МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Прес-конференція НРУ (just information)

05/17/2001 | Лариса Лебідь
16 травня Народний Рух України провів прес-конференцію на тему "Рух за десять місяців до виборів". За відсутності голови НРУ Геннадія Удовенка‚ про особливості політичного курсу НРУ‚ схваленого на ХІ Зборах (з’їзді) Руху‚ журналістам розповідали в.о. голови НРУ Лесь Танюк‚ заступник голови Юрій Ключковський та голова Київського осередку партії Олександр Чорноволенко. Ще один заступник голови‚ В’ячеслав Коваль‚ на прес-конференцію не прийшов‚ оскільки є керівником Апарату Верховної Ради — посада високого державного службовця не сприяє відвертості. Його відсутністю більшість представників мас-медіа були розчаровані‚ адже саме до нього виникає найбільше запитань у зв’язку із скандальними натяками та публікаціями в пресі‚ зокрема‚ рухівській‚ про його тісні зв’язки з СДПУ(о).

Оскільки щодо політичної стратегії Руху особливих запитань ні в кого не виникло — як і очікувалося‚ НРУ "знову повертається до своєї традиційної політики — конструктивної опозиції" (Ключковський)‚ — основну увагу було приділено наслідкам переобрання нового старого Удовенка‚ а саме виходу з лав Руху Михайла Косіва та Олени Бондаренко. За словами Танюка‚ НРУ розцінює цей перехід доволі спокійно‚ адже відбувається він у межах одного блоку. Як виявилося‚ Рух добре засвоїв одну з основних Заповідей Божих про любов до ближнього‚ тому сприймає наміри Косіва та Бондаренко вступити до ПРП як подарунок братам по блоку ("нам дуже хочеться допомогти ПРП і КУНу та іншим партіям‚ яких ми закликаємо до всеукраїнського об’єднання під керівництвом Ющенка"). Принагідно лідери нагадали‚ що керівництво багатьох правоцентристських партій вийшло з НРУ: "Ми виховуємо свої кадри і щедро ділимося ними з іншими".

Оскільки НРУ зацікавлений у посиленні позицій партнерів по об’єднанню‚ то прихід до ПРП Косіва він сприймає ще й як позитивний момент для "Реформ"‚ які завжди відчували дискомфорт через брак сильного національно-орієнтованого лідера.

Керівництво Руху нічого не знає про перехід слідом за Косівом до ПРП цілих осередків Народного руху‚ як це подають ЗМІ. Адже вихід з партії відбувається лише після подання відповідної заяви‚ а масового подання таких заяв поки що не спостерігається. Єдині відомі високопоставленим рухівцям випадки радикального несприйняття позиції керівництва — Кіровоградська та Житомирська обласні організації НРУ. Проте‚ знову ж таки‚ не все так погано в рухівському домі: із трьохсот відомих партії членів НРУ по Житомирській області ("хоча її голова запевняє‚ що в його організацію входить 800 осіб") відійдуть близько 30. Причому цих людей хвилює не так позиція партії загалом‚ як симпатія до Михайло Косіва‚ тому у випадку їхнього переходу до ПРП слідом за своїм лідером‚ це аж ніяк не означатиме будь-яких переваг програмних засад Партії Реформ перед Народним Рухом.
Особливого радикалізму колег по блоку Рух також не помітив‚ адже якщо порівняти програму НРУ‚ затверджену на ХІ з’їзді‚ із програмою ПРП‚ то остання на цілий порядок стриманіше критикує існуючий лад та владу. На капосне запитання Галини Левицької про ставлення ПРП до олігархів ("з’являються публікації в пресі про те‚ що Партія Реформи і Порядок бореться з олігархами‚ перекриваючи незаконні фінансові потоки. Як ви прокоментуєте ці висловлення окремих політиків та журналістів‚ і куди в такому разі йдуть ці кошти після перекриття потоків?" — цитата не дослівна)‚ було отримано таку відповідь: "Деякі з наших колег (із ПРП — Л.Л.) дуже ліберально ставляться до олігархів і навіть до них належать".

Щодо заяви Пинзеника про об’єднавчий з’їзд у червні ПРП та рухівців‚ то "у ПРП є звичка кожен свій з’їзд називати об’єднавчим"‚ і єдиний стосунок Руху до нього полягатиме в тому‚ що дружня партія просто прийме в своє лоно частину колишніх рухівців. На вибори доцільніше йти різними партіями‚ але одним блоком: "Якщо на вибори піде коаліція на чолі з Ющенком‚ то після виборів відбудеться органічне об’єднання в одну партію".

Критики дій партнерів по блоку — ПРП‚ — і особливо окремих її представників‚ на прес-конференції лунало значно більше‚ ніж схвальних відгуків. Однак резюме надихає — "Реформи і Порядок" просто ще надто молода партія‚ тому робить ті помилки‚ через які той же Рух давно вже пройшов. "З часом вони (ПРП — Л.Л.) подорослішають і порозумнішають".
Поки що ж Рух готовий ділитися з усіми близькими по духу партіями‚ які увійдуть до блоку‚ своїми відсотками (! — йшлося про 5.6%‚ набраних на минулих парламентських виборах) та вихованими ним же кадрами‚ адже вони все одно рухівські. (Лесь Степанович Танюк з цього приводу видав довгу сентенцію про поганих сусідів по комунальній квартирі‚ які приходять до вас у кімнату й вимагають віддати їм у користування ваш особистий холодильник‚ аргументуючи це тим‚ що раз живете ви під одним дахом‚ то і майно у вас спільне. Сусіди нахабні й безпринципні‚ але ви‚ як добрий і порядний громадянин‚ який вважає себе значно моральнішим та досвідченішим‚ великодушно позичаєте їм свій холодильник‚ адже все одно знаєте‚ що він ваш‚ та й хочете у своїх очах виглядати достойно)

Завершилася прес-конференція висновком‚ що про Рух пишуть багато поганого тому‚ що: не писати просто не можуть‚ а пишуть погане — тому‚ що "це єдина політична сила‚ яку бояться".

Лариса ЛЕБІДЬ


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".