МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Комітет "За правду" збирається виключити Олеся Донія зі своїх рядів

05/08/2001 | Oksamyt-інформ
Комітет "За правду" збирається виключити Олеся Донія зі своїх рядів

УП, 7.05.2001, 20:18

Президія громадського комітету "За правду!" у четвер, 10 травня, розгляне питання про виключення одного зі своїх членів - Олеся Донія.

Про це повідомив в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна член президії "За правду!" Володимир Чемерис.

За його словами, це питання виникло у зв'язку з тим, що Доній неодноразово робив заяви як член президії комітету, які не відповідають загальній думці комітету. Ці заяви завдали шкоди і комітету, і опозиції загалом, оскільки були розцінені як свідоцтва розколу, що ніби намічається.

Олесь Доній був одним з лідерів студентського голодування на майдані Незалежності 1991-го року.

Відповіді

  • 2001.05.08 | Мінор

    Re: Комітет "За правду" збирається виключити Олеся Донія зі своїх рядів

    Це Чемерис, а не Доній був одним з лідерів студентського годування 1992 року, коли це вже було дозволено робити. У 1991 році гододувань на Майдані не було.
    А Олесь Доній був одним з організаторів голодівки студентів жовтня 1990 року, яка труснула країною.
    Думаю, його виключають з комітету за правду тому, що:
    1. Йому як і багатьом його друзям у принципових моментах глибоко огидно йти на компроміс
    2. Наддніпрянці і, особливо, кияни завжди мали нахабство говорити правду, а не прикриватись гаслами про високу місію розбудови держави, як це кожного разу роблять галичани, що становлять у тому комітеті більшість.
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.05.08 | Rost

      Не опускаймося до примітивного поділу за місцем народження (проживання)! (-)

      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.05.08 | Мінор

        Re: Не опускаймося до примітивного поділу за місцем народження (проживання)! (-)

        Справа не у місці проживання, а у генному наборі та вихованні. Галичани вже хоча б тому мають відрізнятися від наддніпрянців, що у 5-6 сторіччі західні території України входили до складу готської держави, а пізніше зазнавали постійно західного "генного впливу". Натомість східні території постійно захоплювалися то гунами, то половцями, то печенігами то ще кимось і зазнавали генного тиску азіатів.
        Не йдеться про те, що краще. Мені, як людині, чиї предки зазнали впливів азійських орд більш до вподоби азійський спосіб мислення, а не європейський. Вам до душі вертка синиця в жмені, а нам до серця в небі журавлі.
        Раціоналістичні галичани завжди діють раціонально. Доній діє не раціонально, а так як відчуває поклик серця.
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.05.08 | rust

          Доній , Корчинський et cetera....

          Теперішня ситація демонструє непридатність "антикварних" вождів для теперішніх політичних процесів. У принципі видно зараз що й тоді ці люди не були надто на своєму місці.

          Щось значне зробити в опозиції дуже легко можна абсолютно без гчних розкольних заяв та надривної самореклами.

          Але це ж робити... А так стань у позу поближче до телекамери та й обізви всіх дурнями. Та розкажи що все і без тебе знають - що нема структури. нема грошей , нема організації і так далі.

          Найсмішніше що опозиція заразь сприймає всі поради та спроби її вдосконалити. Однак це ж ніхто не буде знімати на телекамеру. Це варіант "вождя" Крчинського, лише для "поміркованих негаличан". Останні повинні при цьому "тихо кінчити" від усвідомлення власної неповторності. Але основне - при цьому не потрібно нічого робити...
        • 2001.05.08 | МихайлоСвистович

          Re: Не опускаймося до примітивного поділу за місцем народження (проживання)! (-)

          І це (про Донія) не зовсім так.
        • 2001.05.08 | Shooter

          Re: Не опускаймося до примітивного поділу за місцем народження (проживання)! (-)

          Cлов'яни, imho, за Прип'ятю, тобто на території всієї сучасної України, появились десь так в 5-7 ст.

          Ділити дійсно не варто, проте...можна, наприклад, згадати "інституціальний стан" ЗУНР і УНР в період національних революцій. Вгадайте, на чию користь буде порівняння.

          Що стосується Донія - в нього просто піджак завеликий :)
    • 2001.05.08 | МихайлоСвистович

      Re: Комітет "За правду" збирається виключити Олеся Донія зі своїх рядів

      Це не зовсім так. У Ващому постингу лише частина правди. Тобто, Ви не обманюєтесь, просто не знаєте всіх нюансів.

      Я навмисно не ставив нічого про майбутню Президію Комітету "За Правду!", членом якої я є, оскільки не прихильник виносити на людське обговорення про наші внутрішні чвари. Найдокладнішу інформацію всі відвідувачі Майдану отримають після Президії. Але не раніше!
  • 2001.05.08 | Oksamyt-інформ

    Олесь Доній вважає, що націонал-демократи не готові перейти у справжню опозицію до Президента

    Член ГК "За правду!" Олесь Доній вважає, що націонал-демократичні сили не готові перейти у радикальну опозицію

    УП, 8.05.2001, 13:40

    Член президії громадського комітету "За правду!" Олесь Доній вважає, що спроба виключити його з комітету пов'язана з його позицією на підтримку референдуму та неготовністю керівників націонал-демократичних партій перейти в радикальну опозицію.

