МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

РеференДУМАЙ... (про шкідливу звичку ігнорувати дрібниці)

06/05/2001 | Лариса Лебідь
Прихильникам лаконічності й конструктиву раджу не читати. А якщо тут присутні лише такі‚ то пропоную продовжити обговорення у руслі "референдум: "за" — як досягти кінцевого результату‚ та "проти" — чому і що тоді‚ як не референдум?
Хоча це може перетворитися на аналог обговорення мовних та релігійних проблем‚ але‚ можливо‚ з часу останнього звертання до цієї теми у когось виникли нові ідеї?

РеференДУМАЙ… Головою?

Немало списів зламано навколо ідеї референдуму. Ні‚ не того‚ що про двопалатний парламент та обрізання вищому законодавчому органу в сенсі зменшення кількості народних обранців. А того‚ що за добровільне обрізан…‚ тьху‚ тобто подання нашим любим і стабільним Гарантом заяви про відставку. Хоча більшість противників цієї самої ідеї певні‚ що добровільно Кучма швидше згодиться на обрізання‚ ніж на усунення від влади. Сказано ж‚ стабільний. Та перспектива впіймати облизня не лякає ідейних натхненників та численних прихильників референдуму‚ і наївність тут ні до чого. Не будемо аналізувати причини їхньої впертості. Як і причини радикалізму їхніх опонентів. Не наша це справа — панове Погребинський з Томенком і без нас подискутують‚ долганови з кисельовими і без нас безліч аргументів проти тих та за інших знайдуть. Точніше‚ проти усіх‚ аби Комусь іншому добре було. Ми тут про інше.

Ми про мету опозиції (якщо вона ще не змінилася‚ звісно). Адже незважаючи на безмежно критичне ставлення до референдумної ініціативи‚ увесь запал скептиків від опозиції розвіюється при поставленому їм риторичному по суті запитанні: невже НІЧОГО не робити краще‚ ніж робити ХОЧ ЩОСЬ‚ хай навіть при цьому й помилятися? Отже‚ референдум.

Будь-яку справу започатковують для того‚ щоб якщо не довести її до кінця‚ то принаймні зрушити з місця. Тож якщо не вдасться виконати програму максимум і заслухати промову присоромленого і засудженого до пенсії Кучми‚ то варто як мінімум спробувати пройти якомога більше кроків на шляху до мети. В усякому випадку‚ за логікою так мало б бути. Якби не купа "але".

Мова йде виключно про ті "але"‚ що існують в епіцентрі підготовки до всенародного опитування‚ де‚ нібито‚ вже не існує ні заперечень‚ ні сумнівів у потребі його проведення. Але самої лише ідеї замало! Так‚ у розумі‚ стратегічному мисленні та волі до перемоги Юлії Тимошенко ніхто не сумнівається‚ як і в її організаторських здібностях. Проте для того‚ щоб ці здібності проявити‚ треба мати‚ кого організовувати. Одна людина може керувати десятком або кількома‚ ну‚ можливо‚ навіть сотнею інших. Та для того‚ щоб керувати тисячами‚ бажано знати‚ що маєш на кого спертися. Достатньо кількох осіб‚ яким дійсно довіряєш‚ і коли вони‚ у свою чергу‚ матимуть ще по кілька‚ то далі вже діятиме пірамідальна система. І лідеру не буде потреби контролювати роботу кожного з тисяч‚ для того‚ щоб система працювала нормально.

Яка ж ситуація у штабі з підготовки референдуму? Передбачаю звинувачення у некомпетентності‚ тому розповідаю лише про те‚ що чула особисто від очевидців та учасників. Отже‚ мова йтиме конкретно про молодіжний штаб. Навіть конкретніше: про враження спостерігача його роботи протягом кількох годин.

