МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Про запобігання порушеннь на виборах.

07/05/2001 | Мартинюк

ОСЬ ТЕКСТ ПОВІДОМЛЕННЯ МАЙДАН-ІНФОРМУ



В Києві створено об'єднання "Громадянська ініціатива за чесні вибори "Твій голос".
Майдан-Інформ, 04-07-2001 18:40 | Версія до друку
Це Комітет виборців України, Інститут громадянського суспільства, Незалежний центр політичних
досліджень, Творчий центр "Каунтерпарт", Фонд "Європа ХХІ" та інші. На прес-конференції в УНІАН
організатори заявили, що на "наступних парламентських виборах виборці будуть обдурені, а
результати сфальсифіковані", тому метою організації є запобігання порушень під час виборів.

Своєї мети "Твій голос" намагатиметься досягти за допомогою просвітницьких програм, мобілізації
виборців та проведення моніторингу дотримання виборчого законодавства на всіх етапах кампанії.
===============================================

А тепер по суті справи :



Аналогічна програма ( чи ж не в тому ж складі учасників) реалізовувалася в часі президентських виборів 1999 року і здається під час сумнозвісного референдуму.

Приємна молоде обличчя шефа КВУ Попова вселяло впевненість що при таких людях, та такому ( закордонному) фінансуванні фальшуванням виборів та іншим порушення правил демократичної гри буде нанесений нищівний удар. Перший дзвінок особисто для мене пролунав під час можна сказати тренігової роботи груп опитування КВУ на виході з виборчих дільниць (екзіт-пул) у києві під час виборів мера столиці.

Окрім всього ці групи опитували про наміри голосувати за того чи іншого кандидата. В групі яку я перстрів , мені з урочистим виглядом повідомили що найбільше киян збирається голосувати за Вітренко. Це підтверджували бомжевидні суб"єкти , які прямо на моїх очах викрикували, що вони будуть голосувати тільке за Вітренко, а демократів всіх вишлють у Сибір.
Це наштовхнуло мене на гіркі роздуми про те що Кучма все таки далі Житомирської колонії строго режиму не вишле...
Однак коли під вечір знову прийшов на виборчу дільницю, аби взнати результати - і побачив тих же бомжевидних, які так само як вранці робили вигляд що їх тільки що "опитали" та переконували всіх у неминучості перемоги Вітренчихи. Густо запахло знайомим душком гри в "наперсток".
На відміну від інших людей, мої перші враження ніколи не підводять, навіть якщо їх потім і змінюю, все одно врешті решт справджується те що відчулося в момент першого знайомства.

З огляду назад , з врахуванням тих даних, які були отримані з різних джерел протягом майже двох років, які минули після президентських виборів можна впевнено твердити на президентських виборах 1999 року , особливо у першому турі здійснювалася потужна і доволі нахабна фальсифікація.

Про таке мені окрім всіх інших розповіли декілька (!!!) голів виборчих дільниць як з Києва , так із інших регіонів України. КВУ однак виявило "незначні" порушення, які однак "принципово" викривала. Цікаво , що на Захід були відправлені звіти які оцінювали стан з виборами набагато реальніше.

З ретроспективного огляду на кампанію 1999 року можна з певністю твердити діяльність КВУ була складником ( і часом досить важливим) виборчої кампанії Кучми.

Так само "спрацювала" гучно розрекламована "альтернативна" лічильна комісія Верховної Ради. Вона навіть перестаралася і "нарахувала" Кучмі голосів більше, аніж їх йому накопав голова "офіційної" лічильної комісії, достославний Рябець.

Як все це сталося , то вже справа техніки - чи то низові структури під проводом спецорганів дурили верхівку, чи верхівна все знала але нічого не могла вдіяти, чи ця верхівка сама тим керувала . виконуючи волю влади чи навіть самих зарубіжних "грантодавців".

Однак, як би там не було, ми знову маємо перспетиву черговий раз набити лоба об ті самі граблі.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".