реєстраційній системі http://dmoz.org/
            а також в http://rambler.ru i інших російських і українських пошуковках та діректоріях.

            Просто кажичи УП є всюди де є йдеться про щось украінське. Плюс система банерів та деякі важливі кнопки.

            Чому на УП немає кнопки Майдан?
            Взагалі які з ними стосунки?

            Цікаво що на їх є тільки кнопки кореспондентнет, інтерфакс, політичнадумка, Грані та меморіал Гонгадзе.

            Ні й головне– структура їх контенту–

            Статті середнього розміру на найактуальніші теми сьогодення написані живо на рівні добрячого часопису а не газети. Навіть іноді вище, на рівень журналу. Хоча бува й гірше. В день декілька нових матеріалів, легко роздруковувати.
            Точно відомо, що все що важливе за сьогодні буде там.
            Немає зайвої деталізації, глибокої аналітики.

            Я вже пропонував–
            Майдан міг би мати схоже але інше.
            Принцип– газета Майдан, декілька статей в день, регулярність але не обов'язково періодичність.
            В нас це вже є–
            щоденно декілька матеріалів нормального об'єму і височенного рівня
            Залишилося зробити такий розділ чи трохи переробити Пику сайту.
            А також додати Формат Для Друку.Див. на УП.
            Можлива методика типу–
            Редактор(Майдан чи його помішники, ну хто завгодно) помітивши новий класний допис чи шматок дискусії можуть милом чи в форумі ставлять це в той розділ.
            Це вже й так є, але розсіяно по різних частинах.
            Йдется про спрощення структури для читача та можливість роздруковувати без проблем.
            А також надійну регулярність.

            Ще було б доцільно якось вказувати де що є нове, бо невідомо чи є нове скажімо в розділі Драфти, Бібліотека і т.і.
            Ну це автоматично можна здійснити.

            А ще було б непогано захопити владу в Київі скажімо завтра.:)
            згорнути/розгорнути гілку відповідей
            • 2001.05.07 | Technar

              Дизайн пики та ін.

              сергій писав(ла):
              >
              > Чому на УП немає кнопки Майдан?
              > Взагалі які з ними стосунки?

              Майдан відповість краще. Під час акцій вони посилання на Майдан давали.

              Щодо "нове" та "до друку" - coming soon (мабуть разом із карикатурами, що теж все ще coming soon).

              Щодо дизайну Пики сайту - пропонуйте, надсилайте, що завгодно. На жаль ми з майданівцями не дизайнери, але втілити гарні ідеї можемо.
            • 2001.05.07 | Фарбований Лис

              Re: Яким чином УкрпҐавда має рейтінг?

              Може ви дійсно вперше туди зайшли після касет, але повірте, що були люди, які свій робочий день починали з Правди.уа, коли мені такі люди розказали про цей сайт, то він для мене став іменно щоденним. Зараз теж починаю з правди, майдану, кореспонденту....
        • 2001.05.06 | trick

          Re: Спасибо, подожду ответ.

          Absolutno zgoden - ce zh vzagali inshi texnologii. Zustrich z vyborcamy mozhna rozignaty, "zaminuvaty" prymishennya, ogorodyty parkanom - a z Majdanom take ne projde. Tobto xaj vony ( M i T i inshi) smilishe/shvydshe doluchajutsa.
  • 2001.05.06 | Ihor

    Хотілося би побачити запитання націленні на практичні аспекти референдуму ... може наступного разу?

  • 2001.05.07 | Максим'як

    Пану Свистовичу. Лис, підтримую повністю ...

    Виюачайте, що сюди переніс, але там вже такий флейм, що мені важко шукати потрібний постинг.


    Пане Свистович, то ваше особиста позиція, вірити чи не вірити Морозу. Але чи ви є правий в цьому конкретномц випадку, з моєї точки зору, вирішую я і ви з тим нічого не вдієте.
    Якщо я різко виступаю проти Мороза, це не означає, що то є персональні нападки, це критика всієї структури, яку створив і очолює п.Мороз, яка відображає його сутність, його душу, як хочете. На прикладі Хмальницького і татар я показав, що СПУ може бути союзником при вирішенні окремих питань.

    Йдеться не про зраду персонально Мороза. Мороз очолює партію, має соратників, разом спираються на електорат. Чесних і порядних людей я зустрічав дуже багато в житті. Вам видніше чи відноситься він до цих людей чи ні, але це залишиться вашою суб*єктивною думкою.

    Але приймемо ваші твердження, що Мороз є чесна і порядна людина. Чи є такими його найближчі соратники, а більше того, чи є таким його електорат?
    За тими питаннями, які вони приготовили на референдум, я суджу про його електорат, на який він спирається, більше того, ці питання покликані згенерувати той електорат. Такі запитання можуть тільки залучити найтупіших, які продадуть і Україну і рідну матір.
    Тепер візьмемо для прикладу інший випадок. Рух. Лідер Удовенко – суцільна зрада і задолиз кучмівський, але майже всі його соратники є дійсно порядні люди, а електорат – щирі патріоти готові на все для України.
    Ми могли день назад дійсно в Україні отримати силу, коли б щось сталося із Удовенком – спіткнувся, впав, очнувся – гіпс, очолив би РУХ Косів чи Чорновіл.
    А тепер, поглянемо, якщо ця сама історія станеться із Морозом – спіткнувся, впав, очнувся – гіпс. Хто замінить чесного Мороза? Оточення сумнівне (8 –проти, 8 – за), електорат – плебей із підворітні. Куди вони підуть, ваші товаріщі?

    Якщо ви з Морозом антагоніст поглядами, то випишіть на листочку з однієї строни всі свої концептуальні погляди, а не другу сторону листочка перепишіть все те саме, добавляючи «не» біля кожного присудка. А потім прочитайтеі, які є погляди в Мороза. Думаю, що експеримент буде мати вражаючи ефект, або ви не антагоніст його поглядам.

    Я ніколи не чув, щоб він викинув на смітник псевдосоціалістичні ідеали, а взяв за основу істинні соцідеали. Тобто перша фундаментальна неправда – це називатися в Європі соціалістичною партією. Це таж сама фальш, що Сукіс з Медведчуком назвалися соціалістами.
    Друга, що він не відає, що роблять його найближчі соратники.
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.05.07 | Мартинюк

      Принципова , відповідальна і радикальна відповідь колишньому жовтеняті, піонеру і за деякими даними комсомольцю ...

      Повний тест "Принципової , відповідальної і радикальної відповіді" наданий у темі "Запитання Морозу", де я вирішив підтримати затіяну паном Максимяком справу по очищенню наших рядів від ідейно невних та політично некоректних індивідуамів...


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".