МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Скажи мені, який твій Рух, і я скажу, хто ти

07/12/2001 | Спостерігач
Скажи мені, який твій Рух, і я скажу, хто ти
"Єднання", яке розколе націонал-демократів


Лиховій Дмитро, "ЗМІна", 2001-07-11 21:44:00

У передвиборчому націонал-демократичному спектрі - новий поворот. Є підстави гадати, що інспірований з Банкової. Схоже, "дехто", бачачи, що правий блок Ющенка може бути дуже навіть "нехилим", вирішив завдати упереджуючого удару й спробувати дещо "розблокувати" цю силу. Йдеться про те, що нібито нарешті дозріли до злиття воєдино всі ТРИ гілки Руху (бо таки вибори, і, мовляв, неприпустимо упускати такий шанс). Відповідно, прагматичних "пинзениківців" із ПРП відтісняють на ... Ну ви зрозуміли - на узбіччя. З ким у такому випадку піде на вибори наш улюблений Месія? Не з однією ж ПРП. І не з "триєдиним" Рухом, де злилися в екстазі "засланий козачок" Адміністрації Богдан Бойко, Геннадій Удовенко і тому подібна компанія. Що залишається Ющенкові, як не приставати до кепського - а інших прийнятних і не буде - "блоку Плюща"? Але ці висновки приходять у голову постфактумом - поки що в центрі уваги "презентація концепції єдиного Руху". "Ідея", між іншим, виходить начебто від одного з дуже підозрілих керівників НРУ (у плані співпраці з олігархами) Сергія Конєва, лідера з Дніпропетровська. Та діє він явно не сам...

Отже, подія: група засновників Народного руху України (ще того, УРСРівського, "за перебудову") сьогоднi в готелі "Національному" презентувала журналістам концепцiю об'єднання партiй "Рух". У прес-конференції з цієї нагоди взяли участь голова (співголова) Народного руху в 1989-1992 рр. Іван Драч, перший заступник голови Руху в 1989-1990 рр. Сергій Конєв (саме той), заступник голови - голова секретаріату Руху в 1989-1990 рр., співголова Руху в 1992 р. Михайло Горинь та інші.

Як передає кореспондент УНIАН, член НРУ Удовенка, народний депутат України Олександр Лавринович (теж, між іншим, неоднозначна в сенсі залежності-незалежності постать) оприлюднив звернення до рухiвцiв, у якому зазначається, що першим кроком до об'єднання партiй має стати об'єднання парламентських фракцiй i секретарiатiв цих партiй. За його словами, таке оргоб'єднання можна здійснити "протягом години", якщо на це "є воля i бажання". А якщо цього не вiдбуватиметься, то всi заяви про намiр об'єднатися - "вiд лукавого".

Хто й що від лукавого, з цим ще слід розібратися. Бо, приміром, мало хто з обізнаних у політиці людей погодиться з тим, що така скомпрометована постать, як лідер "Руху за єдність" Богдан Бойко може покинути свою оперетково-підривну роль на нацдемівському полі й проникнеться щирим "чуттям єдиної родини". Між тим, у середовищі прихильників "єднальної" концепції пояснення про Бойка таке: не можна, щоб паралельно у виборах брали участь дві сили, які мають у назві слово "Рух" (тобто УНР+НРУ і "Рух за єдність". Замість розпорошувати електорат краще взяти Бойка до себе. Саме таку думку виказує виборчий "геній" Сергій Конєв.

А Бойко й радить продовжувати службу. (До речі, розповідають, що дуже цікаві кейси із зеленуватим умістом приносить він у партію. Але ж ми тому не будемо вірити, бо як таке можливе в нашій прозорій і нетіньовій печерській політиці!). Першi кроки до об'єднання партiй уже робляться в регiонах, i осередки НРУ "За єднiсть" в Днiпропетровськiй, Вiнницькiй і Кiровоградськiй областях уже висловили бажання об'єднатися з регiональними органiзацiями НРУ, каже пан Бойко. Крім того, як передає УНІАН, голова НРУ "За єднiсть" Бойко пiдписав звернення до лідера просто НРУ Генадiя Удовенка, в якому зазначається, що депутати Георгiй Фiлiпчук, сам Б.Б. та Едуард Креч, "бажаючи зробити незворотним процес об'єднання Народних рухiв, готовi увiйти до фракцiї НРУ як свiдчення власного прагнення" до цього.

Словом, ховайся - Рухи йдуть. Щоправда, не всі. У прес-конференцiї не брали участі засновники перебудовного НРУ - члени Українського народного руху. Хоча участь, приміром, Костенкового заступника Івана Зайця анонсувалася. Певно, підозрюють щось, чорт забирай. І боротимуться проти "концепції", за Ющенка, як і ПРПісти. Та й як не підозрювати, як не боротися? Адже об'єднання об'єднанню "рознь", як сказав би один із старших друзів. Хтось хоче перемогти на виборах і честь зберегти, а хтось не проти й трішки програти, наповнивши при цьому кишені.

Як, приміром, бути з тим, що з'їзди НРУ, ПРП і УНР фактично проголосували вже за створення виборчого блоку саме у їхньому складі (або, скоріше, "виборчу перереєстрацію" вже давно існуючого об'єднання)? Для новітніх рухівських "об'єднувачів" це пусте. Ось що каже той самий Конєв (нібито від імені НРУ) в інтерв'ю газеті "Україна молода": "У нас дійсно непрості відносини з партією Віктора Пинзеника. Звичайно, ми прагнемо не загубити все те позитивне у нашій співпраці, чого ми досягли. Однак певні проблеми таки є. Наш блок - доволі розмита спілка, оскільки заява про намір діяти під час виборів разом досі не підкріплена якимись відповідними діями. Так, були деякі спільні акції, але вони не стосувалися виборів". А Руху, зазначає Сергій Конєв, "потрібен динамічний поступ, Рух не може чекати попутного вітру, йому треба форсувати події, відвойовувати позиції". Конєв каже, що НРУ тоді буде чогось вартий у переговорах із потенційними союзниками, якщо він матиме за собою потужну базу, тил, на який можна буде спертися у разі невдалих переговорів.

Що тут попишеш? Такий "тил" і створюється. Чи не "пятою колоною", що воює на боці СДПУ(о)?

...Скажи мені, який твій Рух, і я скажу, хто ти...


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".