Колись я працювала у фірмі‚ де директором був американець. Нам‚ українцям деякі порядки‚ заведені цим типом видавалися дивними‚ щоб не сказати абсурдними. Скажімо‚ він міг змусити секретарку перекопіювувати заново до ста сторінок тексту (це при жорсткій економії порошку для ксероксу та паперу) лише через те‚ що кілька з неймовірними зусиллями скріплених по двадцять аркушів примірників тексту були скріплені "не рівно". За випадково проставлені двічі підряд пробіли (spaces) у набраному документі міг влаштувати годинний лекторій для усіх співробітників на тему "як набирати текст"‚ у післяробочий час‚ звісно. Таких маразмів українська душа періоду побудови післякомуністичного суспільства сприйняти не могла й не бажала. Лише згодом‚ коли більшість із нас пішла в широкий світ підприємництва‚ ми зрозуміли‚ яку школу пройшли. Прищеплена звичка робити все так‚ щоб неможливо було прикараскатися й до дрібниці‚ дійшла до автоматизму й не раз допомагала колишнім співробітникам "дивного" американця дійти вершин кар’єрної драбини.

Цей розлогий відступ зроблено як підґрунтя до висновку: успіх будь-якої справи залежить від деталей. Тому хоч як би мені хотілося мати можливість прийти на референдум і сказати Кучмі своє "фе"‚ у перспективі цієї можливості я дуже сумніваюся. І ось чому.

У День захисту дітей‚ 1-го червня‚ Юлія Тимошенко мала зустріч із молоддю‚ якій передувала довга й напружена праця останньої за "круглим столом". Молодь приїхала з регіонів і горіла бажанням прислужитися справі революції. Хай навіть і "тихої". Але з регіонів приїхали не всі‚ немало бажаючих було й серед киян. Правдами й неправдами більшість із них не лише дізналися про зустріч‚ але й знайшли змальований на детальному плані будинок‚ у якому розміщені офіси "Батьківщини" та штабу з підготовки референдуму. Проте знайти місце локації (з планом це дійсно було неважко) було лише половиною справи. Туди ще треба було й потрапити. І на цьому етапі виникли деякі перешкоди. Їх уособлював охоронець при вході до приміщення (у якому‚ окрім "Батьківщини"‚ ще немало різних установ)‚ котрий категорично відмовлявся пропускати будь-кого без відповідного посвідчення. Відсилаючи усіх до таблички при вході‚ на якій дійсно у формі strong recommendation написано‚ що без перепустки пройти повз охорону зась. Мабуть‚ можна й не згадувати про те‚ що ніхто потенційних референдумотворців про це не попередив. Більше того‚ усі‚ хто мав бути присутній на зустрічі‚ були заздалегідь "кудись" записані. Куди — для більшості залишилося загадкою‚ оскільки страж порядку нічого ні про які списки не чув. Добре‚ що молодь у нас тепер сучасна й у когось виявився при собі мобільний телефон. На заклик збентежених такою неочікуваною перепоною візитерів звідкись з’явився представник молодіжного штабу й обурено поцікавився в охоронця‚ чому це він так добросовісно виконує свою роботу. На що той розлютився ще більше‚ і повідомив‚ що про порядки у даному об’єкті відомо давно й усім‚ хто орендує там приміщення‚ а порядки ці полягають лише в необхідності скласти список запрошених до будинку осіб‚ і список цей підписати у якогось-там чиновника. Оскільки про це‚ зокрема‚ мала б знати й "така поважна" організація‚ як партія "Батьківщина"‚ то залишається "лише дивуватися‚ що ви ще й назвалися серйозними людьми". (пауза для переварювання інформації).

Зрештою‚ зі скрипом‚ але у супроводі штабівця гостей таки пропустили. І провели до самого штабу‚ де їм довелося чекати‚ поки завершиться попередня зустріч Юлії Володимирівни з регіональними журналістами. Розважалися присутні читанням листівок із закликом до мера Києва "думати головою" (Омеля‚ не ставай Су(р)кісом! референДУМАЙ головою‚ а не посадою!) та роздивлянням миленьких різнокольорових футболочок‚ — також витвором невгамовної штабівської уяви. Зображена на них пані Тимошенко з качалкою в руках та з патронташем через плече (якщо щось не так‚ вибачте‚ це лише з переказів очевидців). Серйозна така картинка.

