МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Про ідеології, демократію і націоналізм, та з якої країни брати приклад.

07/03/2001 | Ernst Zahrava
Я вже давно обіцяв, і ось нарешті маєте 26 сторінок.
Робота має дві глави. Перша є закінченою по своєму сенсу. Вона показує нинішню ситуацію у світі, її передісторію, сьогоднішні тенденції і висновки щодо тактики України в нинішніх умовах.
Друга глава містить де-які роз"яснення, доповнення, що не є обов"язковими для того щоб зрозуміти думку автора. Але вони можуть буди цікавими і корисними для тих, хто зацікавиться цією темою.

Єдине за що вибачаюся - це за відсутність стислості. З одного боку, можливо немає таланту. З іншого, свідомо хотілося дати побільше аргументів.

Пан Остап запрошував мене на демократичний сайт, товариш Верник на сайт революційний. Але я рішив, що саме на цьому сайті буде це зробити найдоцільніше. Саме тут робота "Третього Шляху" піддасться нападам з обох боків, як з ліва, так і з права.
Бути посередині завжди важко. Здолалося б середина несе в собі, щось від лівизни і від правизни, а отже мусила б подобатися тим і тим. На практиці частіше виходить навпаки. Лівим упадає в очі правизна, а правим - лівизна. Отже дістається і від тих і від інших.
Але це гартує.

Чекaю зауважень як по змісту так і по формі.

Думаю більше 15 людей роботу не прочитають (суджу з кількості тих, що цікавилися дискусіями такого роду на Форумі). Але і це добре.
Вибачаюся перед Пані. Втім раджу їй читати у дні безсоння по пів-глави за півгодини до сну.

Ну і останнє: робота бере участь у всесвітньому політологічному конкурсі "ПЕРСПЕКТИВНІ МОДЕЛІ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВИ ТА ТЕХНОЛОГІЇ ЇХ РЕАЛІЗАЦІЇ" www.perehid.org.ua
(щоправда у скороченому вигляді).

Анотація.
Метою роботи є спроба охарактеризувати світові тенденції останнього часу і спроба визначити найдоцільнішу тактику пристосування української нації та її держави до цих процесів.
Визначальним процесом сучасності є глобалізація. Цей процес, його сутність, кидає виклик націям. Це новий і незвичний ворог. Якщо раніше одні нації завойовувалися, подавлялися іншими націями, то тепер глобальний безликий технократичний світ загрожує самому існуванню націй як окремих спільнот людей, що мають свої окремі ознаки, культурні прикмети та спільне, окреме від інших націй господарство - економіку країни.
Вся історія націй - це боротьба з іншими націями за волю, за домінування, за переваги, за першість. Це історія самовідданості та героїзму.
Але новий суперник є не знайомий. Не всі нації ще навіть усвідомили його як головного ворога. Цей ворог не стріляє, він принаджує перевагами. Як колись українську еліту пригорнули і розтлили російські царі, так тепер глобалізація пригортає і розтліває цілі народи. Наче загіпнотизовані вони крок за кроком здають все більше ознак власної незалежності.
Українську еліту 17-18 го століть купили перевагами російського офіційного дворянства, землями, офіційно жалуваними їм царями. У відповідь на це українська еліта відмовлялася від самостійності у прийнятті рішень у своєму домі. Вона повинна була узгоджувати їх з Москвою.
Це був початок. Кінцем була цілковита відмова від своєї самобутності і злиття з російською панівною верствою.
Народи 21-го століття підкупаються перспективами пришвидшеного економічного росту. Але платою за нього є відмова від самостійності у прийнятті рішень у своєму домі.
Але це лише початок. Що буде кінцем?
Це та глобальна проблема, що постає перед усіма націями світу, але ситуація української нації має свою особливість. Особливістю є те, що всі головні атрибути нації - національна свідомість, національна держава та економіка нації, є слабкими.
Всі ці три чинники у сукупності з небезпекою, що несе в собі глобалізація кидають виклик український нації, її існуванню.
Глобалізація є перш за все явищем економічним, отже саме в економічний площині мусить шукатися відповіді на ті питання що ставить нам життя.

Ось адреса першого уривку книги ( їх всього 5 - більшими кусками не сприймає машина).
http://maidan.org.ua/news/index.php3?bn=maidan_lib&action=view&key=994078562

Відповіді

  • 2001.07.03 | Сергій Кабуд

    я читаю. буду сюди ставити коментарі.

    Пан Заграва, я так розумію, що екологічні норми в сша суворіші за європейські, вже не кажучі про 3й світ.
    Канадійські мабуть ще вищі.

    Тоді чи не вірним буде очікувати що глобалізаційні договори переносять ці норми туди де їх так би не дотримувалися?

    Ці всі договори то окрема справа, їх треба довго читати і порівнювати з місцевими законами і міжнародними нормами.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".