МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Оцінка стоворення виборчого блоку Ющенка (Deutsche Welle)

07/17/2001 | НеДохтор
Подає сервер www.ukrop.com
з посиланням на Deutsche Welle http://www.dwelle.de/ukrainian/Welcome.html



http://www.ukrop.com/bulo.html?d=17.07.2001
------------------
09:28 ПОЛІТИКИ ТА ПОЛІТОЛОГИ ОЦІНЮЮТЬ СТВОРЕННЯ ВИБОРЧОГО БЛОКУ ВІКТОРА ЮЩЕНКА "НАША УКРАЇНА"

Голова Соцпартії України Олександр Мороз зауважив, що сподівався на інший хід подій - він особисто думав, що В.Ющенко дасть згоду очолити блок "Форум національного порятунку" (10 липня 7 партій - "Батьківщина", УНП "Собор", Українська республіканська партія, Українська консервативно-республіканська партія, Українська соціал-демократична партія, Патріотична партія України, Українська християнсько-демократична партія оголосили про створення широкого виборчого блоку демократичної опозиції - Форуму національного порятунку). Туди б невідворотно приєдналися партії, які хочуть "мати В.Ющенка своїм прапором, бо їм ніде було б дітися", - сказав О.Мороз. (Йдеться про блок НРУ, УНР, ПРП та КУН). Крім того, у цьому випадку рейтинг В.Ющенка працював би в подальшому на згуртування, зауважив голова СПУ. Але тоді екс-прем"єру треба було б заявляти про свою опозиційність - до чого, схоже, він ще не готовий, сказав О.Мороз. На його думку, перспективи у блоку В.Ющенка на сьогодні "не дуже великі", однак це краще, ніж коли б НРУ, УНР, ПРП та КУН йшли б на вибори кожен окремо. У такому разі вони б здобули по 3-4% голосів виборців, а так вони можуть отримати 9-10%. "Це вже щось", - констатував голова СПУ.

Німецькі політологи вважають це послідовним кроком, але сумніваються в успішній реалізації проголошеної мети. Експерти, з якими вдалося поспілкуватися "Німецькій хвилі" звернули увагу на очікуваність розповсюдженої 16 липня заяви про формування в Україні передвиборного блоку на чолі з Віктором Ющенком. Разом з тим, політологи сумніваються в тому, що проголошена мета - об"єднання реформаторських сил в Україні - буде досягнута.

Серед причин називають властиву колишньому українському прем"єру надмірну обережність і небажання йти на конфлікт з Президентом. Говорить політолог Кельнського університету Ґерхард Сімон: "Досі я був скептично налаштований щодо того, чи зможе Ющенко досягти цієї мети, чи вдасться йому об"єднати всі реформаторські сили в Україні...Очевидно, Ющенко - це людина, яка хоче захиститися з усіх боків. Тому важко уявити, щоб він насправді міг стати альтернативою Кучмі... Хоча варто звернути увагу й на певні позитивні моменти. Ющенко досі не висловився щодо ключових питань: він не сказав, як він ставиться до дій Кучми; він не сказав, як він оцінює відносини між Україною та Росією. У цьому є певний позитив, адже іноді політиткам вдається пробитися нагору саме тому, що вони мовчать про ключові питання. І таким чином залишають їх відкритими на майбутнє." Відповідаючи на запитання про можливу підтримку Заходу, німецький політолог Сімон зауважив, що, хоча неофіційна підтримка справді існує, вона навряд чи допоможе Ющенку та його блоку на виборах 2002 року: "Ющенко завжди мав підтримку Заходу, особливо американців. Колишній український прем"єр і досі вважається політиком, який швидше за інших може гарантувати здійснення економічних реформ. У цьому сенсі Ющенко має підтримку Заходу і матиме її в майбутньому. Але чи вистачить цього, щоб стати провідною політичною фігурою в Україні, - невідомо, і це покаже майбутнє. Повторюю, велика проблема полягає в тому, що в Україні, очевидно, не можливо створити громадянський фронт і поставити на ноги політичну силу, яка виступає за реформи, проти комуністів, і яка б могла замінити Кучму", - вважає кельнський експерт Ґерхард Сімон.

Скептично відгукнувся про позицію Заходу щодо особи Ющенка і берлінський політолог Александер Отт. Експерт не вірить у те, що неофіційна підтримка допоможе ющенківській коаліції на майбутніх виборах. На його думку, варто звернути увагу на регіональні відмінності українського електорату: "Підтримка Заходу, на мою думку, не відіграє вирішальної ролі на виборах в Україні. Виборці на заході України і без того голосуватимуть за націонал-демократів, тобто за коаліцію Рухів, ПРП й інших. Тому позитивне ставлення Заходу для політика може навіть означати негативну оцінику на сході країни. В цьому сенсі така підтримка є неоднозначною", - наголосив берлінський політолог.

У свою чергу експерт з питань Східної Європи університету міста Констанц Райнер Лінднер звернув увагу на те, що проголошена коаліція Ющенка не буде відверто опозиційною: "Не думаю, що блок Ющенка зміг би згуртувати навколо себе опозицію. В першу чергу він не поспішатиме шукати партнерства з партією "Батьківщина" Юлії Тимошенко. Це не буде опозиційний рух у традиційному значенні слова...Я також не очікую, що створення цього блоку призведе до конфлікту з Президентом чи олігархічними партіями", - зазначає політичний оглядач Райнер Лінднер і веде далі: "Ющенко мав би бути тим, хто формуватиме майбутню українську політику. В західних міністерствах закордонних справ щодо цього панує консенсус. Питання лише в тому, чи зможе він при сьогоднішній слабкій позиції з небагатьма партнерами стати важливою політичною силою перед виборами. Захід буде за цим уважно стежити і Ющенко може безперечно розраховувати на його підтримку", - вважає німецький політолог Райнер Лінднер.

DEUTSCHE WELLE
------------------

Відповіді

  • 2001.07.17 | Спостерігач

    До речі Мороз дуже вірно підмітив.

    Таке враження, що Ющенко насправді не бажає об'єднання демократичних і патріотичних сил. Або він не вважає такими, наприклад, "Собор"...
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.07.17 | Shooter

      5 копійок Спостерігача

      Спостерігач писав(ла):
      > Таке враження, що Ющенко насправді не бажає об'єднання демократичних і патріотичних сил. Або він не вважає такими, наприклад, "Собор"...

      :): Які невтомні ці хлопчики.

      Чи може Ющенко бажає, щоб кількість голосів, відданих за демократичні і патріотичні сили була найвищою?

      А Мороз вже не раз і не два помилявся. Крім того, формування С.Ю. ще далеко не завершене...
  • 2001.07.17 | Наливайко

    Re: Оцінка стоворення виборчого блоку Ющенка (Deutsche Welle)

    Мороз напевно, помиляється з цифір'ю. А от у чому Сан Санич правий, що знайшлися б такі, що поповзли б за Ющенком куди завгодно, включно з Блоком захисту сексуальних меншин.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".