Нарешті подзвонили "згори" (у прямому й переносному сенсі‚ оскільки зал засідань знаходиться на кілька поверхів вище) і запросили усіх присутніх на довгоочікуване побачення. Натовп рушив… кудись. Бо шляху до мети ніхто не знав‚ а оскільки "мета" знаходилася в іншому крилі й‚ як було сказано‚ на іншому поверсі‚ виникла деяка розгубленість. Потім хтось нібито колону очолив‚ проте‚ як виявилося‚ того "хтося" в дійсності попереду не було‚ і провідник насправді опинився у хвості. Тому поблукавши трохи поверхами‚ сходами та коридорами‚ юнацтво нарешті пропустило уперед свого Сусаніна (пардон‚ завів він таки туди‚ куди треба) і дісталося замку принцеси Юлі. Яка сиділа випромінюючи харизму й так чарівно усміхалася‚ що усі перешкоди були забуті‚ а розгубленість переросла у впевненість та рішучість.

Під час промови та розмови щастя від нагоди поспілкуватися з НЕЮ переросло в ейфорію‚ і будь-які проблеми на шляху до вже головної мети видавалися смішними й незначними. Особи чоловічої статі закоханими очима ловили кожен рух (сподіваюся‚ що і вухами — кожне слово) прекрасної леді‚ дівчата теж‚ хоча в їхніх очах читалося радше заздрісне захоплення.

Будь-які критичні зауваження тонули у хорі натхнення — ще б пак‚ ну як можна‚ скажімо‚ твердити‚ що у Львівському регіоні партія "Батьківщина" має низький рейтинг? Нісенітниця‚ такого просто не може бути! Ну як можна нагадувати про чиєсь-там розчарування через відміну чергової акції в Києві‚ на яку зібралися їхати кілька сотень людей з іншої області? Це ж просто відкладення заходу до більш сприятливого моменту‚ ну й що‚ що в останню хвилину?

Мабуть‚ так воно й має бути. У тих‚ хто вірить в успіх‚ сумнівів бути не повинно. А критика хай буде‚ як же без критики. Тільки позитивна‚ будь ласка. Скажімо‚ мало листівок надрукували. Або надто м’яко опонентів вилаяли. Ну і таке подібне.

Та без критики‚ панове‚ не можна. Ніяку справу не зробиш без усвідомлення всіх негативних моментів‚ оскільки не усвідомлюючи їх‚ і виправити неможливо. Якщо на місцях сотні закоханих в ідею референдуму і в ідейного натхненника осіб на добровільних засадах гаруватимуть‚ аби втілити її (ідею) в життя‚ а зверху кілька скептиків активно робитимуть вигляд‚ що віддаються роботі до останку‚ насправді думаючи більше про винагороду (матеріальну‚ звісно)‚ ніж про кінцевий результат‚ ніякого результату й не буде. І якщо навіть кілька десятків людей не можуть по-людському провести на нараду‚ то складно уявити‚ як проводитимуть роботу з мільйонами. А дрібниці — вони дрібницями лише видаються. Безліч неврахованих дрібниць перетворюються в один великий провал.

Відповіді

  • 2001.06.05 | Молодіжний штаб

    Дякуємо за конструктивну критику!

    Хоча до фактичного змісту статті є безліч зауважень, але з Вашим висновком неможливо не погодититись.
  • 2001.06.07 | Roller

    Ходаки.


    Наверное я и есть как раз из тех, кто обращает внимание на детали.

    Мне стало интересно как поживает сегодня Леди в своем замке. Как она принимает ходоков. Как принамает их ЛДК в общем-то известно.

    Важно и то что эти ребята, наверняка, приехали на свои деньги, или на деньги своих организаций. Они рештли заняться политикой. Ну чтож, может быть они и правы. Кто знает.

    Для меня лично каким-то промежуточным итогом акции стало то что под знаменвми
    Леди Ю смогли объединиться комсомольци и Унсовци. Это я Вам скажу результат. Может быть общество действительно сможет найти нименьшее общее кратное перед угрозой самому обществу.

    Интересно и то какими плакатами встретили участников. Луди Ю соскалкой, кстати пан Аугусто уже меня как-то называл скалкой, ну разве это может не греть.