    "Одна справа виступати за Ющенка, інша справа – проти президента. Це серйозна проблема, коли більшість керівників національних партій не можуть собі дозволити переходити в радикальну опозицію. Вони перебувають зараз в спокійній опозиції з гарантованим місцем під сонцем і гарантованим місцем в майбутньому парламенті", - сказав Доній в інтерв'ю УП.

    В той же час, він впевнений, що "більшість членів низових ланок партій та організацій включаться в радикальну опозиційну боротьбу". Доній прогнозує, що незабаром "цілі структури будуть відходити від конформістських націонал-демократичних партій".

    За його словами, зараз "для багатьох політичних сил іде чіткий поділ – за чи проти". "Ті, хто проти референдуму, фактично виступають за Кучму", - вважає Олесь Доній.

    Відповідаючи на питання УП він зазначив, що не робив поки якихось публічних заяв від імені комітету "За правду!" на підтримку референдуму, "але готовий зробити від свого імені". (Нагадаємо, що член президії "За правду!" Володимир Чемерис, мотивуючи ініціативу виключення Донія з комітету, заявив, що це питання виникло у зв'язку з тим, що Доній неодноразово робив заяви як член президії комітету, які не відповідають загальній думці комітету.)

    Олесь Доній впевнений, що зараз альтернативи референдуму ніхто не запропонував і для опозиційних структур важливо визначитись: "брати участь у бутафорських акціях чи підтримати референдум". "Найгірше у будь-якій діяльності – це бездіяльність. Можна дозволити собі помилитися, але не можна не діяти", - сказав він.

    Прогнозуючи на прохання УП результати голосування щодо пропозиції про його виключення Доній сказав, що формально президія не може прийняти таке рішення. "Я також є членом президії, а рішення у нас приймається тільки консенсусом", - констатував він.
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.05.08 | Гура

      Ось тут я з Донієм згоден

      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.05.08 | rust

        Поєднання правильних слів з абсолютною бездіяльністю

        з абсолютною бездіяльністю та особливо проголошенням цього на сторону , тобто на публіку яка не знає всі подробиць, є надзвичайно руйнівною силою.
        Це політтехнологія 1990-1991 - красиві хлопчики, красиві слова, красива бездіяльність.

        Користі від Донія у проведенні референдуму буде рівно стільки скільки користі від його участі у підготовці "бутафорських акцій" УбК. смішно слухати звинувачення в бездіяльності від людини яка не спромоглася НІЧОГО організувати своїми силами, як в часі останньої зими-весни, так і врешті протягом всіх 10 років.
        Але це хороший лідер для радикально-бездіяльних "героїв"
      • 2001.05.08 | Фарбований Лис

        Re: Ось тут я з Донієм згоден

        Так, але треба звернути увагу, що Доній зробив суто політичні деструктивні для опозиції заяви.
        Він сказав багато примітивних алогізмів, він перекручує факти і робить акценти під себе.
        Доній своїми діями абсолютно випадає із руху на вихід із ситуації.
        Ще трохи і опозиція вже буде не нападати на опонентів, а захищатись. Я не думаю, що у опозиції зараз є сили стримувати натиск влади, олігархофренів а також і донія, ОУН, третьго рейху. точніше РУХу ім. Бойка... та інших.
        Вельми показова активність бойківського РУХу, ОУНівської акції проти Мороза та Тимошенко, всіякі молоді з гітарами, ..
        Невже ніхто не бачить того, що це вже наступ на опозицію????????
        Невже не видно, що це вже підходить час коли не місце буде акціям проти Кучми, це вже треба акції за власне виживання опозиції.
        Тепер зважте позицію Донія. Я не думаю., що він це спеціально, ні, але є відчуття його неадекватності. Він знає достатньо щоб оцінити ситуацію, але він не може її оцінити.
    • 2001.05.08 | МихайлоСвистович

      Re: Олесь Доній вважає, що націонал-демократи не готові перейти у справжню опозицію до Президента

      В цьому постингу є одна неточність, але дуже серйозна. Комітет "За Правду!", якому я теж маю багато чого закинути і закидаю (але не роблю це публічно як Олесь), з самого початку свого створення заявив про свою різку опозицію до Кучми і підтвердив це акціями (наприклад, похід Правди з вимогою до Кучми присягнути на Конституції, що він не замовляв вбивства Гонгадзе). Не плутайте "За Правду!" з Рухами, ПРП та КУНом.

      До речі, Олесь Доній не відразу прийшов в опозицію. Спочатку він мовчки спостерігав за подіями, але я ж йому це не закидаю.

      Давайте не будемо забігати наперед. Тут є багато нюансів, які треба вияснити. Здається, мені ще ніхто (ні Олесь, ні його опоненти) не могли закинути, що я до чогось підходив необ"єктивно, через що і не належу до жодної з протиборствуючих сторін. Під час минулих суперечок рацію мали обидва боки, хто більше, хто менше.

      Все виясниться на Президії!


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".