МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

ЩОЙНО ЗАКІНЧИЛАСЬ КООРДИНАЦІЙНА РАДА ВГКО "ЗА ПРАВДУ!" (оновлено в 21.54)

05/12/2001 | Майдан-Інформ
На Координаційній Раді розглядалися такі питання:
1. Звіт Секретаріату.
2. Подальші плани ВГКО "За Правду!"
3. Ставлення Комітету до ініціативи проведення референдуму по висловленню недовіри президенту та зміні системи влади в Україні.
4. Різне.

Розчарування очікувало любителів скандалів, оскільки питання про виключення Олеся Донія не виносилось на засідання Координаційної Ради. Сторони дійшли згоди і вияснили всі непорозуміння до початку засідання.

Голова секретаріату Андрій Гусак прозвітував про заходи, проведені Комітетом (Похід Правди, організація концертів "Рок за Правду" в Києві, Львові та Харкові, участь членів Комітету в масових акціях протесту, юридична допомога студентам, проти яких були застосовані репресії з боку влади).

В подальших планах Комітету - перетворення його на широку молодіжну позапартійну громадську організацію.

З приводу ставлення ВГКО "За Правду!" до референдума думки розійшлись. Жоден з двох проектів, представлених харківською (на підтримку референдуму) та львівською (проти участі в референдумі) організаціями, не пройшов, і була прийнята компромісна резолюція:
"Всеукраїнський громадський комітет опору "За Правду!" з розумінням ставиться до ініціативи проведення референдуму за висловлення недовіри Президенту Кучмі та зміни системи влади в Україні, однак вважає своїм пріоритетним завданням формування широкої коаліції демократичних сил для зміни системи влади.
ВГКО "За Правду!" як організаційна структура не бере участі в референдумі, але не заперечує участь членів Комітету в цьому процесі як фізичних осіб.
(Рішення подано в редакції, прийнятій за основу, тобто без стилістичних правок редакційної комісії).

Також було підняте питання щодо зміни Положення про Всеукраїнський громадський комітет опору "За Правду!" в частині прийняття рішень Президією Комітету.

Згідно Положення Президія, яка насьогодні налічує 14 чоловік, приймає всі свої рішення консенсусом. Ініціатори зміни цього Положення аргументували свою пропозицію тим, що останнім часом на Президії не вдається прийняти рішень з багатьох позицій питань. Зокрема, наводився приклад неодноразового односібного блокування рішень Президії Олесем Донієм. Проте, близько 2/3 членів Координаційної ради проголосували за збереження в Президії принципу консенсусу.

Однак, найбільші суперечки викликав пункт питання порядку денного "Різне", який компенсував любителям скандалів питання Олеся Донія сповна.

Зі своєю заявою виступила ініціативна група демократизації Комітету, оприлюднивши п"ять вимог рядових членів ВГКО "За Правду", спрямованих на запровадження конкретних механізмів демократизації Комітету, забезпечення прозорості у функціонування керівних органів та створення реального зворотнього зв"язку між керівництвом та рядовими членами.

Однак, несподівано (хоча ніхто в Комітеті ніби не заперечує проти необхідності його реформи) більшість членів Координаційної ради виступила проти обговорення поставлених ініціативною групою вимог, запропонувавши віддати їх на розгляд Президії.

Члени ініціативної групи не погодились з цим, оскільки десятки членів Комітету з різних областей(серед яких були й мешканці наметового містечка з 15 грудня 2000р.), що підписались під заявою, доручили ініціативній групі винести цю заяву на обговорення саме Координаційної ради, яка є вищим керівним органом ВГКО "За Правду!" (Президія лише виконує роль оперативного керівного органу у перервах між засіданнями ради).

Проти розгляду заяви, озвученої ініціативною групою, виступили в переважній більшості ті члени Координаційної ради, які є членами організацій "Молодий Рух", "Молодіжний КУН" та Партії "Реформи і порядок".

За розгляд заяви голосували переважно позапартійні члени Координаційної ради. В знак протесту проти відмови розглянути вимоги рядових членів ВГКО "За Правду!" члени ініціативної групи, підтримані чотирма членами Президії (Євген Гудзь, Михайло Свистович, Володимир Чемерис та Петро Шеревера) залишили засідання Координаційної ради, аргументувавши це тим, що питання, винесені ініціативною групою, дійсно назріли і підлягають негайному обговоренню та вирішенню. Інакше діяльності Комітету "За Правду!" загрожує масовий відхід молоді та студентів.

Зміст Заяви ініціативної групи демократизації Комітету читайте в розділі "ЗАЯВИ ТА ЗВЕРНЕННЯ".


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".