    Наверное что-то вроде родина маать под патронтажем. Интересно.

    По существу мне бы хотелось засетить, что она совершеннно права. Молодежь перенимает все в деталях и как приучит ее работать ЛедиЮ или американец так они и быдут дублировать его на других.

    Хочу заметить мадамЛеьедь, что ее тема не вызвала бурного обсуждения. Это обсолютно ничего не означеет. Я замечал, что из тиридцити, шестидесяти человек, бывают не скажут ни слова, спасибо за работу.Ну хотя бы поругали. Но иногда их прорывает и повторно их ответы достигают соотен.Наверное это зависит от погоды.

    А мне понравилась тема, ее можно хорошо продолжить.

    Best regads

    Roller
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.06.07 | Roller

      Информация к размышлению о пани Ю и интернет "ходоках"

      ЧАТ-Інтервью
      від 23 травня
      Зареєструвалося 615 чоловік
      http://www.pravda.com.ua/chat_t/body.htm

      Юлія Тимошенко
      Вельмишановні учасники чату! Вітаю інтелектуалів України. Давно хотіла поспілкуватися з ними, і тільки зараз маю таку можливість. Ще хочу подякувати за ту підтримку, яку я від них отримувала, коли мені було важко. Я щодня отримувала слова підтримки, які мені допомагали.



      Я хочу повідомити номер телефону цілодобово працюючої "гарячої лінії" 8-044-2544700, за яким кожна людина в Україні може отримати технологію, як приєднатися до організації проведення референдуму. Єдине, що неможливо зробити справжньому громадянину України, це залишитися поза цими процесами. Потрібно врешті-решт забути цю дурницю, що нібито хтось є маленькою людиною, яка не впливає на такі великі процеси. В цьому помилковому уявленні і є головні руйнівні сили.




      Дивлюсь виключно "1+1", щоб не псувати собі настрій. А все інше все одно повідомляє прес-служба. Улюблена газета - "Дзеркало тижня". По мірі можливості ходжу в Інтернет.
      Головний мій провідник в Інтернеті - моя донька, яка щовечора влаштовує мені "політінформацію".

      Юлія Тимошенко
      Для справжньої жінки найкращий вибір - "Плейбой", але я не дотягую до цих стандартів . Я просто намагаюся ніколи не пропонувати суспільству нецікавої інформації. Тому хотілося б працювати в своєму амплуа. Тому - "The Time". Але ж враховуючи рівень "The Time", хотілось би мати іншу амбіцію - хай хоч в "Київських відомостях" надрукують позитивно, як слід :))
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.06.07 | Roller

        Кто знает, что "Ведомости по Киевки" имеет к Юле


        Кто знает, что "Ведомости по Киевки" имеет к Юле. У них есть сайт.

        Можед быть Юлия Владимировна объяснит нам. Я не читаю подобную Прессу.

        С Вашего позволения , без разрешения, я отправил приглашение, пани Ю.
        В !2.15.

        Даваете "завалим "к Юле.

        Увжаемая Юлия Владимировна,

        Из Вашего чата на УП я узнал, что Вы читаете «Зеркало недели», смотрите 1+1 и осваиваете интернет. Я тоже читаю ЗН, просматриваю www.utro.ru, когда же мне хочется чем-то поделиться, или почерпнуть, я участвую в форуме http://maidan.org.ua/



        Сейчас там обчуждается тема Ларисы Лебедь, о референдуме., она касается Вашей организации и Вас.Приглашаю Вас принять личное участие. Заходите, когда сможете. Мы будем рады встрече с Вами.

        С уважением,

        Roller.
  • 2001.06.07 | Roller

    Рукопись найденная на майдане, оТимошенко

    Пану Эрнсту и другим Неизвестным,или пока мало известным мне участникам.

    Вашему вниманию .

    Рукопись найденная в архиве майдан.http://maidan.org.ua/news/index.php3?bn=maidan_arch&expnd=none

    Удостоена похвалы Салтыкрва-Щедрина имени Гуры.

    Тем ,кто уже читал "Принцесса Юлия в замке миф" просьба не заходить, если не хочется.

    Цель акции- словом по имиджу, или подправить имидж.

    В теории мотивации существует такое выражение: "Лучше свечка в попу, чем факел на голове.

    Roller выражает уверенность, что Юлия Владимировна оценит участи майдана в ее акции и примет посильное участие через дочу в форуме.

    Нам тоже нужна свечка от нее.
  • 2001.06.07 | ХОМА

    Про шкідливу звичку ігнорувати головне

    Звичайно, дехто звик до іншого способу організації зустрічей (палац в центрі міста, фуршет, etc.). Особливо - "професійні" молодіжні лідери та "об'єктивні" журналісти. Очевидно, саме вони стали Вашим інформджерелом, панно Ларисо. Насправді більшість учасників зустрічі сприйняли справедливо перелічені Вами перешкоди на шляху до мети (дійсно, поки що не перемоги, а просто зустрічі з Леді) як непоганий прикол справді молодіжної акції. МОЛОДІЖНОЇ, а не організованої клерками "Батьківщини" для молоді (насправді якраз ці клерки "загубили" переданий напередодні для охорони перелік учасників зустрічі та зробили все, щоб зустріч взагалі не відбулася).
    А те, що на зустрічі прозвучало достатньо багато критичних зауважень як стосовно конкретних акцій, так і діяльності партструктур взагалі - лише свідчить про присутність на ній справжніх, а не формальних молодіжних активістів (формальні якраз і змагалися між собою - за кращий комплімент).
    А тепер справді про головне. На даний час референдум - єдина ідея, яка забезпечує опозиції ДІЮ і РУХ (іменник, що означає переміщення в просторі, а не здискредитована власна назва). Хто проти реефрендуму - той за бездіяльність і стабільність (ой, десь уже було...)
    ХТО ПРОТИ РЕФЕРЕНДУМУ - ТОЙ ЗА КУЧМУ !!!
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.06.07 | vujko

      pomylka

      ХОМА писав(ла):
      > А тепер справд? про головне. На даний час референдум - ?дина ?дея, яка забезпечу? опозиц??
      Д?Ю ? РУХ

      Ni, ne yedyna. Shche odna - rozkrutka Yushchenka
      cherez poyizdky i lekciyi. Vin maye
      najbil'shi shansy na nastupnyh vyborah v Radu.
      Mizhpartijni riznyci mayut' vidstupyty na
      drugyj plan hoch by do vesny.
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.06.07 | ХОМА

        Помилка Ваша, прошу пана

        Я писав про ОПОЗИЦІЮ, а Ющенко жодного разу не заявляв про свою належність до неї (радше навпаки). Більше того, він жодного разу не заявляв (навіть у вузькому колі) про готовність кудись їздити і якісь лекції читати, чи якимось іншим чином "розкручуватися". Так що деякі опозиціонери, звичайно, можуть їхати "на село" з картонним Ющенком у повний зріст і безкоштовно фотографувати з ним народ. Проте це буде політичною мастурбацією (тобто зворотньо-поступальним, а не поступальним рухом).
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.06.07 | Сергій Кабуд

          Ні він казав що хоче десь з людьми зустрічатися. Що було то було. Саме так і виглядало що він планує ці поїздки. Нехай хто пам'ятає дасть деталі(–)

        • 2001.06.07 | vujko

          chas pokazhe

          Yushchenko govoryv v intervju, shcho hoche
          zustritysya z vyborcyamy u vsih regionah,
          tekst musyt' buty abo na ukrop, abo na pravdi.
          Yakshcho yogo zaprosyat', vin neodminno poyide.
          Ne viryte - sprobujte.

          Chy vvazhaye Yushchenko sebe opozyciyeyu, chy
          ni - znachennya ne maye, bo nihto i ne davav
          oznachennya shcho ye istynna opozyciya.
          Iz tym, shcho u Yushchenka najvyshchi shansy
          na nastupnyh vyborah do VR Vy ne sperechayetes',
          a tomu vasha teza pro masturbaciyu ne vymagaye
          analizu inshogo, nizh po Frejdu.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".